DVD fogalmak magyarázata
 

 

1 bites audio D/A konverter

A Sony D/A konvertere, amely bármilyen típusú DVD videó és CD lemez jeleit képes átalakítani (lineáris PCM, 16, 20 vagy 24 bites kvantálás, illetve 48, 96 vagy 192 kHz-es mintavételezési frekvencia). A 24 bit/96 kHz-es műsorok dinamika tartománya és hangminősége meghaladja a hagyományos CD lemezekét, és nagyon közel áll a stúdióminőséghez.

10 bites video D/A konverter

A DVD lemezek képanyagát MPEG-2 technológiával, 8 bites felbontással kódolják. A Sony lejátszók ezeket 10 bitessé alakítják, így az eredeti mesterszalaghoz közeli, digitális képminőséget élvezhetünk.

5.1 csatorna kimenet

A beépített Dolby Digital/MPEG2 dekóder jelei az első, középső és hátsó hangsugárzókra, illetve a mélyhangsugárzóra jutnak. A digitális surround hang előállítása érdekében csatlakoztassa ezt a kimenetet egy megfelelő erősítő 5.1 bemenetéhez. Külső dekóderre nincs szükség.

Áramimpulzus rendszerű D/A átalakító

Az érzékeny digitális feszültség-impulzusokat stabil áramimpulzusokká alakítja. A legmagasabb hangminőség garanciája.

Billenő szervó

Kompenzálja az egyenetlen lemez felületet és kivételes adatkiolvasási pontosságot garantál.

Bitmennyiség jelző

A videó bitmennyiség a kép tárolásához szükséges információ mennyiségét jelzi.

Blokkzaj csökkentés

Az MPEG képtömörítés során digitális hiba, ún. blokkzaj jelenhet meg a képen. A blokkzaj csökkentő az említett hibát eltünteti a képről.

BMC anyag

Csak egy masszív alap képes garantálni a biztonságos és precíz adatkiolvasást. A BMC rezgéscsillapító anyag (márvány, üvegszál és epoxigyanta keveréke) gondoskodik a precíz kiolvasásról. Ez a konstrukció hatékonyan csökkenti a külső vibrációt. Főleg a meghajtó egységben alkalmazzák.

Csúcsminőségű (audiofil) egységek

A DVD videó lemezek és a CD audio lemezek hangminőségének fokozása érdekében a Sony legkiválóbb DVD lejátszóiban csúcsminőségű ellenállásokat és kondenzátorokat alkalmaznak. Az alacsony mágneses szivárgású, túlméretes körvasmagos transzformátor gazdag basszus hangzást garantál. Az audio áramköröket elszigetelték a videó áramköröktől.

DCS (digitális mozihang processzor)

A digitális mozihang processzor több virtuális hátsó hangsugárzó szimulálásával tágas, természetes hangteret állít elő.

Digitális képminőség fokozó

A kép részletességét fokozza, digitális képhibák előidézése nélkül.

Digitális képzajcsökkentő (DNR)

A képjelek tömörítésekor digitális zaj jelenhet meg a DVD műsor bizonyos részein, ami az igényes videó rajongók számára kiábrándító lehet. A Sony a legújabb képfeldolgozási technológián alapuló digitális zajzárat alkalmazza e jelenség kiküszöbölésére. A több fokozatban beállítható zajzár jelentősen csökkenti a képháttér villogását.

Dolby Digital (AC-3)

Az ebben a formátumban rögzített hangsáv műsorát 5 elkülönített csatornára, plusz egy speciális mélyhang effektus csatornára lehet dekódolni (5.1 sokcsatornás surround).

DSP szervó

Ez a szervóáramkör gyors műsorszám elérést és kivételesen pontos adatkiolvasást tesz lehetővé.

DTS

A kiváló hangminőséget garantáló Digital Theater System rövidítése, amelyet számos filmszínházban alkalmaznak. Az adat-tartalom ennél a rendszernél jóval magasabb, mint a Dolby Digital vagy MPEG2, így Ön a legkiválóbb hangminőséget élvezheti otthonában.

DVD Audio

A DVD lemezek audio szabványa. A nagyobb mintavételezési frekvencia és felbontás révén ez az adathordozó még közelebb áll az eredeti hanghoz, akár sztereó, akár többcsatornás műsor lejátszásáról van szó.

DVD hangminőség

A DVD video formátum számos hangsáv-típus felvételét teszi lehetővé. A konvencionális sztereó hangon kívül egyre több DVD lemez tartalmaz sokcsatornás surround hangot. Ezek közül leggyakoribb az 5.1 csatornás digitális surround rendszer, amely olyan kivételes minőségű hangot és lenyűgöző hangteret képes előállítani, melyet mindeddig csupán a legjobb mozikban élvezhetett.

DVD video "lefelé" kompatibilitás

A DVD lejátszók DVD lemezek, CD audio lemezek és Video CD lemezek lejátszására alkalmasak.

DVD video képminőség

Az MPEG2 tömörítési rendszernek köszönhetően a DVD lemezek a professzionális videóstúdiókban alkalmazott D1 digitális videóformátumhoz közeli képminőséget nyújtanak. A DVD videó rendszer a VHS (250 sor), a Video CD (250 sor) és a képlemezes (420 sor) rendszerhez képest jóval magasabb, mintegy 500 soros képfelbontást biztosít.

DVD video lemez

DVD (Digital Versatile Disc vagy Digital Video Disc). Nagy denzitású optikai lemez, magas adat-, kép- és hangtároló kapacitással. Az egyoldalas, egyrétegű lemezek 4,7 Gigabyte-os kapacitása mintegy 7-szer nagyobb a CD lemezekhez képest.
Egyenletes képkeresés és lassítás (Smooth Scan/Slow)
Ez a továbbfejlesztett funkció egyenletesebb, nyugodtabb képet biztosít a különböző lejátszási üzemmódokban (pl. képkeresés vagy lassítás). Gyorsabb szervó áramkörök alkalmazásával a másodpercenkénti képszámot 1,5x-esére növelték.

Gamma korrekció

Az LCD projektoros vagy hátsó vetítésű készülékek optimális képminőségének beállítására szolgáló eljárás, mely lehetővé teszi a szürkeárnyalatok egyéni módosítását.

Gyermekzár funkció (opcionális)

A szülők számára lehetővé teszi, hogy egy adott - általában a kizárólag felnőtteknek szóló - műsort a gyermekek elöl elzárhassanak. Az ilyen "zárolt" lemezek normál lejátszásához egy kód szükséges, melynek hiányában a készülék a gyermekek számára nemkívánatos jeleneteket átugorja.

Gyors mechanika

A gyors mechanika sokban hasonlít a számítógépekben alkalmazott érzékeny meghajtókhoz. Adatkiolvasási sebességének és megbízhatóságának köszönhetően bármilyen speciális lejátszási üzemmódban (pl. több nézőszögű vagy több cselekményű üzemmód) folyamatos, kiváló minőségű képet biztosít.

Ikerlézer kiolvasófej

Új fejlesztésű kompakt lézerfej, két lézernyalábbal. Ez a kiolvasófej alkalmas CD-R és CD-RW lemezek lejátszására is.

Magic Pad képernyő menü

A DVD lejátszó vezérlésére egy GUI (grafikus felhasználói felület) szolgál, amely egy a távvezérlővel működtethető képernyő-menü formájában van a készülékbe építve.

Kétfókuszos kiolvasófej

Új fejlesztésű lézerfej, speciális ikerfókuszos lencsével, mely a CD és DVD adatok kiolvasási pontosságát jelentősen javítja.

Kettős optikai kiolvasófej

A Sony által kifejlesztett rendszer, amely egy közös mechanizmusra szerelt két kiolvasófejből áll (egy a CD lemezek, egy a DVD lemezek lejátszásához). Ez a megoldás megszünteti a kiolvasófej-átkapcsolás szükségességét, ezáltal megnöveli a lézer élettartamát és kivételesen pontos CD, illetve DVD lejátszást tesz lehetővé.

Külpontos szigetelő lábak

A lábak menetes része "külpontos" (nem a geometriai középpontba esik), így megakadályozza a külső vibráció terjedését és megőrzi a kivételes kép- és hangminőséget.

Komponens videó kimenet

A videójeleket a lemezen tárolt formában továbbítja. A maximális képminőség biztosítása projektoros vagy monitoron történő lejátszáshoz.

Lemez memória

Ezzel a funkcióval akár 300 lemez különböző beállításait (pl. nyelv, szinkronfelirat, video üzemmódok, stb.) tárolhatja a memóriában.

Lineáris PCM hang

A DVD video lemezek lineáris PCM hangsávval is rendelkezhetnek, mely kiváló minőségű, tömörítetlen hangot tartalmaz. A Sony DVD lejátszók különböző kvantálási értékű (16 bit, 20 bit vagy 24 bit) és eltérő mintavételezési frekvenciájú (48 kHz vagy 96 kHz) DVD lemezeket is képesek lejátszani.

Másolásvédelmi rendszer

A DVD lejátszókba beépített, a szerzői jogvédelem alá eső műsorok illegális másolását megakadályozó rendszer. Ha a szerzői jogok védelme érdekében analóg másolásvédő jelekkel látják el a képet, az analóg kimeneten megjelenő műsort nem lehet felvenni megfelelő minőségben.

Mozgásadaptív mező-zaj csökkentés

Ez a vadonatúj zajcsökkentő csaknem teljes mértékben megszünteti a zavaró háttérzajt, a mozgókép befolyásolása nélkül.

MPEG2

Az MPEG a Moving Picture Experts Group, azaz egy filmszínházi szakemberekből álló munkacsoport rövidítése. Az MPEG2 az MPEG1-ből továbbfejlesztett, magasabb műszaki színvonalat képviselő szabvány. Az MPEG1 rendszert 1991-ben fogadták el, mint a CD-ROM adattömörítési szabványát. Az MPEG2-t 1994-ben, mint a hírközlés, a kommunikáció és adattároló médiák (pl. optikai lemezek) univerzális képkódolási rendszerét vezették be. Az MPEG2 sokcsatornás hangrendszer - a Dolby Digital mellett - egyike a DVD lemezeken alkalmazott digitális surround hangrendszereknek.

Navi Shuttle vezérlőgyűrű

A Navi Shuttle vezérlőgyűrű egy kurzor segítségével működteti a különböző lejátszási funkciókat a menün keresztül. A DVD lejátszót így ujjának egyetlen érintésével vezérelheti.

OFC hálózati vezeték

Az OFC az "oxigénmentes réz" rövidítése, melynek elektromos tulajdonságai kedvezőbbek a normál réznél. Az OFC hálózati vezeték stabilabb tápfeszültséget jelent a DVD lejátszó számára.

Optikai és koaxiális digitális kimenetek

A 2 analóg audio kimeneten kívül a Sony DVD lejátszók optikai és koaxiális digitális kimenetekkel is rendelkeznek, melyeken keresztül jelveszteség nélkül csatlakoztathat MPEG2/Dolby Digital processzort.

Precíziós mechanika

Nagyon gyors és precíz meghajtó egység, mely a legmagasabb kiolvasási minőséget és a leggyorsabb elérést biztosítja.

Progresszív video kimenet

60 mező helyett 60 képkocka továbbítására képes, amely a képminőség javulását eredményezi, látható képsorok nélkül. Csak az NTSC műsoroknál működik.

Régiókód

A DVD video formátummal bevezetett lejátszás-irányítási rendszer 6 kereskedelmi régióra osztotta fel a világot, és minden régióban egyedi kóddal látta el a DVD lejátszókat és a DVD lemezeket. Ennek értelmében minden DVD lemezt csak a kódnak megfelelő régióban lehet lejátszani. Vannak olyan DVD lemezek, amelyek több különböző régióban is lejátszhatók. Az Európában forgalmazott DVD lejátszókban lejátszható PAL és PAL/NTSC videorendszerű DVD lemezek régiókódja "2".

Rézbevonatú váz

A réz kivételesen jó elektromos karakterisztikával rendelkezik. A Sony csúcsminőségű DVD lejátszóinak rézbevonatú váza megszünteti a különböző egységek közötti interferenciát.

RGB/S-video csatlakoztatás

Mivel a DVD video lemezekre a képjeleket digitális formában rögzítik, a lehető legkiválóbb képminőséget élvezheti, ha a DVD lejátszót egy megfelelő vezetékkel a tv készülék RGB vagy S-video aljzatához csatlakoztatja.

Tálcás lemezbetöltő rendszer (FX mechanika)

A meghajtó-egység tökéletesen elszigetelt belső kapszulában kapott elhelyezést, így a por- és vibrációmentes környezet kiváló hang- és képminőséget eredményez.

SACD

Jelen pillanatig a legmagasabb szintű audio szabvány. Mind sztereó, mind többcsatornás üzemmódban tökéletesen természetes hangzást biztosít.

Személyre szabott szülői felügyelet

A lemezen elhelyezett szülői felügyelet funkción kívül ezzel a szolgáltatással is korlátozhatja a lemezek lejátszását. Akár 300 lemezre is beállíthatja a védelmet.

Több nézőszög funkció

Maximum 9 különböző nézőszögből rögzített jeleneteket (például koncert, sportesemények) lehet a DVD lemezeken tárolni. Lejátszás közben a kívánt nézőszöget egyetlen gombnyomással kiválaszthatja. A több nézőszögből felvett jeleneteket tartalmazó DVD lemezek a közeljövőben jelennek meg a piacon. A DVD lejátszón csak akkor lehet kiválasztani a kívánt nézőszöget, ha a DVD lemez tartalmaz több nézőszögből felvett műsort.

Többcselekményes műsorok

A DVD video formátum lehetővé teszi, hogy egy lemez több különböző cselekményt is tartalmazhasson. Ha a lemez több különböző cselekményt tartalmaz, a nézőnek lejátszás közben lehetősége nyílik arra, hogy válasszon a rendelkezésre álló folytatásokból.

Többnyelvű műsorok

A DVD video lemezek maximum 8 különböző nyelvű hangsávot tartalmazhatnak. Az Európában forgalmazott lemezek esetében általában 2, 3 vagy 4 nyelv közül lehet választani.

Többnyelvű szinkronfeliratok

A DVD video lemezek maximum 32 különböző nyelvű szinkronfeliratot tartalmazhatnak, melyek közül egy menürendszer segítségével lejátszás közben kiválaszthatja a megfelelőt. Az Európában forgalmazott lemezek esetében általában 2, 3 vagy 4 nyelv közül lehet választani.

Változó képarányú műsorok kezelése

Vannak olyan DVD lemezek, amelyek lehetővé teszik a szélesvásznú műsorok effektív megjelenítését az eltérő képarányú tv készülékeken (4:3 vagy szélesvásznú). Egyes DVD lemezeken a 16:9 képarányú műsorokat vízszintesen összenyomják. Ha egy ilyen műsort 16:9 képarányú televízión játszik le, a készülék megszünteti a kompressziót és teljesen kitölti a szélesvásznú képernyőt. A 4:3 képarányú tv készülékek számára általában a kiterjesztett (a kép bal és jobb oldalából egy rész elvész) és a képkivágásos (a kép alsó és felső részénfekete sáv látható) üzemmód áll rendelkezésre a DVD lemezeken.

Változtatható együtthatójú digitális szűrő

Ez a Sony ES sorozatú, kiváló minőségű CD játszóiban is megtalálható digitális szűrő 2 különböző szűrő-karakterisztikával rendelkezik, melyek segítségével beállíthatja a zene típusának és az egyéni igényeknek legmegfelelőbb hangzást.

VES (virtuális térhatás)

A VES rendszer hátsó hangsugárzók alkalmazása nélkül is képes térhatású hangot előállítani. Ez az intelligens megoldás virtuális hátsó hangsugárzókkal állítja elő a térhangot, amely kis helyiségekben is kiválóan érzékelhető.

Video ekvalizer

Három gyári és egy egyéni videobeállítás nyújt segítséget abban, hogy a videoparamétereket az egyéni ízlésnek megfelelően állíthassuk be.