Bemutatkozik a Nosztalgia Rádió Egyesület

 

 

Rádiógyűjtők Magyarországi Klubja néven 1998. júniusában alakultunk meg azzal a céllal, hogy összefogjuk az abban az időben már országszerte megindult rádió, TV, műszer, hanganyag, katonai híradástechnikai berendezések, alkatrészek és hasonló eszközökkel kapcsolatos gyűjtőtevékenységet. Ezen kívül feladatunknak tartottuk a műszaki régiségek mentését és az Európában évtizedeken keresztül vezető szerepet betöltő magyar híradástechnikai és műszeripar eredményeinek dokumentálását.

1998-ban Nosztalgia Rádió Egyesület néven országos társadalmi szervezetté alakulunk. A telephely kérdése a Magyar Rádió Rt. jóvoltából oldódott meg, a közgyűlés elfogadta az alapszabályt, vezetőséget és ellenőrző bizottságot választott, egyesültünket a Fővárosi Bíróság bejegyezte. Az utóbbi években tagjaink létszáma 300 körül állandósult. Tagdíjunk 2007. évre 3000 Ft, ez az összeg csak a folyóiratunk költségeit fedezi.

Az egyesület tevékenységének dokumentuma a kéthavonta megjelenő Nosztalgia Rádió Hírújság, amelyben szerzők különféle régi készülékek, rádiók, magnetofonok, lemezjátszók és műszerek leírását adják meg, szemelvényeket közlünk régi szakfolyóiratokból és fordításokat laptársainkból. A Rádiótechnika folyóirattal kialakított jó együttműködés lehetővé teszi, hogy egyesületünk életével kapcsolatos és a gyűjtőket érdeklő szakmai cikkek a lapban és a Rádiótechnika Évkönyvében megjelenhessenek.

Az egyesület vezetésének feladatát társadalmi munkában látja el az elnök, a titkár és öt vezetőségi tag az ország különböző nagyvárosaiból. Negyedévente tartunk összejöveteleket és börzéket, félévente közgyűlést a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban. Az „Oradio” internetes levelezőlista célja a gyors segítségkérés és tanácsadás azokban az időszakokban, amikor nincs rendezvény vagy közgyűlés.

Kapcsolatot építettünk ki hasonló célú külföldi szervezetekkel: két olasz (A.I.R.E., Antique Radio Magazine), egy német (GFGF) és osztrák (Radio Bote) egyesülettel. Kölcsönösen információt kérünk egymástól az országban gyártott vevőkészülékekről, és kicseréljük a folyóiratainkat.

Dicsekvés nélkül elmondhatjuk, hogy civil szerveződésünk lassan tíz éve töretlenül dolgozik anélkül, hogy bármilyen állami támogatást kapna, csak a tagok felajánlásaira és a tagdíjra támaszkodhatunk. Az egyesület saját gyűjteménnyel nem rendelkezik, csak a tagok birtokában vannak készülékek, amelyek restaurálásához segítséget nyújtanak a gyakorlattal rendelkező kollégák. A szükséges alkatrészeket, műszereket be tudják szerezni a börzéken, a kapcsolási rajzokat megkapják e-mailben.

A tevékenység mozgató ereje a nemzet műszaki örökségéhez tartozó eszközök megbecsülése, és az a felismerés, hogy ezeket a tárgyakat, amelyek a maguk idején a híradás- és műszertechnika csúcsát jelentették, be kell mutatni a ma szakembereinek, hogy érzékeljék: honnan jutottunk el a mai technikai szintre.

A nem műszaki végzettségű tagjainkat a régi készülékek külső kialakításának szépsége vonz. Ezeket el lehet helyezni egy konzervatív bútorozású lakásban, anélkül, hogy stílusbeli törést okoznának.

 

                                                                                                Simoncsics László

 

Az érdeklődők rendelkezésére áll: Kóger László elnök, mobilon: 06 30 378 66 33 számon,

                                                  Simoncsics László titkár simoncsics.laszlo@t-online.hu címen.