Radnai Rudolf : Lemez újdonságok/CD Reviews 2007/2

 

 2006    2007   2008  2008/2  2009  2009/2  2010  2010/2  2011  E-mail

 

(Ha a bemutatott lemezek vagy más CD ritkaságok érdeklik írjon nekünk segítünk a beszerzésben)

 

Stunt Records újdonság

 

Anders Bergcrantz About Time CD

A brilliáns technikájú trombitás új lemeze a fúvós jazz zene kedvelőinek jelenthet különleges perceket. A lemez érdekessége, hogy Bergarantz kvintet új, bővített felállásban hallható rajta (Anders Bergcrantz: trumpet, flugelhorn; Vincent Nilsson: trombone, bass trombone; Jacob Karlzon: piano; Lasse Lundstrom: bass; Lennart Gruvstedt: drums).

Az 1961-ben született Bergcrantz jazz zenész családban nőtt fel, így a zene szeretete szinte természetes volt számára. Zenei tanulmányait a Berkley kollégiumban, majd a Malmői Zenei Konzervatóriumban végezte. Ezt követően egyre sűrűbben kérték fel közreműködésre különböző svéd jazz zenészek lemezein, és sokat turnézott olyan kiválóságokkal, mint Dave Liebman és Ritchie Beirach. Sokat tartozkodott Dániában, gyakori fellépője volt a dán jazz fesztiváloknak és hosszú ideig játszott a Dán Rádió Big Band zenekarában, ami önmagában különleges rangot ad az európai jazz világában. Bergarantz-nak és együttesének eddig 2 bakelit lemeze és 4 CD-je jelent meg a svéd Dragon lemezkiadónál.

 

                 

 

A Kirkelig kiadó karácsonyi újdonságai

 

Norvégiában a Karácsony mindig csendes ünnep volt, jégvirágos ablakok mögött égő gyertyák fénye világította meg az otthonokat, volt bőven idő a csendes, néha szomorkás meditációra. Az ünnep szomorúsága talán vágyakozásból ered, a déli országok piactéren, katedrálisokban és kávéházakban ünnepelt Karácsonyának hangulata után.

 

A legismertebb norvég lemezkiadó két szép karácsonyi lemezzel tisztelgett az ünnep előtt.

 

Aage Kvalbein – Iver Kleive: Julemeditasjoner  CD

Két kitűnő zenész: Aage Kvalbein csellóművész és Iver Kleive zongorista 16 csodaszép számot játszik ezen a lemezen, amelynek címe (Karácsonyi meditáció) tökéletesen leírja a zene hangulatát. A lemezen hallható számok többsége ismert karácsonyi dal, valamint szerepelnek a lemezen Vivaldi, Schubert és Handel szerzeményei is. Kiváló interpretálásban szólalnak meg a lemezen a művek a két tradicionális zenében jártas művész előadásában.

 

Det Norske Jentekor: Julens Hjorte  CD

1947-ben alapították a Norvég Rádió Lánykórusát, amely azóta a kiváló irányításnak megfelelően Norvégia, sőt egész Európa egyik legismertebb lánykórusa lett. A kórus 30 tagot számlál, tagjai 10-12 évesek, gyakori fellépők fesztiválokon és ünnepi eseményeken, opera előadásokon és népszerű énekesek koncertjein. Ezen a lemezen Kari Bremnes énekesnő és Cikada vonós kvartett társaságában hallhatók. A lemezen 16 szám szerepel Henning Sommero zenei rendezésében, Anne Karin Sundal vezényletével. A lemezen karácsonyi dalok hallhatók, ismertebbek, mint a Csendes éj Franz Gruber szerzeménye és kevésbé ismertek, mint néhány szép norvég karácsonyi ének. Két számon hallható a híres énekesnő Kari Bremnes összetéveszthetetlenül szép hangja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finn folkzene ihletett előadásban

 

BlatentsaineJunrihoitoa/Root Treatment   CD

Egy fiatal hölgyekből álló akusztikus folkzenekar a Blatentsaine, hagyományos hangszereken játszanak tradicionális és sajátszerzeményeket kiváló ritmusban, tökéletes zenei összhangban. Az együttes vezetője Anu Alviola kantele nevű hangszeren játszik. A kantele a finnek pengetett húros hangszere, hasonló a mi citeránkhoz. Kísérőhangszere a Kalevala hősi epikus verseinek. Eredetileg 5 húros hangszer volt az új változatoknak akár 39 húrja is lehet. Alviola 1991-ben végzett a Lahti konzervatóriumban, ahol klasszikus zenét tanult. Népi táncosként ismerkedett meg a finn folkzenével és érdeklődése végül is efelé irányította életét. 2003 és 2006 között a Sibelius Zeneakadémia Folk zenei fakultásán tanult, azóta a zenélés mellett a zenetanítás tölti ki életét. A Blatentsaine első lemezén hallható számok táncok kísérő zenéi: polkák, minuettek, valcerek.

 

A Blatentsaine kiváló zenekar, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy az év kantele zenekara lett Finnországban.

 

homerecords újdonság

 

Tam Nà Vulinn Vestibula  CD

 

Nemrégiben olvastam egy szaklapban, hogy a francia Hi-Fi  szalonok közül egyre többen a belga homerecords CD lemezeit használják bemutatókon.

Valóban a homerecords lemezei mindig különleges akusztikus élményt jelentenek a nyitott ízlésű hallgatóknak. A nyitott ízlésre azért van szükség, mert ezek a lemezek zeneileg nem tartoznak a megszokott kategóriákba. Ezenkívül az egyes lemezeken hallható számok sem hasonlítanak egymáshoz, tehát egy igen vegyes zenei kavalkád hallható csaknem minden lemezén ennek a kiadónak. Ha jellemezni kéne általánosságban ezeket a lemezeket a következőket mondanám: tökéletesen (jelenlét érzéssel) felvett igen vegyes műsorok, nagyon jó hangú hangszereken virtuóz zenészek azt játsszák, amit a legjobban tudnak és szeretnek. Szokatlan a hangszerek párosítása és esetenként a képzett zenészek sem a megszokott módon játszanak hangszereiken. A homerecords magát modern folk zenei kiadónak mondja, de lemezeiknek legalább anyyi köze van a jazzhez és a komoly zenéhez, mint a folkhoz. 

Mindez tökéletesen áll a 2003-ban alakult Tam Nà Vulinn együttes lemezére. A lemez alapvető atmoszféráját a hegedű ír akcentusa adja. Csodálatosan illeszkedik hozzá a dob és vibrafon hangja és a gitár jazz-funk szólói. Az ír hatás abból ered, hogy a zenészek breton származásuak. A lemez zenei kirándulása az ír kocsmákban kezdődik, majd Amerika következik, a zenészek az út végén visszatérnek Európába. Nagyon különös és érdekes lemez, egyedi zenei élménnyel szolgál a hallgatóknak. Az együttes tagjai megérdemlik, hogy név szerint is felsoroljuk őket: Alexis Amette - guitars, Baptiste Argouarc'h - 5 stringed violin, Mathieu Guyon - percussion, vibraphone. Vendégek a lemezen: Charles Lucas - bass, Yannick Leblay - programming.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy különleges hárfa művész lemezei

 

Deborah Henson-Conant - Altered Ego  HDCD

 

Deborah Henson-Conant - Invention & Alchemy CD

 

Deborah Henson-Conant egy végtelen energiával rendelkező művész, aki hangszerén a hárfán, mindent el tud játszani a jazz-től a komolyzenéig. Zenét szerez, 80 fős szimfonikus zenekarok előtt játszik szólót, de szívesen játszik kis klubok meghitt környezetében. Egyéniségére mi sem jellemzőbb, hogy rábeszélte Joel Garnier francia hárfa készítő mestert, hogy készítsen számára egy övre csatolható elektromos hárfát, amellyel a színpadon mozogva játszhat. Amerikában, ahol szeretik és módfelett tolerálják a különleges egyéniségeket igen népszerű művész a „Vad hárfásnő”, aki mellesleg igen csinos hölgy.

 

1998-ban jelent meg  Henson-Conant máig legkesesettebb lemeze az Altered Ego, amelyet 2003-ban HDCD formátumban, újra felvéve is kiadott a művésznő. Deborah bizonyára nem babonás, mert a lemez 13 számot tartalmaz. Amerikában a színpadi látvány fontos része a koncerteknek, nem véletlen, hogy a vibráló egyéniségű hárfásnő olyan óriási sztárokkal léphetett fel, mint Ray Charles és Bobbie McFerrin. Eddigi pályája csúcsa volt az a 45 perces koncert, amelyen Grand Rapids szimfonikus zenekarral szerepelt, végig beszélve, énekelve és hárfázva a koncertet. A koncertről Inventions & Alchemy címmel DVC és audiofil CD készült, amely Grammy-jelölést kapott.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Linn Records  új lemeze

 

A Linn Records 1983-ban alakult, a kiváló minőségű lemezjátszókat gyártó Linn cég mérnökei a legendás Sondek LP12 tesztelése során jöttek rá, hogy nem megfelelő minőségűek a teszteléshez használt lemezek. Jobb teszt lemezek kellettek, elkezdték tehát gyártani azokat. Azóta a Linn Records a világ vezető audiofil lemezkiadói közé tartozik. Minden formátumban (CD, SACD, HDCD, bakelit és Internet-letöltés) árulják kiváló minőségű felvételeiket.

 

Arnie Somogyi’s AmbulanceAccident and INSURGENCY  SACD

Arnie Somogyi Ambulance nevű együttese (Arnie Somogyi – bass, Tim Lapthorn – piano, Dave Smith – drums& percussion, Paul Booth – saxophones, Rob Townsend – Saxophones, woodwind & laptop) 2005-ben mutatkozott be a Ronnie Scott’s jazz klubban. Az öt hasonló stílusban improvizáló kiváló fiatal jazz zenész célja az volt, hogy alkalmi zenélés helyett együtt gondolkodva készítsenek lemezt, amelynek felvételére meghívták a világhírű Eddie Henderson amerikai trombitást is, akivel már többször léptek fel koncerteken. A zenekar többi tagjánál idősebb Henderson zenei nyitottsága jót tett az együttes játékának. A lemez anyagának jórészét (kb. 45 perces anyagot) egyetlen élő felvételsorán rögzítették, kiváló minőségben.

Megjegyzésre kívánkozik, hogy a magyar származású, de angliai születésű Arnie Somogyi sokat tett a magyar és angol jazz zenészek kapcsolatainak fejlesztésében a 2002-ben szervezett londoni Hungary Jazz Festival, és a 10 tagú angol/magyar zenészekből álló IMPROVOKATION együttes megszervezésével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilk Records   újdonság

Az ILK különleges kiadó, amelyet 18 dán jazz zenész alapított eredeti, minőségi lemezeik kiadásának megkönnyítésére. Az Ilk Records nem arról híres, hogy lemezein fülbemászó dallamok lennének hallhatók. A experimentális jazz egyik európai „fellegvára”  kísérletező fiatal jazz zenészeknek lemezeit adja ki. Tagok: Gunnar Halle, Henrik Sundh, Jeppe Skovbakke, Jesper Løvdal, Jacob Anderskov, Joakim Frøystein, Kresten Osgood, Laura Toxværd, Maria Laurette-Friis, Mark Solborg, Stephan Sieben, Stefan Pasborg, Søren Kjærgaard, Qarin Wikström, Simon Toldam Rosengren, Peter Bruun, Lotte Anker, Anders Banke.

 

Buffalo AgeBuffalo Age CD

A Buffalo Age Peter Bruun dobos és zeneszerző új formációja, amelyben egy neves amerikai jazz klarinét és szaxofon művész Chris Speed is játszik. Chris Speed 1990 óta egyik meghatározó alakja az eleven new yorki jazz életnek, olyan ismert zenészekkel játszott már, mint John Zorn, Tim Berne és Dave Douglas.

A Buffalo Age zenéje ezen a lemezen Chris Speed saxofon játékára épül, ehhez járulnak hozzá egyéni improvizációs stílusukkal az együttes többi tagjai (Kasper Tranberg: Cornet, Nils Davidsen: Bass, Peter Bruun: Drums and percussion. A lemezen, amelyen a zenekarvezető ütőhangszeres művész szerzeményei szólalnak meg rengeteg finom részlet hallható, amelyeket szinte tökéletes felvételi technikával rögzítettek. Ezzel az első lemezzel Peter Bruun jól csengő nevet szerzett magának a dán jazz világában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockfish Records újdonságok

 

Allan Taylor Old Friends – New Roads   CD

Sokan tartják úgy, hogy a Stockfish lemezkiadó készíti a legjobb hangú lemezeket. Én azt hiszem nem érdemes és nem is lehet kiadókat rangsorolni, mert a zenei élmény szubjektív, sok minden befolyásolja a véleményünket. Ezzel együtt az bizonyos, hogy Günter Pauler produceri és hangtechnikai vezetésével kiváló lemezek készülnek ennél a kiadónál, amelynek kezdettől fogva egyik első számú művésze Allan Taylor angol énekes-gitáros. Allan Taylor mögött kivételesen hosszú és sikeres művészi pálya áll. 1969-ben 24 éves korában jelent meg első lemeze, amelyen az akkor még ismeretlennek számító Fairport Convention együttes kísérte. Két nagy zenei hatás érte fiatalon a nagy Beat Generáció és Jack Kerouac.

 

A német kiadóval létrejött együttműködés alapja a kölcsönös egymásra találás, a finom, szomorkás dalait saját gitárjával kísérő énekes és a kivételesen jó hangfelvételi technikájáról ismert kiadó jól jártak egymással. Az új lemez immár a harmadik Allan Taylor lemeze a Stockfish kiadónak (az előzők: Hotels & Dreamers és Colour To The Moon), és ezzel is bizonyára nagy sikerük lesz. A lemezen hallható 12 szám nem új szerzemény, Taylor régóta játssza ezeket koncertjein, de valahogy nem kerültek fel eddigi lemezeire. Az egyik kritikus dicséretként azt írta Taylor egyik lemezéről, hogy annak meghallgatása után a világ harsány és hangos helynek tűnik. Valóban így van Allan Taylor hangja békét és nyugalmat hoz lelkünkbe, és ez nem kis dolog manapság.

 

Eugene Ruffolo In a different Light  SACD

Eugene Ruffolo a fiatal amerikai énekes/gitáros generáció egyik legtehetségesebb tagja. A New Yorkban élő művész első lemeze az „A Fool For Every Season” azonnal nevet szerzett neki, a legígéretesebb folk/pop zenésznek kiáltották ki. Folytatásként első díjat nyert a Telluride és a Merle Fest dalversenyeken. Ettől kezdve sorra követték egymást a megbízások, filmeken és híres együttesek lemezein és élő koncertjein szerepelt, olyan nagy nevekkel került munkakapcsolatba mint  Eunio Morricone, George Lucas, David Wilcox, Artic Traum és a Spyro Gira. Ezen lemezen, amely hibrid SACD formátumú, 14 saját szerzeményét adja elő John Jennings a kitűnő gitáros közreműködésével. A hangzást kitűnő zenészek gazdagítják, ők a Stockfish lemezek visszatérő művészei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A FIM (First Impression Music) újdonságai
 

Az audiofil kiadók ekluziv csoportjából is kiemelkedik a FIM, amelynek lemezeiről legendák keringenek Hi-Fi berkekben. A kiadó alapítója és vezetője Winston Ma mindenre kiterjedő figyelemmel, az új technológiák iránti nyitottsággal irányítja a céget. A FIM valamennyi audiofil CD formátumban gyárt lemezeket, zeneileg és hangtechnikailag egyaránt kiváló hanganyagokból, szigorúan felügyelt és ellenőrzött gyártással. Az eredmény minden lemezükön hallható. Kevesen tudják viszont, hogy a FIM kiváló minőségű audiofil kiegészítő egységeket is gyárt.

 

The Super Extended Resolution Sound of TBM  -   XRCD

Az Audiophile Reference III. elnevezést viselő lemez zenei anyagát a TBM (Three Blind Mice) lemezkiadó mester szalagjai szolgáltatták. Elképesztően magas színvonalú és audiofil lejátszó rendszerek tesztelésére alkalmas felvételeket tartalmaz ez a CD, amely a JVC cég xrcd gyártási technológiájával készült. A felvételeken, amelyek 1973-l977 között készültek, japán előadók hallhatók. Néhány név az előadók listájáról: Isao Suzuki Quartet, Ayako Hosokawa, Tsuyoshi Yamamoto Trio, Toshio Oida. A lemez speciális, könyv-alakú kiadásban jelent meg, amely a gyártási technológia és az egyes zeneszámok részletes ismertetését is tartalmazza. Kifogástalan, kiemelkedő zenei élményt nyújtó kiadvány.

 

This is K2HD Sound, Various Artists  -   K2HD CD

Ez a lemez a JVC cég K2 technológiájával készült, a mester lemezt a híres FLAIR (JVC Victor) stúdióban készítették. A zenei anyag egy válogatás a FIM legjobb K2 lemezeinek anyagából. Kedvcsinálónak aligha lehetett volna jobb válogatást készíteni, azonban ez a kiváló  K2CD gyártás technológia  már kimutatja a különböző felvételek minőségi különbségét. Természetesen mindez nem zavaró, különösen ha olyan előadókat hallunk, mint Pepe Romero, Christopher Hardy, a Hot Club of  San Francisco vagy az All Stars Percussion Ensemble.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Nathan Eklund GroupThe Crooked Line CD

Egy fiatal jazz együttes érett, finom részleteket tartalmazó lemezét ajánljuk az olvasók figyelmébe. Nathan Eklund 1978-ban született és hatéves kora óta gyakorlatilag a zene irányítja életét. Végigjárta a legjobb amerikai zenei iskolákat és kiváló mesterektől tanult előadni, zenét szerezni és hangszerelni. 1998-ban New-Yorkba költözött, ahol azóta a legkeresettebb jazz trombitások közé tartozik. Jelenleg számtalan zenei projekt részese, néhány ezek közül: Richie Cole's Alto Madness Orchestra, Craig Yaremko’s Sync, Cecil’s Big Band, Mariel Berger’s Obsidian Nonet.

Saját kvintettje, a Nathan Eklund Group (NEG) második lemeze a The Crooked Line, amely 10 számot tartalmaz, valamennyi Nathan Eklund szerzeménye. Az együttes tagjai (Nathan Eklund - Trumpet & Flugelhorn, Craig Yaremko – Saxophones, Joe Elefante – Piano, Brain Killeen – Bass, Josh Dion - Drums) közös zenei nyelvet beszélnek, ez a legfőbb záloga lemezeik sikerének.

 

Média kontakt: Two for the Show Media

 

A homerecords.be  új lemeze

 

Dazibao – E40  CD 

A homerecords lemezei kivétel nélkül különleges akusztikus élményt jelentenek a hallgatónak. Ez a lemez sem kivétel ez alól. Az öttagú Dazibao együttes ezen a lemezen két zenésszel (Steven De Bruyn, harmonika és Karolina de la Serna, ének) kiegészülve hallható. Az együttes zenéjét nehéz kategóriába sorolni, talán az „euro-oriental-folk” jelző írja le legjobban stílusukat. Aki az első hangokat meghallja a lemezen az nem fog sokat töprengeni a stílus-besorolással, hanem átadja magát a kellemesen áradó hangok élvezetének, elbűvöli a zenészek játékának magas színvonala. Ez az első lemez valószínűleg csak kezdete egy tehetséges együttes pályájának, amelyhez sok sikert kívánunk. Az együttes neve kínai eredetű a Dazibao szó jelentése nagy karakteres újság, poster (大字报). A Dazibao elbűvölte fülünket, szívünket, megérdemli, hogy név szerint is felsoroljuk a tagokat:

Sophie Cavez and Jonathan De Neck (accordéon diatonique), Emmanuel Baily (guitare), Jo Zanders (percussions), Vincent Noiret (double bass).

 

 

David Crawford – Shangri–La  CD

David Crawford a kaliforniai születésű fuvolás, zenei rendező, producer és zeneszerző második lemeze nagy siker a tengerentúlon. A CD sorra kapja a 4 és 5 csillagos kritikákat, teljesen megérdemelten. Ezt a lemezt a kikapcsolódás és a relaxáció iránt vágyakozóknak biztosítja a karibi hangulatot. Crawford gazdag zenei pályát mondhat magáénak, olyan nagy egyéniséggel játszott már, mint Patti Labelle, Bobby Womack, Stevie Wonder és Isaae Hayes. Ezen a lemezen a fuvolázás mellett dobon, basszusgitáron és szintetizátoron is játszik -kiválóan.

 

Puma – Isolationism CD

A Puma egy fiatal norvég jazz trió, amely az avantgarde rock és a noise elemeit  ötvözi improvizációs játékában. Az együttes néhány éve alakult, de szinte egész Norvégiában ismerik zenéjüket, mert igen sokat koncerteznek. Élő fellépéseik jellemzője a hatalmas fizikai energiaszint, amely játékuk egyik fő vonása. Az elmúlt évben Norvégiában elnyerték a legjobb Fiatal Jazz együttes címet, ami nem kis elismerésnek számít.

Isolationism című lemezüket 2006 júniusában vették fel, 7 számot tartalmaz és könnyű szórakozásra ne számítson az aki nekiül meghallgatni. Qystein Moen, Gard Nilssen és Stian Westerhus 2008-ban két lemez kiadását tervezi, egyiket a megszokott trió felállásban, a másikat a legendás jazz zenésszel, Lasse Marhaug-al, akivel az utóbbi időben gyümölcsöző zenei együttműködésük alakult ki.

 

Delta Groove Productions / Eclecto Groove Records

 

Ana Popovic Still Making History CD

Energikus, jó hangulatú lemez egy fiatal szerb énekes-gitárostól, aki európaiként számtalan olyan díjat kapott az USA-ban, amit nem szoktak tengerentúli zenészeknek adni. Ana Popovic három lemezzel büszkélkedhet, 2000-ben jelent meg a HUSH című, majd 2003-ban a Comfort To The Soul és 2007-ban a Still Making History.

A lemezek kiadása mellett a fiatal gitáros a hazai sikeres fellépések mellett szinte egész Európát bejárta. Játszott a soul zene királyának nevezett Solomon Burke európai turnéján és részt vett 2002-ben a „Jimi Hendrix Tribute Tour” koncert sorozaton és játszott a túrához kapcsolódó „Blue Haze” emléklemezen. Első európai zenész volt akit jelöltek a Best New Blues Artist címre a W.C. Handy Award fesztiválon 2003-ban. Emellett számtalan jelölést kapott a French Blues Awards különböző kategóriájában. Saját együttese a Hush gyakori szereplője a szerb TV csatornák zenei programjainak.

 

Rendezvous Entertainment

 

Kirk Whalum CDk

-         - Kirk Whalum performs the Babyface songbook

-         - Roundtrip

 A „smooth jazz” stílus egyik legismertebb saxofon szólistája 1980-ban kezdett zenélni Houston-i klubokban. 1983-ban már Bob James jazz zongorista együttesében játszott, majd szóló lehetőséget is kapott annak lemezén. Innét meredeken ívelt felfelé pályája. A lágy szaxofon-hang mestere 5 lemezt készített a Columbia kiadónál, ezekről egyes számok a smooth jazz slágerlisták elejére kerültek. A legnevesebb énekesek lemezein és híres filmek zenei elvételein kapott szereplési lehetőséget. A leghosszabb együttműködés Whithey Houston énekesnővel alakult ki, évekig turnézott a sztár zenekarával, sőt vezette is azt.

1996-ban Whalum a Warner Bros kiadóhoz szerződött, tíz év alatt hatalmas sikerű lemezeket készített, amelyek hetekig vezették a smooth jazz slágerlistákat. 2005-ben átszerződött a Rendezvous Entertainment kiadóhoz. Első lemeze ennél a kiadónál a Kirk Whalum performs the Babyface songbook tisztelgés volt Kenneth „Babyface” Edmonds zeneszerzői tehetsége előtt. Ez a lemez is hatalmas sikert aratott.

2007-ben jelent meg Whalum Roundtrip című lemeze, amelynek felvételei egy valóságos körutazáson Memphis, Los Angeles, New York és Anglia helyszíneken, különböző stúdiókban, különböző közreműködő zenészekkel készültek. Ennek ellenére a lemez zeneileg teljesen egységes, jórészt Whalum saját szerzeményeit tartalmazza kiváló hangszerelésben, briliáns saxofon szólókkal.  

 

 

 

 

 

 

 

Columbia Records

 

Chris Botti  CDk

 - When I Fall In Love

-         - Italia

Chris Botti lemezei a romantikus trombita zene és a smooth jazz kedvelőinek a mennyországot jelenthetik. A tehetséges fiatal zenésznek különleges képessége az érzelmes számok finom, édeskés túlzásoktól mentes megszólaltatása. Ez a stílus széles rétegek igényeit elégíti ki, ezt jól jelzik a lemezek sikerei és a folyamatosan turnézó művész teltházas előadásai.

Botti az Egyesült Államok zöld szívében, az Oregon-beli Portlandban született, gyermekkorában két évet töltött Olaszországban. A trombita játék alapjait Bill Adam és Dave Baker segítségével sajátította el, majd Woody Shaw keze alatt tanult. Kivételes tehetsége, és előnyös színpadi megjelenése hamar a legnagyobb művészek kísérőjévé tették. Játszott Sting, Paul Simon, Andrea Bocelli és Joni Mitchell fellépésein.

A When I Fall In love lemeze 2004-ben RIAA Gold elismerést kapott, ezen a lemezen kiváló énekesek, mint Paula Cole és Sting, működtek közre. Az Italia című lemezen olyan világslágereket játszik a fiatal művész mint a Deborah's Theme a Volt egyszer egy vadnyugat című filmből, vagy David Foster Italia című száma, amelyet a lemezen Andrea Bocelli énekével hallhatunk. Komolyzenei „slágerek” is szerepelnek a lemezen: Schubert Ave Maria és Puccini Nessun Dorma című szerzeménye.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruf Records újdonságok

Kevés európai nagyhatalom van a blues zene világában, de a német Ruf Records mindenképpen annak nevezhető. Kiváló művészek lemezeit adják ki és a lemezek hangzása, hangfelvételi technikája a legkényesebb igényeket is kielégíti.

 

Bob Brozman Post – Industrial Blues CD

Bob Brozman egy ausztrál egyetem professzora a kortárs zene fakultáson, emellett a világ egyik legnyitottabb művésze, aki szinte bárkivel hajlandó és tud is zenélni, mégpedig kiemelkedő színvonalon. Ezen a lemezén Bob saját fejlesztésű Reso-Phonic National gitárjait használja, amelyek különleges hangja jól illeszkedik a zenéhez, ami a blues, a stroy-telling és a kortárs zene keveréke. Kiváló blues zenészek játszanak a lemezen: Jim Norris, Stan Poplin, Lacy J. Dalton, akik valamennyien már szerepeltek Brozman előző lemezein. A Post - Industrial Blues legfontosabb üzenete, hogy a kommunikáció épülő világunkban az emberek egyre nehezebben kommunikálnak egymással.

 

Luther Allison Underground CD

Egy kitűnő gitáros, a már életében is legendává vált Luther Allison 1958-ban készült, elfelejtett első felvételeit a fia találta meg egy bakelit lemezen. A zenei anyag blues történeti relikvia, a tehetséges, de rutintalan Allison első próbálkozása a felvevő stúdióban.

Luther Allison a 60-as években Freddie King és Magic Sam zenekaraiban játszott, majd szólópályára lépett. Sikerei akkorák voltak, hogy 1998-ban egy évvel halála után felvették nevét a "blues halhatatlanok" listájára.

 

 

 

Velour Records

 

Kaki King  CDk

- Everybody Loves You       (2003)

- Legs to Make us Longer     (2004)

- …Until We Felt Red          (2006)

Egy fiatal amerikai gitárosnő nevétől hangos a zenei világ. Kaki King a Georgia állambeli Mariettából származó gitárosnő az idén megkapta a Rolling Stone Magazine női „Gitár Isten” díját, ami példátlanul nagy elismerésnek számít a tengerentúlon. Lemezeit hallgatva cseppet sem meglepő ez a díj, ugyanis a fiatal művésznő rendkívül egyéni stílusa és tökételes technikája az első hangtól az utolsóig lebilincseli a hallgatót. Az érdekes egyéni stílus a zenei előképzettségnek köszönhető. Kaki King fiatal korában dobolt, ütős hangszereken játszott különböző amatőr zenekarokban. Amikor áttért a gitárra nem elégedett meg a húrok hagyományos ujjal történő pengetésével, hanem kiegészítette azt a gitártest és a húrok ütögetésével. Kombinálva az ún. fret-tapping és slap bass technikát rendkívül hatásos hangzást ér el, kis túlzással azt mondhatnánk, hogy „dobol” a gitáron. Persze ez magában nem lenne elég a páratlan sikerhez, kell hozzá a kivételes muzikalitás és a termékeny zeneszerző képesség. A kritikusok Michael Hedgeshez és Preston Reed-hez hasonlítják stílusát, ez utóbbi hatását saját stílusára maga is elismeri. A fiatal underground művész neve egyre többet szerepel a sajtóban, szeptemberben a Billboard magazin írt róla!

 

ta:lik Records

 

Camilla Granlien Begjær  CD

Többször dicsértük már előző ismertetéseinkben a norvég lemezkiadók technikai színvonalát, ezúttal ismét érdemes erről szót ejtenünk. Már írtunk a Skrekk együttes lemezének ismertetésekor Camilla Granlien kiváló énekéről. Ezen lemezen az énekesnő balladákat énekel minden kíséret nélkül. Kevés énekes mer vállalkozni arra, hogy zenei kíséret nélkül énekhangjával kösse le a hallgató figyelmét egy teljes lemezen. Camilla Granlien nemcsak vállalkozott erre, de tökéletesen meg is oldotta ezt a feladatot. Az emberi lét örök problémái: szerelem, csalódás, féltékenység, harc szólalnak meg a balladákban, amelyek a csodálatos hangú énekesnő tolmácsolásában valóban a szívünkhöz szólnak. A lemez különlegessége, hogy a balladák az eredeti saját nyelven és dialektusban szólalnak meg, ami különleges hangulatot ad a daloknak.

 

Kirkelig Kulturverksted újdonság

 

Kari Bremmes – „Live”   CD

Kari Bremmest idehaza sem kell bemutatni, a hí-fi rajongók jól ismerik a csodálatos hangú énekesnő albumait, amelyek a kiváló felvételi technikájú Kirkelig Kulturverksted legjobban sikerült lemezei közé tartoznak. Kari Bremmes és együttese 2007-ben nagysikerű koncertkörúton járt Norvégiában és Németországban ez az élő válogatás a koncert sorozat legsikerültebb előadásainak anyagából készült. A lemezen hallható számok ismerősnek tűnhetnek, már hallhatók voltak Kari előző lemezein, de az új együttes dinamikus játéka és a CD valódi koncert hangulata újjávarázsolja az ismert számokat.

A kiváló ének mellett érdemes megemlékeznünk a kiváló zenészekről is, akik játszanak a lemezen. Helga Norbakken ütőhangszerek, Bengt Hanssen billentyűsök, Sondre Meisfjord bassgitár és Halegrim Brattberg gitár.

 

 

 

A Signum Classics új lemeze

 

The Graham Ashton Brass Emsemble – Scenes Spirits CD

Az 1992-ben Londonban alakult The Graham Ashton Brass Ensemble (GABE) tagjai nagynevű zenekarok szólistái, az együttest kezdettől fogva a világ legtöbbet kísérletező zenekaraként tartották számon. Ez a lemezük tulajdonképpen világzene, a különböző zenei kultúrák rézfúvós repertoárjának finom összeolvasztása, saját kompozíciók formájában. A lemezen játszó zenészek: Graham Ashton, Kadar Khan, Jim Pugh, Tamami Tono, Suzanne Farrin és Carlos Franzetti.

 

Senki se várjon harsány rézhangokat ettől a lemeztől, a GABE játékát a halk részletek kifinomúlt összhangja jellemzi. Külön említést érdemel a felvételeket készítő hangmérnök. Richard King több Grammy-díjas albumot készített, kamarzenei felvételek készítésében szerzett kivételes szakértelme ezen a finom részletekben bővelkedő zenét tartalmazó lemezen is jól lemérhető.

 

Irene and Her Latin Jazz BandSummer Samba  CD

A szép és fiatal jazz énekesnő saját zenekarával készített első lemeze dél-amerikai ritmusok: a szamba, bossa nova és a bolero vidám keveréke. Irene zenész családból származott, és 3 éves kora óta foglalkozik énekléssel. 2003 óta énekel nyilvános fellépéseken nagy sikerrel. A lemezen ismert szerzők: Jorge Ben, Sergio Mendez, Cole Porter és Irving Berlin szerzeményei hallhatók kiváló előadásban. A zenekar tagjai kivétel nélkül ismert zenészek: Daniel Groisman (bass), Marco Tulio (guitar), Cristiano Novelli (percussion), Ron Snyder (piano), Scott Martin (saxophone and flute), Rich Wenzel (piano), Brice Martin (flute).

A lemez sikerét jellemzi, hogy az első szám a Sway, már jelölést kapott a Los Angeles Music Awards díjra, a Latin,  Female Vocal kategóriában.

 

 

Soona Songs  újdonságok

 

Beth Cahill – Hitching to La Paz CD

Egy fiatal dalszerző/énekesnő Bolíviai utazását mutatja be ez a kitűnő lemez.  Beth Cahill igazi vándor életében és zeni pályáján is nagy utat járt be, sok tapasztalatot szerezve. Gyerekkorában klasszikus zenét tanult, fúvós hangszereken játszott, majd a mandolin következett, végül a gitár lett a hangszere, de csaknem minden húros hangszeren kiválóan játszik. Ma már ismert zenész Amerikában a „storyteller” vándor énekesek egyik legismertebbje. Nagy sikerrel lépett fel a New Orleans Jazz and Heritage és a Kerrville Folk fesztiválokon, ez utóbbin finalista volt. Ezen az akusztikus lemezen egy eklektikus folk trió a The Malvinas kiséri. 11 szám hallható a kiválóan rögzített lemezen.

 

  

Lisa Markley – The Sky is Blue and Sometimes Cries CD

Igényes zene a klasszikus jazz, a folk és a blues keveréke hallható Lisa Markley új lemezén. Az énekesnő saját, illetve a lemezen is játszó zenész barátainak szerzeményeit és Standard-okat egyaránt énekel a lemezen, ez utóbbiak Charles Mingus, Joni Mitchell, és George Gershwin szerzeményei. Lisa Markley gyakori fellépő a Texas-i jazz klubokban és jazz kávéházakban, a saját szerzemények itt találkoztak először a közönség ízlésével, itt csiszolódtak érett szerzeményekké.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A homerecords.be  új lemezei

 

Kiváló albumok egész sorát adja ki ez a kis belga kiadó, a lemezek közös jellemzője a szokatlan, de igen érdekes zenei felfogás és hangzás, valamint a kiváló hangminőség, és az érdekes művészi borítók. Két új lemezükre is ezek jellemzők.

 

Aurélia – Hypnogol   CD

Az Aurélia háromtagú együttes, ez a lemez pedig egy hajóskapitány képzelt utazása a zene birodalmában. A kapitány azt hiszi magáról, hogy kitűnő hangja van és koncertet szervez a hajóján, ami hatalmas csalódást hoz számára, kiderül, hogy a hangja nem tetszik senkinek. A kiábrándult hajós elkezdi vég nélküli, hallucinációktól terhes útját a csatornákon és folyókon. Élményeit ebben a különös zenei hajónaplóban meséli el. Aurélia Dorzée, Tom Theuns és Stephan Pougin képzett zenészek, akik többféle hangszeren játszanak és felváltva énekelnek a lemezen, amely performance zeneként kategorizálható. Az együttes a lemez témájához illően egy 40 m-es hajóval fogja bejárni a belga és holland csatornákat a lemezbemutató koncertek során.

 

Klezmic Zircus – Vitamine K  CD

A K vitamin igen hasznos a szervezet számára, de azt kevesen tudják, hogy az emberi fül is képes ezt a vitamint felvenni a Klezmic Zircus együttes első lemezének hallgatásakor. Az eredmény a hallgató kiváló hangulata, amely szerencsés esetben a boldogság állapotáig is elvezet. Az öttagú együttes: Aurélie Charneux (clarinet), Julien De Borman (diatonic accordion), Adrien Lambinet (trombone, tuba), Pierre Greco (double bass), and Wouter Roggemans (drums) igen hangulatos zenét játszik, saját számok és kelet-európai tradicionális dallamok is szerepelnek a programban. A lemezen hallható 10 szám mind külön zenei világot képvisel, úgy is mondhatnák, hogy tíz lépéssel juthatunk el a K vitamin világába. A Klezmer lemezek sorából elképesztő hangminőségével és a különleges hangszereléssel emelkedik ki ez a lemez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delta Groove Music  újdonságok

 

Ismét két kitűnő lemezzel jelentkezett a „west coast” neves blues kiadója, a Delta Groove Music.

 

Rod Piazza & The Mighty Flyers Blues Quartet ThrillVille  CD

Csaknem 40 éves zenészi karriert mondhat magáénak Rod Piazza a kitűnő blues harmonikás. Számtalan zenekart alapított és vitt sikerre dinamikus, élettel teli játékával. Zenekara 1999, 2000 és 2002 után 2006-ban is elnyerte Blues Music Award – Band of the Year díját. Új lemezük a ThrillVille a hosszú karrier minden tapasztalatát örvöző dinamikus album, 14 kitűnő számmal. A zenészek kivétel nélkül ismert alakjai az amerikai blues világának: Honey Piazza zongorista, Henry Carrajal gitáros és Dave Kida dobos. Ezen a lemezen Jonny Vian és Allen Ortiz saxofon játéka gazdagítja az együttes hangzását.

 

The Insomnians Left Coast Blues CD

A The Insomnians fiatalokból álló négytagú zenekar az Oregon állambeli Portlandból. Ez az első lemezük, amelyből egy energikus, hagyományokra építő blues zenekart ismerhetünk meg. A zenekarvezető, a 25 éves Vyasa Dodson szerint Hollywood Fats, Little Charlie Baty és Junior Watson hatott leginkább zenéjükre, amely a ritmusos, „táncolható” blues kategóriába sorolható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Universal Music újdonság

 

The Bravery - The Sun And The Moon   CD

A 2005-ben feltünt,  Sam Endicott vezette New York-i kvintett 2006 tavaszán hozzánk is eljutott a Depeche Mode előzenekaraként. Második lemezük a The Sun And The Moon organikus lemez, sok rajta az igazi dob és akusztikus hangszer, és vonósok is hallhatók. Gazdagabb a vokál, és kiforrottabbak az énekszólamok A CD hangja meglepően jó, de a fő érdeme, hogy igen széles spektrumot fognak be a nagyon jól megírt dalok. A lemezt agyondicsérte a brit sajtó: „olyan, mintha egy Bravery greatest hits lenne”, „az új dalok egyből a rajongók szívébe találnak”.

 

Native Language Music

 

Jeff Kashiwa – Play!   CD

Itt egy izgalmas lemez a szaxofon kedvelőinek. Jeff Kashiwa lemeze egy 56 másodperces nagyon érdekes és szép szólóval kezdődik, de azt követően már egy profi jazz zenészekből álló együttes játszik mögötte. 14 saját szerzemény hallható ezen az igen energikus és nagyon jó hangú lemezen. A stílus széles skálán mozog, a funky pop-tól a tradicionális jazz-ig. A fiatal zenész mögött már hosszú és sikeres karrier áll, évekig a Rippingtons együttes oszlopos tagjaként járta a világot és most játszik a Rippingtons Renuion koncert sorozaton. Kashiwára Stan Getz saxofon játékon gyakorolta a legnagyobb hatást. Mit lehet ehhez hozzátenni...jó tanítványnak bizonyul.

 

Artistry Music újdonságok

 

Brian Bromberg - Wood II  CD

Brian Bromberg - Downright Upright  CD

 

Brian Bromberg saját lemezkiadója két új lemezzel örvendeztette meg a jazz és Hi-Fi hangzás szerelmeseit. A világhírű bőgős megelőző Wood című lemeze nemcsak zeneileg, hanem hangtechnikailag is kiemelkedő alkotás volt, a tökéletesen felvett mély bőgőhang miatt sokfelé használják hangfalak tesztelésére. Kevesen tudják, hogy a Wood CD-k tökéletes hangzása nem kis részben egy 300 éves Mattco Guersam bőgőnek köszönhető. Azt még kevesebben tudják, hogy a Wood lemez sikerét követően a Lemur Music hangszergyár elkészítette és gyártani kezdte a csodálatos régi olasz hangszer replikáját.

 

A Wood II valószínűleg legalább akkora világsiker lesz, mint a Wood, lévén jobb lemez annál, még döbbenetesebb akusztikai élményt nyújt és mellesleg igen jó jazz számok hallhatók rajta, például az első szám Dule Ellington örökéletű Caravan című szerzeménye.

 

A Downright Upright lemezen lényegesen gazdagabban hangszerelt számok hallhatók, természetesen a fő vonalat itt is Brian Bromberg basszusjátéka viszi. A lemezen saját szerzemények és kiváló szerzők (Herbie Hankock, Joe Zawinul és Dave Drushin) szerzeményei hallhatók. Mindkét lemez feltétel nélkül ajánlható a jazz kedvelők és a Hi-Fi rajongók figyelmébe.

 

 

 

 

 

 

SwingNation Records újdonság

 

Gina SiciliaAllow Me To Confess CD

Egy szép és fiatal énekesnő debütált ezzel a kiváló lemezzel az amerikai blues gazdag világába. Gina Sicilia mindössze 22 éves, de a lemezt hallgatva magabiztos és professzionális énekesnőt ismerhetünk meg személyében. 11 szám hallható a lemezen, ebből 8 szám magának az énekesnőnek a szerzeménye. A lemez producere és egyben a kísérő zenekar gitárosa az a Dave Gross akinek ugyancsak most jelent meg az első lemeze a Swing Nation kiadónál. Rajta kívül kiváló stúdió zenészek egész sora játszik ezen a minden szempontból jól sikerült blues lemezen.

 

Listen!Listen! CD

Ismét egy igen eredeti, semmihez sem hasonlítható jazz CD Norvégiából. A Magyarországon is járt a Listen! trió, eleven, elegáns és mindenekelőtt vidám zenét játszik. Saját bevallásuk szerint a tangó és a kelet-európai folk zene hatott leginkább rájuk. A zenéjüket hallgatva ennél sokkal összetettebb zenei hatás érződik, valami különleges zenei keveréket hallunk, ami azonnal lebilincsel és magával ragad. A trió tagjai megérdemlik, hogy név szerint is említsük őket:… Bendik Giske - szaxofon,  Espen Berg - zongora, Daniel Herskedal – tuba.

Ezen a lemezen rajtuk kívül Arre Henriksen trombitás és a jugoszláv származású Jovan Pavlavic tangóharmonikás is játszik. Aki szereti a finom, humorral átszőtt kavalkádot, annak jó szívvel ajánlható ez a zene. A lemez kiemelkedő hangminőségű!

 

Petter Wettre  lemezei

 

- Paramount (solo)  CD

- Fountain of Youth  CD

- Appetite for Structure  CD

 

A kiváló norvég jazz zenész a tenor és szoprán saxofon és klarinét mestere. Jelentős zenei pályafutás áll mögötte, pedig fiatal, hiszen 1967-ben született. Zenei tanulmányait a Boston-ban lévő Berklee College of Music-ban végezte, tanárai közül George Garzone, Joe Viola és Dave Liebman érdemel említést. Tehetségét és zenei kapcsolat-teremtő képességét jelzi, hogy eddig 13 önálló lemeze jelent meg és emellett több mint 40 lemezen játszott hangszeres szólistaként. Lemezei számtalan elismerésben részesültek nemcsak Norvégiában, hanem szinte az egész világon. A Jazzreview magazin kritikusai 2002-ben Európa 10 legjelentősebb jazz zenésze közé választották.

A 2005-ben megjelent Paramount című szóló lemeze a saxofon zeneirodalom egyik legkülönösebb alkotása, 7 egymástól független számot tartalmaz, ezek szépsége és komplexitása kiemelkedő alkotássá teszik ezt a lemezt.

A Fountain of Youth Petter Wettre 12. lemeze zenekarvezetőként. A lemez felvételei 2007 áprilisában készültek, a lemez témája az öregedés, amelyet 4 részben jár körül a művész: Felfedezés, Befogadás, Gyakorlat és Megértés.

Az Appetite For Structure lemezt a Kim Johannesen gitárossal kiegészített Petter Wettre Trio 5 és fél óra alatt vette fel, játékuk a modern improvizativ jazz kiemelkedő alkotásává emeli a művet.

Mindhárom lemezt Petter Wettre saját kiadója a Household Records adta ki.

 

                               

 

Delta Groove újdonság

 

The Mannish Boys – Big Plans CD

Új lemezzel jelentkezett az amerikai West Coast All Stars blues együttese a Mannish Boys. A Nagy tervek (Big Plans) című lemez kiválóan választott feldolgozásokat és saját számokat egyaránt tartalmaz. Az amerikai blues szaklapok kritikusai kivétel nélkül felsőfokon írnak lemezről, mindenekelőtt az együttes autentikus szellemét értékelik és persze az egyes hangszereken játszó zenészek briliáns technikáját. De kik is alkotják a Mannish Boys zenekart:

Finis Tasby: vocals, Johnny Dyer: vocals & harmonica, Frank “Paris Slim” Goldwasser: vocals, slide guitar & rhythm guitar, Kid Ramos: lead guitar, slide guitar & baritone guitar, Kirk “Eli” Fletcher: lead guitar & rhythm guitar, Leon Blue: vocals & piano, Randy Chortkoff: vocals & harmonica,

Tom Leavey: electric bass, Richard “Big Foot” Innes: drums.

Ezen a lemezen vendégként egy sor kiváló blues zenészt hallhatunk:

Jody Williams: vocals & lead guitar,Bobby Jones: vocals, Rick Holmstrom: rhythm guitar, Mitch Kashmar: harmonica, Rob Rio: vocals & piano, Larry Taylor: upright bass, Jeff Turmes: upright bass & alto sax

David “Woody” Woodford: tenor sax & baritone sax.

A Nagy tervekből úgy tűnik nagy siker lesz, a Mannish Boys már most jelölt a Band Of The Year – 2007 Blues Music Awards-ra.

 

Olaf Torget  - Suburban jive  CD

Egész életemben szerettem volna hallani egy olyan gitár lemezt, ami szép, de nem édeskés/szirupos, izgalmas, de nem idegesítő. És persze nagyon jó hangú! Hát most sikerült ilyet hallanom. Olaf Torget fiatal norvég gitáros egy zenei szabadúszó, első lemeze a jazz és a világzene jellegzetességeinek ötvözete, egy csodálatosan szép és egésznek mondható keverék. A fiatal zenész sokat tartózkodott és zenélt Afrikában és ez érezhetően meghatározza zenei izlését és gondolkodását. Hitvallásának lényege, hogy az időt nem szabad siettetni, más szóval mindennek eljön az ideje, a zenében is. A megfelelő hangnak a megfelelő időben kell megszólalnia. Hát igen ilyen egyszerű az egész...

A lemezen egy egész sor kiváló zenész játszik: Helge Norbakken (percussion), Harald Skullerud (percussion), Kossa Diomande (percussion), Per Willy Aaserud (trumpet), Trygve Seim (sax), Halvor Voldstad (trombone), Solo Cissokho (kora).

 

Csodaszép lemezek Norvégiából

 

A Curling Legs kiadó különleges lemeze

(Ez a lemezkiadó még az igen kiváló norvég jazz világban is kiemelkedő lemezeket készít, érdemes rá odafigyelni!)

 

Come Shine With The Norwegian Radio Orchestra In Concert  CD

Egy különleges hangú, egyedi stílusban éneklő énekesnő és három kiváló zenész, ez a Come Shine (Sondre Meisfjord, Live Maria Roggen, Hĺkon Mjĺset Johansen, Erlend Skomsvoll). A tradicionális jazz zenét játszó együttes lemezeit szinte minden korosztály vásárolja, ugyanis olyan egyéni hangszereléssel játszák az amerikai standard-eket, amely a legfiatalabb generáció számára is vonzó. Talán az igényesség lehet az a jelző, amely legjobban jellemzi zenéjüket. Ez az élő lemez a kiváló norvég rádió zenekarral együttes fellépésen készült, igen jó hangminőségben. Csodálatosan előkészített előadásról készült a felvétel, amely több előadáson készült 2003 március és júliusa között. Az előadást Christian Eggen vezényelte, a kiváló hangszerelés Erlend Skomsvolla érdeme.

 

 

Marita RøstadSilent Sunday  CD

A 28 éves jazz énekesnő/zeneszerző 2004-ben fejezete be tanulmányait Trondheim Konzervatóriumában, ahol azóta is éneket tanít. Első lemezét, amely saját lemezkiadója a Magical Records kiadásában jelent meg, elképesztően professzionális akusztikai hangminőség jellemzi. A lemezen hallható valamennyi szám saját szerzemény, saját szöveggel. A lemezen található Sister, Rosalie című szám egy gyönyörű klippen látható az énekesnő MySpace honlapján.

A lemez kétségtelenül legnagyobb értéke Marita Røstad finom, bársonyos hangja, de a szokatlansága ellenére is lenyűgöző hangszerelés és az énekesnőt kísérő konzervatóriumi kollégák (Stian Omenås – Trumpet, Håvard Stubø – Guitar, Rune Nergaard – Bass, Gard Nilssen – Drums) kiváló játéka is hozzájárul ahhoz, hogy gondolatban ennek a lemeznek adjuk az Év felfedezettje címet.

 

Kristin SevaldsenImpressions  CD

A Lillehammer-ben élő fiatal norvég jazz saxofonos/zeneszerző első szóló lemeze modern ritmikus zenét tartalmaz, amely a jazz, a rock és a funk zene elemeinek érdekes vegyülete. A művész igen sokoldalú, számtalan nagy sztár lemezen játszott már, a norvég rádió (NRK) állandó stúdió zenésze, és rövid filmekhez is ír zenét (En stein i veien), ezenkívűl szabadtéri programokon, például a Norvégiában igen népszerű jégfesztiválokon is gyakori fellépő. Különösen büszke a zenei együttműködésre a kiváló pakisztáni Qawwali zenésszel Sher Miandal Khan-al.

A lemez igen kellemes jó zenét hordoz, az egyetlen kritikai megjegyzés a borítót illetheti, amely a szinek rossz megválasztása és kis betűméret miatt alig olvasható.

 

 

 

 

 

 

 

Shout! Factory lemezújdonság

 

Keiko MatsuiMoyo  CD

A kortárs jazz kiemelkedő egyénisége az USA-ban élő japán származású Keiko Matsui zongorista/zeneszerző. Új lemezének címe a Moyo dél-afrikai swahili nyelven szívet és lelket jelent. A fiatal művész 12 saját szerzeménye hallható a lemezen kiváló hangszeres művészek és énekesek előadásában. A felvételek három országban: Dél-Afrika, Japán és USA készültek, a kiváló zenészek közül említést érdemel Hugh Masekela trombitás, Gerald Albright tenor saxofonos, Paul Taylor szoprán saxofonos és Richard Bona basszus gitáros. Az elegáns zongora játék, és a lemez lágy pop-zenére emlékeztető jazz stílusa önmaga kínálja a siker lehetőségét. Ennek számszerű jele, hogy néhány hónap leforgása alatt 1 millió 200 ezer példányt adtak el belőle csak az USA-ban.

 

Stony Plain újdonságok

 

A blues zene egyik kezdő lemezkiadója a Stony Plain hetente hoz ki újabb és újabb kiváló lemezeket….hát van miből választaniuk.

 

Maria Muldaur Naughty Bawdy & Blue   CD

A Stony Plain egyik „állócsillaga” Maria Muldaur akinek ez a lemeze a harmadik kiadványa annak a sorozatnak, amelyen 20-as, 40-es évek sikeres blues felvételeit dolgozza fel. Kiváló énekesnők: Bessie Smith, Victoria Spivey, Sara Martin, Ethel Waters és Mamie Smith hangján szólaltak meg egykor ezek a számok, kísérőként pedig a kor legjobb jazz zenészei szerepeltek. Aki hallotta már a Maria Muldaur csodálatos hangját, annak kétsége sem lehet afelől, hogy jó „kezekbe” kerültek ezek a régi számok. Ezen a lemezen James Dapogny héttagú Chicago Jazz Band zenekara kíséri az énekesnőt.

 

Duke Robbilard’s    World Full of Blues   2 CD

A blues és root zene legendás gitárosának új kettős lemezén 115 perc blues, swing és funk zene hallható. Duke Robbilard’s az elmúlt időszakban négyszer nyerte el a W. C.  Handy Award díjat, mint az év legjobb gitárosa. Duke Robbilard’s a folyamatosan turnézó művészek közé tartozik, saját zenekarával járja keresztül-kasul az Egyesült Államokat, állandó vendégművész a turnéin Dough James a kiváló saxofonos.

A kettős albumon 23 szám hallható, a saját felvételek mellett olyan szerzőktől, mint Memphis Slim, T-Bone Walker, Bo Diddley, vagy a fiatalabbak közül Tom Waits és Eric Bibb.

A lemez érdekessége, hogy a borítón olvasható valamennyi számhoz egy rövid indoklás, amelyben Duke elmondja miért fontos számára az adott felvétel.