Az unió a veszélyes anyagok ellen

(The REACH System)

Szigorítaná a vegyipari termékek összetevőinek vizsgálatát az Európai Bizottság, hogy kiszűrjék az egészségre káros anyagokat. A testület 2003 végén közzétett javaslatának értelmében 2005 után minden gyártónak részletes információkat kellene feltüntetnie termékein, amely jelezné, hogy az milyen vegyi anyagokat tartalmaz, és hogy ezek mennyire ártalmasak. Ehhez mintegy 30000, a vegyiparban jelenleg használt anyagot kellene részletes laboratóriumi vizsgálatoknak alávetni.

A tervezett törvény a Reach nevet kapta a vegyi anyagok nyilvántartási, értékelési engedélyezési rendszerének angol rövidítése (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) után. A tervezett rendszer teljesen megváltoztatná a vegyi anyagok kezelésének rendszerét.

Veszélyes termékek

Jelenleg ugyanis csak a forgalomban lévő termékek egy tizedét vetik alá a tervezetthez hasonlóan szigorú vizsgálatoknak. Könnyen kiderülhet, hogy számtalan, a mindennapi életben használt háztartási termék is az egészségre káros anyagokat tartalmaz.

David Bowe munkáspárti európai parlamenti képviselő szerint az olyan termékek, mint a számítógépek, textilek, tisztítószerek és az élelmiszeriparban használt tartósítószerek az alapanyagok olyan "koktéljait" tartalmazhatják, amelynek a hatása ismeretlen.

A Reach által előírt eljárás keretében azonosítanák a veszélyes anyagokat, amelyek a rákkeltőek vagy genetikai elváltozást okozhatnak, és ezeket a "nagyon magas kockázatú anyagok" minősítéssel látnák el. A törvényhozók elképzelései szerint ezeket az anyagokat folyamatosan ki kellene vonnia a forgalomból és biztonságos összetevőkkel kellene helyettesíteni.

Nincs garancia

A tervezet kritikusai szerint ez nagyon fontos lépés lenne, de a szigorítás a jelenlegi formájában közel sem elegendő, mivel a veszélyes minősítést kapott anyagokat nem tiltanák be automatikusan. A vállalatoknak csak azt kellene bizonyítaniuk, hogy a "megfelelően ellenőrzik" a felhasználásukat.

A Greenpeace ezért élesen kritizálja a tervet. Oliver Knowles, a szervezet képviselője elmondta a BBC-nek: nem bíznak benne, hogy a rendelkezések végrehajthatóak lennének. Szerintük a cégek nyugodtan folytathatják a káros anyagok felhasználását, mivel a tervezet nem határozza meg pontosan, hogy mit is jelent az a "megfelelő ellenőrzés".

A környezetvédő szervezet szerint a vegyipari lobbi nyomásának hatására lett ilyen enyhe a tervezet, ezért tovább küzdenek a hatékony szigorításokért. A tervezet kritikusai szerint a törvénynek köteleznie kellene a gyártókat arra, hogy azonnal szüntessék be a veszélyesnek minősített anyagok használatát.

A vegyipar képviselői szerint viszont ennek katasztrofális gazdasági következményei lennének: ellehetetlenülne a termelés, ezért a cégek tömegesen költöztetnék el üzemeiket az unió területéről, több millió munkanélkülit hagyva maguk után.

További információk:

Assessment of Substances in Europe

The REACH System and Its Political Objectives A Critical Analysis of the European Union’s Proposed Strategy for a Future Chemicals Policy

Chemicals The REACH System: What does it mean for Research?