ÚJ IRÁNYZATOK A MŰSZER ÉS MÉRÉSTECHNIKÁBAN

A Műszeroldal újdonságai


2002. február.1 óta működik a Műszeroldal szakmai portál a www.muszeroldal.hu címen. Műszerforgalmazó, javító, kalibráló, fejlesztő, vizsgáló cégek címei, ingyenes Műszerpiac, hasznos adatok sokasága található az oldalon. Fél év alatt 12 000 látogató böngészte az oldalakat! Az év végéig a látogatók száma várhatóan több mint 20 000 lesz! Ez a jelentős forgalom azt jelzi, hogy nagy igény van a portál szolgáltatásaira. A visszajelzésekből kiderül, hogy a felhasználók nagyra értékelik a portál egyszerű használatát, gyors működését és a szakmai oldalak folyamatos bővítését. A cikkben szeretnénk bemutatni, hogy milyen irányban fejlesztettük eddig a Műszeroldalt és mit kívánunk tenni a közeli jövőben!

 

Milyen céllal készült a Műszeroldal?

A portál olyan csomópont, honlap, amely számos saját és külső információs szolgáltatás elérését teszi lehetővé rendezett, könnyen kezelhető formában. Vannak általános célú és szakmai portálok. Az előbbire példa az Index vagy az Origo. A szakmai portálok egy-egy szakterület iránt érdeklődők, szakmai közösségek számára készülnek. A műszer/méréstechnika kivételesnek számít, mert a mérés minden iparág szakemberei számára fontos feladat. Egy műszer/méréstechnikai portál tehát a legszélesebb kör érdeklődésére számíthat!

A Műszeroldalon három alapvető ismeret fajtát talál a látogató:

- adatbázisokat,
- szakmai referencia oldalakat, és
- friss híreket, újdonságokat.

A fenti csoportok is mutatják, olyan portált kívántuk készíteni, ahol mindenki megtalálja amire a műszer/méréstechnikában szüksége van. A Műszeroldal látogatóinak számát a StatCenter méri. Az egyetlen módja annak, hogy egy hirdető hiteles képet kapjon egy oldal látogatottságáról, ha független szervezet méri azt. A saját számlálók egyszerűen manipulálhatók és ezzel sajnos - becsapva a hirdetőket - sokan élnek is. A StatCenter statisztikát is készít arról is, hogy mennyire részletesen "olvassák" a látogatók az adott oldalt, továbblépnek-e az egyes rovatokba, adatbázisokba stb. Ebből a szempontból a Műszeroldal kimagaslóan jól szerepel.

A portált folyamatosan és erőteljesen hirdetjük, minden lehetséges és elképzelhető módon. Az ügyfeleinkkel való kapcsolattartás szorosabbá tétele érdekében Hírlevelet indítottunk. A Műszeroldal használói magáról az oldalról feliratkozhatnak Hírlevelünk címlistájára az alább látható űrlap kitöltésével, így rendszeres értesítést kaphatnak honlapunk újdonságairól.

 

A Hirlevélre feliratkozott olvasók fontosak számunkra, mert az átlagosnál jobban érdeklődnek tevékenységünk iránt, ezért számíthatunk véleményükre a jövőbeli fejlesztések során.

Fél év alatt tehát bebizonyosodott, hogy a Műszeroldal szerkezete és működési módja megfelel az ügyfelek igényeinek. Jól működik a Regisztráció és Műszerpiac on-line rendszere és egyre több cég jelentkezik reklám igénnyel szerkesztőségünknél.

 

A Műszeroldal adatbázisai

A portál egyik legfontosabb részét az adatbázisok jelentik. Ezért különleges figyelmet fordítottunk ezek kialakítására. Mi az amit jogosan vár el a kereső ügyfél egy on-line szakmai adatbázistól? Hazai és külföldi tapasztalatok szerint az alábbiakat:

Érvényes adatok
A Műszeroldal adatait a cégek önmaguk adják meg jelentkezéskor, a regisztráció során, így azok pontosak és érvényesek. Az adatokat évente ellenőrizzük, és ha szükséges év közben is módosítjuk azokat. Ha egy cég telefonon vagy E-levélben értesíti Szerkesztőségünket adataik változásáról, a kezelőfelületen néhány perc alatt elvégezzük a szükséges módosítást.

Áttekinthető szerkezet
A menürendszer szerkezetének és arculatának kialakításakor ügyeltünk arra, hogy az esztétika, az áttekinthetőség és a gyors működés szempontjai között megtaláljuk az összhangot. A Műszeroldal adatbázisának rovatai azonos szerkezetűek, és ez a szerkezet a lehető legegyszerűbb felépítést követi. A kereséskor kiválasztható adatok (cégnév, illetve termék/szolgáltatás név) ABC rendű listában jelennek meg.


Ezekből a listákból választhatja ki az ügyfél a témakört, ami számára érdekes, majd egyetlen egér kattintással eljuthat a részletes adatokhoz


Többféle keresési lehetőség
A Műszeroldal adatbázisában az ABC sorrendű listákból történő kiválasztás mellett a keresőablakba írt szóval, vagy szótöredékkel is kereshetnek az érdeklődök. A találati oldalon piros színű kiemelés hívja fel a figyelmet a keresett szóra.

Gyors működés
Az adatbázis keresést támogató szoftver kialakításának és a nagysebességű szerver-csatlakoztatásnak köszönhetően a Műszeroldal adatbázisok még a legforgalmasabb napszakokban is gyorsan elérhetők.

Átfogó adattartalom
A Műszeroldal adatbázis gyorsan, naponta bővül. A cikk írásának idején, 2002. augusztusában 551 hazai és külföldi műszergyártó cég szerepel az adatbázisban termékcsoportokkal és a hazai forgalmazók adataival. A Műszeroldal az egyetlen adatbázis, amelyben nemcsak kereskedő, hanem műszerfejlesztő-, javító-, kalibráló és anyagvizsgáló és oktatással/képzéssel foglalkozó cégek adatai is szerepelnek.

 

Szakmai referencia oldalak

Metrológia rovat
A Metrológia jelentőségét az adja, hogy az elkövetkező években az EU-csatlakozás miatt előtérbe fognak kerülni a termék-minőséggel és annak tanúsításával összefüggő kérdések. A jogi szabályozás időről-időre változik, nem könnyű követni az újabb és újabb szabványokat, ajánlásokat, és irányelveket.A rovatot a jövőben is kiegészítjük minden olyan új előírással, ami szabadon közreadható.

Szakirodalmi rovat
Ez a rovat jelentősen bővült a Műszeroldal 2002. februári megindulása óta. Felkerült például a magyar nyelvű Műszer/méréstechnikai könyvek jegyzéke és létrehoztuk a méréstechnikai jegyzetek, szakcikkek gyűjteményét. Ebben a szerzők hozzájárulásával értékes szakirodalmakat tettünk nyilvánosan elérhetővé. Néhány jegyzet címe és szerzője.

Anyagvizsgálat
- Keménységmérés / Varga Ferenc - Tóth László - Guy Pluvinage
- Roncsolásmentesvizsgálatok, azok megbízhatósága és következményei / Tóth László - Serge Crutzen

Automatizálás
- Buszos rendszerek kombinált használata / Fejes Ferenc - Kucsera György
- PIC Mikrokontrollerek alkalmazástechnikája / Dr. Kónya László
- PIC tanfolyam / Dr. Kónya László

Mikroszkópia, képelemzés
- A konfokális lézer scanning mikroszkópia / Dr. Tímár József, Dr. Paku Sándor
- Fémek mikroszkópos vizsgálata / Gröller György

Virtuális műszer
- Bevezetés a virtuális műszerek világába / Kovács Lóránt
- Valódi mérések virtuális mérőműszerekkel /Dr. Kántor Zoltán - Dr. Gingl Zoltán

Ezt a gyűjteményt a jövőben fokozatosan bővíteni szeretnénk, ehhez kérjük a tisztelt olvasók segítségét is. Ha van általános érdeklődésre számot tartó méréstechnikai cikkük/jegyzetük (rtf, doc, pdf vagy html formátumban), kérjük küldjék el Szerkesztőségünknek, a közlésre vonatkozó hozzájárulással együtt! Ha a cikk már letölthető formában fent van az Interneten, akkor csak az URL-t adják meg, a cikk letöltését a hozzájárulás birtokában mi elvégezzük. Kérjük tisztelt olvasóinkat hívják fel a környezetükben dolgozó szakemberek figyelmét is a Műszeroldal adatbázisaira és erre a jegyzet/cikk közlési lehetőségre!

Hasznos adatok rovat
A mérések elvégzését és az eredmények kiértékelését segíti a Műszeroldalnak ez a rovata, amely az utóbbi néhány hónapban jelentősen bővült. Adatok mellett fontos jogszabályok és rendeletek teljes szövegét is megtalálja itt az olvasó, ilyen például a Biztonság témakörben található A hatályos GLP rendelet, amely a 9/2001. (III. 30.) EüM-FVM együttes rendelete a helyes laboratóriumi gyakorlat alkalmazásáról és ellenőrzéséről.

Néhány fontosabb újdonság a Hasznos adatok rovat Számítástechnika fejezetéből:

    A kiterjesztett ASCII kódrendszer
    Aszinkron soros átvitel
    Driver (meghajtó szoftver) lelőhely
    Driver Fórum (angol)
    Hardware Book, szinte minden adat PC hardverről, illesztésekről (angol)
    Hexadecimális kódok decimális megfelelői
    IrDA alapok
    ISA busz csatlakozó
    Javítsd meg a nyomtatódat (angol)
    Javítsd meg a számítógéped!
    Kommunikáció
    Modern kommunikációs keret-struktúrák
    Nyomtató kábel csatlakozó-bekötése
    PC hardver iskola
    PCI busz csatlakozó
    PCk tápfeszültség csatlakozói
    PCMCIA csatlakozó

Külön felhívjuk olvasóink figyelmét a fenti felsorolásban szereplő Kommunikáció c. leírásra, amely kitűnően összefoglalja a méréstechnikában is egyre nagyobb szerepet játszó témakör újdonságait.

Kapcsolatok rovat
A Műszeroldal kialakításakor kiemelten foglalkoztunk a kapcsolatok kérdésével. Hosszú előkészítő munkával választottuk ki a legmegbízhatóbb működésű és legtöbb szolgáltatást nyújtó oldalakat, amelyekre közvetlen kapcsolatot építettünk ki. Gondoskodtunk arról is, hogy a legfontosabb magyar oldalak se maradjanak ki a felsorolásból. A kapcsolatokat szakmánként rendezve ajánljuk a böngésző látogatóknak.
A Kapcsolatok rovat szakmai csoportjai: Adatgyűjtés, mérőrendszerek; Akusztika, zaj, rezgés; Anyagvizsgálat; Átfogó gyűjtemények, adatforrások; Egyéb hasznos tudnivalók; Elektronika; Energetika; Használt műszerek; Kémia; Mértékegység átszámítás; Metrológia; Minőség; Műszerportálok; Optika; Számítástechnika; Szótárak.

Néhány a magyar linkek közül:

    Bay Zoltán Anyagtudományi Intézet
    KFKI - az MTA közös telephelyű kutatóintézetei
    Békésy György Akusztikai Kutatólaboratórium honlapja
    ChemoNet
    Magyar akusztikai portál
    Magyar Elektronikus Könyvtár
    Magyar Minőségügyi Portál
    Magyar optikai adatbázis
    MAROVISZ - Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség oldala
    Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT)
    Országos Mérésügyi Hivatal (OMH)

Szoftverek rovat
A műszer/méréstechnika szoftvercsomagokat tartalmazó összeállítást is jelentősen bővítettük, emellett szigorúan ellenőriztük a már fent lévő szoftver-helyeket és átvezettük a változásokat. Az alábbi új csomagok kerültek fel a Műszeroldalra:

ABCD Gaussian Beam Propagation Software / Lézersugár jellemzőinek modellezése
Agilent VEE / Mérésvezérlő programnyelv
Axum / Adatmegjelenítő, ábrázoló program
Calculators On-Line Center / Mértékegység-átváltás/egyenletszámolás az Interneten
CalNotepad / Termosztátok vezérlése
Common Equivalent Weights and Measures / Mértékegység-átváltás
ExpressPCB / Nyomtatott áramkörök tervezése
Graficalc / Geometriai feladatok megoldásának segítője
MultiSim / Megtervezett nyomtatott áramkörök modellezése
The Fluid Flow Calculator / Folyási sebesség, ellenállás számolása
UltiBoard / Nyomtatott áramkörök tervezése
UltiRoute / Nyomtatott áramkörök vezetékezéséhez
WASP / Víz- és gőzjellemzők számítása

 

A Műszeroldal kezelő felülete

Egy átfogó, és sokféle adatot, adatbázisokat, valamint gyorsan változó híranyagot tartalmazó portál üzemeltetése elképzelhetetlen hatékony kezelő (adminisztrációs) felület nélkül.

A kezelő felület kialakításának alapelve az, hogy tegye lehetővé a műszerportál adatbázisának menedzselését Internet kapcsolaton (HTTP vagy HTTPS protokoll) keresztül, valamint az, hogy az adatbázist azok is karban tudják tartani, akik nem rendelkeznek mélyebb tudással sem a HTML nyelv, sem az adatbázis-kezelők területén. Az adatbázis védelmét kétféle, egymást kiegészítő rendszer végzi:
- A HTTPS protokoll a kommunikációs csatornát védi a "hallgatózók" ellen, azaz már a jelszavak is kódoltan közlekednek a kommunikációs csatornán,
- A jelszóval védett könyvtár fájljai csak a regisztrált felhasználó/jelszó páros megadása után érhetőek el.

A Műszeroldal kezelő-felülete többlépcsős finomítás során alakult ki. Néhány érdekes megoldásról érdemes röviden szólni.

A Műszerpiac rovat menedzselése során a szerverünkre e-levélben érkező hirdetéseket nemcsak engedélyezni vagy tiltani tudjuk, hanem ha kell szerkeszteni is. Erre gyakran szükség is van tapasztalataink szerint, mert a hirdetők gyakran túl tömören fogalmaznak.

A Műszeroldal számtalan kapcsolatot (linket) tartalmaz, amelyek értékes külső oldalakra vezetik ügyfeleinket. Ha a külső oldal valamilyen okból nem érhető el, akkor az ügyfél becsapva érzi magát és bosszankodik. Mindenképpen el akartuk ezt kerülni, ezért meg kellett oldanunk a kapcsolatok automatikus ellenőrzését szoftveres módszerrel.

A Hírlevél kezelő felületének kialakítása jelentette a legnagyobb kihívást. Csak néhány probléma a sok közül: Biztosítani kellett a több ezer E-levél cím csoportokba sorolásáról, az egyes csoportokban lévő címek egyedi kezeléséről (felvétel, törlés, módosítás), valamint címlisták felvételéről kettőség (duplikátum) ellenőrzéssel. Lehetővé kellett tenni, hogy Hírleveleket a különböző levelezőprogramot használó ügyfelek lehetőleg egyforma adattartalommal kapják meg.

 

A jövőbeli fejlesztések

A visszajelzések szerint a magyar szakmai közösség kedvezően fogadta és használja a Műszeroldalt, ezt az új szakmai informatikai lehetőséget. A portál szakmai elfogadását jelzi az is, hogy jelentős szervezetek és intézmények honlapjai ajánlják és közvetlen link-kapcsolattal mutatnak a Műszeroldalra. A fejlesztésre, esetleges átalakításra vonatkozó véleményeket, - ha közös érdeket szolgálnak - figyelembe vesszük és igyekszünk azoknak eleget tenni. Bővíteni fogjuk a szakmai oldalakat, mindenekelött a mérési jegyzetek részt szeretnénk jelentősen továbbfejleszteni.

Radnai Rudolf        

A laprendszer készítője: UFE