Termográfia (CTI) az orvosi diagnosztikában

 

I. Mit jelent a termográfia (CTI)?

CTI (Computerised Thermal Imaging) a vizsgálat nemzetközileg elfogadott rövidítése. A termogram szó hőtérképet jelent. A termográfia (hőtérképezés) egy olyan funkcionális vizsgáló eljárás, amelynek során az emberi test hőmérsékletét mérjük infrakamerával egy erre a célra kifejlesztett számítógépes szoftver segítségével.

A CTI a legmodernebb orvostechnikai vizsgáló módszerek egyike, mely húsz év nemzetközi kutató munka eredményeként lehetővé teszi a szervezet kóros működéseinek korai felismerését.


 

II. Milyen felismerésen alapul a vizsgáló módszer?

Az emberi test többek között infravörös hullámokat bocsát ki magából. A különböző helyeken fellépő minimális hőenergetikai különbségek termokamerával történő mérésével a szervezetben zajló kóros folyamatok korai felismerése válik lehetővé.

A gyulladásos szövetek, az aktív növekedési fázisban lévő daganatos sejtek legtöbbjének hőkibocsátása fokozott, míg a sorvadt, heges, alulműködő sejtek hőtermelése csökkent. Azon daganatos sejtek, amelyek hőtermelése nem magasabb a normál sejtekénél, a fokozott anyagcsereigény miatt megnövekedett számú erek (ún. "perivascularisatio") miatt mutathat emelkedett hőleadást.


 

III. Milyen termokamerával történik a vizsgálat?

Az eszköz több mint húsz év amerikai hadiipari és NASA kutatásainak eredménye. A kamera eredetileg haditechnikai célokra lett kifejlesztve, orvosi alkalmazását átalakítása és egy speciális szoftver teszi lehetővé mégpedig úgy, hogy az eltérő hőleadású szövetekről hőtérkép készítésével ad felvilágosítást.

A kamera 0,08 fok Celsius különbséget is képes érzékelni, így ez a kamera tízszer érzékenyebb, mint az eddig ismertek. Igen korai jelfelismerést tesz lehetővé.

Három dimenzióban is átnézhető a vizsgált elváltozás, a módszer ezen képessége révén lehetővé válik a jelzett terület elhelyezkedésének pontosabb felmérése.


 

IV. Az orvosi termográfia története

A hőmérséklet objektív mérését több évszázada használjuk különböző hőmérőkkel. Az első higanyos hőmérő kitalálója D. G. Farenheit holland tudós. Ezt a hőmérőt a XVIII. század óta használjuk. Azóta a Celsius nevéhez fűződő hőmérsékleti skálázás terjedt el főleg és a "Celsius-fok" lett a nemzetközi mértékegysége a hőfoknak.

A 80-as években az Amerikai Védelmi Minisztérium titkos, nagyléptékű megbízást adott a hűtés nélküli infravörös érzékelő technológia kifejlesztésére. A hadsereg olyan érzékelőt akart, amelynek nagyon rövid a mérési ideje.

Az infravörös módszerrel dolgozó eljárások lényege, hogy minden anyag energiát bocsát ki elektromágneses sugárzás formájában. Az abszolút nulla hőmérséklet -273,15fok Celsius. Az e fölötti hőmérsékletű tárgyak, szövetek által kibocsátott sugárzást a hőkamera méri, hőképpé alakítja át. Az infravörös sugárzás tartománya 0,75 és 100 mikron között van. Az infravörös kamera segítségével a láthatatlan hőenergia válik láthatóvá.

1992-ben az Amerikai Kormány engedélyezte az infravörös technológia kereskedelmét, de az ellenőrzése alatt tartja a technológiát. Az Európai Unióban egy éve hozzáférhető a amerikai fejlesztésű technológia. A számítógéphez csatolt infrakamera lehetővé teszi, hogy érintkezés nélkül végezzünk méréseket a test által kibocsátott infravörös sugarak bonyolult elektronikus rögzítésével.

A termográfia (CTI) a jövő vizsgáló módszere. Nagy pontossággal ad felvilágosítás a szervezetben zajló kóros folyamatokról akár gyulladásos, akár heges, sorvadásos alulműködésről van szó.

A CTI egy új, funkcionális vizsgáló eljárás, mely tovább segíti a korai felismerést, nem helyettesíti a bevált diagnosztikai vizsgálatokat, de új területet nyit a diagnosztikában a betegellátás területében.


 

V. Mikor érdemes elvégezni a termográfiát (CTI)?

A CTI vizsgálat elősegítheti egyes kóros, különböző funkciózavarok, (pl. kopások, perifériás keringési zavarok) korai felismerését. Gyulladásos folyamatok kezdeti állapotát jelzi, segítséget nyújt a góckutatásban, fájdalmak hátterének tisztázásában, daganatos betegségek felismerésében, kisgyermekek, terhesek vizsgálatában, terápiák hatékonyságának nyomonkövetésében segít.

1. Akut vagy krónikus gyulladásos folyamatok gyanúja esetén
A hő az egyes testtájakra jellemző módon oszlik el. A gyulladt szöveteknek nagyobb a hőleadása, így a CTI segítségével korai stádiumban láthatóvá válik a gyulladás helye és mértéke.
 

2. Góckutatáskor
Mit értünk góc alatt? A szervezetben helyi gyulladásos elváltozások jöhetnek létre, melyekben letokolva avirulens kórokozók vagy genny tárolódhat és innen különböző hatásokra időről-időre a keringésbe jutva más szervekben akut vagy krónikus gyulladásokat provokálnak. Az egyik legismertebb góc a garatmandulában alakulhat ki. A mandulák jellegzetes felépítése teszi lehetővé, hogy elzáródó kriptarendszerükben baktériumok vagy genny tárolódjon.
A mandulák mellett gócként szerepelhet az idült arcüreggyulladás, krónikus fülgyulladás, rossz fogak, fogcsúcsgennyedés, idült epehólyaggyulladás, krónikus vakbélgyulladás, petefészekgyulladás, krónikus baktériumürítés a vizeletben.
A teljesség nélkül, milyen betegségek lehetnek góceredetűek?

 • szívizomgyulladás
 • rheumás láz
 • az izületek rheumás gyulladása
 • egyes vesegyulladások
 • kóros hajhullás
 • egyes szemgyulladások
 • tartós hőemelkedés
 • egyes ideggyulladások
 • visszatérő érgyulladások
 • krónikus kiütések bizonyos típusai
 • az úgynevezett eruptív psoriasis

A CTI elősegíti a góc felismerését. Érzékenysége miatt a kóros eltéréseket korán jelzi.

 

3. Perifériás keringési zavarok hátterének tisztázására
Napjaink egyik leggyakoribb betegsége a különböző perifériás keringési eltérések. Egy bizonyos kor után szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne visszértágulata. Ez a vénás keringés leggyakoribb zavara, amikor is leggyakrabban az alsó végtagon a véna fala kitágul, egyenetlen lefutásúvá válik és a vénákban lévő billentyűk elégtelenül működnek. A két lábon járás átalakította a test szerkezetét, de a vénabillentyűk nem rendeződtek át. Fekvő helyzetben a boka környékén a vénás nyomás kb.11 Hgmm. Járás nélküli állás közben a vénás nyomás kb. 100 Hgmm-re nő. Álló helyzetben a vénás vér áramlása a visszerekben megfordulhat. A helyi keringési feltételek elősegítik ezen visszerek begyulladását. Pangás, vizenyő, trombózis alakulhat ki. Elhanyagolt esetekben nehezen gyógyuló fekélyek jelennek meg.
A CTI elősegíti ezen kóros folyamatok korai felismerését, így lehetővé válik megfelelő életmódváltással, kezelésekkel a keringési zavarok megszűntetése, prolongálása.

4. Mozgásszervi károsodások kimutatására
Lágyrész-reumatizmusokat vizsgálhatunk a CTI-vel (golf, teniszkönyök stb).
A módszer alkalmas különböző sportsérülések gyógyulásának követésére.

5. Daganatos elváltozások megítélésére
A daganatos sejtek aktív növekedési fázisukban fokozott hőtermelők. A daganatos sejtek körül kialakul az úgynevezett perivascularisatio, ami annyit jelent, hogy megnövekszik az erek száma a fokozott anyagcsere-ellátás érdekében. Ennek megfelelően ezen terület hőleadása is fokozódik, amit a CTI érzékel, segítve a korai felismerést.

6. Terápiakövetésre, hatékonyság felmérésére
A CTI vizsgálat nem terheli a szervezetet, mivel a kibocsátott hőt regisztrálja érzékenyen. Non-kontakt, non-invazív, ezért korlátlanul ismételhető. Igen alkalmas a gyulladásos és egyéb folyamatok terápiájának követésére, annak hatékonyságát felmérve.

7. Fájdalmak hátterének tisztázására


VI. Miért ajánljuk a termográfiát(CTI)?

 • olyan funkcionális vizsgálat, mely érzékenysége miatt korai, kismértékű funkciózavarokat is jelez
 • a vizsgálat nem káros a szervezetre mivel a testből kijövő infravörös sugarak rögzítésével mér
 • nem fájdalmas
 • a vizsgált személy nem kerül kontaktusba az eszközzel a vizsgálat során, így kifejezetten kényelmes
 • akárhányszor ismételhető, ezzel a különböző terápiák hatékonysága nyomonkövetkhető
 • használatával el lehet kerülni az alul- vagy túl gyógyszerezés lehetőségét
 • terhesek vizsgálatára is alkalmas

 

A termográfia (CTI) előnyei

Biztonságos
Nincs besugárzás, nincs izotóphasználat, nincs vegyi anyag használata, tűszúrás, nincs mellékhatás a vizsgálat során, mivel csak a kibocsátott hőt és az elektromágneses teret jeleníti meg érzékenyen. A vizsgálati módszer valódi biztonsága teszi lehetővé, hogy életkortól függetlenül gyermekek és terhesek is vizsgálhatók. A vizsgálat korlátlanul ismételhető.

Érintésmentes
A készülék úgy ad információt, hogy használata során nem ér a vizsgált személyhez. Nem invazív.

Megbízható
Érzékenysége miatt sikeresen alkalmazhatjuk patológiai folyamatok megfigyelésére és ezek ellenőrzésére, terápia követésre.

Figyelem!
A termográfiás vizsgálat (CTI) nem váltja ki az orvoslásban hagyományos diagnosztikai vizsgálatokat, azonban, mint funkcionális vizsgálat, új területet nyit a kóros folyamatok felismerésében, a kezelések hatékonyságának ellenőrzésében.

 

A termográfia és a mammográfia összehasonlítása

TERMOGRÁFIA MAMMOGRÁFIA
Fiziológiai vizsgálat Anatómiai vizsgálat
a tumor és egyéb elváltozások
helyét nagyon korán jelzi
0,3 cm vagy ennél nagyobb
elváltozásokat tud kimutatni
nem fájdalmas, kontaktus nélküli vizsgálat az eszköz használata során a mell összenyomódik
nem ártalmas a szervezetre a méréshez röntgen sugárzást használ
terheseknél is elvégezhető terhesség alatt nem ajánlott
korlátlan számban ismételhető korlátlan számban nem ismételhető