2011 a kémia nemzetközi éve lesz

   

A kémia nemzetközi évének hivatalos megnyitója 2011 januárjában Párizsban lesz, ám a magyar kémikusok már az idei Magyar Tudomány Ünnepéhez csatlakozva pénteken elindították a nagyszabású rendezvénysorozatot.

 

A Kémiai Tudományok Nemzetközi Szervezete (IUPAC) 2007-ben határozott úgy, hogy 2011 a kémia nemzetközi éve legyen. Ezt követően az ENSZ 2008-as közgyűlésén a Kémia - az életünk, a jövőnk jelmondattal indította útjára a szervezést.

 

Az év kiválasztását az indokolta, hogy száz évvel korábban, 1911-ben tüntették ki Nobel-díjjal Marie Sklodowska Curie-t, valamint ekkor alakult meg a szakma nemzetközi szervezete, az IUPAC jogelődje.

A nemzetközi év célja egyrészt a kémiai tudományok szerepének elismertetése a fenntartható fejlődés és az emberiség jólétének biztosítása területén, másrészt a közösség, különösen az ifjúság érdeklődésének felkeltése a kémiának mindennapi életünkben betöltött szerepe iránt.

A teljes nemzetközi program a www.chemistry2011.org  címen, a magyar program pedig a www.mke.org.hu   egyesületi internetes címen érhető el.