2008/2

          Radnai Rudolf :  Lemez ismertetők/ CD Reviews 

2006    2007   2007/2   2008  2009   2009/2  2010  2010/2  2011  E-mail            

                     

 

 

A Reference Recordings kiadó újdonságai

 

A Reference Recordings vezető hangmérnöke és technikai igazgatója „Prof.” Keith O. Johnson a hangfelvétel – technika világának egyik legismertebb alakja. Kutatói szinten foglalkozott az akusztikai érzékelés és az elektronika kapcsolódó területeivel és egyéb jelentős fejlesztések mellett részt vett a HDCD (High Definition Compatible Digital) kódolási rendszer kidolgozásában. Több mint 100 lemez hangfelvételeit a Reference Recordings kiadónál, ezek közül több kapott Grammy-díjat és nevezést.

 

1985 óta a Reference Recordings lemezei digitális master-rel készülnek, készítésük során speciális mikrofonokat és elektronikát, Pacific Microsonics konvertereket és Tascam gyártmányú szalagos magnetofonokat használnak.

 

Mike Garson's Jazz Hat    HDCD

Mike Garson a kiemelkedően tehetséges zongorista és zeneszerző egyaránt otthonosan mozog a komolyzene, a könnyűzene és a jazz világában. Gazdag pályafutása során több mint 4000 zenedarabot szerzett és kiváló zenészek egész sorával szerepelt egy színpadon. Ezen a lemezen jó nevű zenészekkel – Brian Bromberg (acoustic bass), Ralph Humpry (drums) és Eric Marienthal (alto saxofon) – játszik két saját szerzeményt, valamint George Gershwin, Miles Davis, Irving Berlin, Dizzy Gillespic és Jule Styne egy-egy szerzeményét. Az idegen szerzők művei új szint és értelmezést kapnak Mike Garson előadásában, különös élménnyel ajándékozva meg ezzel az avatott hallgatót. Ez a lemez művészileg és akusztikai minőség szempontjából is a Reference Recordings kiadó egyik legsikerültebb kiadványa.

 

Dick Hyman – Thinking about BIX   HDCD

Leon Bix Beiderbecke trombitás a 20-as években az amerikai jazz egyik ünnepelt sztárja volt. Szólistaként, zenekar vezetőként és zeneszerzőként egyaránt a legkiválóbbak között tartották számon. Sikerei ellenére tragikus életet élt, az alkoholizmus és az ahhoz kapcsolódó betegségek miatt igen fiatalon 28 éves korában halt meg. Dick Hyman zongoraművész ezen a szóló lemezen Bix emlékének tiszteleg Biederbecke szerzeményeket és a 20-as énekbeli kortárs szerzők számainak interpretálásával. 17 szám hallható a lemezen, vidám és lírai számok váltakozva, abból a korból, amelyet az amerikai jazz egyik legfényesebb periódusának tartanak. Dick Hyman zenészként és kutatóként is foglalkozott ezen korszak zongora zeneirodalmával, így nála jobban kevesen ismerik és értik ezt a korszakot. Ez a lemezüdítő élmény mindenkinek, aki szereti a ragtime zenét és könnyed improvizációt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putumayo  válogatás lemezek

 

Women of Jazz  CD

10 kivételes hangú jazz énekesnő hallható ezen a szép válogatáson. Valamennyien Észak-Amerikából valók, vannak közöttük világszerte ismert sztárok és fiatal előadók. Melody Gardot Goodmite című száma vezeti be a lemezt, majd a Billie Holliday feledhetetlen hangjára emlékeztető hanggal megáldott Madeleine Peyroux száma következik. Cassandra Wilsont nem kell bemutatni a jazz rajongóknak, annál inkább Sophie Milmant, akiről tudni kell, hogy Kanadában elnyerte a 2007-es Juno Award díjat a legjobb jazz vokál kategóriában. Hope Waits, Kate Paradise és Stacey Kent csak néhány név a lemezen szereplő kiváló énekesnők közül. Aki szereti a jó jazzt, annak különleges élmény ez a lemez!

 

A Jazz & Blues Christmas CD

A karácsonyi időszak ünnepi hangulata előtt tiszteleg a kiadó ezzel a jól sikerült válogatással, amelyen egyaránt szerepelnek jazz és blues legendák és kevésbé ismert előadók.  B.B.King Christmas Celebration című száma nyitja stílszerűen a lemezt, majd Charles Brown és Randy Greer is énekel egy-egy számot. A fiatal kanadai énekesnő Emilie-Claire Barlow a Santa Baby című híres szerzeményt öltözteti új ruhába, majd Ray Charles csodálatos énekstílusában gyönyörködhet a hallgató. Ezután egymást követik a legendás előadók: a Ramsey Lewis Trio, The Dukes of Dixiland, Topsy Chapman és Lars Edegran, valamint az 50-es és 60-as évek kiváló gitárosa Riff Ruffin. A lemezt az 1994-ben alakult Mighty Blue Kings együttes zárja egy kitűnő swing számmal. Ez a lemez kitűnő ajándék és hangulatos háttérzenei forrás lehet az idei Karácsonyra.

 

 

 

 

 

Note Music  újdonságok

 

A Note Music egy idehaza kevéssé ismert, de annál figyelemre méltóbb lemezkiadó az angliai Tadworth-ban. Lemezeiken kiváló szórakoztató jazz hallható, sok kedvességgel és humorral, ami igen becsülendő napjainkban.

 

Dave Lennox – Before Beyond & Blue  CD

A hammond-orgona, amely a 60-as években a szórakoztató zene egyik meghatározó hangszere volt, mára kiment a divatból sajnos! Ezen a lemezen egy kiváló hammond-orgonás Dave Lennox játssza saját szerzeményeit. Hangulatos számok, virtuóz játék és kitűnő hangminőség. Ennyi talán elég is ahhoz, hogy egy lemez sikeres legyen. Lennox 16 éves korában Jimmy McGriff „I got a woman” lemezének hatására kezdett el hammond-orgonán játszani. Tehetségének és kitartásának köszönhetően kiváló együttesekkel és előadókkal játszott már együtt, elég néhány nevet említenünk: Thin Lizzy, The Equals, Jay Owens, Al Green, Archie Shep és Ginger Baker. 12 számot játszik ezen a lemezen, gitár és saxofon kísérettel. A Note Music kiadónál megjelent első lemeze a Lufthalle is sikeres volt, ez a második album pedig egyszerűen kiváló.

 

Damon Sawyer -  Struttin' South  CD

Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy egy dobos lemezétől kiváló ritmusú számokat várjunk, ennek a várakozásnak Damon Sawyer új lemeze tökéletesen megfelel. Valamivel azonban több ez a lemez ennél, kiváló jazz-fusion album, amelyen európa – túlzás nélkül – legkiválóbb jazz zenészei működnek közre. Néhány név a gazdag listáról. Sonny Black gitár, Mattens Nove basszus, Dion Connelly ütőshangszerek, Anatoliy Vyacheslavov saxofon. Sawyer saját bevallása szerint a 80-as évek nagy dobosainak (Dave Weckl, Vinnie Colainta és Steve Gadd) lemezeiről tanult meg dobolni. A Struttin' South  lemez hallatán jó tanítványnak bizonyul.

 

 

 

 

 

 

 

A Satin Doll Productions lemezei

 

Kiváló lemezeket ad ki ez a német kiadó, a CDk művészi és technikai (hangminőségi) szempontból egyaránt kimagaslóak

 

Ines Martinez & William Lecomte Trio - It's Love  CD

A szerelem a témája ennek az érdekes lemeznek, és igen változatos a dalok szerzőinek palettája: Burt Bacharach-tól Kurt Weill-ig. Ines Martinez a Stuttgartban élő musical énekesnő és a francia jazz zenekar kiválóan működik együtt ezen a lemezen. A William Lecomte által hangszerelt dalok igen hatásosan jelennek meg, dél-amerikai dinamikával néhol szatirikus, néhol patetikus hangvételben. Azt mondhatnánk, hogy ez a lemez a francia sanzon és német dal érdekesen kellemes keverékét tárja elénk.

 

Wawau Adler  -  Back To The Roots 2.  CD

A virtuóz gitáros Wawau Adler Django Reinhardt és a Swing Manonche lemezein nőtt fel és játéka is a legendás Swing-gitár stílust idézi. Különleges gitáron játszik a lemezen, amelyet személyesen neki készített Leo Eimer a híres holland gitárkészítő. A Back To The Roots első lemeze 2006-ban jelent meg és azonnal sikert aratott a Django rajongók népes táborában. Ezen a lemezen 12 szám hallható, Adlert a megszokott négytagú zenekar kíséri, az összeszokottság tökéletesen érezhető a lemezen, amely a Adler modern jazz iránti vonzalmát is jól tükrözi.

 

Olaf Polziehn  -  Ingmar Heller  -  Troy Davis feat. Harry Allen – American Songbook Vol.3   CD

 

Olaf Polziehn Trio feat. Scott Hamilton – Live at Jazztone Lörrach  CD

 

A kiváló zongorista Olaf Polziehn tehetségét és páratlan zenei alkalmazkodó képességét jól mutatják ezek a lemezek. Az American Songbook sorozat eddigi lemezei 2000-ben és 2002-ben jelentek meg, ezen a 3. lemezen Harry Allen new york-i saxofonos kíséri a triót. A CD-n ismert számok (Limehouse Blues, Autumn in New York, Mr. Bojangles) mellett kevésbé ismert számok is elhangzanak, a lemez legszebb száma a She was too good to me, amelyen Olaf Polziehn felesége játszik egy nagyon szép cselló betétet.

 

A másik lemez élő felvétel, amelyet 2006 január 30-án vettek fel, ezen Scott Hamilton a világhírű tenor saxofonos játszik a Polziehn Trio-val. Mindkét lemezen igényes finom jazz hallható, kiváló előadásban. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crammed Discs újdonságok

 

A Crammed Discs lemezkiadó lemezei a nyitott ízlésű, meglepetéseket kedvelő hallgatóknak ajánlhatók. De nekik  viszont nagyon! A kiadó vezetői saját bevallásuk szerint szinte rettegnek attól, hogy kategorizálják az általuk kiadott lemezeket és valamiféle sablon szerint próbálják besorolni azokat. Éppen ezért mindent megtesznek azért, hogy szokatlanabbnál szokatlanabb zenéket adjanak ki lemezeiken. Persze a nagyvilágban sokat próbálkoznak ezzel, de van egy apró különbség a Crammed Discs lemezei és a többi között: a Crammed lemezek nemcsak meglepő, de kivétel nélkül élvezhető, jó zenéket tartalmaznak. Jól illusztrálja ezt az alábbi válogatás lemez, amely az egyik legjobb CD, amit a sorok írója életében hallott.

 

20 Ways To Float Throught Walls  CD

Ez a 20 számos válogatás a Crammed jelenlegi lemezválasztékáról ad átfogó képet. Marc Hollander a Crammed alapítója szerint ez nem világzene, hanem szokatlan hangulatú új zene a világ 15 országából, 10 különböző nyelven énekelve. Minden szám külön öröm ezen a lemezen, amelynek az alaphangulatát talán a balkán népzenére épülő klubzene adja meg, ilyet ugyanis régebben senki sem hallhatott. Nehéz kiemelni számokat ebből a válogatásból a Taraf de Haїdonks, de meg kell említeni, hogy szépségével elvarázsol a Wise In Time-Nine című száma. A szólistái a népzenéből csinálnak szombat esti klubhangulatot, Bebel Gilbertó csodálatos hangja DJ Spinna remix számából búg fel. Néhány név még a lemezről; Apollo Nove, Tartit, Hugo, Sussan Deyhim/Bill Laswell, Celso Fonseca, Tuxedomoon. Valóban a számok meghallgatása után igazat adunk a lemez címének, ezek a kiváló együttesek könnyedén átlépnek a műfajok által megszokott falakon.

 

Shantel – Disko Partizani!  CD

Az Essay kiadó (Shantel saját lemezcége) és a C.D. közös kiadásában jelent meg ez az album, amely várhatóan újabb fontos állomása lesz a páratlan sikereket elérő zenész/producernek. 2003-ban és 2005-ben jelentek meg Shantel Bukovina Club albumai, amelyek alapvető változásokat hoztak az európai klub zenébe. Az elektro/balkan, balkan rock, gypsy punk és még más nevekkel jellemzett Shantel műfaj számtalan követőre talált mára. A Disko Partizani! Lemez Shantel énekével a kitűnő hangszeres szólisták (Marko Markovic, Filip Simeonov, Vladimir Karparov és Francois Castiello) várhatóan éppen úgy extázisba kergeti a klubok közönségét, mint az eddigi lemezek.

 

Balkan Beat Box - Nu-made (Remixes & videos)  CD +  DVD

A Balkan Beat Box (BBB) nevével ellentétben New York-i DJ-k (Dab Gabriel, Nickodemus), valamint kevésbé ismert nevű társaik (Puzzel, Mr. Tunes és Cheffy Chef) alkotják, az ő remixeik szerepelnek ezen a különleges lemezen, valamint román és bolgár népzenészek és énekesek muzsikája. A lemezhez egy DVD is tartozik, amelyen a BBB 2008-as Tel Aviv-i fellépéseinek részei láthatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jazz lemezek a tengerentúlról     Lisa Ready Promotions

 

Pascal Bokar – Savanna Jazz Club  CD

Pascal Bokar igazi nemzetközi jelenség. Párizsban született, Szenegálban nőtt fel, Franciaországban és az USA-ban végzett zenei tanulmányokat, majd a 80-as évek elejétől már sikerrel szerepelt a legnagyobb jazz zenészek (Dizzy Gillespie, Donald Byrd, Roy Haynes és mások) zenekaraiban. Sikerének kezdettől fogva az volt a záloga, hogy magától érthetődő természetességgel vegyítette játékában a Nyugat-Afrikai ritmusokat a hagyományos amerikai jazz elemeivel. Ez a páratlan keverék hallható a Savanna Jazz Club című második lemezén is, amelyen kiváló zenészek működnek közre. Oldalakat lehetne írni erről a lemezről, de helyette azt ajánlom mindenkinek, szerezze be ezt az egyéni hangvételű különleges hangulatos lemezt és hallgassa meg rajta a Blue Moon című híres számot. Nem fog csalódni!

 

Saltman Knowles Quintet - It's About The Melody  CD

Ez a negyedik lemeze ennek a jazz formációnak, igaz, hogy az előző három még Soulservice névvel került kiadásra. Ezen lemezen egy fiatal énekesnő, Lori Williams kellemes hangja is hozzájárul a sikerhez. A CD 10 számot tartalmaz, valamennyi  Mark Saltman bőgős és William A. Knowles zongorista közös szerzeménye. A számok dallamos, igényes zenék, nem csoda, hogy a lemez kiváló kritikákat kapott a zenei magazinoktól.

 

Tom Teasley  -  Paiting Time  CD

A zenei kultúrák vegyítésének sajátos módját választotta Tom Teasley  a kiváló ütőhangszeres zenész. „Veszek egy hangszert a világ egyik részén, és úgy játszom rajta, ahogy a világ egy másik részén szokásos. Afrika, India, Brazilia, és a Közel-Kelet zenei hangulata és ritmusai keverednek ezen a zavarba ejtő lemezen. Valóságos zenei kavalkád hallható végig a lemezen, amely stimuláló, izgalmas alkotás az első hangtól az utolsóig. Még két dicsérő szót kell elmondani: kiváló a hangzás és csodálatos a CD papírborítójának grafikája. Tom Teasley ötödik lemeze, igen jól sikerült alkotás!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delta Groove Productions   újdonságok

 

Mitch Kashmar – Live At Labatt  CD

A Nyugat-Kanadai Edmontonban 2007 augusztusában megrendezett 9. Annual Edmontn's Labatt Blues Festival-on készültek ennek a lemeznek a felvételei. CD magán viseli az élő felvételek minden jó tulajdonságát, az áradó hangulatot, a fűtött előadást és a kitűnő hangminőséget. Mitch Kashmar harmonikás/énekes hosszú úton jutott el az igazi sikerhez. 1980-ban a The Pontiax együttes vezetőjeként kezdett zenélni. Kezdetben kis kaliforniai klubokban és éttermekben zenéltek, kiadtak két lemezt és neves előadók egész sorával játszottak együtt. 1999-ben jelent meg Kashmar első szóló CD-je, a „Crazy Mixed-Up World”, de az igazi sikert az első Delta Groove lemeze, a 2005-ös „Nickels & Đimes” hozta meg számára. Dinamikus harmonika játéka és érzelem-gazdag stílusa ezen az élő lemezen kiválóan érvényesül. „Ez a legjobb zene, amit eddig csináltam”, - mondta a lemezfelvétel visszahallgatásakor. Osztjuk a véleményét!

 

Cedric Burnside & Lightnin' Malcolm - 2 Man Wrecking Crew  CD

Aki olyan bluest akar hallani, amilyet még sohasem hallott az sürgősen szerezze be ezt a lemezt. Cedric Burnside nagyszerű zenész ősökkel dicsekedhet, de becsületére legyen mondva saját tehetségének köszönhetően lett a világ egyik legjobb dobosa.

Lightnin'  Malcolm családjában senki sem zenélt, ő viszont bepótolja az ősök mulasztását. Fiatal kora ellenére a kiváló gitáros az egyik legkeresettebb szession-zenész a blues világában. Ketten együtt olyan minimál-bluest játszanak, amely azonnal megragadja és rabul ejti a hallgatót. Kiváló lemez!

 

Elvin Bishop -  The Blues Rolls On  CD

A slide gitár mestere Elvin Bishop 45 éves, igen sikeres karriert mondhat magáénak. Ennyi idő a blues világában nem semmi, még megélni is művészet. Bishop a 60-as években tűnt fel a Paul Butterfield Blues Band gitárosaként és hosszú pályáján minden valamire való blues zenésszel játszott már együtt. A kölcsönkenyér visszajár szokták mondani, ezért ezen a lemezén mások mellett olyan kiválóságok működnek közre, mint B.B. King, George Thorogood, Angela Strehli, James Cotton és a fiatal énekes/harmonikás John Németh. 12 szám, 12 remekmű hallható ezen a lemezen, ha egyet kéne kiemelnem, akkor az a 8. szám az Oklahoma lenne, amit Bishop egyedül ad elő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirkelig  CD  újdonságok

 

Songs Across Walls of Separation  CD               

A világon sok ország lakói élnek fallal elválasztva gazdagabb, vagy más politikai rendszerben élő szomszédaiktól. Az ilyen országok lakosai szenvednek ettől a helyzettől, és szüntelenül keresik a megoldást erre a problémára. A Kirkelig kiadó vezetője Erik Hillestad a zene segítségével próbálja lebontani a falakat, ezért már a második lemezt készítette el, amelynek kifejezett politikai célja az egyes országok népeit elválasztó korlátok reflektorfénybe állítása. A Lullabies from the Axis of Evil című lemezükön altatódalokat énekeltek együtt a világ nyugati és keleti felén élő énekesnők. Ez a lemez határozottabban politikus, itt az előadott számok már számon kérő jellegűek, szinte minden sorból érződik a tarthatatlan állapotok elleni lázadás és elégedetlenség. Ezen a lemezen is két nyelven hallhatók a dalok, az eredeti elzárt ország nyelvén és angolul. Kiváló énekesek hangja szolgálja a nemes célt, hogy az üzenetek eljussanak minél több nyitott fülbe. Rim Banna (Palesztina), Mahmoud Gania (Marokko), Abdul Rashid Farash (Kasmir), Esmaeel Mdah (Szíria), Michael Tterlikkas (Ciprus), Daniel Bujord Delgado (Mexikó), csak néhány név a lemezről.

 

A lemezhez 64 oldalas angol nyelvű kiadvány tartozik, amely részletesen leírja a dalok szövegét és keletkezésük, valamint az előadók adatait. Ez a CD minden tekintetben fontos kiadvány, politikailag ráirányítja a figyelmet a bezárt országok tarthatatlan helyzetére és a kiváló énekesek és zenészek (Kunt Reiersrud, Andun Erlien és Anders Engen) előadása maradéktalan zenei élményt nyújt a hallgatónak.

 

Synnøve Rognlien  -  Undr   CD

A kiváló minőségű, igényes CD-iről ismert Kirkelig lemezkiadó az évek során csodálatos hangú női énekesek lemezeivel ajándékozta meg a hallgatókat, elég ha Dolores Keane és Kari Bremnes lemezeire gondolunk. Synnøve Rognlien   új albumával méltóképpen csatlakozik ehhez a hagyományhoz. A lemez címe az Undr egy nem létező svéd szó, amely kiejtésben legközelebb az Under jelentése (csoda) szóhoz áll. Valóban csodálatos lemezt készített a fiatal, szép hangú énekesnő. A lemezen hallható számok Synnøve Rognlien  és Erik Hillestad szerzeményei, fontos alkotó szerepet kapott a szintetizátoros aláfestés, amely Øyvind Kristiansen billentyűs munkáját dicséri. Neki köszönhető, hogy a szép énekhang és az akusztikus hangszerek (dobok, bőgő, gitár és zongora) hangja egy sejtelmes, dinamikusan változó hangulatú keretben olvad össze. A világhírű jazz trombitás Nils Petter Molvær lemezei jutnak eszünkbe, ha valami hasonló után kutatunk emlékezetünkben. Kiváló bemutatkozás ez a lemez, sokat fogunk még hallani az énekesnőről.

 

Lullabies From The Axis of Evil     CD

14 altatódal 28 előadásban. Röviden így foglalhatnánk össze ennek a kivételes lemeznek a tartalmát. Bush elnök által az ördög birodalmának nevezett országok: Irán, Irak, Észak-Korea, Palesztina, Szíria, Afganisztán és Kuba csodálatos hangú folk énekesnői kezdik énekelni az altatódalokat, majd szinte észrevétlenül egy „fejlett” ország profi énekesnője veszi át az énekes szerepét. Utóbbiak angolul éneklik a szöveget, így a hallgató megértheti miről is szólnak a meghatóan szép altatódalok. Több évig készült ez a Kelet és Nyugat kultúráján átívelő lemez, elsősorban azért ilyen hosszú ideig, mert a felkért nyugati énekesnők közül sokan nem merték vállalni a szereplést, újakat kellett keresni helyettük. Akik vállalták többek között Nina Hagen, Eddi Reader, Sarah Jane Morris, Lila Downs, Mimi kiválóan teljesítették ezt a nem könnyű feladatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Stockfish kiadó újdonságai

 

Bogányi Gergely: Frédéric Chopin  - The Complete Nocturnes  2 SACD

A fiatal kora ellenére világhírű magyar zongoristát Bogányi Gergelyt a világ egyik legjobb Chopin interpretálójának tartják, méltán. Ezen a kivételes minőségű „Direct Cut” SACD lemezen a lehető legjobb hangminőségben szólal meg a FAZIOLI 308 nagyzongora hangja. Bogányi briliáns technikája és a kivételesen nagy gyakorlata Chopin zongoradarabok előadásában lehetővé tette a 21 nocturne felvételét néhány óra alatt. A nocturne, olaszul notturno éjjeli zene, eredetileg szerenádszerű, több tételes, kis együttesre szánt könnyed zenei forma volt, később szabadformájú romantikus zenedarab, fő mesterének a fiatalon 38 éves korában elhunyt Chopint tartották. A Kossuth-díjas, számtalan jelentős zongoraversenyen díjnyertes Bogányi Gergely játéka maradandó élményt jelent. Tökéletesen megtalálja az összhangot a virtuóz improvizáció és az eredeti klasszikus zenemű korlátai között.

 

Sara K.: Don't I Know You from Somewhere?   CD

Egy szóló, élőlemez a „Queen of Audiophile” néven is emlegetett Sara K. énekesnőtől, olyan hangminőséggel, amit csak Stockfish kiadótól várható el. Sara K. zenei karrierje a nehéz induló évek után gyorsan ívelt felfelé. 17 évesen kezdett énekelni és gitározni kis klubokban és bárokban, és nem hagyott fel ezzel akkor sem, amikor a 70-es évek elején, kimentek a divatból a szóló, akusztikus énekes zenészek.

 

Egy sikeresnek mondható első lemez (Gypsy Alley) után a Chesky kiadóhoz szerződött, ahol hat lemeze jelent meg. Sokat turnézott világszerte, egy németországi turnén ismerkedett meg Günter Pauler-el a Stockfish kiadó tulajdonosával és ez egy új karrier kezdetét jelentette. 2001-ben jelent meg az első lemeze Water Falls címmel, majd két lemeze készült az az óta elhunyt Chris Jones gitárossal, ezen kívül a Live in Concert (2003) lemez elnyerte a német AUDIO magazin Hifi Music Award díját is. Ezen a lemezén 15 szép szám van, valamennyi saját szerzemény és az énekesnő hangja mellett csak saját négyhúros gitárja hallható kivételesen jó hangminőségben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAHRA  lemezek

A francia TAHRA kiadó 15 évvel ezelőtt kezdte meg zenetörténeti jelentőséggel bíró lemezeinek kiadását, azóta több mint 500 lemezt adtak ki. A legújabb lemezeik közül kettőt mutatunk be.

 

Beethoven - Symphonie 9    SACD

Wilhelm Furtwängler és a Londoni Filharmonikusok előadásaiban hallható a lemezen ez a páratlan zenei alkotás. Furtwängler pályafutása során 92 alkalommal vezényelte a 9. szimfóniát, először 1913. április 26-án Lübeckben, utoljára 1954 augusztus 22-én Lucernben. Ennek az utóbbi előadásnak az élő felvétele hallható ezen a lemezen, amelynek szomorú jelentőségét az adja, hogy a világhírű karmester  a koncert után három hónappal elhunyt.

A lemez eredetileg CD formátumban jelenet meg, és elnyerte a Gramophone zenei szaklap díját. A zenekritikusok ezt a felvételt tartják a 9. szimfónia legjobb Furtwängler előadásának. Ezért döntött úgy a lemez kiadó, hogy a lehető legjobb hangminőséget biztosító SACD formátumban is megjelenteti a lemezt. A kiváló zenekar a kórus és a szólisták: Elisabeth Schwarzkopf, Elsa Cavelti, Ernst Haefliger, Otto Edelmann előadásában a 9. szimfónia felejthetetlen élményt nyújt a hallgatónak.

 

Les Grands Interpretes  -  Dietrich Fischer-Dieskau    CD

Gustav Mahler dalait énekli ezen a lemezen a XX.század legnagyobb bariton énekese Dietrich Fischer-Dieskau. A felvételek 1954-1957 között készültek. Ez az időszak volt az 1925-ben született kiváló énekes karrierjének legfényesebb időszaka. Opera és dalénekesként egyaránt a világ legjobbjai között tartották számon, rendszeres fellépője volt a Salzburg-i és a Bayreuth-i fesztiváloknak és páratlan sikerrel turnézott az egész világon.

 

13 dal hallható a lemezen, az első 5 szám Kindertotenlieder, ezek felvételei Hamburgban készültek a Hans Schmidt – Isserstedt által vezényelt NWDR szimfonikus zenekarral. A további részben a Lieder eines fahrenden Gesellen hallható két változatban, az egyiket Kölnben vették fel a kölni RSO és Otto Ackermann karmester közreműködésével, a másik változatot a Besançon-i Fesztiválon rögzítették, itt a fesztivál zenekarát Carl Schuricht vezényelte. A lemez kiváló hangminőségű, különösen Fischer-Diskau csodálatos énekhangja nyújt maradandó élményt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scott Albertson  lemezei

 

   Got A Date with Fate   -  CD

   Fate Just Won't Wait    -  CD

   Fate Revealed By Design  -  CD

 

Egy kiváló jazz énekes, jól ismert jazz standard-ek és professzionális kíséret. Mi egyéb kell egy sikeres zenei projekthez. Scott Albertson esetében a jó színpadi megjelenés is adott, semmi sem hiányzik tehát a sikerhez. Albertson az első lemezt tartja zenei pályája mérföldkövének és valóban ez a lemez, köszönhetően részben a kiváló ritmus szekciónak (Mark Egan bass, Danny Gottlieb dob) kiemelkedő sikernek bizonyult. A második és harmadik lemez, már egy megalapozott zenei pálya következő állomásai voltak.

 

   

 

 

 

 

 

Kaki King új lemeze  (Cooking Vinyl)

 

Kaki King  -  Dreaming of Revenge  CD

Az Atlantában született fiatal dalszerző-gitáros páratlanul gyors és sikeres utat talált a világhírnévhez. Első lemezei az amerikai Velour Recording nevű kis lemezkiadónál jelentek meg és egységes szakmai elismerést hoztak a fiatal művésznek. Az első két lemez, az Everybody Loves You (2003) és Legs Make Us Longer (2004) döbbenetesen puritán gitárhangok kavalkádja volt. Ettől már némileg eltért a 2006-os Until We Felt Red, amelyen már énekelt is King. A Dreaming of Revenge alapvetően más zenei koncepcióval született Malcoln Burn producer irányításával. Gazdagabb hangszedés, poszt-rocknak nevezhető stílus jellemzi, de valahogy hiányzik belőle King eredeti, kemény zenei karaktere. Ismét „lecsiszoltak” egy őstehetséget?

 

 

 

 

A Moonjune kiadó lemezei

 

A kis New York-i kiadó a Soft Machine jazz/rock zenekar zenei örökségét gondozza. Vezetője Leonardo Pavkovic koncert szerzőként és menedzserként ismerte meg a kiadóval együttműködő zenekarokat, azt, hogy a lemezkiadáshoz is van tehetsége, egy sor sikeres CD projekt bizonyítja.

 

The Wrong Object  -  Stories from the Shed  CD

Elton Dean & The Wrong Object – The Unbelievable Truth CD

 

A The Wrong Object fiatal belga zenészekből álló progresszív jazz-rock formáció, amely Frank Zappa szerzeményeinek előadásával tette ismertté nevét. Ezen a lemezen saját szerzeményeket játszanak a tőlük megszokott kreativitással és hangszeres virtuozitással. A kiváló, de eklektikus hangvételű szerzeményeket egységes rendszerbe foglalja a sokat turnézó zenekar határozott stílusa. Ennek a stílusnak fontos részét alkotják az agresszív gitárszólók és a fúvósok finoman harmonizáló, de mégis vibráló megszólalásai és a ritmus szekció szinte észrevétlen játéka.

 

Elton Dean (1945-2006) és a The Wrong Object együttes 2005. október 18-án, a párizsi Glaz'Art színpadán lépett fel együtt, minden előzetes próba, vagy közös zenélés nélkül. Sajnálatos tény, hogy ez volt Elton Dean egyik legutolsó nyilvános szereplése, a Soft Machine legendás zenésze előrehaladott betegsége ellenére is azzal a fantasztikus kifinomultsággal és biztonsággal játszik a lemezen, amely hosszú zenei pályafutásán végig jellemezte. Hét szám hallható a lemezen, a 3 Elton Dean szerzemény, a többi a zenekar szerzeménye. Michel Delville gitár játékát érdemes kiemelnünk, de az egész zenekar csodálatos zenei alkalmazkodó képességről tett bizonyságot. Dean váratlan, korai halála miatt ez a lemez egy fontos jazz történeti esemény megkapó és értékes dokumentuma.

 

Delta Saxophone Quartet - Dedicated To You But You Weren't Listening - (The Music of Soft Machine)   CD

 

Az 1984-ben alakult Delta Saxofone Quartet (DSQ) Anglia, sőt Európa egyik legismertebb jazz együttese. A nemrégiben új tagokkal (Tim Holmes és Graeme Blevins) kiegészült együttes ezzel a lemezzel pályájának egyik fontos állomásához érkezett. A 70-es évek legendás kult jazz/rock zenekarának, a Soft Machines-nek a számait nem csupán eljátsszák, hanem a saját egyéni felfogásukban újra értelmezve nyújtják át a hallgatóknak. Ritka ajándék a zene szerelmeseinek, ha egy jól ismert számot olyan új előadásban hallhatnak, ami a régi kedvelt szám után is új élményt jelent. Pontosan ez történik ennek a kitűnő lemeznek a hallgatása során, a Soft Machines rajongók olyan dolgokra figyelhetnek fel, amit észre sem vettek az eredeti számokban.

 

Néhány szó a Soft Machines együttesről. Az angol zenekar 1966-ban alakult a Wilde Flower együttes néhány tagjából. Eredetileg az első felállásban öt tagja volt, de az évek során számtalan felállásban szerepeltek élő előadásokon és lemezeken. Általános vélemény szerint az első lemezeikkel /The Soft Machine, a Volume II és a Third) sikerült igazán újat hozniuk a jazz/rock zene világába.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krzysztof Popek lemezei

 

House of Jade  CD

You are in my heart CD

 

2007 novemberében a budapesti Millenáris Teátrumban lépett fel a lengyel jazz egyik legismertebb művésze Krzysztof Popek. A fuvolista zeneszerző Krzysztof Popek kiemelkedő, vezető alakja a lengyel jazzélet azon vonulatának, amely a „Young Power” mozgalom vezetésével kezdődött. Ez a mozgalom reformálta meg a lengyel dzsesszt a 80-as években. Napjainkig is a lengyel dzsesszélet vezető alakja maradt, miközben aktívan zenél, felvételeket készít, valamint a világszerte ismert POWER BROS független dzsesszkiadó művészeti vezetője. 1992 óta, mióta Popek vezetése alatt futott a POWER BROS, kiadták a lengyel dzsesszélet klasszikusainak teljes sorozatát.

 

Popek lemezein világhírű jazz zenészek, mint Randy Portes, David Friesen és Joe La Barbera mellett visszatérő vendég Piotr Wojtasik trombitás. A 2005-ben megjelent House of Jade album fontos állomása volt Krzysztof Popek zenei pályájának. Pazar amerikai ritmus szekció játszik ezen a lemezen, Popek fuvola játékáról felsőfokon írtak a legnagyobb jazz szaklapok kritikusai. Hasonló fogadtatása volt a 2006-os You are in my heart című lemeznek. Ez az album 8 számot tartalmaz, az egyik egy Popek szerzemény (Just groovin'). Ez a lemez egy jó hangulatú és sikeres turné után készült.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linn Records  újdonságok

 

Ian Shaw – Lifejacket   SACD

Méltón került a Linn kiadó programjába ez a kifinomult lemez. Ian Shaw saját szerzeményeit énekli és játssza zongorán, kiváló zenészek kíséretével. Az énekes, aki 2004-ben és 20007-ben elnyerte a BBC Jazz Awardot a legjobb jazz énekes kategóriájában eddigi pályája során mások sikeres számait adta elő, Elton John-tól- Horace Silvere-en át Joni Mitchell-ig. A saját szerzemények közé felkerült a lemezre egy „idegen” szám, Rozz Williams Flowers című száma. Szerepel a lemezen egy duett, a Forty – Two számot Liane Carroll énekesnővel énekli Shaw. Shaw kiváló éneke is érzelmes, fűtött előadás módja mellett a zenei kíséret kidolgozottsága és a zenészek hibátlan játéka ragadja meg a hallgatót. Elsősorban Guy Baker trombita játéka és a 2007 BBC Award győztes Julian Siegel saxofon játéka tűnik ki, a lassú részleteknél. Ez a kifinomult koncept album, amely az öregedés és az azzal való megalkuvás, elfogadás témájával foglalkozik, fontos állomása lehet Ian Shaw pályájának.

 

Barb Jungr – Just like a Women (Hymn to Nina)   SACD

Barb Jung a 2003-ban elhunyt Nina Simon énekesnő emlékének ajánlotta ezt a lemezét, nem véletlenül, ugyanis azokat a híres számokat énekli el a lemezen saját, senkiéhez sem hasonlítható stílusában, amelyeket Simon is gyakran műsorára vett. Ezek közé tartozik a Just like a Women, a Feling Good és a Don't Let Me Be Misunderstood. Ez utóbbi szám a Yardbirds egykori nagy slágere – Jungr lemezének egyik legszebb száma. Nehéz eldönteni, hogy Barb Jung szép és érdekes hangja, vagy a csodálatosan hangszerelt zenei kiséret fogja meg jobban a hallgató figyelmét.

A Linn kiadó sorban adja ki Barb Jungr lemezeit és valamennyi hatalmas siker volt, nem véletlenül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putumayo kiadó újdonságai

 

Acoustic France  CD

A Putumayo kiadó válogatás lemezei nagy szolgálatot tesznek az egyes országok zenei életének. Még akkor is így van ez, ha a válogatás egy igazi zenei „nagyhatalom” Franciaország új előadásait mutatja be. Megkapóan érdekes, egyéni hangvételű számok szerepelnek ezen a válogatáson is, kiváló férfi és női énekesek, valamint akusztikus zenét játszó együttesek legjobb dalai. Az első szám az egyik legnépszerűbb francia együttes a Les Escrosc "Assedic" című slágere, de azután sem csökken a lemez színvonala Thomas Dutronc, Sandrine Kimberlain és JP Nataf a legismertebb és legnépszerűbb előadók manapság Franciaországban.

Pikáns érdekessége a lemeznek a francia elnök Nikolas Sarkozy feleségének száma. Carla Bruni a korábbi szupermodell egy romantikus számot énekel a lemezen. A szám nem a zenei csúcspontja a válogatásnak, de bizonyára jó hatással lesz a lemez eladási statisztikájára. Fontos szerepet szántak a válogatás szerkesztői a még kevéssé ismert énekesnek, valamint azoknak a művészeknek, akik nem Franciaországban, hanem francia nyelvterületen, például Kanadában élnek. Ezek sorából Constance Amiot, Pascal Lejeune és a Rupa & the April Fishes nevét kell megemlítenünk. Talán mondanunk sem kéne, mert megszokhattuk, ez a Putumayo lemez is kiváló hangminőségű.

 

Acoustic Arabia  CD

Aki járt európai nagyvárosok, pl. Párizs arab negyedében az jól tudja, hogy az üzletekben, éttermekben szinte folyamatosan szól az arab zene, ez is jelzi, hogy milyen fontos szerepet játszik a zene az arab emberek életében. A Putumayo kiadó ezzel a kitűnő válogatással az akusztikus, „unplugged” arab zene kedvelőinek kívánt örömet szerezni. A lemez, ahogy megszokhattuk a hasonló Putumayo válogatásoknál befutott, nemzetközi sztárok, és tehetséges kezdő énekesek számait egyaránt tartalmazza. A Közel-kelet és Észak-Afrika arab országainak zenei bemutatása egy szudáni dallal kezdődik: Jamal Porto slágere a Gamar Bodawi, ezt követi egy ismert algériai szám a Les Orientales háromtagú női énekegyüttes előadásában. A harmadik szám a lemez talán legismertebb száma az "Azara Alhai" Rasha előadásában. A képzeletbeli zenei utazás keleten folytatódik, a Sínai-félsziget és Damaszkusz kerül sorra, minden országból egy-egy ismert és kedvelt számmal. A tíz szám meghallgatása után valószínűleg az is megkedveli az akusztikus arab zenét, aki eddig nem is érdeklődött iránta. Talán ebben a tényben rejlik, a Putumayo válogatások igazi értéke, közelebb hozza hozzánk a távoli világok zenei kultúráját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lenore Raphael lemezei

 

Wingin` it         CD

Invitation live  CD

Lenore Raphael egy csinos hölgy, aki mellett kiváló jazz zongorista a hagyományos trió formációban lép fel, és készíti lemezeit, amelyeken ismert standard számokat és saját szerzeményeit játssza. A Wingin ` it  című lemezén kísérői Mike Bocchicchio bőgős és Roger King Jr. Dobos, a lemezen 7 szám hallható, kiváló interpretációi olyan ismert szerzeményeknek, mint Charlie Parker Billiés Bounce, vagy Oscar Pettiford Tricotism száma. A lemez felvételei a WUCF rádióadó stúdiójában készültek, a számokat közvetlen DAT-ra rögzítették, ennek köszönhető a kiváló hangminőség.

 

A Invitation című lemez a New York-i St. Michael színházban tartott koncert felvétele. Ezen a lemezen két másik kiváló zenész Hillard Greene bőgős és Rudy Lawless dobos játszik. Ennek, az élő hangulatot tökéletesen visszaadó lemeznek a zenei csúcspontjai Kern Yesterdeys című száma Lawless kiváló dob aláfestésével  és egy másik standard a My Foolish Heart Green lírai bőgő játékával.

 

 

 

 

 

A JazzWerkstatt Records   lemezei

 

JazzWerkstatt Wien zenei műhelyt 2004-ben alapította Daniel Riegler, Peter Rom, Bernd Satzinger, Clemens Wenger, Wolfgang Schiftner and Clemens Salesny. Céljuk az volt, hogy lehetőséget biztosítsanak az osztrák zenészek és zeneszerzők generációjának időszerű, zenei kategóriáktól független alkotások létrehozására és publikálására. A következő lépés 2005-ben a JazzWerkstatt lemezkiadó létrehozása volt, jazz és improvizált zenei alkotások kiadására. Három érdekes lemezüket ismertetjük.

 

Nikasteam  -  Little Boat  CD

Ez az egyik legérdekesebb és legjobb jazz lemez, amit az elmúlt időben hallottam. Viszont óva intenék mindenkit attól, hogy az első szám alapján mondjon róla ítéletet. Az első számot érdemes a teljes lemez után ismét meghallgatni, mert úgy élvezhető igazán. Az ok egyszerű: Nika Zach énekesnő és együttese minden zenei konnencióval szakítva játszik és énekel ezen a lemezen. Az ilyen lemezeket hallgatva ébredünk rá arra, hogy nem kell mindig a megszokott utakat járni, a bevált de unalmas sémákhoz ragaszkodni. Erre a lemezre bármelyik nagy kiadó büszke lehetne, eredeti hangú és igen tehetséges együttest mutat be. A lemez hangminősége egészen kivételesen jó.

 

Peter Rom Trio  - Starstruck  CD

2002-ben alakult ez a formáció (Peter Rom gitár, Raphael Preuschl elektromos basszus, és Jörg Mikula dob), a Starstruck a lemezük. Már a CD borító is jelzi, hogy nem szokványos gitár trió játszik a lemezen. Három lencsés napszemüveg látható a külső borítón, a belső oldalon pedig a három zenész csukott szemmel szerepel a fotón. Az elszánt hallgató, akik a borító ellenére felteszik a lemezt a játszóra, kiváló jazzt hallanak, egy tökéletes összhangban zenélő együttes játékát. A hangszerek izgalmas dialógusát hallgatva eszünkbe sem jut keresni, vagy hiányolni a zenei sablonokat, átadjuk magunkat az áradó zene lendületének. Ez a lemez is elképesztően jó hangminőségű.

 

Clemens Salesny Electric Band  -  Live at Jazzwerkstatt  CD

Clemens Salesny a Jazz Werkstatt Wien egyik alapító tagja, kiválóan képzett szaxofonos, aki nagyszerű jazz zenészek egész sorával játszott már egy színpadon. Több formációban játszik jelenleg is, ez az együttes az alábbi összeállításban hallható a lemezen: Clemens Salesny (ss, ts, bcl), Martin Eberle (tp), Clemens Wenger (keys, electronics), Peter Rom (g), Tom Zalud (g), Alex Meissl (e-b), Lukas König (dr), Alex Kerbl (perc).
 

Az élő felvétel az együttes első nyilvános fellépésén készült. Nagyon személyes véleményként csak a kortárs zenéhez szokott és erős idegzetű hallgatóknak ajánlhatjuk, akik feltehetőleg nem fognak az első szám meghallgatása után páros lábbal ugrálni a lemezen. Ha jellemezni kéne a lemezen hallható zenét, akkor talán olyan nyilvános hangszerpróbához hasonlíthatnánk, ahol a zenészek nem zavartatva a többiek játékától tiszteletreméltó elszántsággal kísérleteznek. Szerencsének mondható, hogy a borító tanúsága szerint az élő felvételt nem editálták, ugyanis az feltehetőleg csak rontott volna ezen az embert próbáló zenei kísérleten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myreille Bédard  -  Éclats de vie  CD

Myreille Bédard  kanadai énekesnő sokoldalú művész. Énekesi karrierjét a La Bande Magnétik cappelle énekegyüttes alapítójaként kezdte. A sikeres együttessel számos fellépése volt, többek között a Montreáli Nemzetközi Jazz Fesztiválon. Ezt követően Richard Lupien énekes-gitárossal lépett fel saját dalokat is énekelve. Tevékenységének új fejezetét jelentették a Radio-Canada (SRC) számára készített zenei műsorok, egy rövid film, amelyet az ART TV sugárzott. 2007-ben megjelent első lemezén olyan dalok szerepelnek, amelyek fontos szerepet játszottak az életében. A lemez olyan jól sikerült, hogy az egyik szám arról, az „Il Fait Dimanche” (Henry Salvador régi slágere) felkerült a Putumayo kiadó Québec című válogatására.

A Ruf lemezkiadó „vinyl look" sorozatának újdonságai

 

Carolyn Wonderland – Miss Understood  CD

Az európai blues zenekiadás fellegvára a Lindewerrában (Németország) működő Rud Records szívesen mutat be fiatal amerikai tehetségeket, amelyek még saját hazájukban sem különösebben ismertek. Ilyen fiatal, nagyon tehetséges énekes a Texas-ban élő Carolyn Wonderland akinek ez a lemeze hozta meg az ismertséget. A Miss Understood c. lemez a texas-i Bismeaux kiadónál jelent meg és a következő Bloodless Revolution lemezzel együtt jól csengő nevet is szinte folyamatos turné lehetőséget hozott az énekesnőnek. Talán Janis Joplinhoz hasonlíthatnánk hangját, amely kissé rekedtes és kiválóan illik azokhoz a számokhoz, amelyeket a lemezen hallhatunk. 12 szám szerepel a lemezen, 5 saját szerzemény, ezek közül a többi ismert szerzők, pl. Janis Joplin Cale szerzeménye. A stílus a blues/rock kategóriával jellemezhető leginkább és a lemez hallgatása alatt megértjük miért nyert a Carolyn Wonderland szinte minden évben Best Guitarist és Best Vocalist díjakat az igényes amerikai blues magazinok év végi szavazásán.

 

Erja Lyytinen  -  Grip Of the Blues  CD

Erja Lyytinen   a Ruf kiadó „saját nevelése”. A fiatal finn énekes/gitáros/zeneszerző óriási tehetségnek számít hazájában. A Ruf kiadónál megjelent előző lemezét (Dreamleand Blues) a finn rádió szavazásán az év lemezének választották. Ezt a lemezt igazi „élő” lemeznek szánta az énekesnő, és a felvételek során mindent megtettek ennek érdekében. Az eredmény valóban lenyűgöző, sokoldalú és kiválóan gitározó művészt ismerhetünk meg a lemez alapján. A lemez 12 számából 8 Erja Lyytinen   szerzeménye, két számot Davide Floreno ritmus-gitárossal együtt szereztek, és szerepel a kiváló lemezen két „cover” szám is, T.J. White Steamy Windows c. szerzeménye és Rollin´ & Tumblin´, amit Tina Turner előadásában ismert meg a világ.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenommedia  jazz lemezek

 

Egy különleges kiadó különleges lemezeire szeretnénk felhívni a kedves olvasó figyelmét. Lengyelországban nagyon népszerű a jazz, komoly hagyományai vannak az országban ennek a zenei műfajnak, és kiválóak a lengyel jazz zenészek is. A fenommedia grafikai tervező stúdió és ügynökség egy csodálatos jazz sorozattal lépett be a lengyel kiadók világába.

A sorozat két kiváló lengyel jazz zenészre épül: Marcin Ole¶ bőgős és Bartłomiej Brat Ole¶ dobos. A fivérek egyúttal kiváló zeneszerzők is, a CD sorozat zenei anyagának döntő többségét ők szerezték. A CD sorozat  elsősorban stúdió felvételekből áll, de vannak benne élő, koncerten felvett zenei anyagokat tartalmazó CD-k, mint a fenommedia Live Series Vol. 1., amely a 2006 márciusában megrendezett Made in Jazz Festival-on elhangzott felvételeket tartalmaz.

A sorozat fő jellemzője a kivételes grafikai és zenei igényesség, a lemezek csodálatos borítóval és egészen kivételesen jó hangminőségben készültek.

Az igényesség a formai elemei mellett a művészi munkára is jellemző. Az Ole¶ fivérek a világ legkiválóbb jazz zenészeit hívták meg több közös lemezkészítésre. Kenny Werner és Simon Nabatov zongoristák, vagy Theo Jörgensmann klarinétos neve a világ minden táján megtölti a koncert-termeket. Közös lemezeik az Ole¶ fivérekkel élményszámba menő alkotások, mindenkinek ajánlhatók, aki szereti a jazz improvizációt.

 

Az alábbi lemezek készültek az elmúlt években:

Theo Jörgensmann - Marcin Ole¶ - Bartłomiej Brat Ole¶ -

Live in Poznań 2006

Bartlomiej Brat Oles- Kenny Werner - Marcin Ole¶ - Bartlomiej Brat Ole¶ - S h a d o w s

Chris Speed - Simon Nabatov - Marcin Oles - Bartlomiej Brat Oles - W a l k S o n g s

Marcin Ole¶ - Bartłomiej Brat Ole¶ - Theo Jörgensmann - Directions

Marcin Ole¶ - Bartłomiej Brat Ole¶ -

Erik Friedlander - Michael Rabinowitz - Emmanuelle Somer - Chamber Quintet

Auand lemezek     Disztribúció:   www.jazzoz.com

 

Gianluca Petrella X-Ray CD

Roberto Cecchetto Downtown CD

 

Az olasz jazz zene méltánytalanul kevésbé ismert hazánkban, pedig számtalan kiváló olasz együttes járja a világot és sok kitűnő lemezkiadó is működik Itáliában. Ezek közül ezúttal az  Anuand lemezeit mutatjuk be.

Kiváló zeneiségű és gazdag információval ellátott lemezeket készít ez a viszonylag fiatal kiadó. Lemezei ún. enhanced CD-k, amelyek a zenei sávok mellett szöveg, fotó és videó formátumban lévő adatokat is tartalmaznak egy ún. ROM sávban. Az auand lemezek kiváló hangzása az Artesouno Studio-t és Stefano Americo avatott munkáját dicséri. Ezek a lemezek akár audiofil demonstrációs célra is használhatók, olyan tökéletesen szólalnak meg a hangszerek. Szükség is van erre, mert a zene jellege nem tűr semmiféle hangzásbeli pontatlanságot.

Gianluca Petrella X-Ray című lemeze volt az Auand első kiadványa, és ez egy igazi zenei telitalálat volt. A trombon (pózán) nem számít zenekar-vezetőszóló hangszernek, csak ha olyan virtuóz művész szólaltatja meg, mint a Gianluca Petrella. A kvartett saját szerzeményeit játssza ezen a kiváló lemezen, amely az első hangtól az utolsóig jó értelemben véve izgalomban tartja a hallgatót. Tökéletes közös ritmus, vibrálóan izgalmas dinamika teszik feledhetetlen zenei élménnyé ezt a lemezt.

Robert Cecchetto Downtown lemeze más útra vezeti a hallgatót, mint amit az első szám alapján várna. Ha valaki csak az első számot hallgatja meg a lemezen, azt hiheti, hogy Cecchetto egy briliáns technikájú gitáros, aki hagyományos jazz gitár iskola kitaposott útjait járva bizonyítja kivételes képességét. A lemez többi száma viszont arról győz meg bennünket, hogy a gitár egy univerzális hangkeltő instrument, amelyet hozzáértő kezek a legváltozatosabb hanghatások előállítására tudnak használni. Cecchetto tehetségét és az egész együttes páratlan összeszokottságát és egymás zenéje iránti nyitottságát jelzi, hogy a hang kavalkádból előáll egy rend, egy befogadható élményt nyújtó összhangzás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az EL GALLO ROJO jazz világa

 

Orange Room – Orange Room CD

Einfalt - cm 12 x 12  CD

 

Egy különleges kiadó különleges lemezei kerültek a kezembe. Kategóriát nem tűrő zenei alkotások, igényes grafikáju borítók, a jobbnál is egy kicsit jobb, audiofil hangminőség - röviden így jellemezhetők az EL GALLO ROJO  CD-k, illetve van még egy közös vonásuk, szinte semmiféle információt nem tartalmaznak a zenészekről és lemezen hallható számokról. Az Internet segíthet ilyenkor a tájékozódásban, némi keresés után az alábbiakat tudtam meg:

Az Orange Room Beppe Scardino Livornoi születésű, jelenleg Bolognában élő saxofonos együttese. S sextet tagjai: Beppe Scardino (baritone sax); Francesco Bigoni (tenor sax); Piero Bittolo Bon (alto sax); Pasquale Mirra (vibes); Antonio Borghini (doublebass); Federico Scettri (drums). A lemez hangulata a korai Mingus lemezeket és Blue Note 60-as évekbeli nagy lemezeit idézi.

 

Az Einfalt lemezről még kevesebb értékelhető információ áll rendelkezésre. Ez a formáció Nelide Bandello dobos zenekara, tagjai: Giulio Corini (bass), Francesco Bigoni (sax), and Nelide Bandello (drums) A lemez a kortárs zenei alkotások közé sorolható, 13 szám hallható rajta, valamennyi az együttes tagjainak szerzeménye.

 

Kopasetic Productions  lemezei

 

Linda Petterson Brat/Krister Johnsson – Some Reclly Nice Songs, We really Like CD

KOPAcoustic-Music from the KOPAfestival 2006 Vol. 1

 

A Kopasetic Productions jazz és improvizált zenére fókuszáló lemez kiadó Svédország Malmö/Lund régiójában. 2003-ban a Plunge és a Cennet Jönsson Quartet tagjai alapították. Sajátos és igen határozott elképzeléseik vannak a sikeres lemezkiadás, többek között igen hosszúnak tartják azt az időt, amig a nemzetközi gyakorlatban egy CD megjelenik.  Szándékuk szerint igyekeznek a lehető legrövidebbre csökkenteni a CD-k gyártási idejét és a zenészek tevékenyen részt vesznek valamennyi munkafázisban, beleértve a megjelent lemezek értékesítését is.

Linda Bratt énekesnő és Krister Johnsson gitáros lemezén ismert számok egyéni stílusú kitűnő feldolgozásai hallhatók. Bratt megkapóan szép hangja és a svéd jazz egyik legismertebb és legtöbbet foglalkoztatott gitárosának virtuóz játéka rendkívüli összhangban érvényesül a lemezen. A gitárjáték végig a háttérben marad és finom kíséreteket ad, ennek ellenére végig csodálattal adózhatunk a gitáros tehetségének. A 11 számból 3 svéd nyelven, a többi angolul hangzik el ezen a csodálatos lemezen, amelynek zenei anyaga egy bárban és egy jazz fesztiválon egyaránt nagy sikert aratna.

A KOPAcoustic lemezen 3 formáció hallható, a felvételek a 2006 szeptember 21. és 22-én készültek a zenekarok fellépésein a KOPA festival keretében. Az első négy számon a Svante Henryson-al (cselló) kiegészül Krister Johnsson trio játszik. Az együttes Johnsson szerzeményeit játssza, kiváló gitár és cselló szólók a fénypontjai ennek a résznek. Az 5. számot a Footloose trio (Hjorth-Nillson-Holtne) valamint Lotte Anker (alt saxofon) és Andreas Andersson (szoprán és bariton saxofon) adja elő, 18 perces közös szerzeményük címe Zone III, ez a szám a lemez egyik zenei csemegéje a saxofonok és az elektronikus gitár egymást inspiráló játékát kiválóan egészíti ki a ritmus szekció avatott kísérete. A 6. és 7. számot a David Liebman-al (saxofon) kiegészített Cennet Jönsson Quartet adja elő, az együttes vezetőjének  Cennet Jönsson saxofonosnak két hosszú szerzeményét adják elő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Satoko Fujii lemezei

 

Gato Libre – Kuro CD

Satoko Fujii Trio – Trace a River CD

 

Az 1958-ban született  Satoko Fujii négyéves korától klasszikus zongorát tanult. 20 éves korában pályája éles fordulatot vett a fiatal művésznő felismerte, hogy az improvizáció és a jazz érdekli. Ezután a Berklee College of Music, majd a New England Conservatory of Music neves iskolákban szerzett diplomát és hatalmas karriert futott be, különleges tehetségének köszönhetően. Hitvallása: Olyan zenét szeretek csinálni, amilyet még senki sem hallott azelőtt.” Hírneve és tehetsége révén Fujii-nak lehetősége volt számtalan zenei együttessel és formációval fellépéseken szerepelni és CD-t készíteni.

 

A Gato Libre együttes a művésznő férjének Natsuki Tamura jazz trombitásnak a zenekara, ebben a formációban Fujii tango harmonikán játszik. A Kuro című lemezükön a négytagú együttes Tamura szerzeményeit játssza, lassú szép dallamos számokat hallunk a kiváló felvételi technikának köszönhetően szinte páratlanul szép előadásban. Fujii harmonika játéka meghatározó szerepet játszik ezen a lemezen.

 

A Trace A River c.lemezen a Satoko Fujii trio (Satoko Fujii zongora, Mark Dresser bőgő, Jim Black dob) cseppet sem meglepetésre, egészen eltérő stílusban zenél. Amíg a Gato Libre lemezén a szép, nyugodt dallamok dominálnak, ezen lemezen a kitűnő összhangban komponált hanghatások játsszák a fő szerepet. A lemez borítóján egy japán harci hajó látható, ennek megfelelően kemény és dinamikus a zene. Satoko Fujii szerzeményei változatos és igényes zeneszámok, kiváló előadásban hangzanak el.

 

 

 

 

Nocturne kiadó újdonságai

 

Moutin Reunion QuartetSharp Turns CD (Dualdisc)

Ez egy különleges lemez ún. Dualdisc, amelynek mindkét oldalán van zene, az egyiken még kép is (CD + DVD). A DVD oldalon az együttes egyik amerikai koncertjéről készült felvételek (5 szám) és a zenészekkel folytatott beszélgetés látható, hallható. A CD oldalon 8 szám hallható a sokat turnézó, kiválóan összeszokott együttes avatott előadásában. A számok egy kivétellel a Moutin-fivérek szerzeményei, a kivétel John Coltrane szerzeménye (Trane´s Medley). Ez az 1999-ben alapított együttes 4. lemeze. A Moutin-fivérek életében a videón elhangzó beszélgetés szerint a jazz játssza a meghatározó szerepet, valóságos megszállottjai a zenélésnek és ebben az együttes két további tagja Rick Margitza tenor saxofonos és Pierre de Bethmann billentyűs is remek partnerek. Jól hallható mindez az együttes játékában is, a komplex zenei struktúrákat megkapó biztonsággal és természetességgel adják elő.

 

Elisabeth Kontomanou – Back To My Groove CD

A jazz díva kiváló francia és amerikai jazz zenészek kíséretével hallható ezen a lemezen, amely minden elképzelhető jazz zenei elismerést és díjat besöpört az elmúlt év végén Franciaországban. 11 szám van a lemezen ezek három kivételével Elisabeth Kontomanou saját szerzeményei, a többit a zenekar tagjai írták. A lemez kiváló hangszerelése Gustav Karlström munkáját dicséri, de elévülhetetlen érdemei vannak a sikerben Orrin Evans zongoristának is. A Back To My Groone Elisabeth Kontomanou eddigi legszemélyesebb hangú albuma, amely várhatóan még sikeresebb lesz, mint az előző Waitin' For Spring CD.

 

 

 

 

 

 

 

Delta Groove Music  újdonság

 

Los Fabulocos featuring Kid Ramos CD

Ma már ritkák az úgynevezett parti-lemezek, amelyeket nem lehet ülve hallgatni. Épp ilyen lemez a CaliMex stílusú zenét játszó Los Fabulocos új albuma. Az együttes alapítója Kid Ramos gitáros, aki a 80-as években a James Harman Band-ben játszott 7 évig, majd szólóban folytatta karrierjét három lemezzel az Evidence kiadónál, jelenleg a kiváló The Mannish Boys-ban is gitározik.

A Los Fabulocos zenéje a Tex Mex blues, a rockabilly és a country zene keveréke, igazi vérpezsdítő, jókedvre hangoló muzsika, amelynek fontos eleme a harmonikás/vokalista Jesus Cuevas éneke.

A Double Moon Records újdonsága

 

Yitzhak Yedid Oud Bass Piano Trio – Suite in Five Movements CD

A Challenge kiadó forgalmazza ezt az érdekes lemezt, Yitzhak Yedid izraeli zongorista negyedik albumát. Az 1971-es születésű Yedid az USA-ban kezdte zenei karrierjét, de hamar rájött arra, hogy az igazi inspiráció szülőföldjéhez köti pályáját szokatlan felállású együttesében Ora Boasson Horev az európai klasszikus stílust képviseli, míg Mikhail Maroun, aki az egyik legjobb ond művész a közel-keleten, az arab zenét képviseli az együttesben. A lemez stílusa a filmzenéket idézi, jellemzője, hogy a klasszikus struktúrák mellett tág tér nyílik a zenészek improvizációs elképzeléseinek kibontására. Az eredmény egy izgalmas akusztikus élmény: a klasszikus zenei szerkezet találkozása az arab és klezmer folklór, valamint az avantgarde jazz elemekkel.