Étkezési tanácsok nyaralóknak
A nyaralás alatt egy kicsit nagyvonalúbban költekezünk, el-elcsábulunk
egy-egy fagylaltkehelyre, helyi specialitásra, érdemes azonban a felhőtlen
nyaralás ideje alatt is gondolni arra, hogy az elfogyasztott finomságok
előbb-utóbb nem kívánt többletsúly formájában visszaköszönhetnek, nem is
beszélve a különböző gyomorbántalmakról, ételallergiáról, amelyek könnyen
rémálommá változtathatják álomnyaralásunkat. Ezek elkerülése érdekében íme
néhány tipp:
Ha hosszú útra készülünk, ne vegyünk olyan ételeket, amelyeket korábban nem
kóstoltunk, hiszen nem tudhatjuk, hogyan reagál az újdonságra a szervezetünk.
Mivel gyakran 5-10 órát is utazunk, kizárólag könnyű ételeket együnk, hiszen az
autóban lassabb az anyagcserénk. Könnyebben emészthető ételek fogyasztásával
megelőzhetjük a puffadást, gázosodást.
Rövidebb belföldi utaknál használjuk ki a hűtőtáska előnyeit, szendvicseket
inkább alufóliába csomagolva vigyünk magunkkal, ügyelve arra, hogy ne tegyünk a
kenyérszeletek közé gyorsan romló élelmet, lédúsabb zöldséget. Folyadékot
praktikusabb műanyagba, jól zárható üvegbe, dobozba tenni, szívószálas
kiszerelést vásárolni. Utazáskor darabos, könnyen tisztítható, héjas gyümölcsöt
vigyünk, a lédús, bogyós gyümölcsöket inkább hagyjuk otthon.
Repülőút előtt érdemes a légitársaságnak jelezni, ha valamilyen étkezéssel
kapcsolatos igényünk van, pl. tejcukor-érzékeny diéta, vagy vegetáriánus
táplálkozás, esetleg vallási előíráshoz kötött étkezés.
Vásárlásnál mindenképp vegyük figyelembe, hogy hány napig leszünk távol, a
szállásunkon milyen lesz a konyha felszereltsége, önellátóak akarunk-e lenni,
vagy néha betérünk a helyi vendéglőbe, mennyi élelem kell az útra, stb.
A környezetváltozás és az idegen ételek negatívan befolyásolhatják
anyagcserénket. Az élelmiszerek minősége is problémát jelenthet az olyan
országokban, ahol nincsenek szigorú egészségügyi előírások.
Ennek ellenére persze kóstoljuk meg a helyi specialitásokat, hiszen egy idegen
kultúrát talán a gasztronómiáján keresztül lehet legjobban megismerni, de
legyünk óvatosak! Gyakorta jelentkezik problémaként, főleg a trópusi,
szubtrópusi területekre utazóknál, hogy egyes nyersen fogyasztott élelmiszerek,
néhol a víz, vagy éppen a nem megfelelően betartott higiénés szabályok olyan
kórokozókat közvetítenek, amelyek gyomor-bélrendszeri betegségeket okoznak.
Egyéb, étkezéssel kapcsolatos problémák is felmerülhetnek, pl. az ételallergia.
Íme, néhány jó tanács a kellemetlen élmények elkerülése végett:
Ha nem iható a vezetékes víz (általában az utazási irodák erre előre
figyelmeztetnek), csak palackozott vizet fogyasszunk. Ilyenkor, a friss
zöldséget, gyümölcsöt is palackozott vízzel mossuk meg. Érdemes odafigyelni arra
is, hogy a gyümölcsleveket gyakran koncentrátumból készítik, melyhez általában
csapvizet használnak. Figyelem! A jégkockát is csapvízből készítik!
Leggyakoribb probléma a gyomor és bélhurut. A fertőzött víz és élelmiszer
egyaránt kiválthatja, a szokatlan élelmiszerek, vagy fűszerek fogyasztása pedig
gyomorrontást okozhat.
Sajnos a súlyos ételmérgezéssel is számolnunk kell, főleg az olyan országokban,
ahol nem megfelelő a higiénés szabályok betartása. Ilyen súlyos fertőzések és
mérgezések például: vérhas, hastífusz, kolera, szalmonella, vérzéses
vastagbélgyulladás, kémiai anyag okozta mérgezések (gomba, tengeri halak,
kagyló). Ezek a fertőzések és mérgezések általában a következő enyhébb vagy
súlyosabb tünetekkel járnak:
Hasmenés, hányinger, hányás, görcsök, fejfájás, általános rossz közérzet, láz.
Súlyosabb (általában mérgezés) esetekben látási zavarok, izomgyengeség,
szédülés.
Megelőzés
Az ételeket, főként a húsokat és zöldségeket jól átsütve, tűzforrón tálalva
fogyasszuk! Frissen főzött ételeket, mint például babot, levest, rizs és
tésztaféléket is nyugodtan ehetünk, de kizárólag akkor, ha melegen tálalják.
Vastaghéjú vagy csonthéjas gyümölcsöket akkor célszerű fogyasztani, ha a héjukat
saját kezűleg szedjük le. A leveles vagy nyers zöldségekkel, salátákkal mindig
óvatosan bánjunk, léteznek ugyanis olyan, a talajban és a vízben élő
organizmusok, melyeket nem lehet elpusztítani a hagyományos tisztító
eljárásokkal.
A halak és a tenger gyümölcsinek esetében mindig legyünk nagyon elővigyázatosak!
Ne fogyasszunk pasztörizálatlan tejtermékeket, figyeljünk oda a jégkrémek vagy
egyéb fagyasztott édességek esetében is. Ne fogyasszunk előre elkészített ételt,
ha nem vagyunk biztosak benne, hogy friss és melegen tartották! Soha ne együnk
olyan élelmiszereket, melynek eredetével kapcsolatban akár a legkisebb kétségünk
is van!
Baj esetén mi a teendő?
Szinte az összes ilyen eredetű betegségnek jellemző tünete az enyhébb vagy
súlyosabb fokú hasmenés. Mivel a hasmenés nagy folyadékveszteséget okoz,
ügyeljünk arra, hogy ilyen panaszok esetén mindig gondoskodjunk a megfelelő
folyadékpótlásról.
Arról se feledkezzünk, meg, hogy a folyadékkal együtt az elveszett ásványi
anyagokat, főként a sót, ezeket is pótoljuk! Gyomorrontás és enyhébb fertőzés
esetén segíthet a diéta, illetve a bérfertőtlenítő vagy a hasmenést gátló
gyógyszerek, súlyosabb esetekben szinte mindig gyógyszeres kezelés szükséges.
Erőteljes vagy nem szűnő panaszok esetén ajánlatos orvoshoz fordulni, főleg
gyermekek esetében. A felnőttek szervezete természetesen könnyebben bírkózik meg
az efféle fertőzésekkel és az is előfordulhat, hogy Önnek semmilyen panaszt nem
okoz, az az étel, amitől a gyermeke könnyen megbetegedhet.
Azonnal forduljon orvoshoz, ha erős nem szűnő fájdalmai vannak, ha magas a láza,
vagy véres a széklete! Akkor is rögtön kérjen orvosi segítséget, ha fennáll a
mérgezés gyanúja.
A fertőzések nagy része elkerülhető a szükséges higiénés szabályok betartásával,
az élelmiszerek megfelelő hőkezelésével, védőoltással. (forrás:www.harmonet.hu)
|