Dr. Jenes Barnabás és Rohm Rezső:

 

Gyökér-, és szárszilárdságmérő berendezés

 

A nem megfelelő erősségű gyökérzettel és nem megfelelő szárszilárdsággal rendelkező termesztett haszonnövények a természeti körülmények hatására (eső, szél) kidőlnek vagy eltörnek, elfekszenek a talajon, a további fejlődést és a gépi betakarítást lehetetlenné téve. Ezen tulajdonságok vizsgálata mind a mai napig nem lehetséges objektív módon a nemesítő intézetekben, mivel nem áll rendelkezésre olyan eszköz, amivel a gyökér-, és szár szakítószilárdságát vizsgálni lehet. Előzetes felmérésünk szerint ilyen eszköz jelenleg nem szerezhető be.

 

Amennyiben ezeket a tulajdonságokat nem tudják pontosan megmérni, a gyökér-, és szárerősséget célzó nemesítés korlátozott mértékben valósítható meg. A nem megfelelő gyökér-, és szárszilárdságú nemesített új fajták (amelyeknek a termése nagyobb súlyú, mint a korábbi fajtáké) kidőlnek, a felnevelt növény, a megtermett termés kárba vész. Az itt említett tulajdonságokból, illetve az ezek nemesítéssel történő javításának elhanyagolásából származó gazdasági kár (pl. a kukorica, napraforgó, búza, fajok esetében) az ország mezőgazdasága által megtermelhető érték jelentős százalékát teszi ki.

 

A 2004-ben elnyert GVOP pályázat által támogatott tevékenységünkkel (GVOP-3.1.1.-2004 -05 -0010/3.0) kifejlesztettünk egy berendezést, amellyel szántóföldi és kertészeti növényeknél megvizsgálhatjuk a gyökér-, és szárszilárdságot, megmérve, hogy mekkora erő szükséges a talajból történő kitépéséhez. Ilyen vizsgálatra nagy szükség van, mivel több növényfajnál fontos nemesítési cél a megfelelő erősségű és kapaszkodó képességű gyökérzet és szár kialakítása.

 

Az elkészült berendezéssel meg tudjuk mérni az azonos talajviszonyok között felnevelt növények talajból történő statikus kihúzásakor fellépő legnagyobb húzóerőt illetve a kihúzás közben történő erőváltozásokat az idő függvényében. A húzás közben fellépő legnagyobb erő (Fmax) a legfontosab jellemzője az adott növény kapaszkodó képességének, illetve egy viharos szélrohammal szembeni ellenálló képességének. A kihúzás során regisztrált, grafikonon ábrázolt adatokból, a legnagyobbtól eltérő erő csúcsok, illetve a görbe alatti terület értékelésével tovább finomítható az adott növény gyökér-, és szárszilárdsági jellemzése.

 

A berendezés használata során a nemesítő elektronikusan rögzített adathalmazt kap – beleértve a fent említett erőmérésből származó adatokat, valamint a talaj, a levelgő és a növényi szár hőmérsékletének és nedvességtartalmának értékeit is - , amelyet számítógépbe táplál be és ott az általunk kifejlesztett és a berendezéshez mellékelt szoftver segítségével feldolgozhat és kiértékelhet táblázatos illetve diagramos megjelenítéssel.

 

A berendezést az ELAK Bt. konzorciumban fejlesztette ki, konzorciumi tagok voltak az MTA Mezőgazdasági Kutató Intézete, Martonvásár valamint a Corvinus Egyetem Genetika és Növénynemesítés Tanszék, Budapest.

 

A gyökér-, és szárszilárdság mérő berendezést az ELAK Bt. álllítja elő.

 

 Elérhetősége: ELAK Bt., 1126 Bp. Németvölgyi út 28/b., Tel/fax: 1-214-7081, e-mail: elak.bt@chello.hu

 

A berendezés az alábbi ábrán látható szántóföldi körülmények között.