Világító diódák mérése, minősítése

 

A világító diódák használata folyamatosan bővül évek óta. Egyre jobb hatásfokú és nagyobb fényerejű chipeket állít elő az ipar. A színválaszték is jelentősen bővült a technológia fejlődésével. A kezdeti időkben a tokozó és a chip gyártó azonos volt, manapság néhány vezető chip gyártó állítja elő a chipek zömét és számos tokozó cég készít belőlük alkatrészeket.


Bár a jobb nevű gyártók adnak adatlapot a LED-ekhez, gyakori, hogy csak hozzávetőleges adatok állnak rendelkezésre és nem biztosítottak az azonos paraméterek hosszabb gyártási időszak alatt. Egy–egy csomagolási egység többnyire homogén tartalmú, de szállítmányonként 3 bin (paraméter csoport) is lehet egy standard szállítás esetén. A mai nagy fényerejű LED-ek ”szemrevételezése” nem célszerű, sőt veszélyes vállakozás és egyébként sem ad objektív eredményt. Az is gyakori eset, hogy az adatokat tartalmazó tájékoztató adatlap nem áll rendelkezésre. Ilyen és még sok más esetben jó lenne objektív mintavételes eljárást alkalmazni a fontosabb paraméterek és azok szórásának megállapítására.

 

A világító diódák vizsgálata szakértelmet és költséges berendezéseket igénylő feladat. Gazdaságos megoldást jelenthet ilyenkor egy vizsgáló labor szolgáltatásának igénybevétele. Ilyen megfontolásból hozott létre az ExperTeam egy LED vizsgáló labort, alkatrészes szakértői tevékenységének kiegészítéseként.

 

A berendezéseink jelenlegi kiépítettsége átfuratozott szerelésre készült LED-ek mérését teszi lehetővé hullámhossz és kibocsájtott összes fényteljesítmény vonatkozásában. A sugárzási szögre vonatkozó egyszerűbb vizsgálatok elvégzése már most is lehetséges, későbbi időpontban goniométeres vizsgálat bevezetését is tervezzük, térbeli sugárzási karakterisztika felvételére.

 

A mérések másodlagos etalonhoz hitelesített mérőpark segítségével történnek. Ocean Optics USB 4000  spektrométer, integráló gömb, precíziós meghajtó áramkör és speciális LED befogók képezik a gerincét a műszerparknak.

 

 

A szolgáltatást LED-es videó megjelenítők gyártói, reklám világítással foglalkozók, orvosi és analitikai műszerek előállítói, közlekedési lámpákat és jelzőfényeket tervező-gyártó cégek, járműipari LED alkalmazók, (pl. műszerfal gyártók), valamint világító diódákkal kereskedő cégek számára ajánljuk. Terveink között szerepel a labor akkreditáltatása is.

 

 

ExperTeam Bt.                                       T: 329-7571, 06/20/368-8017
1132 Kresz Géza u.  32.   
experteam@chello.hu   www.experteam.hu