Élelmiszerbiztonság irányítási rendszerek (ISO22000; HACCP)
Az ISO 22000 számú szabvány az élelmiszerláncban résztvevő szervezetekre
vonatkozik. A szabvány kiadásával lehetőség nyílik, hogy a korábban már
megismert HAACP előírások tanúsításra kerüljenek.
Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek.
Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó
követelmények
Az ISO 22000 nemzetközi szabvány lényegében a FAO és a WHO által
kidolgozott élelmiszer-biztonsági szabályokhoz, a kritikus szabályozási
pontok rendszeréhez (HACCP)
igazodik.
A szabvány alapelve, hogy az élelmiszer-biztonság az élelmiszerlánc
valamennyi tagjánál egyforma követelmények szerint érvényesüljön. Így
azt a mezőgazdasági termelőknél éppúgy meg kell valósítani, mint az
élelmiszer-ipari gép-, a csomagolóeszköz- vagy az adalékgyártóknál,
egészen a kereskedelemig.
Az MSZT 2004. augusztus 1-jén jelentette meg, magyar nyelven az MSZ/T
prEN ISO
22000 szabványtervezetet. Élelmiszerbiztonsági irányítási
rendszerek- Az élelmiszerláncban résztvevő szervezetekre vonatkozó
követelmények címmel.
Az új nemzetközi szabvány, az ISO 22000 kidolgozását az ISO 34-es számú,
Élelmezési termékek elnevezésű műszaki bizottsága, az ISO/TC 34 végezte.
Az ISO/TC 34 titkárságát a Magyar Szabványügyi Testület, az MSZT látja
el.
Az ISO 22000
szabvány új lehetőség az élelmiszer-biztonsági rendszerek tanúsítására,
hiszen közös elemeket tartalmaz más irányítási rendszerekkel (ISO
9001:2000, az
ISO 14001:1996 és a MÉ 1-2-18/1993
HACCP
rendszere) és hatékony együttműködést biztosít az élelmiszerlánc
szereplői között.
Az ISO 22000
követi az
ISO 9001:2000 felépítését, hogy
megkönnyítse a szabvány alkalmazását és a két szabvány
összehasonlíthatóságát.
A két szabvány közös elemeként elsőként a 4.2. szabványfejezetet emeljük
ki miszerint mindkét irányítási rendszer dokumentációjának tartalmaznia
kell:
- Élelmiszerbiztonsági politika és célok -
Minőségpolitika és minőségcélok
- Dokumentumok kezelése -
Minőségirányítási kézikönyv
- Feljegyzések kezelése -
Dokumentumok kezelése
- Feljegyzések kezelése
A következő közös elem a két szabvány 5. pontja:
- A vezetőség elkötelezettsége - A
vezetőség elkötelezettsége
- Élelmiszerbiztonsági politika, célok -
Minőségpolitika, célok
- Vevőközpontúság
- ÉBIR rendszer tervezése - MIR
rendszer tervezése
- Felelősségi kör, hatáskör -
Felelősségi kör, hatáskör, kommunikáció
- Élelmiszer-biztonsági csoport vezető
- Külső, belső kapcsolattartás - A
vezetőség képviselője
- Váratlan eseményre való felkészülés
- Vezetőségi átvizsgálás -
Vezetőségi átvizsgálás
Az ISO 22000
lényeges eleme, hogy foglalkozik a külső-belső kapcsolattartással és az
erőforrásokkal való gazdálkodással is (6.).
Az ISO 22000
és az ISO 9001 következő közös eleme a 6. szabványfejezet:
- Gondoskodás az erőforrásokról -
Gondoskodás az erőforrásokról
- Emberi erőforrások -
Emberi erőforrások
- Infrastruktúra
- Infrastruktúra
- Munkakörnyezet -
Munkakörnyezet
Az ISO 22000, mint ahogy az előzőekben már utaltunk rá, tartalmazza a
HACCP alapelveit és alkalmazásának lépéseit is, ezt jól érthetően, a
folyamatokat kezelő fejezetben (7.) teszi és párhuzamba állítja a helyes
gyakorlatot szabályozó alapkövetelmény programok ( melyeket higiéniai és
termelési előfeltételi, prerekvizit programoknak nevez) igényeivel.
Mindehhez a Codex Alimentarius szabályozó rendszerét veszi alapul,
megfelelő útmutatással.
- Általános útmutatás -
A termék előállítás megtervezése
- Előfeltételi programok
- Veszélyelemzést lehetővé tevő -
Tervezés és fejlesztés
előzetes lépések
- Veszélyelemzés -
Tervezés és fejlesztés megtervezése
- Üzemeltetési PRP-k tervezése és -
Tervezés bemenő adatai
újratervezése
- A HACCP terv tervezése és újratervezése - Tervezés
kimenő adatai
- Dokumentumok aktualizálása
- Az igazolás tervezése
- ÉBIR működése -
Előállítás és szolgáltatás nyújtása
Ezek közül külön kiemeljük a 7.2.pontban az előfeltételi (PRP)
programokat, miszerint a szervezetnek a két csoportba tartozó
előfeltételi (PRP) programokat kiegyensúlyozott egységbe kell
foglalnia. Az infrastrukturális és karbantartó programokat az élelmiszer
higiéniai alapkövetelmények és az elfogadott jó (gyártási, higiéniai
stb.) gyakorlat céljaira alkalmazzák, ezért ezek sokkal állandóbb
jellegűek. Az üzemeltetési PRP-ket a termékben vagy a gyártási
környezetben azonosított élelmiszerbiztonsági veszélyek hatásának
szabályozására vagy a csökkentésre alkalmazzák.
A HACCP-tervet
az azonosított CCP-k , veszélyelemzés során meghatározott módon való
kézben tartására használják, hogy megszüntessék, megelőzzék vagy
csökkentsék a meghatározott élelmiszerbiztonsági veszélyek előfordulását
a termékben. A veszélyelemzés során a szervezet meghatározza azt a
stratégiát, amelynek alkalmazása a PRP-k és a
HACCP-terv
kombinálásával biztosítja a veszélyek szabályozását. Valamint
folyamatosan figyelemmel kell kísérni és rendszeresen aktualizálni mind
a PRP-ket, mind pedig a
HACCP tervet.
Az ISO 22000 szabvány előírásai szerint a
HACCP tervnek tartalmaznia kell:
- Általános útmutatás -
Általános útmutatás
- Figyelemmel kisérés/felügyelet a
megfigyelő- és mérőeszközök kezelése
és mérés
- ÉBIR igazolás -
Figyelemmel kísérés és mérés
- Belső audit -
Belső audit
-Folyamatok és a termék figyelemmel kísérése
- Szabályozó intézkedések kombinációjának - Adatok
elemzése
érvényesítése
-
Fejlesztés -
Fejlesztés
Az ISO 22000
szabvány előnyei közé tartozik, hogy nemzetközi szinten elfogadott,
tanúsíthatóvá teszi a
HACCP rendszert. A cégek számára
kevesebb terhet jelent. Jól integrálható más irányítási rendszerekkel és
hatékonyabbá teszi az élelmiszerlánc szereplőinek az együttműködését. Az
ISO 22000-es
szabvány, mint ahogy az előzőekben felvázoltam, tartalmazza az
ISO 9001 szabvány követelményeinek
legfontosabb részét, tehát egyidejűleg ad bizonyosságot a vezetési,
élelmiszerbiztonsági,
HACCP felkészültségről, illetve
gyakorlatról. A nemzetközi konszenzussal történő kidolgozása, európai és
nemzeti szabvánnyá történő bevezetése pedig tiszta alapot nyújt az
akkreditált tanúsítási rendszerek számára.
|