A HDMI csatlakozás


A HDMI az AV forráskészülékek - mint a DVD lejátszók, a különböző set-top-box műsorvevők - és a hang- és/vagy képelőállító eszközök - mint a digitális televíziók, vetítők vagy az AV erősítők - között teremt összeköttetést.

Az interfész tömörítés nélküli, standard és javított felbontású (576 i/p, 480i/p), valamint nagyfelbontású (720p, 1080i és 1080p) videót továbbít, a 1080p/60Hz-et is támogatja, bár az a gyártókon múlik, hogy ezek közül adott készülékeikben mit implementálnak. Bizonyos műsorforrás készülékek esetén nem jelent minőségi kompromisszumot, ha csak a megfelelő vizuális információ átviteléhez illeszkedő képjel formátumot továbbítják a HDMI kimeneten.

Már a HDMI kezdeti definiálásakor 8 csatorna, 124kHz/24-bites tömörítetlen audió továbbítására tervezték. Ez minden jelenlegi szórakoztatóelektronikai médiaformátumot kielégít. Az interfész természetesen bármely tömörített sokcsatornás audioformátum, mint a Dolby Digital, a DTS átvitelét is lehetővé teszi. (Ez utóbbiak korábban csak az S/PDIF vagy AES/EBU interfészeken keresztül voltak továbbíthatóak.) A HDMI forráskészülékek kimenetén tehát a kétcsatornás LPCM mellett bármely tömörített bitfolyam megjelenhet. Az 1.1-es verziótól kezdődően a DVD-Audio lemezek tömörítetlen kétcsatornás 192kHz-es, illetve 6-csatornás, 96kHz-es, az 1.2-es verziótól már a két- vagy sokcsatornás SACD-k egybites audioformátumának, a DSD (Direct Stream Digital) audiojelét is továbbítja az ezeket fogadni és feldolgozni képes AV vevőerősítők felé.

A fentiek a legtökéletesebb, átalakítási veszteségektől mentes, teljes egészében digitális kép- és hangminőség átvitelét biztosítják. Mivel mindehhez csak egy kábelre van szükség, ezért az eddig használt számos kábelnél sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb a készülékek összekötése, az egész házi-mozi rendszer installálása. A HDMI technológia szabványát megfelelő hosszúságú standard rézkábelen zajló jelátvitelre tervezték. Hogy a kábelgyártók megfelelő termékeket állíthassanak elő, a HDMI specifikálta a kábellel szemben támasztott követelményeket, de nem határozott meg maximális kábelhosszt. Ma már elfogadható áron kaphatóak 15 méter vagy rövidebb rézkábeleket, de más technológiák, jelátalakítók ismétlőerősítők, stb. alkalmazásával nagyobb távolságokon is továbbítható a jel például optikai vagy CAT5 kábelen.

A HDMI beépített intelligenciája révén, képes automatikusan konfigurálni a rendszert. Ennek a lehetőségnek az alkalmazásával a távirányító egy gombnyomása utasíthatja a HDMI-al összekötött rendszerkomponenseket, hogy a DVD nézéshez, a CD hallgatáshoz, vagy a kábel esetleg műholdas tévézéshez kapcsolódjanak be, illetve ki. A különböző képarányú, felbontású és formátumú képtartalmakat a HDMI rendszer automatikusan képes a képernyőhöz konfigurálni, hogy az a legmegfelelőbb jelenjen meg rajta. Ha egy TV kép 16:9 képarányról 4:3-ra vált, a megfelelő HDMI bemenetű TV magától be tud állni az ehhez ideális képformátumra.

 

A HDMI bemenetű képmegjelenítők visszafelé kompatibilisek a DVI kimenetű PC videokártyákkal illetve más készülékekkel, így a PC-s játékok és képtartalmak megjeleníthetőek. A DVI bemenetű TV-k és vetítők is képesek lehetnek a HDMI jelforrások képének láthatóvá tételére.

A HDMI által alkalmazott HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) a tartalomszolgáltatók által elismerten megfelelő védelmet biztosít.

A Silicon Image soros, TMDS átviteli technológiára alapuló, HDMI 5 Gigabit/sec adatátviteli sávszélessége elegendő kapacitást biztosít ahhoz, hogy a folyamatosan fejlődő szabvány kielégítse a megújuló szórakoztatóelektronikai technológiák igényeit a belátható jövőben is.

A 2002. decemberében közzétett HDMI 1.0 specifikációt 2004. májusában követte a HDMI 1.1 verziója, mely a védelem teljessé tételével már a nagyfelbontású, sokcsatornás DVD-Audio tartalmak továbbítását is lehetővé tette.

A 2005. augusztusában megjelent HDMI 1.2 az SACD DSD egybites audioformátum átvitelének támogatása mellett tartalmazta azokat a változásokat, melyek a HDMI kimenettel rendelkező PC-k megjelenéséhez szükségesek. Lehetővé teszi a Type A csatlakozó széleskörű használatát PC-s jelforrásokon és képmegjelenítőkön a PC videoformátumok teljes támogatásával. Képes a PC források saját RGB színterének használatára, miközben megmarad a szórakoztatóelektronikában alkalmazott YCbCr színtér opcionális támogatása is. Követelmény már az interfész és a vele felszerelt képmegjelenítők számára a jövőbeli alacsonyfeszültségű (azaz AC csatolt) források – mint a PCI Express I/O technológiára alapulóak - támogatása.

Napvilágot láttak már az első információk a rövidesen megjelenő HDMI 1.3-ról is. Eszerint az interfészen használatos órajelet 165MHz-ről 225MHz fölé emelik (technikailag ez akár 450MHz-re is felvihető). Az így megnövelt sávszélesség lehetővé teszi az 1080 soros, 60Hz képváltású képmegjelenítőkön a 36-bites RGB színfelbontást, vagy a 1080p képernyőkön a 90Hz-es képfrissítést. Az új specifikáció 30-, 36- és 48-bites RGB színfelbontása az eddigi 24-biteshez (alapszínenként 8-bites) képest olymértékben növeli a színfelbontás mélységét, amit az emberi szem, már nem is képes érzékelni. A „deep color” (azaz mély szín) elnevezésű szolgáltatást a Blu-ray Disc-re és HD-DVD-re gondolva adják a specifikációhoz, de eddig egyik formátum tábora sem jelentette be formálisan annak támogatását.

Az új specifikáció támogatja majd a Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD és DTS-HD audioformátumokat is, a hang pedig egy szájszinkron kompenzációs lehetőség segítségével – a különböző komponensek aktív kommunikációja révén – garantáltan mindig szinkronban szólaltatható meg a képpel.

Az 1.3-as specifikációban már ott a HDMI mini csatlakozó, mely lehetővé teszi, hogy az ilyennel rendelkező kamerák közvetlenül kapcsolódjanak a megfelelő képmegjelenítőkhöz, és elkészült a „Consumer Electronics Control”-ként ismert szabvány támogatása is, ami a készülékek közötti kommunikációra és a vezérlési, konfigurációs célok megvalósítására hivatott.

A HDMI által eddig említett lehetőségek közül azonban sok esetben a készülékgyártók a piac igényeinek megfelelően döntik el, mit használnak ki adott termékeikben. Ezért ha valamely konkrét HDMI által nyújtott szolgáltatásra van szükség, nem elég csak azt vizsgálni, hogy az adott terméken az interfész melyik verzióját valósították meg! Tanácsos az adott termékkezelési útmutatóját is áttanulmányozni, hogy az a kívánt szolgáltatást támogatja-e?