Tintasugaras nyomtatók

 

A tintasugaras (Bubble Jet) nyomtatók az utóbbi 15 - 20 év fejlesztéseinek eredményeképpen jöttek létre, és egyre növekvő mértékben vannak jelen a piacon. Jellemzőjük a viszonylag jó minőségű, csendes nyomtatás, az olcsó ár, melyek biztosítják népszerűségüket. A nyomtatást a nyomtatófej végzi, amely a pontok képzéséhez szükséges fúvókákat tartalmazza. A fúvóka kis átmérőjű (gyakran 0, 05 mm) lyuk, melyen keresztül a tintacsepp (átmérője: 0, 025mm) kirepül és végül a papírra, csapódik. A csepp leválasztására többfajta módszer is született, így megkülönböztethetünk folyamatos áramú vagy tintacseppes fejeket. A tintacseppes fej lehet piezokristályos vagy buborék (Bubble Jet) működésű. A Canon a mai napig az első tintasugaras nyomtató alapelvét, a Bubble-Jet technológiát használja. A fúvókának elõkamrája van, és úgy van, alakították ki, hogy a kimeneti nyílásnál mindig jelen van egy buborék. Ha a kamrába tintát pumpálnak, akkor a buborék segíti elszakadni a cseppet az előkamrában lévő tintától. A technológia hátránya, hogy nem lehet pontosan beállítani a tintacsepp nagyságát, mert a buborék - mint gáz - összenyomható. Ráadásul a kilövellt tintacsepp helye sem pozícionálható olyan pontosan, mint más módszereknél. Mindezek ellenére ez a technológia közkedvelt, mert viszonylag olcsó a megfelelő fej előállítása.

Az Epson a piezotechnológia megszületése óta kizárólag ezt a módszert használja. A fúvóka előkamrájában egy kristály található, amely a rákapcsolt feszültség hatására megváltoztatja az alakját (piezohatás), és kilöki a kamrából a tintacseppet. A technológia hátránya volt, hogy a vízalapú tinta korrodálta a kristály felületére gőzölt elektródot, és rontotta a vezetõképességét. Ma már ezt a problémát megoldották, és most a másik fő gondon - a hangos működésen - dolgoznak. A technológia előnye, hogy igen pontosan lehet meghatározni a tintacsepp nagyságát (4-6 pikoliter) és helyét. A piezotechnológiát kamatoztató nyomtatók a legnagyobb felbontásúak közé tartoznak.

A HP a Bubble-Jet technológiát továbbfejlesztve létrehozta a Thermal-Ink-Jetet, amiben nincsen se buborék, se piezo kristály. A lényege, hogy az előkamrában lévő tintát egy ellenállás segítségével több száz fokra melegítik fel, s az a hőtágulás elvei szerint kitágul, és így kilökődik a tintacsepp. A hátránya, hogy több idő kell, míg a tinta kihűl és megszárad, így a nyomat könnyen elmaszatolódhat. Nagy előnye viszont, hogy roppant csendesen dolgozik.

Színes tintasugaras nyomtatók - A színes tintasugaras nyomtatók ugyanazt a fejet alkalmazzák, amit a fekete-fehér társaik, csak a négy színnek (cián, magenta, sárga, fekete) megfelelően négy példányban. A fekete tintapatron általában nagyobb, több tintát tartalmaz, mint a három alapszín patronja, hiszen a fekete a telítettség beállítása miatt szinte minden nyomathoz szükséges. A patronok általában színenként külön cserélhetők, a három szín nem egyformán szükséges a színes képekhez, ezért nem egy időben fogynak ki. Általában egy patron kb. 2000 oldal nyomtatására elegendő

 

Műszaki adatok

 

A tintasugaras nyomtatókra jellemző műszaki adat a felbontás, amely az egyik legfontosabb minőségi szempont a nyomtatók besorolásánál. A felbontás megmutatja azt, hogy az egységnyi méretű helyre hány pontot képes a nyomtató elhelyezni. A mértékegysége: dpi azaz dot/inch. Természetesen minél több pontot képes elhelyezni a lapon annál jobb a kép minősége.

Ez alapján 3 csoportba lehet osztani a tintasugaras nyomtatókat:

·         1. LQ (Letter Quality) levél minőség – ez a legszebb

·         2. NLQ (Near Letter Quality) majdnem levél minőség

·         3. Draft –piszkozat minőségű

 

További fontos műszaki adat a nyomtatási sebesség, amely azt mutatja, meg hogy egy adott intervallumon belül hány jelet/oldalt tud nyomtatni. Ezzel kapcsolatosan tapasztalat alapján elmondható az, hogy némelyik sebességadatot talán csak úgy lehet elérni, ha az ember oldalanként egyetlen - és kisméretű - karaktert nyomtat az oldalra, más nyomtató teljesítménye csakugyan közel esik a meghirdetett értékekhez. Van olyan nyomtató is, amelyik két lap között tisztálkodni kezd - fejet pucol -, vagy valami más szükségét végzi, de nyomtatni nem nyomtat.

 

A következő vizsgálandó terület a festék kapacitás. Ezzel kapcsolatos kérdés is felmerül. Az egyik legfontosabb az, hogy miért fogyhat ki hamar a festék?

A legkézenfekvőbb válasz az, hogy fényképeket nyomtatottunk, s nem üzleti grafikákat vagy színes betűs szövegeket. A nyomtatókazetták kapacitását az 5 százalékos fedettséggel kinyomtatható lapok számával adja meg a gyártó. Egy színes kép kinyomtatásához általában az egész lapot be kell fedni festékkel, ritka a fehér foltokkal tarkított kép. Ha feltesszük, hogy a három szín egyenletes oszlik el a lapon, akkor az egy színre vetített fedettség 33 százalékos. S könnyen lehet, hogy a nyomtató egy színből többet nyomtat egy-egy pontba, vagyis még rosszabb a helyzet.


A másik lehetséges magyarázat a fejtisztítás. Ilyenkor a nyomtató jó adag festéket zavar át a fejen, hogy kitisztítson belőle minden lerakódott, beszáradt anyagot, "salakot". Az ekkor elfolyatott tinta mindenképp veszteség. S a nyomtatók legtöbbje a fekete fej tisztításakor a színeset is tisztítja.

 

S végül egy jó tanács a tintasugaras nyomtatókkal kapcsolatosan: Használjuk a nyomtatónkat, mert a festék képes beszáradni a patronba ugyanúgy, mint a tinta a töltőtollba!

 

 

A tintasugaras nyomtatók vásárlása:

 

 

Ha már elhatároztuk, hogy biztosan veszünk nyomtatót, akkor van néhány kérdés melyek gondos átgondolása után, elindulhatunk a számítástechnikai boltba vagy éppen fel csatlakozva az Internetre, megrendelhetjük magunknak a kiválasztott nyomtatót!

 

Melyek azok a kérdések, amelyeket vásárlás előtt át kell gondolnunk?

 

o        Nyomtatási sebesség: Milyen gyors legyen a nyomtatás?

o        Nyomtatási minőség: Mennyire legyen szép a nyomtatni kívánt kép?

o        Méret: Elfér az íróasztalon?

o        Cél: színes vagy fekete-fehér nyomtatásra van szükségünk?

o        Ár: Melyik típusú nyomtatót engedhetem meg magamnak?

o        Működési költségek: Évente mennyibe fog kerülni a készülék működtetése?

o        Zaj: Fontos, hogy csöndesen nyomtasson?