Digitális fotó fogalmak
Lexikon

CCD felbontás - megapixel:

A CCD a képkészítés lelke, a filmtekercset helyettesíti a digitális gépeknél. Ez a kb. 1-2 cm2-es érzékelő fény hatására állít elő a digitális jelet. A mai típusok 1-6 megapixeles kategóriába tartoznak, azaz akár 6 millió képelemnél is többet tudnak megjeleníteni. A professzionális gépek már átlépték a 10 megapixeles határt.

Megjegyzés: a megapixel nem minden! A kép minősége sokban függ a gép egyéb paramétereitől, nagymértékben például az optikától. Egy jó optikával rendelkező 2-3 megapixeles gép által készített kép is lehet lényegesen szebb és részletgazdagabb, mint egy 4-5 megapixeles, de gyenge optikával készült fotó.

Memóriaméret - képformátum:

A digitális fényképezőgépek memóriakártyákon tárolják az elkészített fotókat. Több elterjedt kártyaformátum létezik - a SmartMedia, a CompactFlash, a Secure Digital (SD) kártya, a Smart Media.. Minden gyártó más-más kártyát használ, érdemes odafigyelni rá! A fényképezőgépek képesek tömörített formátumban tárolni a fotóinkat. Ezzel komoly helymegtakarítás érhető el, de számolnunk kell bizonyos minőségromlással.

A gépek általában JPEG formátumban tárolják a képeket. Ez a tömörítés veszteséges, de mivel a természetes képek tömörítésére fejlesztették ki, ezért egy nyaraláskor készült fénykép esetében nem lesz észrevehető.

Bizonyos géptípusok képesek egyéb fájlformátumokat előállítani (video, hang.), amik eredményeképp természetesen ismételten memóriára van szükség.

Megjegyzés: inkább nagy felbontáson fotózzunk tömörítéses eljárással, mint alacsony felbontáson, tömörítés nélkül! Hasonló memória foglaltság mellett jóval komolyabb munkalehetőség van egy nagyobb felbontású fotóval.

Zoom és makro:

A fényképezőgépek ezen funkciója segít abban, hogy a fotókon ˝ránagyítsunk˝ a kiszemelt célpontra. Az ismertetőkben találunk digitális és optikai zoom értékeket. A digitális zoom a digitális kép szoftveres nagyítását takarja, azaz a képminőség látványosan romolhat. Az optikai zoommal a gép valós (lencséken alapuló) nagyítási értékeit adják meg, a képminőség nem romlik. A hagyományos fényképezőgépekben gondolkodva egy 3X-os zoom megközelítőleg 110 mm-es teleobjektívnek felel meg, míg a 8X-os, megközelítőleg 300 mm-esnek.

A makro funkciók segítségével egész közeli célpontról készíthetünk képeket. Érdemes keresni ezt a lehetőséget is a megvásárlandó gépünk esetében.

Megjegyzés:  A zoom-ot nem csak a távoli témák esetében tudja használni, hanem egy-egy pillanat kiemelésében, különleges módon való megragadásában is.

Egyéb fogalmak:

Élességtartomány: Az a tárgytávolság amin belül a témánk élesre állítható.

Mélységélesség: A CCD felbontása következtében miatt az elkészült kép nem csak ott látható tisztának, ahol az gép valóban tűéles képet fotózott, hanem a közelebbi és távolabbi téma részleteken is. A még láthatóan éles tartományt ez előtt és mögött mélységélességnek nevezzük.

Autofókusz - manuális fókusz: a digitalis kamerák a témát automatikusan képesek fókuszálni. Komolyabb gépek esetében a felhasználó átveheti a géptől a fókuszálás folyamatát, ami elősegíti a gyorsabb és esetenként precízebb expozíciót.

Rekeszszám: A gépünk objektívén áthaladó fény mennyiségét a blende szabályozza. A fókusztávolság és a blende átmérőjének hányadosa a rekeszérték. Segítségével a mélységélesség befolyásolható, csökkenthető vagy növelhető.

Zársebesség: Fényképezéskor agépbe jutó fény mennyiségét a megvilágítás idejével is változtatni lehet. Ez az expozíciós idő. Szokásos értékei: 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500... Segítségével például gyors mozgást is rögzíteni tudunk.

Fehéregyensúly: Színes felvételeken a fotó színei az adott körülmények szerint módosulhatnak. Így történhet meg, hogy egy neonfényben készült fotó minden színe ˝kékes˝, egy lámpánál készült fotó minden színe ˝sárgás˝. Ennek kiküszöbölésére a gép a fehér alapfényhez igazítva korrigálni képes a torzulásokat. A komolyabb képeken az automata fehéregyensúly mellett manuális állítási lehetőség is megtalálható.

Érzékenység (ISO): A CCD fényérzékenységét a már korábban - a filmek esetében - használt ISO értékben adják meg. Általában a gépek ISO 100-as alapértékkel dolgoznak, de az érzékenység a jobb gépeknél növelhető. Érdemes figyelni a magas érzékenységnél megjelenő szemcséződésre.