IrDA Alapok

 
IrDA átvitel rétegei

  A kommunikáció az IrDA 1.0 ajánlás szerint a 9.6 kbps - 115 kbps sebességtartományra korlátozódik (SIR). Az újabb IrDA ajánlás már 4Mbps maximális sebességet tartalmaz (FIR), és kidolgozás alatt van az a 16 Mbps (VFIR) maximális átviteli sebességű eszközök IrDA specifikációja is. Létezik egy 576 kbps/1.152 Mbps szinkron átviteli mód is. Az IrDA protokoll - hasonlóan az ISO/OSI modellhez - rétegekre tagolódik, melyek egy része szükséges az átvitelhez, míg a többi az átviteli feladattól függően választható.

IrTran-P
IrObex
IrLan
IrCom
IrMC
LM-IAS
Tiny Transport Protocol - Tiny TP
Ir Link Mgmt - MUX - IrLMP
Ir Link Access Protocol - IrLAP
Async Serial-IR 9600-115.2 kb/s (SIR)
Sync Serial-IR 0.576 és 1.152 Mb/s (MIR)
Sync 4PPM 9.6 kb/s-4 Mb/s (FIR)
Sync 16PPM 9.6 kbps-16 Mb/s (VFIR)
Szükséges rétegek
 • PHY (phisical layer)
  Az optikai karakterisztika, és a kódolás leírása. Tipikusan 1 méteres hatótávolság és 15 fokos nyílásszögű kónusz jellemzi, de a fejlesztések ezt befolyásolhatják. Rálátás szükséges a kommunikációhoz, de annak minőségét befolyásolhatja az interferencia más Ir eszközökkel, fluoreszcens fényforrással, napfénnyel vagy holdsugárral. A minimális hatótávolságot az alacsony energiafogyasztású eszközök esetében 0.2m-ben határozták meg. Irodai környezetben a gyártók tipikusan 2-2.5m-ig specifikálják az eszközök hatótávolságát. A hatótávolság növelésénél figyelembe kell venni a szem biztonságára vonatkozó IEC és CENELEC emissziós ajánlásait.

   
 • IrLAP (Link Access protokoll)
  Alapszintű megbízható pont-pont közti half-duplex kapcsolatot létesít, melyben nincs ütközés-detektálás.

   
 • LM (Link Management Protocol)
  A protokoll többszörözi a szolgáltatásokat és alkalmazásokat az IrLAP kapcsolaton. Szorosan kapcsolódik az IAS-hoz.

   
 • IAS (Information Access Service)
  Az eszköz számára elérhető szolgáltatások és alkalmazások tára.
Opcionális rétegek
 • TTP (Tiny Transport Protocol)
  C
  satornánkénti átvitelvezérlés az egyenletes adatátvitelhez. IrDA Lite - 9.6 kbps átviteli sebességű redukált kódkészletű protokoll.

   
 • IrOBEX (Object Exchange protocol)
  Egyszerű fáj- és adatobjektum-átvitel.

   
 • IrCOMM
  Soros és párhuzamos port emuláció.

   
 • IrLAN
  Hálózati hozzáférést biztosít.

   
 • IrTran-P
  Digitális kamerák és egyéb képfelvevők valamint fotónyomtatók protokollja képek átviteléhez.

   
 • IrMC
  Mobil kommunikációs eszközök (telefon stb.) protokollja, mely leírja, hogy hogyan vihetők át olyan információk mint határidőnapló bejegyzések, telefonszámok, címek, üzenetek.
   

 

IrDA eszközök
 

  Az IrDA adatátvitelhez a számítógép felől szemlélve több feltétel teljesülése szükséges:

 • IrDA támogatás a hardverben
 • IrDA adapter (adó-vevő)
 • driver és szoftvertámogatás (az operációs rendszer része, vagy kiegészítésként telepíthető)
 • másik működő IrDA eszköz jelenléte és rálátás hatótávolságon belül.

  Jelenleg az alább felsorolt eszközkategóriák rendelkeznek IrDA támogatással. ( Természetesen az IrDA átviteli lehetőség meglétét a konkrét típus specifikációja ismerteti .)

 • Asztali PC
  Vagy beépített IrDA adaptert tartalmaz (pl. ASUS NLX formátumú mini PC), vagy alaplapi IrDA kivezetéssel rendelkezik, melyre IrDA adapter csatlakoztatható (pl. redlink 101).

   
 • Notebook
  Általában beépített IrDA (SIR v. FIR) adaptert tartalmaz.

   
 • Printer
  Vagy beépített porttal és adó-vevővel, vagy beépített porttal és külsőleg csatlakoztatható adó-vevő modullal (dongle) rendelkezik, vagy a párhuzamos portra csatlakoztatható IrDA adapterrel kell kiegészíteni.

   
 • PDA
  Általában beépített IrDA adaptert tartalmaz, a szükséges szoftvertámogatás gyárilag betöltve.

   
 • IrLAN adapter
  Infravörös hozzáférés a hálózat egy pontján (pl. a hub egy portjára csatlakoztatott adapterrel). A hozzáféréshez a felhasználói oldalon be kell tölteni az IrLAN támogatást biztosító drivert. Előnye a rádiófrekvenciás eszközökkel szemben, hogy a kis hatótávolság miatt csak bizonyos erre kialakított pontokon - ellenőrizhető módon - léphetnek be felhasználók kábel nélküli kapcsolattal a hálózatba. A hálózatba IrLAN adapter nélkül be lehet lépni egy IrDA porttal rendelkező hálózati munkaállomáson keresztül, melyen megfelelően konfigurált operációs rendszer fut

   
 • Digitális kamera
  beépített IrDA adaptert tartalmaz, a szükséges szoftvertámogatás gyárilag betöltve. Lehetőséget biztosít fotók cseréjére másik kamerával IrTran-P protokollal, fotók letöltésére PC-re, illetve közvetlen fotónyomtatásra.

   
 • Fotónyomtató
  Fotók nyomtatása közvetlenül a kameráról IrTran-P protokollon keresztül.

   
 • Billentyűzet, botkormány, távvezérlő infra vevő
  Elsősorban itt is a kábelek helyett alkalmazzák sokszor csak egyirányú átviteli lehetőséggel.

  A fentiekből kitűnik, hogy az IrDA eszközök térnyerése töretlen, azonban a gyors fejlődés a szabványok maradéktalan implementálását némileg gátolja. A PC-k alaplapjainak egy része - főleg az alacsony árkategóriában - nem tökéletesen támogatja az IrDA ajánlásokat. A közelmúlban az operációs rendszerek szintjén is a meghajtó programok kialakulatlansága okozta a legtöbb bizonytalanságot az IrDA átvitelben. Ezek a kezdeti gondok azonban mára megoldódni látszanak, ezért az IrDA átvitel a felhasználó számára könnyen kezelhető, széles alkalmazási területtel rendelkező és általánosan használt megbízható kommunikációs formává vált. --------------------------------------
források: http://www.irda.org, http://www.tiszanet.hu/logosz/