A magyar autósok is csak finompor-matricával közlekedhetnek a német városok környezetvédelmi zónáiban

 

Kizárólag speciális matricák birtokában közlekedhet korlátlanul az az autós, aki Németországba látogat. A német nagyvárosokat környezetvédelmi zónákra osztó kezdeményezés alapján csak az az autó jogosult a zónák látogatására, amely viseli az ún. finompor-matricát. Ennek hiányában 40 eurós büntetésre lehet számítani. A rendelet érvényes mind a német, mind pedig a külföldi forgalmi rendszámú járművekre is!

 

A döntést a német illetékesek azzal indokolják, hogy a városokban az egészségre és a környezetre rendkívül ártalmas finompor harmadát, de forgalmas utak mentén akár felét is a közúti közlekedés adja. Az egészség védelmében született egy európai uniós irányelv, amely megengedi az önkormányzatoknak, hogy - a helyzeten javítandó - környezetvédelmi zónákat létesítsenek, amelyek részben vagy teljes mértékben el lesznek zárva a forgalom elől.

A környezetvédelmi zónák elsősorban Dél-Németország turisztikai látványosságokat kínáló városaiban terjedtek el széles körben. A rendelet összesen több mint húsz nagyvárost érint, így többek között Kölnt és Dortmundot, de Berlint és Hannovert is.

A matricához nem lehet hozzájutni a határátkelő-helyeken. Magyarországon a TÜV SÜD azonnali hatállyal kínálja a finompor-matrica beszerzési lehetőségét. A matricák kiosztását az autók Euro-fokozatához kötik: az Euro 2-es, 3-as és 4-es kategóriájú gépjárművek jogosultak (piros, sárga és zöld matricára). A matrica beszerzésére a turisták mellett a szállítmányozó cégek figyelmét is felhívják. 

Az érintettek kizárólag személyesen igényelhetik a finompor-matricát az ÉMI-TÜV SÜD budapesti irodájában. Ott egy másolatot készítenek a személygépjármű eredeti forgalomba helyezési okmányáról, amelyet megküldenek az illetékes németországi szervezet számára. A TÜV SÜD Auto Service jóváhagyása a matricát haladéktalanul elküldik, úgyhogy a megrendelőnek csak a postai kézbesítési idővel kell számolnia.

Ha a jármű nem kaphat matricát, akkor költségmentesen tájékoztatják arról a megrendelőt. Ez vonatkozik az 1993. 01. 01 előtti első forgalomba-helyezésű benzinüzemű, valamint 1996. 12. 31 előtti első forgalomba-helyezésű részecskeszűrő nélküli dízelüzemű járművekre. A matrica visszavonásig érvényes.

További információk:

ÉMI-TÜV SÜD Kft, +26 501 120; hegedus.helga@emi-tuv.hu