TARTALOM

Fedezzük fel a múltat!

 

Szédítő sebességgel rohan el mellettünk az idő! A történések, sőt saját gondolataink is gyorsan elavulnak. Ami ma esemény az holnapra már múlt, holnaputánra pedig már el is felejtjük. Ugyanez történik a tárgyakkal és eszközökkel is, amelyek körülvesznek bennünket otthon és a munkahelyen. Vajon szükségünk van erre az eszeveszett rohanásra? Egyértelmű a válasz: nincs! Miért van tehát ez az erőltetett fejlesztés, amely mára teljesen elszakadt a való élet igényeitől?

A minden áron való haszonszerzés ördöge kergeti előre a világot. Hazug reklámokkal keltenek mesterséges igényeket amelyeket sebtében tervezett, a legolcsóbb anyagokból gyártott termékekkel elégítenek ki. Valamikor a múlt század elején, a nagy tömeg-hatású médiák létrejöttekor szabadult el a pokol. Az újságok és a rádió megjelenése előtt nem volt mód arra, hogy tömegeket ilyen hatékonyan befolyásoljanak és félrevezessenek. Ma már a televízió a fő eszköz a fogyasztóvá tett a társadalom befolyásolására. Különösen a fiatal korosztály a célpont, mert többet fogyasztanak és könnyebben elfogadják az új dolgokat.

Hova vezet ez, mit lehet tenni ez ellen? Mindenek előtt "ki kell szállni" a rohanásból! A hazug reklámok helyett saját belső igényeinkre kell figyelnünk és tudnunk kell azt, hogy a reklámokban szereplő tárgyak nem boldogítanak! Érdemes emellett régi könyveket olvasni értékelve és hasznosítva a belőlük áradó nyugalmat. Fontosak a régi tárgyak is. Ha kézbe vesszük ezeket mesélnek, annak aki képes felfedezni bennük a finom részleteket. Miről mesélnek a régmúlt használati tárgyai? Például arról, hogy a tapasztalatot nem elvetni kell, hanem építeni arra! Hatalmas anyagismeret, kézműves tudás és jó ízlés testesül meg a múlt használati eszközeiben és szerszámaiban. A múlt tárgyai már bizonyítottak, kiállták az idő próbáját. Napjaink zaklatott agyakban született műanyag csodái már születéskor is feledésre vannak ítélve.

Merüljünk el a régi idők szépségeiben, fedezzük fel a múltat...

Radnai Rudolf

A laprendszer készítője: UFE