Új rendelet a motorhajtóanyagok minőségéről

2008.08.27, Forrás: MTI

 

Tovább csökkenti az üzemanyagok kéntartalmát, és minőségi követelményeket határoz meg a biodízelre, valamint az E 85 jelű etanolra is a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter rendelete, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

 

A motorhajtóanyagok minőségi követelményeit tartalmazó jogszabály a gazdasági miniszter 2000-ben hozott rendeletét váltja fel. Az üzemanyagok definíciója körében kiemeli, hogy az E 85 jelű etanol 70 százalék bioetanolt tartalmaz, és kizárólag az erre az üzemanyagra tervezett Otto-motorok üzemeltetésére alkalmas.

Valamennyi üzemanyagra van európai és magyar szabvány is, de a határértékeket a rendelet melléklete határozza meg. A kéntartalom ebben - a benzinnél és a dízelgázolajnál is - nem lehet több 2009. első napjától kilogrammonként 10 milligrammnál. Ezzel az üzemanyagok hivatalos megjelölése "kénmentes" lesz. A korábbi rendeletben 2004 végéig a benzinre 150, a dízelre 350 milligramm kén volt a határérték, ez csökkent egységesen 50 milligrammra 2005. január 1-jével.

Az év végéig a 10 milligrammos kéntartalmú üzemanyagot kiszolgáló kútoszlopokat "kénmentes" felirattal kell ellátni. Jövőre már csak ilyen üzemanyagok forgalmazhatók, így nem a kútoszlopra, hanem a töltőállomáson jól olvashatóan kell kiírni a kénmentességet. A biodízelt és az E 85-öt kiszolgáló kútoszlopokon fel kell hívni az autósok figyelmét a rendeltetésszerű használatra.

A miniszternek minden év június 30-ig jelentést készítenie az Európai Bizottság részére a magyar üzemanyagok minőségéről. Ezt az igénybe vett közreműködő szervezet által vett minták elemzése alapján készíti el. A rendelet csak a benzinre és a dízelgázolajra ír elő mintavételi kötelezettséget. Ha a közreműködő szervezet a határértékektől eltérést észlel, akkor erről értesíti a fogyasztóvédelmi hatóságot és a vám- és pénzügyőrséget.

Az új rendelet augusztus 30-tól hatályos.