HAZAI MŰSZERÚJDONSÁGOK
 

Irányítástechnika, villamos energiaellátás, kalibrálás

 

Az S+V Engineering Kft. 1992-ben alakult, azóta folyamatosan fejlődik. Az alkalmazottak száma: 6 fő. Cégünk a DECKRA által tanúsított ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszerben dolgozik. A társaság tagjai, alkalmazottai, állandó együttműködő alvállalkozóink szakterületeinken elismert, nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek. A közelmultban komoly beruházással létrehoztuk az ország egyik legjobban felszerelt és legkorszerübb hosszúság - és szögmérő eszközöket kalibráló független, a NAT által akkreditált laboratóriumát. Laboratóriumunk a hosszúság- és szögmérő eszközök kalibrálásán túlmenően, további széleskörű szolgáltatásokat ajánl. Szaktanácsot adunk a mérőeszközök kezelése, az általános metrológiai ismeretek, kalibrálásieljárások stb. területén, különös tekintettel az ISO minőségbiztosítási rendszerek ezirányú követelményeire. Kalibráló laboratóriumunk még csak mésfél éve működik, ez idő alatt a megrendelőink száma (melyek zömében visszatérőek) meghaladja a nyolcszázat, azáltalunkkalibrált eszközök száma pedig a nyolcezret!

Legfontosabb tevékenységeink, szolgáltatásaink az ipar legkülönbözőbb területein, az irányítástechnikai- és villamos energiaellátási szakágakban az alábbiak: 

  Hosszúság- és szögmérő eszközök kalibrálása.

Cégünk 1994.jan. 1. óta a SAAB MARINE ELEKTRONICS AB., SAAB TANK CONTROL (Göteborg, Sweden) magyarországi képviselete (disztributora). Ezzel kapcsolatban cégünk feladatai:

A SAAB TANK CONTROL 1975 óta gyárt és szállít radaros szintmérő- és készletnyilvántartó rendszereket szinte a világ minden tájára. Jelenleg több mint negyvenezer szintmérőjük működik a világon, túlnyomó többségük az USA-ban. Az elmúlt 5 évben hazánkban is összesen már 118 db szintmérőjük lett telepítve. Ezek többek között a MOL RT. finomító üzemeiben, a Százhalombattai DUNASTYR Polistyrol Üzemében, a TVK Tiszaújvárosi Polietylén Üzemében, és a AKZO-NOBEL Festéküzemben müködnek.

* S+V Engineering Kft.

A SAAB TANK CONTROL a radaros szintmérő -és készletnyilvántartó rendszerekre alapvetően négyféle megoldást kínál: 

A jelátvitel általában kétvezetékes soros vonalon (TLR/2, modbus), 8 tartályonként egy soros vezetékrendszerre fűzve, egyszerű kéteres árnyékolt kábelekkel történhet, a vonal hossza elérheti a 4000 métert. A műszerek részére szükséges tápenergia 230 V AC, max. 80 W, de lehetséges 24 V AC/DC táplálás is.

A szintmérő és készletnyilvántartó rendszerek központi egysége egy különleges programmal (OPI/2) működő PC, mely színes kijelzővel, és nyomtatóval a tartályok és a készletek minden szükséges adatát szolgáltatja, különböző grafikonos és táblázatos alakban, így nagy segítséget jelent a készletnyilvántartásban és készletgazdálkodásban.

A rendszer csatlakoztatható a magasabb szinten elhelyezkedő számítógépes folyamatirányító - vagy üzemi rendszerekhez, hálózatokhoz is. A jelfeldolgozásra más lehetőségek is vannak, így pl. mindegyik típus rendelkezhet 4...20 mA kimenettel, az ujabb tipusoknál HART kivitelben is.

A szint és a bevitt egyéb jellemzők (pl. átlaghőmérséklet, fenéknyomás illetve sűrűség, kivált víztartalom) mérésén és a jelek feldolgozásán túlmenően, a rendszer az OPI/2 program segítségével:

A rendszerbe bevihető az adott tartály kalibrációs táblázata is, a minél pontosabb térfogat- és tömegszámítás céljából. Ez jövedéki termékeknél, elszámolási méréseknél igen fontos.

A műszerek és a rendszer különleges előnyei:

 
A rendszer elemei és a teljes rendszer természetesen rendelkezik a nemzetközileg is elismert mérésügyi hivatalok, és Ex-vizsgálóállomások tanúsítványaival, mint pl. a PTB, a NMI, és a BASEFA.

Itthon az RTG 29XX sorozatnál BKI tanúsítvány és az OMH tipus- és rendszer engedély már rendelkezésre áll. Ebben az évben helyeztünk üzembe a DUNASTYR-nél 3 és az AKZO NOBEL-nél 2 tartály esetében OMH rendszerengedéllyel is rendelkező mérő- és készletnyilvántartó berendezést.

A cég ezen kívűl gyárt és forgalmaz egy különleges mérőcsöves akusztikus (szonikus) mérőrendszert (ECHOWAVE), mely olcsóbb az RTG 18XX és a PRO sorozatnál is, mérési pontosságban viszont azzal megegyező azokkal. Ez a mérőrendszer is elsősorban a vegyipar és a gyógyszeripar területén terjedt el.

1997-ben a SAAB megvásárolta a finn LABKO céget és saját rendszeréhez illesztett kivitelben gyártja a LABKO teljes szintmérő gyártmánycsaládját, mely igen változatos mérési elvvel (kapacitív, induktív stb.) többféle kivitelben létezik.

A radaros, a szonikus és a LABKO műszerek egymáshoz illeszthetően, vegyesen is alkalmazhatóak egy adott rendszeren belül.

Saját gyártmányok

Saját gyártmányaink is elsősorban az ilyen létesítmények irányítástechnikai rendszereiben használatosak. A fejlesztési tevékenységhez szükséges különleges szakismeretekkel és engedélyekkel rendelkező munkatársaink, alvállalkozóink, valamint az illetékes vizsgáló-állomásokkal, szakhatóságokkal, egy-egy különálló szakterületen állandó ügyfelekkel kialakult jó kapcsolataink lehetővé teszik, teljes rendszerek megvalósítását az ötlet felmerülésétől a “kulcsátadásig“. A saját fejlesztésű gyártmányaink közül ki szeretnénk emelni néhányat, amely világszinvonalon is figyelemreméltó:


Ezek az egységek magyar találmány alapján készülnek, és tudomásunk szerint ilyen kialakításban egyedülállóak a világon.

Fentieken túlmenően a korszerű elektronikus rendszerek és berendezések teljeskörű túlfeszültségvédelmére minden további szükséges egységet gyártunk, a legkülönbözőbb jel- és adatátviteli megoldásokhoz:

- TXX, BXX tip. beltéri “finom“ túlfeszültségvédelmi egységcsalád, többféle szerkezeti kialakításban, a jel- és adatátviteli vonalak, illetve berendezések védelmére.

Az elektronikus berendezések és készülékek teljeskörű védelemének megoldásához az azokat tápenergiával ellátó kisfeszültségű villamos hálózatba is be kell építeni - több lépcsőben - a megfelelő túlfeszültségvédelmi egységeket.
Erre a célra szolgálnak:

-KHLXX tip. C - osztályú középteljesítményű (5 kA, 8/20 μs) egységek. Ezek előnyei:

- FHLXX tip. D - osztályú “finom”hálózati, és összetett egységek (1 kA, 8/20 μs) melyek közvetlenül a védendő elektronikus berendezések előtt alkalmazandók. Az antenna, vagy adatátviteli vonal védelmét is megoldó összetett egységeket ma már a háztartásokban is alkalmazzák, a nagyértékű televizió/videó/PC berendezések védelmére.


Túlfeszültségvédelmi egységeinkre és a "zénergátakra" - szakszerű felhasználás esetén - 3 év jótállást vállalunk!

Legfontosabb megrendelőink - referenciáink - ezen a területen: a MOL Rt., a NIVELCO Rt., a CORROCONT Kft., az LRI (Ferihegyi Repülőtér), a TELECONT Kft., a MILE Kft. és több területi (regionális) vízmű. Cégünk hosszú évek óta foglalkozik a túlfeszültségvédelem problémájával, a hatékony, korszerű eszközök fejlesztésével és gyártásával, adott rendszerek teljeskörű túlfeszültség-védelmének megoldásával. Ezidő alatt többezer egységet adtunk el, illetve telepítettünk rendszerbe. Ebből ezideig 6 meghibásodás fordult elő, a védett berendezések azonban ezeknél is épségben maradtak!

*   *   *

Vass Zoltán

S+V Engineering Hungary Kft.
Iroda:
1183 Budapest, Holló Lajos u.4.
Tel/Fax: 291-1544

Akkreditált Labor:
1184 Budapest, Lakatos u. 61-63
Tel/Fax: 291-6147

A laprendszer készítője: UFE Bt.