Radnai Rudolf : Lemez újdonságok/CD Reviews 

 

 2006    2007    2007/2    2008  2008/2    2009   2009/2  2010  2010/2 2010  2010/2  2011  E-mail

 

(Ha a bemutatott lemezek vagy más CD ritkaságok érdeklik írjon nekünk segítünk a beszerzésben)

 

 

 

Norvég Grammy-díjas  jazz lemezek

 

Nils Petter Molvær Streamer (live UK) és  er  CDk

 

Nils Petter Molvær trombitás, zeneszerző és producer 1960-ban született és jazz klarinétos édesapját követve kiskorától kezdve tanult zenét. Tehetsége és változatos zenei ízlése hamar megmutatkozott. A konzervatórium elvégzése után azonnal felkéréseket kapott, az ECM kiadó több lemezén játszott különböző együttesekben. Kezdettől fogva érdekelte mind az akusztikus és elektronikus zene, 1997-től saját zenekarában folytatta a kísérletezést a különböző zenei stílusok (jazz, house, break, rock, hip hop) elemeinek összehangolt alkalmazására. Az első lemeze a Khmer elnyerte a német lemezkritikusok nagydíját, és nagy siker volt Norvégiában is. Több sikeres lemez jelent meg az ECM gondozásában, zenéjének újszerűségét és eredetiségét 2003-ban a Buddy-díjjal jutalmazták, amely a legnagyobb elismerés, amit jazz zenész kaphat Norvégiában. Látványos élő koncertjei egy hatalmas világkörüli turnén hatalmas sikert arattak. Ennek hatására született az élő „Streamer” című lemez, amelyen már nagyobb szerepet kapott az előző lemezein is jelenlévő ének: Sidsel Endresen különleges hangja. Ezt a lemezt norvég Grammy-díjjal jutalmazták.

 

Hanne HukkelbergRykestrasse 68 CD

Nem sokkal e sorok írása elött, július 5.-én érkezett haza többhónapos európai lemezbemutó koncertsorozatáról Hanne Hukkelberg. A berlini Rykestrasse utca közlekedési zaja, írógépkopogás, sok más szokatlan hanghatás, jó jazz gitár hangok és ami mindezt összefogja Hanne Hukkelberg énekesnő gyönyörű érzelmes hangja. Körülbelül ez mondható el a 2006-os norvég jazz Grammy díj nyertes lemezéről. Aki szereti az újat, akit nem zavarnak az újszerű zenei megoldások az nagy örömmel fogja hallgatni ezt a lemezt. Az ő nevükben is tisztelettel adózhatunk a norvég Grammy-díjat odaítélők ízléséről, a fenti két lemez bizonyítja, hogy nyitottak a szokatlan, de jó zene iránt. A turnén az alábbi zenészek játszottak: Henning Sandsdalen & Eirik Øyen- bass, guitar; Lena Nymark & Line Horntveth- vocal, flute, clarinet, glockenspiel, toypiano, tuba, percussion; Kåre Vestrheim & Thom Hell (Thomas Helland) & Ivar Grydeland- synts, accordion, guitar, vocals and samplers; Peter Baden & Jonas Hovden Sjøvaag- drums and percussions; Asle Karstad & David Solheim & Einar Svendsby- sound.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heaven on Earth Music lemezek

 

Craig Pruess – John Altman – Terracotta CD

Az indiai, afrikai és a melodikus európai hangszeres jazz zene izgalmas keveréke ez a lemez. Csaknem 30 éve dolgozik együtt Craig Pruess és John Altman különböző zenei projekteken. Zenéket írtak filmekhez, TV sorozatokhoz és számos nagy sztár lemezeit hangszerelték. Craig Pruess saját lemezkiadója a Heaven on Earth Music több ehhez a CD-hez hasonló lemezt adott ki, elsősorban meditációs, lélekgyógyító zenékkel, kiváló indiai hangszeres zenészek és énekesek közreműködésével. A CDk-ről a képekre kattintva olvashat részleteket!

 

         

SAPHU jazz CDk

 

Ed BennettIn Season

 

Ed Bennett-et jó ideje a „West Coast” egyik legjobb bőgőseként tartják számon. A Portlandben élő zenész 12 éves korában kezdett a bőgőjáték tanulásához először Nat Gangursky tanítványa volt, majd a Berklee School of Music-ban folytatta zenei tanulmányait. Már fiatal zenészként is felfigyeltek tehetségére turnézhatott Jimmy Witherspoon és Carmen Mc Rae zenekarával.

 

1993-ban saját lemezkiadót SAPHU records néven, azóta 10 lemezt adott ki. Az In Season című lemezén Paul Mazzio (trumpet & flugelhorn), Lee Wuthenow (tenor sax), Steve Christofferson (piano), Ron Steen (drums) társaságában játssza saját szerzeményeit, valamint Miles Devis, Lucky Thompson, Richard Powell és Noel Covard egy-egy szerzeményét. A számok közül 6 szám quintett, 6 szám trió felállásban hallható. A trió felállásban jobban érvényesül a bőgőjáték. A lemez érdekessége, hogy Ed Bennett hangmérnökként maga rögzítette a felvételeket két Brüel-Kjaer mikrofonnal, és ezek a számok hangfelvétele is jobban sikerült.

 

Tonny PachiniI'll Close My Eyes

 

Tonny Pachini első lemeze egy sokat turnézó, sok zenekarban játszó zongorista érett alkotása. A jazz és blues zenében egyaránt járatos művész különösen vonzódik a ballada műfajhoz, ez a lemez egyik meghatározó jellemvonása. Egy másik jellemző a határozott dinamika, amellyel Pachini átkonstruálja az ismerős melódiákat és élettel tölti meg azokat. A lemez zenei csúcspontján a „Blues Medley” és Time to Swing című számok, ezekben érvényesül Pachini kivételes zenei ízlése és virtuóz technikája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirkelig CD „újdonság”

 

Andersen–Alnàes–Caratensen Sommer Brisen

 

A norvég Kirkelig kiadó (KKV) a világ egyik legigényesebb zenei műhelye, nem jellemző kiadványaikra, hogy slágerzenéket tartalmaznának. Ez a lemezük a kevés kivétel közé tartozik, ugyanis nyári slágereket tartalmaz, három kiváló zenész hangszerelésével és ízléses visszafogott játékával. A lemez 1998-ban jelent meg  elsőként, az idén egy TV sorozat témazenéjeként ismét az érdeklődés középpontjába került, ezért a kiadó új borítóval ismét piacra dobta.

Ez a lemez jó példája annak, hogy lehet fülbemászóan kellemes számokat is kiadni kiváló hangminőségű lemezen. Az alábbi zenészek játszanak a lemezen: Arild Andersen bőgő, Stian Carstensen tangóharmonika, bendzsó,  Frode Alnæs gitár.

 

A rövid nyár igen fontos, örömmel várt évszak az északi országokban, valószínűleg nagy sikere lesz ennek a lemeznek a norvég nyaralók között.

 

 

 

 

 

Blue Canoe Records - Serving Jazz In The Digital Age

 

Thomas Heflin  –  Symmetry

A Blue Canoe egy kis, független lemezkiadó Atlanta (USA) környékéről, azzal a művészi koncepcióval, hogy hidat építsenek a kreatív és a piacképes zene között. Nagy gonddal menedzselik fiatal előadóikat, figyelemmel kísérik zenei karrierüket. Ezen a lemezen egy igen fiatal kiváló trombitás/zeneszerző Thomas Heflin mutatkozik be. A fiatal művész 11 éves kora óta trombitál, legnagyobb példaképei Louis Armstrong, Clifford Brown és Maynard Ferguson. A zene a jazz Modern Post Bop kategóriájába sorolható, a felvételek különböző időpontokban más és más kisérettel készültek. Néhány a lemezen játszó zenészek közül: James Williams – piano, Chris Conner – vibraphone, Frank Hauch – bass, Tom Sauter – bass, Louis Heriveaux – piano, Quinn Blandford – drums.

A lemezen hallható számok többségét Thomas Heflin szerezte, de szerepel a lemezen egy-egy Cole Porter (Night and Day) és Thelonious Monk (Bemsha Swing) szerzemény is. Ígéretes bemutatkozás egy tehetséges zenésztől.

 

 

 

 

 

DIVOX újdonságok

 

Amati Quartet  –  Mozart–Haydn–Mozart

 

Közismert és könnyen igazolható tény, hogy Haydn zenéje inspirálta a fiatal Mozart-ot. A két géniusz Bécsben találkozott 1784-ben. Mozart 6 kvartett-et dedikált az akkor már nagyszerű kollégának (mio caro amico Haydn), Haydn ezt azzal viszonozta, hogy egy évvel később Mozart apjának a legnagyobb zeneszerzőként emlegette fiát.

Azonban a két nagyon különböző egyéniség valószínűleg kölcsönösen hatott egymásra, legalább is ezt érezhetjük az Amati Quartet kiválóan összeállított lemezén. Az 1981-ben alakult svájci kamarazenekarnak már eddig is jelentek meg lemezei Mozart és Haydn szerzeményevel a DIVOX-nál, de ez az első lemez, amelyen a két zenei lángész szerzeményei együtt hallhatók.

 

Bruno Canino & Amati Quartet  –  Shostakovich

 

1940-ben, illetve 1968-ban szerezte Dmitri Shostakovich a lemezen hallható két zeneművet. A Piano Quintet in G minor op. 57 a kiváló olasz zongoristával Bruno Canino-val kiegészített Amati Quartet előadásában hallható.

Bruno Canino Nápolyban született, tanulmányait a Milánói Verdi Konzervatóriumban végezte zongora és zeneszerzés szakon. Huszonnégy éve e nagyhírű főiskola zongoraművész tanára.

Szólistaként és kamaramuzsikusként fellépett Európa, az Egyesült Államok, Japán és Kína nagy koncerttermeiben. Több mint negyven éve játszik rendszeresen zongorista partnerével Antonio Ballistával, harminc esztendeje tagja a Milánó Triónak. Partnere volt többek között Salvatore Accardo, Pierre Amoyal, Itzhak Perlman és Uto Ughi. Évek óta művészeti igazgatója a Giovine Orchestra Genovese-nek valamint a Latinai Nemzetközi Zenei Főiskolának. 1999 és 2001 között a Velencei Bienállé zenei szekciójának igazgatója volt.

Az együttes és a zongorista jól ismerik egymást, számtalan közös fellépésük volt, és több lemezen is szerepeltek együtt. A kortárs zenében való jártasságuk ezen lemezen is megmutatkozik. A két zeneszám teljesen eltérő jellegű, mivel Shostakovich két különböző alkotó periódusában születtek. A zongoradarab Shostakovich bizonytalansággal, néha félelemmel teli életétől ad képet a legsötétett sztálini korszakról, a vonósszerzemény már halállal való depressziós szembenézésről árulkodik.

Mindkét lemez hangfelvétele 24-bites felbontással készült, kiváló minőségű albumok, gazdag ismertetőkkel a borítókban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grappa Records / Helio records

 

Skrekk – Skrekk CD

A norvég népi balladák hangulatát és zenei világát idézi ez a gyönyörű lemez. A Skrekk együttes három tagja: Camilla Grenlien (ének, bőgő), Tone Juve (ének, csello), Åse Teigland (népi hangszerek) a külvilágtól elzárva, a norvég erdőség mélyén vette fel a lemezt. Az volt a céljuk, hogy minél hitelesebb környezetben adják vissza az 1800-as években népszerű balladák drámai erejét. A különleges felvételi környezet nemcsak a zenének tett jót, az ipari zajok nélkül tökéletes felvételi tisztasággal rögzített számok legalább is erről tanúskodnak.

 

 

 

 

A Footprint Records kiváló hangminőségű lemezei

 

Amanda – Tres CD

Az 1981-ben alakult Amanda énekegyüttes az egyik legtöbbet foglalkoztatott vokál formáció Svédországban. Gyakran lépnek fel fesztiválokon, szerepelnek lemezfelvételeken és hagyományosan közreműködők a Svéd Nemzeti Zenekar (GSO) koncertjein. A rock és pop énekesekből folk zenészekből, valamint színészekből összeállt csapat kreatív szelleme a legkülönbözőbb műfajokban érvényesül, ez egyben sikerük titka. Ezen a lemezen Billie Holliday, John Lennon és Bizet szerzeményei mellett Haiti, Kelta és tradicionális svéd dallamok hallhatók.

 

Orust – TJO CD

 Három fiatal tehetséges zenész alkotja ezt a zenekart: Göran Premberg, fiddle, Tomas Larsson, mandola, Johan Kullberg, accordion. A svéd szigetek lakóinak zenéjét játsszák modern felfogásban, elemi sodrású zene ez, amelyből jókedv és energia árad. A felvételek kiváló hangminőségűek, mint általában az északi lemezek esetében. A zenekarvezető Premberg sokat beszél a koncerteken az egyes számok között, a többiek szerint azért, mert van mondanivalója mindenről, amit játszanak. Viszon az együttes ásza kétségtelenül és szó szerint a harmonikás Johan Kullberg, aki háromszor nyerte el a Harmonika Ásza versenyt Svédországban, negyedszerre már nem engedték indulni!

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Winther Andersen lemezek – TWA Music / NORCD

Az egyik legismertebb norvég jazz zenész. Thomas Winther Andersen bőgős, aki nemcsak zenészként, de zeneszerzőként is ismert hazájában, és világszerte. Számtalan formációban játszik kiváló zenészek társaságában. Az utóbbi években lemez-producerként több kiváló lemezt adott ki.

 

Thomas Winther Andersen Line Up – Out From a Cool Storage CD

Thomas Winther Andersen Quintet az alábbi felállásban játszik a lemezen: Jimmy Halperin (saxofon), Torgrim Sollid (trombita), Håkon Storm – Mathisen  (gitár), Steve Altenberg (dobok), Thomas Winther Andersen (bőgő). A felvételek 2003 márciusában készültek, a zenekarvezető szerint a legfontosabb jellemzője zenéjüknek az 50-es és 60-as évek jazz zenéje iránti tisztelet és hagyományőrzés.

 

Robert Rook Trio – Hymn for Fall CD

Ismét egy kivételesen jó hangú lemez az audiofil zenehallgatóknak. A Robert Rook Trio (Robert Rook zongora, Dick Verbeeck dobok, Thomas Winther Andersen bőgő) TWA szerzeményeit játssza ezen a szép lemezen. Egymás zenei felfogását kiválóan ismerő zenészek játszanak, a holland zongora virtuóz. Rook és TWA csaknem 15 éve játszanak egymás mellett különböző formációkban, a trió 6 éve játszik együtt ebben a felállásban. Érdekesség, hogy Rook aki matematikus végzettségű sohasem végzett konzervatóriumot, ennek ellenére az egyik legjobb holland jazz zenészként tartják számon. A lemez magán viseli Rook könnyed elegáns improzativ stílusát, a TWA szerzemények is tempósabbak, felszabadultabbnak hatnak ezen lemezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Homerecords.be  újdonság

 

 ChromaRadea CD

Karel Van Marcke új zenekarának első lemeze nem tartozik a könnyen befogadható művek közé. A zeneszerző/zongorista Van Marcke stílusára nagy hatással voltak zenei példaképei a kiváló brazil jazz zenészek és zeneszerzők Egberto Gismonte és Hermeto Pascoal. Zenéjének fő jellemzője a gyors ritmusok és hosszú dallamok váltakozása. A Chroma szokatlan felállású zenekar: Karel Van Marcke (piano), Joachim Badenhorst (reeds), Pascal Schumacher (vibes), Cédric Waterschoot (basse), Lionel Beuvens (drums). A lemezen további zenészek is játszanak: David Linx, Geike Arnaert et Ingrid Weetjens (vocal), Peter Hertmans (guitare), Tuur Florizoone (accordéon) és Peter Schneider (percussions). Zenéjük szokatlanságával és eredetiségével fogja meg azokat a hallgatókat, akik nyitottak a szokatlanra.

 

 

 

 

 

Komeda Project – Crazy Girl CD

1969-ben egy tragikus balesetben vesztette életét Krzysztof Komeda lengyel zongorista/zeneszerző, a világhírű Roman Polanski filmek zeneszerzője. Kevesen tudják, hogy Komeda jazz zenészként is kiemelkedő egyéniség volt, 1965-ben megjelent Astigmatic c. lemeze a lengyel jazz zene egyik meghatározó jelentőségű alkotása.

A Komeda Project formáció jórészt a Breakwater nevű jazz zenekar tagjaiból alakult, azzal a kizárólagos céllal, hogy életre keltsék és életben tartsák a fiatalon, pályája csúcsán lévő Krzysztof Komeda csodálatos zenei világát.

 

 

Orpheus Music lemezek, kortárs zene Ausztráliából

 

Transience   Contemporary modal music CD

Az ausztrál zenei életben igen nagy szerepet játszik a különböző keleti zenei kultúrák hatása. A fiatal ausztrál zenészek jelentős része éveket tölt el Iránban, Japánban, Kínában, Indiában vagy Törökországban zenei tanulmányokat végezve. Ez a lemez is két, keleti zenei kultúrában járatos művész Racheal Cogan (fúvós) és Tomy Lewis (ütős) első közös munkája. A lemezen hallható számok tradicionális zenék, illetve Racheal Cogan szerzeményei. A repertoár előadására használt fúvós és ütős hangszerek bemutatása önmagában egy tanulmány lenne, minden elismerés a fiatal művészeké, akik kiválóan szólaltatják meg azokat.

 

Satsuki Odamura – Koto Dreaming CD

Satsuki Odamura aki a borító tanúsága szerint egy szép és fiatal japán művésznő, kiváló mestere a legismertebb japán húros hangszernek, a Koto-nak. Keleten igen komolyan veszik a zenetanítást, a tanulók gyermekkorban már megismerkednek a hangszerekkel, és a legtehetségesebbek évtizedekig tanulnak idős mesterektől, akikkel együtt élnek és a zene mellett erkölcsi és életszemléleti képzést is kapnak. Odamura 10 éves korában kezdte el zenei tanulmányait a Sawai International Koto School-ban. 1989-ben már érett művészként került Sydney-be, és elkezdett nem japán szerzőktől származó zenéket játszani, ami teljesen újszerű volt a Koto zenei világában. Ezen a harmadik önálló lemezen már saját szerzeményei hallhatók, amelyeket különböző ausztrál zenészekkel való együttműködés során születtek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Igloo Records    vagy   http://www.jazzinbelgium.com/rlabel/igloo

 

Prénoms d'Amour   2CD

Az 1978-ban alapított Igloo records csaknem 200 lemezével a legnagyobb belga kiadónak számit a jazz és imrovizált zene területén. Ezen a dupla albumon három kiváló zenész: Fabien Degryse gitáros, Jean–Louis Rassinfosse bőgős és Pierre Vaiana szoprán saxofonos hallható neves vendégművészekkel, mint Sylvain Luc, Stéphan Belmondo, Mike és Ivan Smeulders, valamint Claude Flagel.

A hihetetlenül jó minőségben rögzített akusztikus zeneszámok tökéletesen illenek a választott témához, a szerelem egyszer melankolikus, egyszer vidám hangulatát tükrözik olyan közvetlenséggel és természetességgel, ami bámulatba ejtő. Ezen a lemezen tényleg minden tökéletes, a számok megválasztása, a hangszerelés és a játék. Ja és a borító is gyönyörű... 

 

 

 

 

 

Black Hen Music újdonságok

  

Steve Dawson We Belong to the Gold Coast  CD

Steve Dawson a Black Hen Music kiadó alapítója éa producere az egyik legtöbbet turnézó zenész Kanadában. Ehhez hozzászámíthatjuk, hogy eddig több mint 50 lemezen működött közre mint gitáros, és hangmérnökként is a legjobbak között emlegetik hazájában, valamint azt, hogy többszörös Juno Award győztes. Ez a lemeze egy csodálatos kalandozás a gitár zene birodalmában, stílustól és műfajtól független örömzene. A lemez érdekessége, hogy a hangmérnök/gitáros/zeneszerző Steve Dawson különleges gitárhangzásokat talált ki és különleges akusztikai környezetben vett fel egyes számokat. Ha vannak mindenki kedvence lemezek, akkor ez bizonyosan közéjük tartozik.

 

Jim Byrnes House of Refuge  CD

Ez a kivételesen gazdagon hangszerelt, kiváló vokál kíséretű album bármely lemezkiadónak dicséretére válna. A St. Luisban született és ott felnőtt zenészé vált Jim Byrnes énekes-gitáros Vancouverben találta meg azt a zenei közeget, amely inspirálta őt és amelynek ő is sokat adhatott. A gospel/blues/root zene határait összemosó album kivételes értéke Jim Byrnes érdes-érzelmes hangja, amely különleges hangulatot ad a lemeznek. A lemezen hallható Nat King Cole feledhetetlen Stardust című számának feldolgozása, amely méltó az eredetihez.

 

A Black Hen Music lemezeit Europában a Rounder Records forgalmazza.

 

 

 

 

 

A világ zenéi egy kiadótól

 

Az 1993-ban alapított Putumayo lemezkiadó a világzene (World Music) első számú képviselője. A kiadó mellesleg arról híres, hogy sokat költ karitatív célokra, az elmúlt időszakban mintegy 1 millió dollárt utatak át nemzetközi segélyszervezeteknek. A különböző zenei kultúrák terjesztése mellett fontos feladatuknak tartják a kezdő, kis együttesek támogatását. Rendszeresen adnak ki válogatásokat, amelyeken az egyéni hangú feltörekvő tehetségek bemutatkozhatnak.

 

A lemezborítók fontos üzenetet hordoznak a gyakorlott vásárlók számára. A jó borítóhoz általában jó zene tartozik, ezt igazolják a Putumayo csodálatos kézzel rajzolt, „primitív” borítói, amelyek kiváló zenéket rejtenek. Győződjenek meg róla! Érdemes a képekre kattintani!

 

 

 

 

 

Balkán jazz Amerikából

 

Zvonimir Tot Travels and Dreams  CD

Zvonimir Tot Trio – Blue Quest  CD

 

Zvonimir Tot a kiváló szerb származású gitáros Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett Babos Gyula tanítványaként és máig szívesen emlékszik az itt töltött évekre. Kelet-Európából kiváló gitárosok indultak nyugatra karriert csinálni, elég  Zoller Attila és Szabó Gábor nevét említenünk. Zvonimir Tot Chicago-ban telepedett le hosszabb Nyugat-Európai kitérő után, és kiváló zenészekkel készítette el saját lemezeit. A Travels and Dreams lemezen Art Davis (trombita), Nick Tountas (bőgő) és Rusty Jones (dob) kísérik virtuóz gitár játékát. Ez a 2003-ban megjelent lemez megalapozta hírnevét és kiváló fellépési lehetőségeket hozott a fiatal gitárosnak. A 2006-ban megjelent Blue Quest lemezen, amely a Groove Art Records kiadásában jelent meg már egy érett művész mutatja be kivételes képességét. Ezen a lemezen Larry Gray (bőgő) és Charles Heath (dobok) kísérik. Ez utóbbi CD kivételesen jó hangminőségben került kiadásra.

 

 

 

Tevet Sela - Tevet Sela  CD

 

Fiatal izraeli saxofonos jelentkezik egy igen érett első lemezzel. Tevet 7 éves korában kezdett zenélni, zongorán tanult komoly zenét. 12 éves korában hangszert váltott, ekkor kezdett saxofonon játszani, és érdeklődése a jazz felé fordult. 16 éves kora óta szerez zenét, ekkor kezdte professzionális zenei karrierjét. Rövidesen a legkeresettebb sesion-zenész lett a népszerű televíziós műsorokban, és a filmzenei stúdiókban, Izraelben és külföldön egyaránt.

 

A lemezen Tevet Sela saját számait játssza igen kiváló zenészekkel, amelyek közül a zongorista Adam Gorlizki nevét feltétlenül érdemes megjegyeznünk. A lemezen a jazz-funk elemei afrikai és közel-keleti zenével keverednek. Tevet aki bőgőn is játszik kivételes ritmusérzékkel zenél saxofonon is, előadásában a saxofon hang része a ritmus szekciónak.

 

Homerecords újdonság

 

LeoCrossing the strings CD

 

Többször dicsértük már a homerecords kiadó lemezeinek színvonalát. Ez a lemez sem kivétel, igényes zene, kiváló „csomagolásban”, kivételesen jó hangminőségben. Ez a második szóló lemeze Leo-nak, aki többféle zenekarban csiszolta tehetségét, amíg a szóló karriert választotta. A melodikus dalok a folk, a blues és a pop zene keverékéből állnak össze, hol kíséret nélkül egyetlen gitárral, hol finom hangszereléssel kórus, cselló, hegedű, fuvola kíséretében ragadják meg figyelmünket. A dalok témája a mindennapi élet szerelem, élet és halál, szülőváros, gyerekkor személyes élményei. Az album méltatásakor szólni kell a kiváló kíséretről is, a homerecords művészi köréből Thierry Crommen, Claire Goldfarb, Vincent Noiret és Daniel Willem játéka hallható a lemezen.

 

Sequoia lemezek

 

Steve GordonDrum Prayer CD

 

A vallás hatalmas szerepet játszott elődeink életében. A ma embere sokszor érzi úgy, hogy rohanó életében meg kéne állnia és elmélkedni a világról, istenről, de nem tud kiszakadni abból az idegesítő környezetből ami körülveszi. Őseinket is a zene segítette abban, hogy kapcsolatot találjanak az istenekkel és a ma emberének is segíthetnek olyan zenék, amelyek megkönnyítik a magunkba fordulást, a napi gondoktól való megszabadulást. Ilyen zene hallható Steve Gordon lemezén, ősi hangszerek hangja segít hozzá bennünket az elmélyült  gondolkodáshoz. Dobok, gitárok, djembe, tabla, didjerido és egyéb különleges hangszerek szólalnak meg ezen szép lemezen szakavatott kezekben. Az énekek is ősi imákat, az indián múlt, tibeti és szanszkrit versek hangzanak el eredeti nyelven és angolul.

 

Christina LuxComing Home at Last   enhanced CD

 

Egy szép hangú énekes és gitáros kifogástalanul hangszerelt lemezét adta ki a Sequoia kiadó. Christina Lux már jó ideje sikerrel lép fel az amerikai TV csatornák, zenei programjaiban. Ezen a lemezén 10 ballada jellegű szám hallható, valamennyi szám zenéjét és szövegét is Christina Lux írta. A CD-n 10 zenei anyag mellett két szám, a címadó „Coming Home at Last enhanced” és az „Arms Wide Open” videó változatban is szerepel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Cumbancha kiadó lemezei

 

Sokat fognak hallani a jövőben a kiadóról azok akik szeretik az egzotikus zenéket. A Cumbancha Jacob Edgar a Putumayo lemezkiadó egyik vezetője alapította azzal a céllal, hogy különleges, egyedi, de kevéssé ismert zenei kultúrákkal ismertessék meg a nagyközönséget. Szokatlan, de könnyen befogadható zenék hallhatók az első lemezeiken, csodálatos hangminőségű felvételeken.

 

Andy Palacio and the Garifuna Collective Wátina CD

 

A Garifuna egy kis lélekszámú, lassan hanyatló saját kultúrájú közössége, amely szétszórva él több Közép-Amerikai államban. Őseik kalandos úton kerültek Közép-Amerikába. 1635-ben süllyedt el két nyugat-afrikai rabszolgákat szállító hajó a karibi partok közelében. A megmenekült rabszolgák kénytelenek voltak átvenni a helyi közösség kultúráját, de érdekes módon nyelvük, a garifuna-nyelv keverék formában máig fennmaradt. Ennek a közösségnek egyik fiatal képviselője Andy Palacio aki egy személyben zenész és a Garifuna kulturális örökség őrzője. A lemezen Belize, Guatemala és Honduras területén élő Garifuna-zenészek játszanak személyes ihletésű, egzotikus hangszerelésű számokat. A felvételek több hónapig készültek egy kis házban, közvetlenül a tengerparton. Ez a naturális környezet adott ihletet a zenészeknek a szinte tökéletes hangszerelésű számok előadásához. Megkapóan újszerű naív zene, profeszionális felvételi technikával rögzitve, mi kell még a sikerhez …

 

The Idan Raichel Project CD

 

Egy igazi inter-kultúrális kaland Idan Raichel izraeli billentyűs zenész lemeze, amelyen érződik az ethiop folkzene, az arab költészet, a Jemeni dalok és a karibi ritmusok hatása. Idan Raichel első lemeze 2002-ben jelent meg Izraelben és óriási sikert aratva lett platina lemez. Izraelben növekvő számú Ethiop zsidó közösség él, és kultúrájuk mindenekelőtt dalaik nagy hatással voltak Idan Raichelre, ez indította arra, hogy csaknem 70 különböző kultúrát képviselő zenésszel és énekessel készítsen lemezt. Ez a lemez, a Putumayo kiadó One World, Many Cultures sorozatához illeszkedve jelent meg. A sorozat célja az egymás mellett létező kultúrák közötti kapcsolatteremtés a zene nyelvén. A sorozat lemezeinek bevételéből a kiadó támogatja a Search For Common Ground non-profit szervezetet, amely az etnikumok közötti problémák megoldását hívatott szolgálni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Two for the Show Media ajánlja

 

Myra Melford / Tanya KalmanovitchHeart Mountain CD

 

Ez a lemez bizonyára nem fog felkerülni a slágerlistákra. Tanya Kalmanovitch hegedűs és Myra Melford zongorista lemeze az improvizativ zenét kedvelő hallgatóknak szerez majd örömet. A duó megalakulása a véletlennek volt köszönhető. 2003-ban a Guelph Jazz Fesztiválon meghiúsult a Kalmanovitch Kvartett fellépése és a szervezők javasolták, hogy helyette játsszon duett-et Melford-dal. Már az első fellépés nagy sikert aratott, ez alapozta meg a későbbi együttműködésűket. Mindketten érdeklődnek az indiai zene iránt, és külön-külön éveket töltöttek Indiában zenei tanulmányaik céljából.

 

Lemezükön spontán kompozíciók hallhatók, a két előadó tökéletes szimmetriával, könnyedén cserél szerepet az egyes számokban, a vezető és kíséret szerepek felcserélése folyamatosan éberen tartja figyelmünket a lemez hallgatásakor.

 

Charlotte Avril – à gauche de l'amour CD

 

Kanadai énekesnő lemeze ritkán kerül a kezembe, ezért érdeklődéssel vártam az első hangokat. Igazi francia sanzonnal kezdődik ez az érdekes lemez, de második számtól kezdve nyilvánvaló, hogy egy jazz énekesnő énekel szép dalokat a szerelemről. Valószínűleg mások is egyetértenek abban, hogy Charlotte Avril-nál sokan énekelnek szebben francia dalokat, viszont a kíséret egészen kiváló. Mellesleg manapság igen ritkán hallani jó jazzt francia énekkel, ezért akinek szimpatikus ez a felállás, annak jó szívvel ajánlható ez a lemez.

 

Sounds True CDk

 

A Sounds True kiadó a hangok gyógyító hatását kutatja és érdekes megoldásokat kínál az egészség és az emberi élet szépségének fenntartásáért. Oktatóanyagai és lemezei a gyógyító hatás mellett kiemelkedően szép zenéket hordoznak. 1985 óta létezik a kiadó, amely igazi amerikai vállalkozás, de lemezeik jó részét európai zenészek készítik.

 

Maneesh de MoorOm Deeksha CD

Maneesh de Moor a tehetséges billentyűs zenész, zeneszerző és producer Amszterdamban él és dolgozik. Olyan lemezeket készít, amelyeken természetes hangok és az azokkal harmonizáló elektronikus hanghatások hallhatók. Több éve dolgozik együtt olyan kiváló zenészekkel, akik a hozzá hasonlóan az etno és az elektronikus zene elemeit együtt használják lélekemelő, energetizáló hatás eléréséhez. Ezen a lemezen spirituálisan beavatott énekesek Deva Premal, Sudha, Yogini, Sri Krishnaraj-ji és Anette Carlström hallhatók billentyűs hangszerek, vonós és ütős hangszerek, indián dobok kíséretében. Tíz szám található a lemezen, amelynek címében „deeksha” szanakrit szó, jelentése: az isteni energia átadása.

 

PriyoGypsy Moon CD

Priyo a Szicíliában született gitár virtuóz a világ egyik legtöbbet turnézó zenésze. 1992-ben alapított Gypsy Moon nevű zenekarával Ausztráliától Hawaii-ig szívesen látott vendége az underground tánc cluboknak. Zenéjük, amelyet ő maga afro-mediterrán jelzővel illett, az elektronikus trance zene és a virtuóz gitár muzsika keveréke. Emellett Brian Forbes játszik congán és Glen Falkenberg basszus gitáron. Priyo nemcsak olaszul gitározik, hanem olaszul énekel is valamennyi számban. Ezen a CD-n olyan kiváló hangminőségben rögzítették a számokat, hogy a lemez próbára teszi még a legkiválóbb hangtechnikai berendezéseket is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Homerecords újdonság - különleges dupla CD
 

Michael Van Achter kis lemezkiadója több szempontból is különlegességnek számít. A 2004-ben alapított kiadó kulturális támogatásokból gazdálkodik, így megengedheti azt, hogy a közízléstől távol álló, egyedi eklektikus lemezeket jelentessen meg, igényes, művészi lemez borítókat készítsen és ügyeljenek a lemezek hangminőségére. Ez utóbbi titka a saját stúdió, amely kifejezetten akusztikus hangszerek hangjának felvételére alakították ki. Michael Van Achter aki producer, hangmérnök egy személyben, saját elmondása szerint hosszasan beszélget a zenészekkel hangszerükről a felvételek előtt, és sok időt szán a mikrofonok elhelyezésére is.

 

Didier François & Gilles Chabenat Dans l'oubli du sommeil

Didier François invite Gabriel Jacoub Brand New World

 

A dupla lemez három kiváló zenész alkotása. Didier Franqois egy tradicionális svéd hangszer a nyckelharpa egy legkiválóbb művésze. Ő mindkét lemezen játszik. Az egyik lemezen egy tekerőlant (hurdy–gurdy) művész Gilles Chabenat kíséri, a másikon Gabriel Yacoub énekessel együtt szerepel. Az első lemez egy élvezetes dialógus két hangszer között, amelyek igen eltérő kulturális hagyományokat ápoló országokból származnak. A francia és svéd népzene elemei a modern hangzásra átalakított hangszereken is hatnak.

A második lemez litániái egy új természetesebb világért szólnak, ahol az emberek figyelnek egymásra és őszinték egymáshoz.

 

 

 

 

 

 

 

Viamedina Viamedina CD
 

Minden ország megérdemelne egy olyan lemezkiadót, mint a Folkclub Ethnosuoni. Az olaszoknak mindenesetre van egy ilyen – a csodálatos olasz zenei világot megőrző kiadójuk. Sok kiváló lemezük közül talán a Viamedina adja vissza legjobban a kultúrák találkozásából gazdagodott olasz népzene sokszínűségét és erényeit. A tisztán csengő énekhangokat, az akusztikus hangszerek változatos hangulatát és dinamikus pergő ritmusokat. A Via Medina egy tengerparti utca Nápolyban, innen kapta nevét a Lino Davide vezette zenekar. Az együttes a Radio 1 Rai Demo című műsorában tűnt fel, azonnal sikert aratva, ezt követte a lemez, amelynek egyik fő értéke Barbara Radi énekesnő kivételesen szép, érzelmes hangja.

 

La LionettaArzan CD

 

Ez a CD a Lionetta 5. albuma, amely egyúttal az együttes megalakulásának 25. évfordulójára készült. A Piedmont környékéről származó, Turin-ban élő zenészek pozitív atmoszférájú, erőteljes zenét játszanak. Zenéjükben meghatározó a rézfúvós hangszerek, mindenekelőtt a basszustuba hangja, de emellett számos olasz népi hangszer, harmonika, vonós hangszerek és dobok alakítják ki a változatos hangzást. A zeneszámok Piedmont környékének tradicionális dalai, amelyeket piedmonti dialektusban énekelnek.

Az együttes szóló énekese Manrizio Bertani, akinek nem volt könnyű feladata, túl kellett énekelnie a tuba hangját. A hangszeres szólisták közül kiemelést érdemel Vincenzo Zitello, aki kelta hárfán játszik kiválóan.

 

afrenginn - világzenét játszó együttes Dániából

 

2002-ben Koppenhágában alakult zenekar, amelynek öt tagja nagyon eltérő zenei múlttal rendelkezett. Két közös tulajdonság az az újszerűség keresés és a zenei bolondozásra való hajlam az alapja létezésüknek. Stílusukat talán legjobban az általuk kitalált Bastarg-Punk-Etno jelző írja le.

Kicsit komolyabban szólva a szláv, klezmer, polka, rock'n'roll zene elemeit ötvözik a klasszikus zenével. Dinamikus lüktető hangkavalkád, emely leköti a hallgató figyelmét.

2004-ben jelent meg Retrograd című első lemezük, amely 2005-ben elnyerte a Legjobb dán világzene lemez kitüntető címet.

2006-ban jelent meg az afenginn együttes Akrobakkus című lemeze, amelyen kiváló vendégművészek, mint több hangszeren játszó Zlatko Buric és a cimbalom virtuóz George Mihalache is játszik.

 

A csodás gitárhangok világa 

 

Évekkel ezelőtt kezembe került egy Walter Trout CD és megdöbbentem azon, hogy egy kis német lemezkiadó milyen tökéletes hangú CD-t készített. A Ruf Records azóta az egyik legnagyobb európai blues kiadó lett, kiváló művészekkel készítik csodálatos hangminőségű kiadványaikat.

 

Walter Trout  –  Full Circle  CD

 

25 éve a van a pályán a kiváló gitáros Walter Trout, ez nem semmi a blues világában. Ez a jubileumi lemez több szempontból is érdekes, de mindenekelőtt a vendégművészekről érdemes szót ejteni. Walter Trout 5 évig játszott John Mayall Bluesbreakers együttesében, csaknem 1000 fellépésük volt, az egész világot bejárták. Számtalan kiváló zenésszel játszott együtt, egy színpadon. Ezzel a lemezzel Walter régi álma teljesült, együtt játszik az általa legjobbnak tartott blues zenészekkel. Néhány név a sorból: John Mayall, Coco Montoya, Guitar Shortly, Joe Bonamassa, James Harman, Eric Sardinas, Jeff Healey. Olyan ez mint egy világválogatot blues gitárosokból! Ezt a lemezt tényleg hallani kell!

 

Friend 'n Fellow  –  Axel Schulz – my best of FRIEND 'N FELLOW – Light my Fire  CD

 

Na ez aztán egy érdekes történet: a nehézsúlyú boxoló egy koncert után döntött arról, hogy a Friend 'n Fellow zenéjére fog bevonulni a mérkőzéseire. Kapcsolatfelvétel, majd a barátság következett és itt az eredmény egy válogatáslemez a FRIEND'N FELLOW legjobb számaival - Axel Schulz szerint.

A lemez sikere biztos, ennek záloga Constance Friend énekesnő és Thomas Fellow gitáros varázslatosan egyéni stílusú zenéje. Ennek lényeges eleme az előtérbe emelt dinamikus gitárhang és a háttérből pulzálva kibontakozó szép női énekhang. Ez az együttes 6.-ik lemeze a Ruf kiadónál, de bizonyára nem ez az utolsó. Nagyon szép és érdekes zene!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blue Canoe Records

 

Óriási tévedés azt hinni, hogy jó jazzt csak a nagy lemezkiadók CD-in érdemes keresni. Kis kiadók is találnak igen jó zenészeket. Jó példa erre a 2003-ban alapított Blue Canoe Records, amely a kreatív zene és üzletileg is sikeres jól eladható muzsika határán elhelyezkedve működik. Zenészeik kiváló jazz muzsikusok, akik képesek saját egyéni stílusukban is „fogyasztható” zenét játszani.

 

Dan BaraszuNightfall CD

 

2005 novemberében jelent meg ez a kitűnő lemez, amelyen a 25 éves karrierrel a háta mögött is friss zenét játszó Dan Baraszu játssza saját szerzeményét. A stílus, a modern post-bop általában megosztja a hallgatókat, van aki rajong érte, van aki kikapcsolná. E lemez esetében valószínűleg a rajongók vannak többen, ennek oka pedig az, hogy a kitűnő gitárost az amerikai délvidék (South) legjobb ritmus szekciója segíti.

 

Joseph Patrick Moore Decade 1996–2005

 

A lemez címe is elárulja, hogy Joseph Patrick Moore 10 éves munkásságát foglalja össze. Az 5 lemezről válogatott 19 szám mégis mintha egy időben, egy stúdióban készült volna. Pedig erről szó sincs, mivel hosszú évek teltek el az egyes felvételek elkészítésekor. Az egységes stílus és az egyformán igényes hangtechnikai színvonal azt jelzi, hogy egy kivételes egyéniségű bőgős/basszusgitáros művész kezéből került ki ez a zenei anyag.

 

Valamilyen rejtélyes okból a mély (basszus) hangokat igen nehéz CD-re rögzíteni. Ez a két lemez üdítő kivétel, ezeken a basszusra épül minden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masa Sumidé  lemezei

 

A legjobb és legnépszerűbb japán gitáros hosszú és érdekes karriert tudhat maga mögött. Az 1956-ban született művész 1975-ben a 3 tagú SIGNAL zenekarral debütált, első kislemezükből 800.000 példányt adtak el Japánban. Az együttesnek 10 nagylemeze jelent meg, ezt követően 1983-ban váratlanul feloszlottak. Ezután indult meg a kitűnő gitáros szóló karrierje. A legmagasabb szintre tökéletesítette kéz-technikáját és sikerült kialakítani egy olyan egyéni funky-gitár stílust, amely egyszerűen lenyűgözi a hallgatót. Játéka olyan mintha nem szóló gitárt, hanem egy egész zenekart hallanánk. Masa Sumidé igen termékeny művész, évente jelennek meg kiválóbbnál kiválóbb lemezei, amelyeken egyéni hangvételű feldolgozások és saját szerzemények egyaránt vannak.

 

Lemezei közül nyolcadik a sorban a You Are Gold, amely a művész eddigi legnagyobb sikere. A lemezen hallható 50 / 50 című szám a kiváló kanadai gitáros Don Ross szerint, a legjobb gitár zene, amit valaha hallott.

 

Sumidé 2007-ben a Happy Together lemezzel lepte meg rajongóit, ezen kizárólag saját szerzemények hallhatók!

 

 

 

 

Jonathan Nicholson lemezei

 

A fiatal amerikai gitáros alternatív zenét játszó zenekarban (Righteous Corn Farmers, RCF) kezdte zenei pályáját, ezt követte a Fall Walks duó, amelyben kísérleti atmoszférikus zenét játszottak. Szóló karrierje 1999-ben indult a Calliope's Burden lemezzel, ennek sikerén felbuzdulva született meg további 3 lemeze, közöttük a nagysikerű Sojourn.

 

Leujabb lemeze a Calliope's End CDn és letölthető (download) formában egyaránt elérhető!

 

Jonathan Nicholson sokoldalú művész relaxációs DVD lemezekhez is ír zenét (Floetry-Vision Of Nature).

 

Milan Records

 

Richard GallianoSolo és Luz Negra CDk

 

A mai kortárs jazz egyik kiemelkedő szólistája az 1950-ben Cannes-ben született Richard Galliano. Sokan korszakalkotó zenésznek tartják, és a tango géniusz Astor Piazzollával egy sorban emlegetik. Példátlanul sikeres művészi karrier áll mögötte, és számtalan azóta világhírűvé vált lemez került ki zenei műhelyéből. Zenei tehetségének talán csak művészi kísérletező kedve és stílusteremtő lépessége nagyobb. Eddigi művészi pályáján olyan zenészekkel készített lemezeket, mint Michael Portal, Toots Thielemans és Biréli Lagrène. A Milan kiadónál megjelent két lemez is magán viseli Galliano kivételes kísérleteinek stílusjegyeit. Nincs rajtuk két egyforma, vagy hasonló hangulati szám, mégis egységes zenei világ, varázslatos, könnyed felszabadult életérzés sugárzik belőlük. A Solo lemez 1992-es felvétele közben értesült példaképe és tanítómestere Astor Piazzola halálos betegségéről. Ennek hatására került a lemezre a „Tribute to a dying man” című szám. A Solo több mint egy szóló lemez, Richard Galliano beszélgetése önmagával, csodálatos zenei nyelven. 2006-ban újra keverve, jobb zenei minőségben adták ki a lemezt.

 

A Luz Negra szomorkás hangulatú album többfajta zenei hatás érződik rajta és jelentős szerepet kapott a mandolinon játszó vendégművész, Hamilton De Holanda.  A Luz Negra lemezen jelenlegi formációja a Tangaria Quartett kíséri Galliano-t. Mindkét lemez valódi zenei csemege.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jazzbone Records

 

The Hank Johnson Trio  CD

A jazz és az igényes bárzene keveréke ez a kiváló album. A trió többségében Stuart H. Tresser szerzeményeit játssza, emellett néhány standard-et, többek között W.C. Handy St. Louis Blues című számát. Az együttes vezetője és zongoristája Stuart Henry Johnson (Hank Johnson) 3 éves kora óta zongorázik, többéves tanulás után 1977-ben 28 éves korában kezdte el professzionális karrierjét, tehetségének köszönhetően ma már az amerikai szórakoztató zene egyik legjobb zongoristájaként tartják számon. A trió többi tagjai: „Cool Mike” Fitzbenjamin bőgő és Gary Smith dob. A hangszerelés Stuart H, Tresser nevéhez fűződik, a kiváló minőségű hangfelvétel Ed Reed hangmérnök munkáját dicséri. A Jazzbone kiadó rövidesen új lemez kiadását tervezi az együttessel, ez nem véletlen, mivel az első lemez hatalmas szakmai és üzleti sikernek bizonyult a tengerentúlon.

 

Homerecords újdonságok

 

ANoo – The Luckless Land of the North

Az aNoo egy Brüsszelben élő együttes, amelyet a finn Anu Junnonen énekesnő alapított 2002-ben, a lehető legeredetibb repertoárral és stílusbeli változatossággal, amely a jazztől a tengerészdalokig terjed. A lemezen 12 szám található, ezek jórészt Anu Junnonen szerzeményei, a dalok angol és finn nyelvűek.

 

Thierry Crommen Versions originales

Egy virtuóz szájharmonika művész, eredeti új szerzeményeit és egyéni adaptációkat játszik ezen a lemezen. Thierry Crommen neve nem ismeretlen nyugat-európában, kiváló énekesek, mint Michel Fugain fellépéseit kísérte és több filmzene felvételén is közreműködött. Crommen önmagát tanította a szájharmonikára, ennek köszönhetően egy teljesen egyéni játékstílust sajátított el, egyaránt játszik kromatikus és diatonikus hangzással. Rendszeresen játszik a kiváló belga gitáros Jacques Stotzen fellépésein és lemezein.

 

Új lemezén, amely a második önálló albuma jól érezhető a kiváló belga szájharmonikás Toots Thielemans hatása. A számok vegyes hatást tükröznek érezhető azokon a blues, ír és román folk, arab vallási zene stílusjegyei. Mindez Crommen semmihez sem hasonlítható interpretációjával.

 

 

 

 

Felmay (Dunya) Records

Fabrizio Poggi & Turututela

Canzoni Popolari CD - La storia si canta CD

 

Az énekes, szájharmonikás, gitáros Fabrizio Poggi két lemeze egy hangulatos világba, a múlt század eleji olasz dalok világába viszi el a hallgatót. Zenekara a Turututela (a nevet Lombard múlt énekes-mesélő gitáros utazói viselték) méltó kísérője a hosszú után. Ismert és kevéssé ismert tradicionális dalok mellett Poggi saját szerzeményei is hallhatók a lemezeken, ezek kiválóan illeszkednek a sorba. A zenészek csodát tesznek ezen a két lemezen. Leporolják a régi számokat, és olyan megkapó stílusban tárják elénk, hogy valószínűleg sohasem tudjuk elfelejteni azokat.

A Bella ciao, vagy a Mamma mia maivá, élővé válik a lemezeken, a kiváló művészek előadásában. A kíséret tagjai is megérdemlik, hogy nevüket megemlítsük: Alesseandro Balladore gitár, Marco Domenichetti furulya, fuvola, Roberto G. Sacchi billentyűk, tangóharmonika, Giuseppe „Joe” Barreca bőgő, Stefano Bertolotti dob és ütőhangszerek, és Mario Rovati mandolin. Végül, de nem utolsósorban a csodálatos hangú Erica Opizzi, akinek kísérő éneke mindkét lemez hangulatának egyik fő eleme.

 

A lemezek különleges hangminőségüek, valamennyi hangszer és énekhang felvétele jól sikerült, talán ennek is szerepe van az eleven hangulatban.

 

 

ToughTone Records

Susan Weinert - Running Out Of Time és Dancing On The Water CDk

 

A fusion jazz világának egyik igen eredeti képviselője a német Susan Weinert Band . A névadó gitáros Susan Weinert a 80-as évek közepe óta koncertezett a fusion jazz olyan ismert előadóival mint Steps Ahead, Mike Manieri, Rachel Z. Néhány év elteltével saját zenekart alakítva igyekezett – nem kis sikerrel – megtalálni saját stílusát. Eddig 10 lemezük jelent meg, amelyeken a kiváló német gitárművész saját szerzeményeit játssza. A 2004-ben megjelent Running Out Of Time még jól hallhatóan magán viseli a stíluskeresés jegyeit, de már ebből a lemezből és kitűnik az eleven kísérletező kedv és a szinte határtalan vitalitás.

 

A 2006-ban megjelent Dancing On The Water már valódi érett alkotása egy kivételesen képzett művésznek. De nemcsak a gitárjátékra jellemző ez a tökéletességig vitt kimunkáltság. Az énekes - szövegíró Francesco Cottone hangja és a zenekar többi tagjának játéka is hibátlan. Mindkét lemez személyes, máshoz aligha hasonlíiható zenei világot tár elénk

 

Külön említést érdemel a 2006-os lemez szinte tökéletes hangtechnikai színvonala, a lemez minősége az audiofil rajongók igényeit is kielégíti.

 

 

 

 

 

Palesztin énekesnő lemeze a KKV-től

 

Rim Banna Seasons of violet

 

A Kirkelig Kulturverksted egyik újdonsága Rim Banna palesztin származású énekesnő második szóló lemeze, amelyen szerelmes dalok szerepelnek. A nagyvilág sajnos ritkán hall szerelmes dalokat Palesztinából, éppen ezért is különlegesség ez a kitűnő lemez. Az énekesnő kapcsolata a norvég Audiofil kiadóval 2004-ben kezdődött, ekkor hallotta énekelni őt Erik Hillestaad producer és ennek eredménye lett egy szám „Lullabies from the Axis of Devil” válogatáson, majd ezt követte az első szóló lemez a KKV kiadónál „The Mirrors of My Soul”.

Az új lemezen 11 gyönyörű szám szerepel, a szép dallamok és a különleges, ismeretlen nyelv óhatatlanul megragadja a hallgatót. A lemezen hallható számok az énekesnő és férje Leonid Alexienco szerzeményei, a kísérő zenekart kiváló zenészek alkotják: Eivind Aarseth gitár, Gjermund Silset bassgitár, Rune Arnesen dob és David Wallumrǿd billentyűs hangszerek.

 

Waveton Records

 

Mark EganAs We Speak 2 CD

Mark Egan basszusgitárost aligha kell bemutatni a jazz rajongóknak, mivel olyan előadók lemezén működött közre, mint a Pat Metheny Group, Sting, Marianne Faithful és John Malanghlin. Azt már kevesebben tudják, hogy a kiváló zenész saját lemezkiadót alapított Waveton Records névvel, és ennél jelennek meg saját lemezei, valamint más zenészek albumai is. A legújabb album az „As We Speak” címet viseli és valódi újdonságot jelent Mark Egan zenei pályáján. Az eddigi lemezein ismert zenészekkel, mint Bill Evans és Lew Soloff és nagyobb létszámú zenekarral készültek.

 

Az új lemezen Egan saját triójával játszik, intimebb és progresszív oldalát mutatva be zenéjének. A trió tagjai is ismert zenészek John Abererombie gitáros és Denny Gottlieb dobos. Utóbbival Egan együtt alapította az Elements formációt, amellyel 1982 és 1994 között 8 lemezt készítettek. Mindenkinek ajánljuk a lemezt akit érdekel egy kivételes képességű basszusgitáros kísérletező útkeresése a jazz világában.

 

Jeff Ciampa - House of Mirrors

A kortárs jazz egyik kiváló gitárosa Jeff Ciampa második lemeze is a Waveton kiadónál jelent meg. 11 eredeti szerzemény hallható a lemezen, a stílus a blues, a funk és a free jazz spektrumban változik. Aki meghallgatja ezt a lemezt megérti miért egyre népszerűbbek a jazz gitár triók a mai kortárs jazz világában. A lemez érdekessége, hogy élő felvétel, semmi utánkeverést, vagy szerkesztést nem végeztek a zenei anyagon. Talán ennek is köszönhető a kiváló hangminőség, amely Richard Brownstein hangmérnököt is dicséri.

 

Egy kiváló gitáros Ausztráliából

Nick Charles – Grace Notes és New Kind of Feeling CDk

 

Nick Charles 2006-ban mindent megnyert a MBAS (Melbourne Blues Appreciation Society)  évértékelő szavazásán, amit egy akusztikus gitáros megnyerhet. A lemezeit hallgatva mindez szinte természetesnek tűnik, hiszen egy rendkívül képzett, virtuóz technikájú és bámulatos muzikalitású előadót tisztelhetünk személyében. A Sydney-ben született művész Les Adams Ausztrália „King of Steel Guitar” csillaga tanította, a fiatalemberre nagy hatással volt a 60-as évek amerikai blues, jazz és folk zenéje. 2000-ben jelent meg első lemeze a My Place, amelyet azóta is a legkiválóbb akusztikus gitár lemezek közt tartanak számon. Charles 25 éve szinte állandóan turnézik Ausztráliában és az Egyesült Államokban, és minden vágya, hogy a magyar közönség is megismerhesse zenéjét. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Basszus csodája – Bőgős lemezek a nagyvilágban

 

Nekünk magyaroknak, ha bőgőről hallunk mindenekelőtt a fél éve elhunyt világhírű jazz zenész Pege Aladár neve jut eszünkbe. De egyáltalában mi a szerepe a zenében a bőgőnek? Németh Mátyás a Németországban élő kiváló magyar nagybőgős így vélekedik erről: Basszus nélkül nem létezik harmónia, ez mindennek az alapja. A bőgő a háttérből irányítás hangszere. Bármennyire is szubjektíven hangzik, a bőgő több, mint hangszer. A legemberléptékűbb hangszer, körülbelül ugyanakkora a teste, mint az embernek, hangról hangra változik a rezgése, Olyan rajta a játék, mint az ölelés.

 

A Hi-Fi rajongók számára a bőgőhang fokmérő, a rendszer-minőség megítélésének egyik fontos eszköze, ugyanis a gyengébb hangláncokon nem mennek át igazán a bőgő mély hangjai.

 

André Klenes & Jacques Stotzem  -  Colours of Turner

 

Két kiváló zenész, aki mellesleg jóbarát, játszik ezen a kitűnő lemezen, amelyen 9 akusztikus ballada hallható. Az 1954-ben született belga nagybőgős, André Klenes igen sokoldalú művész. Zenei tanulmányait a Liege-i Konzervatóriumban végezte, majd jazz szemináriumokon csiszolta tehetségét. Szinte minden zenei műfajban otthon érzi magát, kiválóan alkalmazkodik a különböző zenei stílusok igényeihez, ennek köszönhetően sokat koncertezik külföldön.

 

 Jacques Stotzem  a világ egyik legkiválóbb gitárosa, amit mi sem mutat jobban minthogy a Martin Gitar cég "OMC Jacques Stotzem Custom Signature Edition" néven gyártja egyik modelljét.

 

 A Colours of Turner érdekes utazás a zenei balladák világában, amely közben a zenészek virtuózitása valóságal lenyűgözi és elbűvöli a hallgatót.

 

André KlenesBALLADE SUR LE NOM DE RIMBAUD

 

Arthur Rimbaud francia költő (1856-1891) rövid, de kalandos élete során mindössze 3 kötetnyi verset írt, mégis máig hatással van napjaink költőire. Páratlan képzelő- és kifejezőerő jellemzi költeményeit, vele indult meg a francia költészet szimbólista iránya. Klenes aki bőgős workshop-okon oktat fiatal zenészeket az "Adam' S Dream/String Quintet" elnevezésű projekt keretében készitette el ezt a lemezét.

 

Az UFO Bass kiadó lemezei

 

Richard Simon – Covering the Basses

 

A bőgősök szerepe a jazz zenekarban nem korlátozódik a ritmus alájátszására, játékukban gyakran előtérbe kerülnek melódikus elemek és ha szólóra kerül sor akkor igazán bemutathatják jártasságukat a melódia formálásban. Richard Simon a kitűnő nagybőgős ráadásul az UFO Bass kiadó tulajdonosa és producere erre a tényre alapozta ezt a lemezt, amelyen kizárólag basszisták szerzeményei hallhatók. A szerzők névsora igen jól hangzik, többek között Red Callender, Ron Carter, Paul Chambers és Eric Von Essen számát játszák el kiváló hangszereléssel. A lemezen hallható zenészek: Gil Bernel tenor saxofon, Buddy Colletta reeds, Art Hillery zongora/orgona, Johnny Kirkwood dob, Richard Simon bőgő és Al Viola gitár.

 

Richard Simon, Sam Most, Al Viola – Pacific Stardand Time (Live)

 

Az amerikai jazz két legendás zenésze Sam Most és Al Viola hallható ezen lemezen, amely a kiváló bőgős Richard Simon UFO Bass kiadójának ötödik kiadványa. Most és Viola különböző utat jártak be zenei karrierjük során, de pályájukról elmondható, hogy a legnagyobb amerikai zenekarokban: Harry James, Ray Antony, Les Brown, Nelson Riddle, Red Norvo és Buddy Rich együttesében játszottak. A kiváló sersion zenészek ezen az első lemezen szólistaként mutatják be tehetségüket. Kilenc hangulatos szám hallható a lemezen, valamennyi élő felvétel és kiváló hangminőségben rögzítették azokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lynne Fiddmont – Flow   MidLife Records

 

Egy szép énekesnő különleges lemezét mutatjuk be őszinte elismeréssel. Lynne Fiddmont hosszú évek óta vokálozott híres előadóknak, a sorból néhány ismert név: Phil Collins, Stevie Wonder, Mariah Carey, Gloria Estefan és Whitney Houston. Lynne most látta elérkezettnek az időt, hogy szóló lemezzel jelentkezzen, mégpedig olyannal, amelyet szinte teljes egészében ő alkotott.És itt az alkotást szó szerint kell érteni! Egy szám kivételével (No Regrets) valamennyi számnak ő a zeneszerzője, ezenkívül önmaga menedzselte a lemezkiadást és a stúdió munkák jórészét is önmaga csinálta. Stílusa szerint a lemez az igényes, jazz-es pop kategóriába sorolható. Lynne érzelemtől dús hangja kiváló kíséretet kapott a lemezen, amelyen saját gyermekei is énekelnek a kísérő kórus tagjaként. Mindenkinek ajánljuk a lemezt, aki vállalkozik egy érzelmes, néhol bús-borongós utazásra a tiszta érzelmek birodalmába. 

 

Egy audiofil CD a MISHAMUSIC kiadótól

 

Misha Piatigorsky – Uncommon Circumstance

 

Zenei-  és felvétel-technikai szempontból egyaránt kiváló a fiatal, orosz származású zongorista Misha Piatigorsky első lemeze. A Moszkvában született művész 1981-ben emigrált az Egyesült Államokba és ott befejezve zenei tanulmányait azonnal megindult zenészi és zeneszerzői karrierje.

 

Számtalan klubban lépet fel a legendás Mark Murphy énekessel, közreműködött a Trio Del Sol együttes nagysikerű első lemezén (kiadó Twinz Records). 2004-ben megnyerte a BMI (Broadcast Music, Inc.) Thelonius Monk zeneszerző versenyt, azóta a legkiválóbb jazz zongoristák között tartják számon az Egyesült Államokban. Jelenleg trió felállásban zenél Hans Glawischning bőgős és Ari Hoenig dobos társaságában. Saját lemezkiadót is alapított MISHAMUSIC néven, az adta ki ezt a kitűnő lemezt, amelyen 11 szám hallható, többségében Misha Piatigorsky szerzeményei.

A fiatal művész zeneszerzőként is aktiv főleg filmzenék írásával foglalkozik. Jelenleg New Yorkban él, feleségével és két gyermekükkel. Az Uncommon Circumstance lemez fő erénye a zenei frissesség és trió tagjainak szinte tökéletes technikája és összeszokottsága.

 

Criss Cross CD a vájtfülüeknek

 

David Binney, Edward Simon – Océanos

 

A venezuelai születésű zongorista (Edward Simon) és különleges stílusban játszó saxofonos (David Binney) zenészi barátsága és zeneszerzői együttműködése 17 éve kezdődött és a jazz rajongók örömére még máig is tart. Elmondásuk szerint kezdettől fogva rokonszenvet és közelséget éreztek egymás zenéjében és kiválóan tudtak együtt játszani. Ez a lemezük, amely a negyedik közös lemezek sorában elsősorban letisztult stílusával fogja meg a hallgatót. Ahogy Binney fogalmazza meg: Valamennyi közös lemezünket nagyon szeretjük, de az Océanos felvétele során éreztük először, hogy megtaláltuk a számunkra legjobb kifejezési formát. A kiemelkedő hangszeres zenét Luciana Souza kellemes hangja teszi gazdagabbá. Csodálatos hangminőségű lemez!

 

Jazzheads Records újdonságok

 

Dave FrankBallads and  Burners

 

Egy szóló lemez az amerikai jazz egyik kiemelkedő zongoristájától. Dave Frank, aki a legendás Lennie Tristano tanítványa 1994 óta turnézik a világban, emellett tanít fiatal jazz zongoristákat és könyveket ír (Joy of Improv és Breaktrough to Improv). Saját iskolája a "Dave Frank School of Jazz" New York-ban müködik és imrovizáció oktatással foglalkozik.  2002-ben jelent meg első szóló lemeze a Jazzhead kiadásában „Power of the Piano” címmel. Új lemeze kivételesen gazdag választékot kínál a zongora szerelmeseinek: izgalmas boogie-k és gyönyörű balladák váltogatják egymást. Persze moder jazz felfogásban és olyan brilliáns technikával, amely csak a legnagyobb zongoristák sajátja. Dave Frank saját elmondása szerint festmények csodálatakor érez ihleletet új számok szerzéséhez. Ezen a kitűnő lemezen is többségében saját szerzeményei hallhatók. A felvételek Yamaha C-7 zongorán készültek, közvetlenül kétcsatornás, szerkesztés nélküli módszerrel. Ez a felvételi technika is hozzájárul ahhoz, hogy a hallgató megérezze ennek  az improvizált zenének az erejét és eredetiségét.

 

 

Chris Washbourne – Land of Nod

 

Egy műfaj és stílus elkötelezettség nélküli fiatal zenész és a SYOTOS jazz együttes közös lemeze erős politikai üzenettel készült, erről a lemez egyik számának címe (Guantanomo) és amerikai  zászló tanuskodik. A lényeg persze azért a zenén van. Chris Washbourne-ot a salsa műfaj legjobb pozan-zenészének tartják, nem minden ok nélkül. Stúdió zenészként olyan művészek lemezén játszott, mint Tito Puente, Antony Braxton vagy Roscoe Michell.

 

Ez a lemez a post-modern latin jazz kiemelkedő alkotása. Érezhető rajta Chris Washbourne kivételes érdeklődése az etno zene iránt. Végtelen kísérletező kedve számtalan meglepetéssel ajándékozza meg a hallgatót, aki nem tud mást tenni, átveszi a ritmust és mozogni kezd a zenére.

 

A lemezen hallható zenészek: Chris Washburne: trombone and percussion; John Walsh: trumpet; Ole Mathisen: tenor saxophone and clarinet; Barry Olsen: piano; Leo Traversa: bass; Vince Cherico: drums; Chembo Corniel: congas. Special Guests: Bobby Sanabria: percussion; Maiken Derno: Korean gong.

 

Menedzsment: Two for the Show Media

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEUNPLUS1 Verlag  JAZZ - DDR - FAKTEN könyv + CD

 

 

Kit ne érdekelne mi történt az NDK-ban jazz zene címén a boldog békeidőkben. Hát most el lehet olvasni, meg lehet hallgatni! 320 oldalon, 226 fekete-fehér fotóval, diszkográfiával és egy igen jó lemezzel kedveskedtek a jazzrajongók nosztalgiára éhes tömegének. Persze nem árt, ha tudnak németül, ugyanis ezt a könyvet még nem fordították le.

Még szerencse, hogy a zene nemzetközi nyelvnek számít, így a CD-t az is érti, aki csak magyarul tud! Ja és még egy adat: a könyv ára 35,80€.

 

   

Jók a belga jazz kiadók?

Akárki akármit mond, a legjobb hangú CD-k, a kis jazz kiadók lemezei. Ezek olyan stúdiókban készülnek, ahol nincsenek digitális keverő-csodák, viszont értenek a mikrofonozáshoz, jó kábeleket használnak és ami a legfontosabb odafigyelnek a zenészre és a zenére. Nyugat-európában számtalan kiváló hangú jazz CD jelenik meg évente, különösen érdemes odafigyelni a belga kiadók lemezeire, Az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

 

A homerecords.be újdonságai

 

Funk Sinatra - Seasons 3 & 4 " CD

 

Ezek a fiatal zenészek nem mennek a szomszédba, ha bolondozni kell... Na de azért zenélni is tudnak. Emmanuel Louis 2002-ben alapította az együttest saját szerzeményei előadására. A zeneker tagjai kivétel nélkül képzett zenészek, ráadásul a valamennyien más zenei műfaj előadói, energetikus zenéjüknek alapeleme a humor és a folklór.

 

Soetkin Collier – Nocturne

 

A svéd származású, gyönyörű hangú énekesnő lemeze olyan dalok gyűjteménye, amelyek szerelemről, reményről, kétségbeesésről, hűségről – tehát az élet fontos dolgairól szólnak. A lemezen két ismert belga hangszeres zenész kíséri, Tom Thenns gitáron, Didien François pedig svéd hegedűn (nyckelharpa) játszik. A számok egy része saját szerzemény, de vannak közöttük svéd és flamand tradicionális dalok is.

 

Wouter Vandenabeele – Chansons san paroles

 

Címe ellenére ezen a lemezen hangszeres zene hallható, annak viszont a legjobb fajtája. Wouter Vandenabeele aki egy kiváló belga hegedűs és zeneszerző, ezen a lemezén 15 zenei miniatűrt kínál a hallgatónak. A számok a sokat utazó művész zenei impressziói egy-egy utazásról, országhoz vagy személyhez kötve. A Ghent-ben élő Vandenabeele igen sokoldalú zenész, gyakran lép fel afrikai zenészekkel, például a szenegáli Issa Sow tradicionális hegedűssel, de ő vezényelte az athéni Olimpia megnyitó ünnepségének egyik legsikeresebb számát is. Emellett hegedűt oktat a Sint-Niklaas zenei akadémián. Ez a lemeze zenei színvonal és hangminőség szempontjából is 5 csillagos értékelést érdemel.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Acoustic Music Records újdonságai

 

Válogatás - Ballads on Acoustic Guitar

 

Az akusztikus gitár érzelmes hangjának köszönhetően tökéletes hangszer balladákhoz. Ez a válogatás, amelyen 13 ismert gitáros játszik álmodozásra és meditációra invitálja a hallgatót. A balladák sokszínűsége annak köszönhető, hogy az előadók különböző országok, sőt különböző kontinensek zenei kultúráját közvetítik az akusztikus gitár nyelvén. A „Foggy Dew” ír balladától a „Summertime” amerikai balladáig terjed a stílusok változatossága. Az alábbi előadók hallhatók a lemezen:

 

Ahmed El-Salamonny – Sketches of Rio

 

Ez a lemez jó példája a zene határokat nem ismerő jellegének. Egy Németországban élő, egyiptomi származású gitáros El-Salamonny hamísítatlan dél-amerikai stílusban adja elő saját szerzeményeit és híres brazil gitárosok (Dilermando Reis, Guinga, Tom Jobin) számait.

 

Két kitűnő zenész kíséri El-Salamonny játékát: Pedro Tagliani gitáros és Gilson de Assis ütőhangszeres művész. Ahmed El-Salamonny magabiztos elegáns gitárjátékán érződik a gazdag tapasztalat a klasszikus gitárzene világában és a sok éves oktatói gyakorlat, amelyet ez a professzionális művész maga mögött tudhat.

 

 

 

 

 

 

Arbors Jazz lemezek a művészi tisztelet jegyében

 

Allan Vaché – With Benny in Mind

 

20 év telt el Benny Goodman váratlan halála óta, de a jazz klarinétosok többsége változatlanul a nagy művész zene hatása alatt áll. Allan Vaché sem kivétel ez alól, olyannyira nem, hogy legújabb lemezét Benny Goodman emlékéra ajánlotta. Allan Vaché máig zenei karrierje legfontosabb pillanatának tartja azt az 1980-as fellépést, amely egy színpadon zenélhetett Benny Goodman-el, sőt a koncert végén a jazz során együtt is játszottak. Kiváló jazz zenészek játszanak a lemezen: John Sheridan zongora, Vincent Corrao gitár, Phil Flamigan bőgő, Ed Metz Jr. dob és Christian Tamburr vibrafon. Ez utóbbi hangszer, hasonlóan Benny Goodman egy sor kiemelkedő vibrafon művésszel játszott együtt, elég Lionel Hampton, Red Norvo vagy Terry Gibbs nevét említenünk. A vibrafon és a klarinét együttes hangzása ezen a lemezen is csodálatos élményt nyújt.

 

Maurice Hines – To Nat „King” Cole With Love

 

Maurice Hines a sokoldalú művész gyermekkora óta Nat King Cole-t tartotta művészi példaképének. A tragikusan fiatalon elhunyt Cole maga is sokoldalú művész volt, a nagyvilág a lágy érzelmes dalok előadójaként tisztelte és szerette. Kevesen tudták róla, hogy pályája kezdetén egy jazz trió zongoristája volt és a korai felvételek alapján szakértők szerint jazz zongoristaként is világhírű lehetett volna. Hines mindenesetre az utánozhatatlan slágerénekest tiszteli Cole-ban, és ha hangja nem is, de könnyed, elegáns előadás módja mindenképp sikeresen idézi Nat King Cole-t. Kiváló zenészek játszanak a lemezen: Jami Dauber-trumpet, Tanya Darby-trumpet, Wycliffe Gordon-trombone, Lisa Parrott-baritone sax, Ralph Lalama-tenor sax, Karolina Strassmayer-alto sax & flute, Howard Alden-guitar, James Chirillo-guitar, Ben Brown-bass, Bob Cranshaw-bass, Frank Owens-piano, Sherrie Maricle-drums.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hangvető a magyar zene terjesztője a nagyvilágban

 

A hazai rádió és TV adók , tisztelet a kivételeknek a legigénytelenebb szórakoztató zenét terjesztik. Pedig lenne miből válogatni! Azt is kevesen tudják idehaza, hogy milyen tisztelet és elismerés övezi a magyar népzenét a világban. Bartók és Kodály népdalgyűjtő munkássága a magyar zeneoktatás kiemelkedő színvonala, a határon tuli magyarság hagyományőrző ereje mind hozzájárultak ahhoz, hogy ez az elismerés és tisztelet kialakuljon. 2003 óta egy sikeres vállalkozás gondoskodik a magyar zene terjesztéséről idehaza és külföldön. A Hangvető Zenei Terjesztő Társulást három cég, az Etnofon, a FolkEuropa és az X-Produkció hozta létre. Katalógusukban a folkzenében gyökerező műfajok minden cége megtalálható, csaknem 200 lemezt forgalmaznak világszerte. Olyan kiváló együttesek az előadók szerepelnek listájukon, mint: Makám, Balogh Kálmán, a Tükrös a Muzsikás, a Boban Markovic Orkestar,  a Besh o droM, Palya Bea és Mitsoura.

 

A Hangvető a lemezterjesztés mellett koncerteket és fesztiválokat is szervez, mint a Héttorony Fesztivál és a Dombos Fesztivál.

 

Avanticlassic lemezek

 

A Hangvető külföldön megjelent lemezek magyarországi terjesztésével is foglalkozik. Választékukban szerepelnek, az alábbi lemezek is.

 

Roby Lakatos & Ensemble – Fire Dance SACD

 

A Roby Lakatos nevével fémjelzett zenei stílus a hagyományos cigányzene, a komolyzene és nyugati szórakoztató zene keveréke. Roby Lakatos, aki a legendás magyar cigány hegedűművész Bihari János leszármazottja, sokfelé turnézott a világban, és sok fesztiválnak volt már sikeres fellépő művésze. Tempói, dinamikája és különösen vonótechnikája világszínvonalú. Kritikusai szerint művészetét nehéz a hagyományos osztályozás szerinti kategóriába sorolni. Egyszerre roma zenész, klasszikus virtuóz, az " ördög hegedűse" és jazz-muzsikus. Együttesét komolyzenei képzettséggel rendelkező zenészek alkotják: Bóni László, Csiki Kálmán, Németh Oszkár, Rontó Attila és Eurest Bangó. Legújabb lemezük a Fire Dance (Tűztánc) igényesen összeállított válogatás, amelyben tradicionális zeneszámok mellett saját szerzemények, valamint Weiner Leo, Chic Corea, Michel Legrand és Charles Trenet szerzeményei is megtalálhatók.

 

Polina Leschenko, Martha Argerich, Christian Poltére, Roby Lakatos - Prokofiev  SACD

 

Dora Schwarzberg, Martha Argerich  -  Frank - Debussy - Schumann SACD

 

Az Avanticlassic kiadó művészeti és technikai szempontból egyaránt kiemelkedő komolyzenei kiadványait a komoly zene kedvelőinek Magyarországon forgalmazza a Hangvető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Energikus jazz trió Svájcból

 

Rusconi TrioStop & Go CD Unit Records

 

Egy fiatal zenészekből álló trió kápráztatja el Svájc jazz rajongóit. A trió legismertebb tagja az 1979-ben született Stefan Rusconi zeneszerző, zongorista az ő elegáns, határozott zongora játéka határozza meg az együttes stílusát. További tagjai az együttesnek: Fabian Gisler bőgő és Claudio Strnely dob. Játékukra egyaránt jellemző a kiforrott technikai tudás és a komplex improvizációs készség. A Stop & Go című, 2006-ban megjelent lemezük egy elbűvölő utazás a kortárs jazz világában. A lemez kiváló hangminősége a kiadót dicséri

 

Blues ritkaságok a svéd Jefferson Records kiadótól

 

I Blueskvarter Vol. I-III., 6 CD

A Svéd Rádió 1964 őszén 21 részes sorozat sugárzását kezdte meg „I Blueskvarter” (Blues negyedekben) címmel. A műsor zenés anyagát Olle Helander Chicagóban készült „live” felvételei képezték, amelyeket a rádió megbízásából készített. A kitűnő sorozatnak hatalmas hatása volt a svéd, sőt az egész skandináv blues életre, sok svéd blues zenész vallja, hogy ez a műsor keltette fel érdeklődését a műfaj iránt. Talán ennek a műsornak is köszönheti, hogy ma is élénk a blues élet Svédországban és van egy kitűnő szervezetük is a Scandinavian Blues Association (SBA). Ennek a szervezetnek a lemez kiadója, a Jefferson Records adta ki a legendás műsor zenei anyagát 6 CD lemezből álló sorozatban. A sorozat a 60-as évek Chicagói blues élet kevésbé ismert zenészeinek és művészetüknek páratlan dokumentuma. Egy érdekes részlet ezzel kapcsolatban: amikor Helander a gyűjtőmunkát végezte segítségére voltak a helybéli lemezkiadók vezetői és maguk a blues zenészek is. Például Big Joe Williams-nek meg volt valamennyi chicagói blues zenész telefonszáma kis papírcédulákon a zsebében, a kalapjában, a cipőjében. Ha egyet elővett utána oda kellett visszatennie ahol volt, hogy legközelebb is megtalálja. Helander így kitűnő, de a nagyvilág számára elzártan, vagy elfeledten élt koldusszegény zenészek egész sorához jutott el. A felvétel sorozat felénél megváltozott a helyezett, nem kellett keresni a zenészeket, jöttek maguktól is. Elterjedt a hír, hogy van egy hely, ahol lehet néhány dollárt keresni. A fellépők 50 dollárt kaptak, ez a manapság nevetséges összeg, akkoriban azért még többet ért. A felvételek egy használaton kívüli bárban a Sutherland Lounge-ban készültek egy kitűnő svéd hangmérnök Hans Westman munkája nyomán. A fentiek és még sok más érdekes részlet olvasható a CD lemezek borítóin. A művészek felsorolása önmagában jól jelzi a sorozat zene-történeti értékét:

SNOOKS EAGLIN, BABE STOWALL, JOHNNY MOMENT, WILL SHADE, FURY LEWIS, EARL BELL, MOOSE WILLIAMS, WILLIE MABON, BIG WALTER HORTON, SUNNYLAND SLIM, PAUL BUTTERFIEL BLUES BAND, LITTLE BROTHER MONTGOMERY, JOHNNY YOUNG, WASHBOARD SAM, BIG JOE WILLIAMS, CHAMPION JACK DUPREE, YANK RACHELL, EDDIE BOYD, JOHN LEE GRANDERSON, AVERY BRADY, ARVELLA GRAY, ST LOUIS JIMMY

 

Ricky Allen- Live CD

A SBA fontos szerepet vállalt és vállal a blues zene múltjának dokumentálásában. Jó példája ennek az elfelejtett kitűnő amerikai blues énekes Ricky Allen „újra felfedezése”. A SBA egyik tagja talált egy blues lemezgyűjteményben néhány kitűnő EP-t az előadótól és elhatározta, hogy megszervezik a svédországi fellépését. A kezdeményezés először szinte reménytelennek tűnt, mivel Ricky Allen évtizedek óta nem jelent meg lemeze és az amerikai blues lexikonok sem adtak hírt róla. Tudni kell a Chicago félelmetes nyomornegyedeiben élő blues zenészek általában nem éltek sokáig, ivás, kábítószer, lövöldözések szedték az áldozatokat. Ricky Allen esete azonban különleges volt. Ő tudott vigyázni magára és a családjára. Amikor érezte, hogy nem tud megélni a zenélésből, polgári foglalkozást választott, sőt még a dohányzásról is leszokott, Így történhetett, hogy a svéd szervezők jó egészségben találták meg és rábeszélték egy fellépésre, valamint egy CD elkészítésére. A fellépésre a 2001-es Mönsterås blues fesztiválon került sor és ott rögzítették a CD anyagát is. Allen-t egy kitűnő svéd blues zenészekből összeállt alkalmi együttes kísérte, komoly részük volt a sikerben. A CD-n 8 szám található, ezek Allen, valamint P. Chapman és Mel London szerzeményei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A FolkClub Ethnosuoni lemezkiadó

Egy fiatal, de mégis nagy hagyományokra támaszkodó olasz lemezkiadóról van szó. A FolkClub ugyanis a nagynevű Robi Droli kiadó munkáját folytatja kiegészülve a Turin-i FolkClub és az Ethnosuoni szervező cégek tevékenységével. Az összefogás célja, hogy megismertessék a világgal az olasz népzene sokszínűségét, amelyet igazi gazdagságában még maguk az olaszok sem ismernek. Olaszországban minden régiónak sajátos népzenei kultúrája van, ami eltér a többitől, sajátos hangszerei vannak és a hasonló hangszereken is más-más stílusban játszanak. Emellett a FolkClub kiadó nyitott akar maradni a nemzetközi zenei világ távoli területei iránt is, jelenleg is több projekt folyik külföldi együttesek zenéjének kiadására. 2006 végén jelent meg Sacro Sud lemezük.

 

Enzo Avitabile – Sacro Sud CD

Az 1955-ben Nápolyban született Enzo Avitabile az egyik legismertebb olasz hangszeres zenész számos zenei kísérlettel lepte meg eddig is rajongóit. Fiatalon kezdett zenét tanulni és tehetsége révén hamar a legkeresettebb saxofonos lesz Olaszországban. Olyan nagy nevekkel lépett fel, mint James Brown és Tina Turner. 2001-ben egy új, de zenéjét tekintve tradicionális formációval kezdett játszani, a Bottari Ensemble fahordókat használt dobként. 2006-ban Euzo Avitabile a Sacro Sud lemezzel ismét irányt váltott, vallási témához fordult. Kivételes szociális érzékenysége a szegények sorsa iránti együttérzés itt is jelentkezik, mint utóbbi műveiben. A Sacro Sud tulajdonképpen egy képletes utazás Názáretből Nápolyba, bemutatva a déli területek szegényeinek problémáit. Kitűnő zenészek és énekesek működnek közre a lemezen. A zenészek közül Luigi Lai és Maurizio Martinotti nevét kell megemlítenünk, ők az olasz népzene kiválóságai. A lemezen szinte végig beszél és énekel Giovanni Loffredo, az ő csodálatos hangjának karaktere adja meg a lemez alaphangulatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naxos és Marco Polo lemezek

Csajkovszkij: Hattyúk tava 2 SACD (hibrid)

Pjotr Csajkovszkij (1840-1893) 1875-ben írta ezt a balettet, amelyet két évvel később mutattak be a Bolsoj nagyszínházban, szerény sikerrel. Az idők változnak, azóta a Hattyúk tava az egyik legsikeresebb előadás a nagy operák színpadain. Naxos kiadó a legismertebb és méltán világhírű orosz együttessel, az Orosz Állami Szimfonikus zenekarral vette fel a művet. A zenekart, amely az orosz zenei kultúra szimbóluma 1936-ban alapították, a hosszú évek alatt a világ legkitűnőbb szólistáival és karmestereivel dolgoztak együtt. Számtalan fesztiválon és hangverseny körúton vettek részt világszerte. Ezen a lemezen Dimitri Yablonszki karmester vezényli az együttest, amelynek páratlan gyakorlata van Csajkovszkij szerzeményeinek interpretálásában.

A kitűnő előadás és a tökéletesnek mondható hangfelvételi technika biztos alapot jelentenek a lemez sikeréhez. A lemezborító kétnyelvű, kínai és angol. A lemez teljes műsorideje 147:56 perc.

 

Lu Si-qing: The Butterfly Lovers XRCD24

A Marco Polo lemezkiadó, a kínai zene egyik fő forrása, a lemezgyűjtők örömére az utóbbi időben különleges technológiával készített, kiváló hangú lemezeket adtak ki. Ez sorába tartozik Lu Si-qing hegedű koncert lemeze, amelyen a szólistát a Sanghaji Szimfónikus Zenekar kíséri. Kínában a komoly zene nem a nyugati klasszikus zenét jelenti. Ez a hatalmas és ősi kultúrájú ország zenében is kialakította saját „nyelvét”, amely nem hasonlít semmihez, és amely a gyakorlott, a kínai zenében jártas fül számára azonnal felismerhető. Lu Si-qing a fiatal kínai hegedűs generáció egyik legtehetségesebb tagja, több hegedűverseny győztese. Ezen a lemezén a 26 perces címadó hegedű verseny mellett 6 rövidebb szerzemény hallható. A zenék szerzői kivétel nélkül kínaiak, a művek 1937 és 1957 között születtek. A hangulatos helyenként melankolikus zene a kitűnő szólista és a Chen Xie-yang karmester által dirigált zenekar játéka valósággal elbűvöli a hallgatót.

Mindehhez hozzájárul a különleges felvételi és lemezkészítési technológia, amely a JVC mérnökeit dicséri. Említést érdemel a felvételvezető hangmérnök neve: Sugimoto Kaznie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Enja kiadó jazz és világzene újdonságai

Enja Ballads sorozat

Válogatás – Ballads 5 – Take Five  CD

Matthias Winckelmann az Enja kiadó elnöke tíz évvel ezelőtt adta ki az első Ballads válogatást, amely azóta a klasszikus jazz lemezek sorába tartozik. Abban az időben még senki sem láthatta előre, hogy milyen sikeres lesz ez a sorozat a nemzetközi jazz életben. A Ballads sorozat lemezeiből eddig több mint 100 ezer CD-t adtak el.

A sorozat most megjelent 5. kiadványa nevéhez illő módon tartalmazza a legendás Take Five standard egy kitűnő új változatát, Walter Lang és a Trio Elf előadásában. Magyar vonatkozása is van a lemeznek a 2. szám Snétberger Ferenc Empathy című száma, az Enja kiadó Nomad című lemezéről. További számok a lemezről: Dizzy Gillespie – I Waited For You, Céline Rudolph – My One And Only Love és John Scafield- Jean the Bean. Először jelenik meg CD-n Frank Tusa Father Time c. száma. Méltó befejezése a kitűnő lemeznek az utolsó szám, a jazz balladák apjának tekintett Coleman Hankins 1966-os történelmi száma a Body And Soul.

 

Az arab zene ünnepe

Válogatás – „Al Tarab” (Muscat Ud Festival) 4 CD + könyv

Az arab kultúrának igen fontos része a zene, amelynek alapja egy különös hangzású hangszer az oud, az arab lant.

2005 november 29. és december 1. között rendezték meg az első Muscat Oud Fesztivált Ománban. A rendezvény szerves része volt az Ománi Szultánság 1970-ben elkezdett kulturális fejlesztéseinek. Ez a nagyszabású esemény a történelemben első ízben adott lehetőséget arra, hogy az arab világ legnevesebb Oud szólistái egyidőben, egy színpadon léphessenek fel.

Az előadók listája: Salim bin Ali al-Maqrashi, Said Chraibi, Mamdoh El Gebaly, Abadi al-Johar, Ahmad Fathi, Alaa Hussein Saber, Safwan Bahlawan, Ammar El-Sherei, valamint a Royal Oman Symphony Orchestra

Az esemény jelentőségét jól mutatja, hogy az egész arab világban az Oud az ének és zeneoktatás alapvető hangszere.

A fesztivál bemutatta az Oud különböző szerepeit az arab zenében, a szóló hangszer, az éneket kísérő hangszer és a szimfonikus zenekari hangszer egyaránt meghatározó jelentőségű. A fesztivál címe az „Al Tarab” jelentése: olyan zene, amely hatásos érzelem – közvetítő, amelyben az előadó öröme, vagy bánata erős befolyást gyakorol a hallgatóságra.

Az „Al Tarab” fesztivál teljes zenei anyaga 4 CD-n, kiváló hangminőségben szerepel a kiadványban, amelyet 4 nyelvű, 250 oldal, képekkel gazdagon díszített könyv tesz teljessé.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Marco Polo / Naxos lemezek

 

 Yim Hok-man  -  Master of Chinese Percussion   HDCD

 

A kínai ütőhangszeres zene legismertebb művésze 10 éves korában kezdte a zenetanulást. 14 évesen a Kínai Filharmonikusok zenekarában ismerkedett meg a nyugati ütős zenével. Húsz éves koráig maradt a zenekarral, számtalan nagynevű karmester keze alatt dolgozott Ezután érdeklődése a hagyományos kínai ütőhangszeres zene felé vezette. Jártaságot szerzett a kínai opera zene speciális ütős hangzás világában, valamint a kínai tartományok egyedi és egymástól igen eltérő gong és dob zenei stílusában (Zhoushan, Xian és Chaozhou dobolás). Ezek a zenei stílusok a virtuóz technika mellett spirituális felkészültséget is igényelnek az előadóktól.

1978 óta nemzetközi koncert-művész, számtalan előadáson és fesztiválon kápráztatta el közönségét kivételes tehetségével. Yim Hok-man ma Ázsia egyik legismertebb zenésze. Ez az album a sokoldalú művész különböző ütős zenei stílusokban való jártasságát mutatja be. Az egyes számok (8 található a lemezen) különböző hangszereken szólalnak meg, és különböző hangulatot képviselnek.

A lemez felvételekor rendkívüli figyelmet fordítottak a tökéletes hangzásra. A lehető legjobb technikai berendezéseket használták. A gondosságra jellemző, hogy a lemezhez tartozó leírásban valamennyi szám dob és mikrofon elrendezésének rajza is megtalálható. Ez a HDCD a Hi-Fi rajongók igényeit tökéletes színvonalon kielégítő, kiemelkedő zeneiségű kiadvány.

 

Marco Polo Sampler  Vol. I/II  HDCD

 

A Marco Polo kiadó legjobb lemezeinek kiemelkedő számait gyűjti csokorba ez a kétlemezes HDCD kiadvány. Európai és kínai zene két külön világ, amely másfajta felkészülést és művészi hozzáállást kíván meg az előadóktól. A válogatás igen jól sikerült keveréke ennek a két világnak, európai fül számára talán a kínai zene interpretálása tűnik kiemelkedőnek, de igen szinvonalasak a nyugati zenéket megszólaltató előadók számai is. A lemezen tradicionális kínai, kortárs kínai zeneszámok mellett Chopin, Grainger, Sarasate szerzeményei is megszólanak. A magyar zenei világot Vittorio Monti Csárdása képviseli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar jazz CDk

A külföldön leghíresebb magyar jazz zenész, a tragikus sorsú Szabó Gábor élete

Ki kicsoda a magyar rock zenében?