Jó tanácsok nyomtató vásárláshoz

Nyomtató vásárlása előtt célszerű néhány kérdést tisztázni annak érdekében, hogy az optimális döntést meghozhassuk. Ugyancsak célszerű megismerni az egyes nyomtató-fajtákat, azok előnyeit és hátrányait is. Természetesen nem adunk teljes áttekintést a témában, de az alábbi összefoglaló mindenképpen több a semminél.

A főbb szempontok az alábbiak:

 1. Vásárlásra szánt összeg (zárójelben az ÁFÁ-s érték)

30 eFt (37,5) alatt: Tintasugaras nyomtatók, 80 karakteres mátrixnyomtató, használt nyomtatók

30 – 80 eFt (37,5 - 100) között: A4-es, A3-as fekete és színes tintasugaras nyomtatók, használt második generációs lézernyomtatók.

80 – 180 eFt (100- 225) között: kis és középteljesítményű lézernyomtatók,

180 eFt (225) felett: nagyteljesítményű lézernyomtatók

2.      Nyomtató paraméterek

Nyomtató típus

sebesség

felbontás

zaj

ny. költség

mátrixnyomtató

130- 300 kar/sec

200 - 360 dpi

legzajosabb

0,3 - 1 Ft/old.

tintasugaras nyomtató

fekete 2 - 5 lap/perc
szines: 0,5 - 3 lap/perc

300 - 720 dpi

legcsendesebb

7 - 15 Ft/old.

lézernyomtató

4 - 16 lap/perc

300 - 600 dpi

csendes

4-9 Ft/oldal

·  Megjegyzések:

·  dpi = Dot per inch azaz 25,4 mm távon nyomtatott pontok száma, 300 dpi-nél 1mm-en belül kb.12 a pontszám. (igazi fénykép minőség 1200 dpi felett kezdődik).

·  kar/sec = egy másodperc alatt nyomtatott betűk száma.

·  A nyomtatási költségeknél kizárólag a fekete szalag/patron/kazetta nettó árakat vettük figyelembe. A nyomtatási költség erősen függ a nyomtatott oldal fedettségétől. A fenti adatok általában 5%-os kitöltésre vonatkoznak ( ez egy rövid üzleti levélnek felel meg (maximum 10 sor + címzés és aláírás)). A nyomtatási költségek kb. a felére csökkenthetők felújított vagy újratöltött festékező egységek használatával. A színes tintasugaras nyomtatásnál egy oldal nyomtatási költsége 50 Ft körül kezdődik.

 1. Nyomtatót használó programok követelményei

Bár a legtöbb elterjedt program sokféle nyomtatót tud kezelni, de célszerű ellenőrizni, hogy a számlázó/könyvelő program milyen típusú nyomtatókat képes meghajtani ill. a példányszámot lehet-e állítani (a régi megszokott könyvelő programok gyakran csak mátrixnyomtatókkal használhatók). Sokszor gondot okoz, ha a Windows nem ismeri az adott nyomtatót és a nyomtatóhoz nem adtak meghajtó programot (főleg használt nyomtatóknál fordulhat elő). Sok nyomtató képes többféle nyomtatótípust emulálni. Vannak olyan programok, amelyek kizárólag Postcript nyelvű nyomtatóval működnek (kiadványszerkesztők egy része).

 1. Várható igénybevétel

Természetes, hogy mindenből a legjobbat szeretnénk beszerezni, de nem biztos, hogy szükségünk van a drágább berendezésre.

Számlázásnál például még mindig a legolcsóbb megoldás a mátrixnyomtató használata és több példányos papír esetén, normál üzemmódban elfogadható sebességet ad.

Ennél jóval szebb számlák nyomtathatók tintasugaras vagy mátrix nyomtatók segítségével, de ezeknél a több példányt csak megismételt nyomtatással lehet előállítani. Bár kétségtelenül a leggyorsabb nyomtatást a lézernyomtatók biztosítják, önmagában a nyomtató nem ad garanciát a megfelelő nyomtatási sebességre. A teljes nyomtatási időt minden programnál külön ki kell mérni és a nyomtatási idő csökkentése nem egyszerű és nem mindig olcsó feladat.

Külön célszerű felmérni a várható havi nyomtatási mennyiséget. A lézernyomtatóknál megadják az ajánlott nyomtatási mennyiséget, amit nem célszerű nagyon túltejesíteni, mert a nyomtató idő előtt elhasználódik.

 1. Egyéb szempontok

A sok lehetséges szempont közül legelőször a rendszerbe illesztés fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Ha valakinek már van nyomtatója, próbáljon olyat választani, amelyik legalább emulálja (beépített programja segítségével megvalósítja) a meglévő nyomtató üzemmódját. Ebben az esetben, a kieső nyomtató az új nyomtató megfelelő egyszeri beállításával kiváltható (ha nem ezt tesszük, akkor esetleg több programban is át kell konfigurálni a nyomtatót).

Ha valahol még nincs nyomtató, de várható, hogy a későbbiek során még további beszerzések lesznek, akkor különösen ügyelni kell arra, hogy csak elterjedt, több másodgyártó által is készített típust válasszunk. Egy nyomtató teljes élettartama alatt az üzemeltetési költség többszörösen meghaladja a beszerzési árat, és az olcsó, de egy gyártóhoz kötött nyomtatók hosszú távú üzemeltetési költségei mindig drágábbak az elterjedtebb típusokénál!

Jelenlegi tapasztalataink szerint a legmegbízhatóbbak a mátrixnyomtatók és a második generációs lézernyomtatók (HP II, III, IIP, IIIP és ezeknek megfelelők). A tintasugaras nyomtatók, tisztelet a kivételeknek, nem túlságosan időt állóak, ráadásul javításuk az elektronika meghibásodása esetén megközelítheti az új berendezés árát!

 1. Nyomtató fajták

Működési elve alapján az általánosan használatos nyomtatókat három csoportba lehet sorolni:

 • Mátrix nyomtatók, amelyeknél a nyomtatást elektromágnesekkel mozgatott tűsor végzi. A nyomtató messziről felismerhető ciripelő hangjáról és arról, hogy igen gyakran többpéldányos, szélén perforált papírral használják. Legfőbb előnye az olcsóság: olcsó maga a nyomtató, a nyomtatás is (írógépszalag-szerű festékszalagot használ). Külön előnye, hogy egy műveletben egyszerre több példány nyomtatására alkalmas, emiatt előszeretettel használják számla nyomtatására. Előnyei ellenére (valószínűleg zajos volta miatt) már csak egy- két gyártó készít ilyet (Epson, Star), helyüket a tintasugaras nyomtatók veszik át.

 • A tintasugaras nyomtatók működési elve hasonló a mátrixnyomtatókhoz, de a nyomtatási képet apró tintapöttyök segítségével hozzák létre. A működésükhöz szükséges tintát az ún. tintapatron tartalmazza. Vannak olyan készülékek, amelyeknél a patron tartalmazza a tintapötty kilövéséhez szükséges fejet és vannak olyanok, amelyeknél ez tulajdonképpen csak egy apró tartály (ez utóbbiakkal általában olcsóbb a nyomtatás). Természetesen az utóbbi nyomtatóknál is szükséges időnkét a fejcsere (3 - 6 patron után). A tintasugaras nyomtatók csendességükkel és színes nyomtatási lehetőségükkel tűnnek ki.

 • Lézernyomtatók képalkotása az előbbiektől jelentősen eltér. A nyomtatandó képet vezérelt lézersugár segítségével először egy elektromosan feltöltött fényérzékeny hengeren hozzák létre. A fényérzékeny hengerre a lézersugár által kisütött helyeken porfesték tapad fel, amely a hengerről az alatta szinkronban elvonuló papírra kerül (ellenkező előjelű töltés hatására). Végül a papíron lévő festékpor a beégető egységben hő és nyomás hatására ráolvad és odaragad a papírra. A lézernyomtatók kezdetben nagy nyomtatási sebességükkel, és jó felbontásukkal tűntek ki. Hálózati nyomtatókként még ma is egyeduralkodók.

Érdemes megfigyelni a különböző típusú nyomtatók eredményeit, hiszen egyértelműen felismerhetők:

 • A mátrixnyomtató bemélyített festékpöttyökből álló nyomtatványt készít (a papír hátoldalán lehet kitapintani),

 • A tintasugaras nyomtató nyomtatványa síkban van, de nem megfelelő papír használata esetén maszatolódik,

 • A lézernyomtató betűi, ábrái kiemelkednek a papírból.

 1. Üzemeltetési költség

Nyomtatásnál az üzemeltetési költség egy része a felhasznált papírból, a nyomtatóhoz szükséges festékből (szalag, patron porfesték vagy kazetta) és a kopó (elöregedő) alkatrészek cseréjéből adódik.

 • Papír árak: fajlagosan (egy példányra vetítve) a legolcsóbbak a többpéldányos A4 méretű leporelló papírok, ezt követi szabványos 80 grammos fénymásoló papírok, legdrágábbak a tintasugaras nyomtatók speciális papírjai (természetesen nem mindegyik igényel különleges papírt).

 • A festékező anyagok közül a legolcsóbbak a festékszalagok (az elterjedt típusokra 0,5 - 2 Ft/oldal), ezt követik a lézernyomtatók festékkazettáik (3 - 9 Ft/oldal) a legdrágább a tintapatron (7 -12 Ft/oldal). Ez természetesen nem a beszerzési érték sorrendje, hiszen a lézernyomtatók kazettáival kb. tízszeres mennyiségű nyomtatás lehetséges.

 • Kopó ill. elöregedő alkatrészek: a jó konstrukciójú mátrixnyomtatók nem szorulnak alkatrész-cserére. A lézernyomtatók egyes típusainál a főbb kopó alkatrészeket a festékkazettába gyűjtötték össze, így folyamatosan cserélődnek. Más konstrukcióknál azonban a fényérzékeny egység és a porgyűjtő egység időnként cserére szorul (10000 - 30000 oldal után) és ennek költsége elérheti a beszerzési ár 10 - 40%-át. Tovább növeli a lézernyomtatás költségeit a beégető egység korlátozott élettartama (60,000 - 120,000 oldal) ami további 0,1- 0,5 Ft/oldal körüli költséget jelent. A tintasugaras nyomtatók elvileg szintén nem rendelkeznek kopó alkatrésszel (a fejet leszámítva, ami a patron része), de időtállóságuk nem közelíti meg a mátrix nyomtatóékét.

 

Darvas Gábor

CompuDrug Standard Kft.