Radnai Rudolf :  Lemez ismertetők/ CD Reviews  2009/2  

 

Previous reviews   2006    2007   2007/2   2008   2008/2   2009   2010  2010/2  2011  E-mail

 

 

        

  lemezek

 

Kent Carter & Albrecht Maurer – The Juillaguet Collection  CD

Egy szerencsés zenei találkozás eredménye ez a különleges és szép lemez. Eléggé szokatlan, még az improvizációs jazz változatos világában is a hegedű és bőgő felállású együttes. Ezen a lemezen pedig pontosan ez hallható, 9 szám  Albrecht Maurer fiatal hegedűs és a jazz világában már neves művésznek számító Kent Carter bőgős előadásában. A két művész találkozása Theo Jorgensman közreműködésével jött létre, ő ajánlotta Carter figyelmébe a fiatal hegedűst. Együttműködésük elsőként Albrecht Maurer Quartet Works Project-jében (WDR produkció) realizálódott, majd ezt követte ez a szinte páratlan szépségű, a zenei kreativitás legszebb oldalát bemutató album. A lemez címe egy dél-francia kisváros nevét tartalmazza, itt van Carter zenei stúdiója, ahol a felvételek készültek. Két Maurer szerzemény, egy Carter mű és hat közös improvizáció hallható a lemezen, amely a vonós improvizáció egyik kiemelkedő alkotása.

 

Evan Parker  -  SET  CD

Evan Parker a kiváló angol szaxofonos fiatal korában tanult a Birmingham Universitiy Biológiai fakultásán. Érdeklődése máig megmaradt a témakör iránt, ezt mutatja ez a lemez, amelyet Lynn Margulis-nak, a SET (Serial Endosymbiosis Theory) kidolgozójának ajánlott. Az érdekes lemezborítón mikroszkópos felvételek láthatók, a zenében pedig kiváló improvizációs jazz zenészek hozzák létre azokat az élő szerkezeteket, amelyek szerveződése és egymással való kölcsönhatása a baktériumok életét képezi le. Nem könnyen befogadható, de igen érdekes ez a zene, a kitűnő előadói gárda megérdemli a bemutatást:

BARRY GUY (bass), PAUL LYTTON (tympani, percussion & live electronics), FURT [RICHARD BARRETT and PAUL OBERMAYER] (electronics), LAWRENCE CASSERLEY (signal processing instrument), WALTER PRATI (live processing), MARCO VECCHI (sound projection)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blue Baron lemezek

A kék báró, Eric „Baron” Behrenfeld húsz éve ismert alakja Chicago blues életének. Lemez producer, dobos és zenetanár egy személyben. Kiadójának lemezei hamisítatlan garázs hangulatúak, aki szereti a nyers, kevésbé polírozott, egyéni hangulatú zenéket, az sok örömet találhat bennük.

 

Sammy Fender & the Blues Masters – Blues Jam CD

Ez az élő felvétellel készült lemez a chicagói blues jamek igazi hangulatát adja vissza. A számokat két esti előadáson vették fel az Eddie Clearwater's Reservations blues klubban. Sammy Fender, aki az 50-es évek óta blues nagyságok egész sorával játszott már egy színpadon, az egyik legismertebb „West Side” stílusban játszó, jammelő gitáros Chicagóban. 12 szám hallható a lemezen, fele részben Fender saját szerzeményei. A négytagú zenekar (gitár, basszus gitár, Hammond-orgona, dobok) igen hangulatos, könnyen befogadható stílusban játszik.

 

Tommy McCracken and The Force of Habit Band - Finally…  CD

Még egy igazi csemege az élő blues felvételek kedvelőinek. Ez a lemez egy gospel énekesként indult, de ma már igazi blues énekes Tommy McCracken energiával teli műsorát adja vissza valósághűen. A hangfelvétel nem tökéletes, mert magnókazettáról készült, digitális szerkesztéssel. Tommy 10 számot énekel, az őt kísérő blues „veteránok” (Eric „Baron” Behrenfeld-drums, Bob Johnson-guitar, vocal, Pete Nemick-bass, Ralph Martino-Keys) csúcs formában játszanak ezen blues-történeti ritkaságnak számító lemezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steven Schoenberg -  Live - An Improvisational Journey  CD

 

Steven Schoenberg egy fiatal és igen sikeres zongorista, aki már bizonyította tehetségét a legkülönbözőbb zenei területeken, musical és filmzenéket írt, de legnagyobb sikereit élő improvizációs zongora koncertjeivel érte el. Egy ilyen nagysikerű est zenei anyaga hallható ezen a lemezen, a Sweeney Concert Hall-ban készült a felvétel, amely kiváló hangminőségű. 9 számot improvizál Schoenberg a lemezen, bámulatra méltó zenei ötletességgel és igényességgel. Teljes mértékig érthető a közönség lelkesedése, a lemezen is hallhatóan ováció és taps fogadta a lejátszott számokat. Érdekesség, hogy a lemezen hallható 4 szám az „In the Darkness” teljes elsötétítésben került előadásra.

 

 

 

 

 

 

Great Blues Recordings lemezek

 

Paul Orta with Lazy Lester -  Shuffle With Lester  CD

Ez az egyik legjobb blues lemez, amit életemben hallottam. A két kulcs figura Paul Orta (vocal, harmonica) és Lazy Lester (guitar, harmonica) mellett  (guitar), Uncle John Turner (drums), Little Ray Ybarra (guitar, drums), Clay Windham (bass), Pierre Pelegrin (bass), Kevin Gassert /drums) és Trent Lebeouf (saxophone) játszik a lemezen. A lemezen hallható 14 számból hét Paul Orta szerzeménye, a többi kiválóan kimunkált feldolgozás. Csodálatos a két harmonika együttes játéka és a gitár játék is kimagasló. Ráadásul nagyon jól szól a lemez.

 

Tom „Blues Man” Hunter -  Down in the Bottoms  CD

Saját szerzeményeit játssza a kiváló blues gitáros/énekes ezen a lemezen Dino Jones (drums) és a Mark Solis (keyboard) kíséretével. Hunter-nek ez a második lemeze Floyd J. Badeaux kiadójánál, az előző a 2005-ben megjelent Expressions Of A Blues Man megkapta a The Blues CD of year díjat. Koncepcióját tekintve a lemez nosztalgiát fejez ki a régi idők felé, amikor még nem az elektronikus készülékekkel való foglalkozás töltötte ki a családok napjait. Elgondolkoztató szép lemez egy érett idős művésztől.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockfisch Records  újdonságok

 

Closer to the music Vol.3  SACD

2004-ben jelent meg a Günter Pauler vezette Stockfisch lemezkiadó Closer to the music sorozatának első lemeze. A kiemelkedő hangminőségű lemez osztatlan sikert aratott az audiofil lemezeket gyűjtők táborában. Két évvel később jelent meg a sorozat 2. lemeze, hasonló sikert aratva. 2009 októberében jelent meg a sorozat 3. lemeze, amely semmiben sem marad el az első két lemeztől. A Stockfisch kiadó által használt lemezfelvételi technikát az jellemzi, hogy természetes hangzás elérése érdekében semmiféle utólagos korrekciót nem végeznek a felvett anyagokon. Ez egyúttal azt jelenti, hogy csak olyan előadók szerepelhetnek a lemezeken, akik érett, kiforrott technikával tökéletes produkcióra képesek a felvételek során. Ezen a lemezen néhány új név is szerepel az előadók listáján: Dennis Kolen holland énekes, az ír Beoga együttes, az ausztrál Carl & Parissa kettős és Beo Brockhausen. Igényes zenék, tökéletes hangminőség, így jellemezhetjük az albumot.

 

Paul O' Brien - Walk Back Home SACD

A Stockfisch kiadó sikerlemezeinek (Allan Taylor, Sara K., David Munyon szóló lemezeinek) receptje igen egyszerű: végy egy szép hangú, jól gitározó énekest, adj mellé néhány kiváló stúdió zenészt, vedd fel a programot audiofil stúdió technikával és kész. Persze mindez csak így leírva egyszerű, mert nem könnyű például a széphangú és jól gitározó énekest megtalálni. Nos Paul O' Brien személyében ismét jól választott Günter Pauler. A Kanada nyugati partjára költözött brit énekes saját számait játssza és énekli ezen a lemezen, kiválóan. 12 szám hallható a lemezen, amely kategóriáját tekintve a folk, a country és a jazz keveréke.

 

 

 

 

 

Severn kiadó  újdonságok

 

Chicago Blues Harmonica Project – More Rare Gems  CD

2005 nyarán jelent meg a Severn kiadó Chicago Blues Harmonica Project – Diamonds in the Rough című lemeze, amely hat kiváló chikágói blues harmonikást mutatott be. A lemez sikerére alapozva jelent meg 2009-ben a folytatás More Rare Gems címmel. Ezen a lemezen Little Arthur Duncan, Harmonica Hinds, Charlie Love, Reginald Cooper, Jeft Taylor, Russ Green és Big D számai hallhatók. A lemez kivételes csemege a blues harmonika zene kedvelőinek.

 

Charles Wilson - Troubled Child CD

Egy mágikus hangú énekes adja elő kiválóan a Steve Gomes és mások szerzeményeit ezen a szép lemezen. Példamutató szerénységgel nyúlt ezekhez a többnyire ismeretlen számokhoz Charles Wilson és tehetségét és kivételes szép hangját dicséri, hogy a dalok első hallásra is ismertnek tűnnek. A gospel, a soul és blues keveréke ez a nagyon könnyen megszerethető album.

 

 

 

 

A Lisa Reedy Promotions ajánlja

 

The Eric Frazier Quintet - Live at Cecil's Jazz Club Vol. 1 & 2 CD-k

Eric Frazier a kiváló kongás igen sokoldalú művész, aki változatos életúton jutott el a jazz zenéhez. Kiváló iskolákat végzett, majd autóversenyekkel foglalkozott, 1998-ban saját televíziós „talk show”-t vezetett, könyveket írt, költeményeket adott elő, kiemelten érdeklődött a tánc műfaj iránt is. Többféle dobolási technikát sajátított el (Conga drum, Djembe drum) és magas színvonalon játszik ezeken az űtős hangszereken.

Ez a saját kiadásban megjelent két lemez egy jó hangulatú fellépés élő felvételeit tartalmazza, Cecil Brooks III jazz klubjában. A lemezen Eric Frazier ütőhangszereken játszik, és énekel kiváló zenésztársak kíséretében: Gene Ghee (sax), Yoichi Izeki (piano), Quintin Franklin (bass) és Larry Williams (drums). A Vol.1 nyolc számot tartalmaz, közöttük 2 saját szerzeményt, valamint olyan ismert számokat, mint a Caravan, az Impressions és a Cheek to Cheek. A Vol.2 egy saját számot „Like a Lion in the Serengeti” és a Route 66-t, a Fevert és több más ismert szerzeményt. Kellemes, hangulatos zenét varázsol szobánkba Eric Frazier két albuma.

 

 

Piranha Musik lemezkiadó újdonsága

 

Balkanbeats  -   A Night in Berlin   Enhanced  CD

Bombasztikus lemez a Piranha kiadótól! A bosnyák származású Robert Soko 1993-ban kezdett zenei partikat szervezni Berlinben. Az ő nevéhez fűződik a Balkan Beat fogalom bevezetése. A BalkanBeat a szerb fúvós cigányzene elektronikus effektekkel való megspékelése és vegyítése olyan nyugati zenei stílusokkal, mint a ska és a rock. A zenei mozgalom a Berlin bevándorlók lakta Kreuzberg negyedében lévő Arcanoa bárból indult. Először csak a volt Jugoszlávia területéről származó bevándorlók hallgatták, de csakhamar az egész nyugati világ kedvencévé vált a balkán klubzene. Ezen a kiváló hangminőségű válogatáson pörgős 15 szám szerepel, valamint egy slideshow, amely a berlini BalkanBeat esték hangulatából ad ízelítőt. Néhány előadó lemezről: Magnifico, Boban I Marko Markovic Orkestar, Rotfront, Shantel & Amsterdam Klezmer Band, Vrelo, Kal, Al Lindrum & His Magic Hat, !Deladap, Äl Jawala, Merdan Taplak, Kolo Novo Movie Band  

 

Chapa Blues Records

 

Victor Dėmė CD

Egy kiváló afrikai énekes és zeneszerző első lemeze ez az album, amely hangminőségét és zenei színvonalát tekintve felveszi a versenyt a világ élvonalába tartozó kiadók lemezeivel. Hányatott sors és csaknem 30 éves énekesi karrier áll Dėmė mögött. Kiváló énekhangját hamar felfedezték, de csak bárokban énekelhetett és ott is jórészt más ismertebb afrikai zenészek, mint Salif Keita és Mory Kanté szerzeményeit kellett előadnia. Szerencsére emellett arra is jutott ideje, hogy saját szerzeményeket írjon és ennek 2007-ben lett meg a gyümölcse. A Soundicate aktivisták és néhány jó barát segítségével sikerült felvenni első lemezét, amely különleges zenei keverék, a folk, a blues, a latin zenék és a Mandingo balladák hangulatát vegyíti. A Dioula nyelven írt lemez, tisztelgés az afrikai nők szorgalma és szépsége előtt. Különösen szép és nagyon jó hangú album ez!

 

 

 

 

Music & Words kiadványa - Saphrane lemez

 

Amina Alaoui - Gharnati. En concert  CD

711 és 1492 között több mint 7 évszázadig az Iszlám kultúra volt az uralkodó az ibériai-félszigeten. Ennek az időszaknak az eredménye ma is érezhető a kultúra területén, többek között a zenében. Kiváló képviselője az arab-andalúz zenei hagyományoknak Amina Alaoui, aki a Marokkói Fez-ben született arisztokrata családban. Magas fokú komolyzenei képzés után előadóként, költőként és zenekutatóként kezdett foglalkozni a gharnati zenei stílussal. Ezen a lemezen 7 szám hallható, igen hosszú számok vannak közöttük 13-15 percesek is. A gharnati koncert hangulata a zenéből és az énekből áradó elven ritmus és finom költőiség megérteti velünk, hogy miért él és hat ma is ez a kultúra Spanyolország és az észak-afrikai államok művészetében.

 

 

 

 

A norvég  Kirkelig  kiadó lemeze

 

SKRUK - Starry Crowns in Heaven   CD

36 éve alakult meg a SKRUK, a norvég kórusmuzsika mindig újító és újat teremtő együttese. Oddvar Hildre vezetésével olyan egyéni stílust alakítottak ki, amely alapvetően eltér az európai és tengerentúli hagyományoktól. Különleges projektekkel örvendeztették meg hallgatóikat az elmúlt évtizedekben. 1981-ben templomi zene New Orlans-ban, 1990-ben az Andok hegyi zenéje, 1997-ben azerbajdzsán „mugam” zene, 2008-ban nicaraguai népzene volt a kiemelt koncepció. Ez a lemez a néger spirituálékra épül. Tradicionális számok és Moses Hogan szerzeményei szerepelnek a lemezen. Moses aki személyes barátja az együttes New Orleans-i programját szakmailag támogató Samuel Carver Davenport-nak, kiváló munkát végzett, a kórus pedig önmagát múlta felül a lemezfelvételek során.

A Kirkelig hagyományaihoz híven ezt a szép lemezt is templomban vették fel Alf Christian Hvidsten avatott szakmai irányításával.

 

 

 

Világzenei kitekintő

 

Mdungu - Afro What!! CD

Mdungu kilenc tagú nemzetközi együttes, amelyet 2003-ban alapított a holland Thijs van Milligen alt szaxofonos. 10 számot tartalmaz ez az első lemezük, valamennyi szám csodálatos zenei kavalkád, kiváló hangszeres zenészek villogtatják bennük kivételes képességeiket. A számok pergő ütős szólammal indulnak, majd a fúvósok veszik át a főszerepet. A Mdungu igazi világzenét játszó együttes, nem csoda, hogy állandóan felkéréseik vannak különböző fesztiválokra. A világzene az etno zene elemeire épülő keverék zene, amelynél modern zenei ízlésre is figyelnek a zenészek. Így nem csoda, hogy a Mdungu zenéjét akár igényes pop zeneként is kategorizálhatjuk.

 

 

Out l here records   lemezei

 

Bassekou Kouyate & Ngoniba - Segu Blue CD

Bassekou Kouyate & Ngoniba - I speak fula CD

2008-ban a Bassekou Kouyate két értékes díjat nyert a BBC3 rádió évvégi szavazásán: a Segu Blue lett a Best album 2008 és Bassekou Kouyate nyerte a Best African artist megtisztelő címet. A Mali-ból érkezett művész hosszú utat tett meg, amíg elérte ezeket a világraszóló sikereket. Az ő nevéhez fűződik a tradicionális afrikai húros hangszer a „ngoni” kultúrájának életre keltése. A 80-as évek elején kezdett játszani a nagynevű Toumani Diabaté zenekarában, máig is néha fellép velük, de a saját karrierje most már más utakra szólítja. Az ő fellépéseinek és a fenti két csodálatos albumnak köszönhető, hogy a mali népzenét és a ngoni hangszert ma már az egész világon ismerik.

A Segu Blue lemez címadó dala a háborúba induló katonákat búcsúztató szám, de mind a 14 szám a mali történelem és a mali élet fontos eseményeiről szól. A második lemez, az I speak fula a nyitottságról és a tolarenciáról szól. Mali a különböző etnikumok országa, a két nagy etnikum a Bamana és a Fula. Bassekou aki Bamana fontosnak tartja, hogy zenéje a Fula nép tagjai számára is szóljon. Ezt hangsúlyozza ez a lemez. Mindkét album csodálatos hangminőségben felvett különleges zenei élményt nyújtó alkotás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delta Groove Music újdonság

 

Arthur Adams – Stomp The Floor CD

Egy kiváló session zenész, Arthur Adams gitáros első Delta Groove lemezét hallgatva arra a meglepő megállapításra jutok, hogy nem kell különleges hang ahhoz, hogy valaki kiválóan énekeljen. Adam lágy, szinte simogató hangja kiválóan érvényesül ezen a lemezen, amelyen 12 saját szerzeményt játszik és énekel professzionális zenészek kíséretében. 6 éves kora óta énekel, először templomi kórusokban, majd gospel együttesek tagjaként képezte hangját. Ezt követően a blues zenével kezdett foglalkozni, 1972-ben jelent meg első lemeze It's Private Tonight címmel, ebben már megmutatta kivételes gitár tudását és kellemes énekhangját. Tehetségét felismerve az egyik legfoglalkoztatottabb blues gitáros lett, játszott B.B. King egyik lemezén és sokáig volt Nina Simon állandó kísérője és zeneszerzője. A Delta Groove Records 2004-es megalapítása óta szorosan kötödik a lemezkiadóhoz, számtalan lemezükön játszott és vokálozott, valamint rendszeresen fellépett a lemezbemutató koncerteken, mint vendég.

 

 

Nemu Records  újdonság

A Nemu lemezkiadó egy friss és reményteljes jelenség az európai jazz lemezkiadás világában. Vezetője Klaus Kugel a kitűnő német dobos, akinek személye a zenei igényesség biztosítéka. Lemezeik tetszetős digipack csomagolásúak és igen jó a hangminőségük.

 

Juozas Milasius - Slow   CD

Juozas Milasius gitáros 10. lemeze szóló alkotás gitárral és elektronikus effektekkel készült. A kitűnő hangú lemezen 9 saját szerzemény hallható. Milasius igen ismert és népszerű művész saját hazájában, a zaj-zene legeredetibb szerző/előadójaként ismerik. Zenei pályája igen változatos. 1986 és 1988 között a Petras Vyšniauskus Quartet-ben zenélt, azt követően még felsorolni sem lehet hányféle területen próbálta ki tehetségét. Szerzett zenét filmekhez és színdarabokhoz, tervezett és előadott audiovizuális installációkat, fesztiválokon vállalt aktív szerepet. Ez a lemeze is a kísérletezés kategóriájába tartozik, a hagyományos hangszer, a gitár és a számítógép lehetőségeit fedezi fel, mindezt igen hallható, élvezetes formában.

 

 

 

 

 

Asphalt Tango Records  lemezek

 

Mahala Rai Banda – Ghetto Blasters   CD

A nyugat-európai klubéletben egyre népszerűbbek a balkán zenekarok, pörgős hangulatos zenéjükre egyre többen táncolnak estéről estére. Az MRB együttes története 1994-re nyúlik vissza. Ekkor alapította meg Aurel Ionita hegedűs/énekes a Rom Bengale együttest. A bukaresti lakodalmas zenekar kábítószer problémák miatt hamar feloszlott, ezt követte a MRB megalakítása ez a formáció kisebb átszervezések után már a nyugat-európai sikerekkel is büszkélkedhetett, 2004-ben jelent meg első lemezük a Crammed Discs kiadónál.

Az új albumon különböző stílusú zenék hallhatók a gyors dinamikus számoktól (Zuki Zuki, Ding Deng Dong) a kesergőig (Balada). Önfeledt szórakozáshoz, tánchoz kiválóan illő örömzene hallható a lemezen.

 

Oana Cătălina Chitu – Bucharest Tango   CD

Ezen a különleges lemezen Oana Cătălina Chitu és együttes az 1930-as évek népszerű bukaresti tango énekesnőjének Maria Tanase-nek állít emléket. A kiváló énekesnő, akit sokan a román Edit Piafnak neveztek, példátlanul tisztelt volt a maga korában. Ez a lemez a cigány kultúra és a tangó szerencsés találkozásából született, a fiatal és szép énekesnő kellemes hangja kiválóan illik a tangó számok édes-bús hangulatához. A melankólikus lemez kulturális értékét növeli a csodálatosan gazdag és szép papírborító, amely angol nyelven minden fontos információt tartalmaz a kiadványról.

 

Kottarashky – „Opa Hey!”     CD

Bolgár elektro-etno zene balkán népi zenékből samplerezve, izgalmas érdekes lemez. Ismeretlen népzenészek felvételei és sikeres folk művészek (Boris Kovac, Les Yeux Noir, Jony Iliev, vagy a magyar Mitsou) lemezei voltak a zenei alapanyagok, ezeket vegyítette a jazz, a blues és a klub beat ritmusaival a fiatal szerző. Ez az elektro-etno jól képviseli a kulturális tudathasadást, amely a gyorsan globalizálódó balkán országok sajátossága.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Costa Verde Production   lemeze

 

EXISTENCE – Mantras of the World   CD

A Mantra két szóból áll össze. Manas (elme), és tray (törés). Így a mantra jelentése, az elme hullámzásainak megtörése. A hang a rezgés egyik formája, és a Világegyetem a rezgés állapotában létezik. Ezt jól tudták az ősi India jógijai, ahogyan azt is, hogy a hang, főként az ismétlődő hang befolyásolja a tudatot. A mantra nem más, mint az egymás után többször elismételt hangok, szavak csoportja, amelyben minden hang szimbolikus jelentéssel és spirituális erővel bír. A mantra megtisztítja az elmét, így az képes lesz a valóság felismerésére, valódi önmaga meglátására.

A mantrák végigkísérik az emberiség egész történetét. Az időtlen szent szavak és hangok megváltoztatják gondolati állapotunkat, segítenek az isteni energia befogadásában. Ezen a szép lemezen Margot Reisinger EXISTENCE nevű együttese a mantra lényegét foglalta össze, a világ különböző kulturájú régióiból származó énekesek és zenészek segítségével. Nepal, Algéria, Tibet, Lengyelország, Marokkó és Portugália vallási mantrái hangzanak el gazdag hangszeres kísérettel. A hangminőség, ahogy azt megszokhattuk az EXISTENCE lemezein, csak felsőfokú jelzőkkel illethető.

 

 

 

 

 

BRO Recordings   lemezek

 

Ha dán CD kerül az ember kezébe legtöbbször már az első hangoknál elámulunk a tökéletes hegminőségen. Dánia gazdag ország, nyilván nem okoz gondot, hogy a hangstúdiók készülékeit és kábeleit a legjobb forrásból szerezzék be. De lehet még egy oka a kiváló hangminőségnek, ebben az országban működik a Brüel & Kjaer cég, a világ vezető akusztikai gyártója, többek között ez a cég gyártja a világ egyik legjobb stúdió mikrofon sorozatát.

 

Nuevotrioporteño - Nuevotrioporteño CD

A fent leírtak tökéletesen igazak erre a csodálatos zenei világot elénk táró különleges lemezre. A Nuevotrioporteño együttes 2008-ban jött létre, ekkor találkozott Buenos Aires-ben Paolo Russo (bandoneon), Diego Sandulloval (guitar) és Ricardo Canepa-val (doublebass). Valamennyien olasz származási gyökerekkel büszkélkednek és ez a tény érezhető zenéjükben. Már az első próbálkozások során kialakult az együttes különleges, egyéni zenei stílusa, amely az argentin táncok a tangó, a nuevo, a candombe és a milonga hangulatát vegyíti a jazz-el és az olasz népzenével. Ez a csodálatos keverék valóban lenyűgöző élményt nyújt a hallgatónak. Lehetetlen bárkit is kiemelni a kiváló együttesből, olyan tökéletes összhangban játsszák ezt különös, sohasem hallott zenét. Ez a CD az, amit tényleg hallani kell.

 

Mads Vinding Trio - Bubbles & Ballads CD

Nem tehetek róla, nagyon szeretem a jazz standard-eket tartalmazó lemezeket. A jazz hatalmas zeneirodalmának kiemelkedő alkotása mindig új köntösben jelennek meg ezeken, magukon hordozva a zenészek saját egyéniségét és hangulatát. Mads Vinding együttesének új lemezén hatalmas jazz-slágerek, mint a Misty, a You Don't No What Love is It, a Nefertiti és a Footprints, saját szerzemények is hallhatók. Az együttes vezetője az 1948-ban született bőgős Mads Vinding két jóval fiatalabb zenésztársával tökéletes összhangban játszik a lemezen. Jacob Karlzon zongorista és Morten Lund dobos a skandináv jazz élet legnagyobb tehetségei közé tartozik. Ez a szép lemez várhatóan jelentős mérföldkő lesz zenei pályafutásukban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piranha Musik lemezkiadó újdonsága

 

Sister Fa - Sarabah, Tales from the Flipside of Paradise  CD

Nagyon érdekes és hangulatos lemez, afropop Hip Hop Szenegál vibráló éjszakai életű fővárosából Dakarból.

A szép énekesnő Sister Fa a 80-as években kezdte pályáját. Ma már a legismertebb nő rapper Szenegálban, és nem mellékesen az ország fiatal lányainak példaképe, bálványa. Dalai szociális, politikai és személyes kérdésekről szólnak, és a ma már Berlinben élő énekesnő ettől a lemeztől reméli, hogy a dalokban megfogalmazott üzenetek eljutnak a világ sok országába. Tíz zenész kíséri a rappert ezen a lemezen, a gazdag hangzás kiváló minőségű felvételekkel került a lemezre, amely ún. Enhanced CD, két videó szám is van rajta.

 

 

 

 

A Two for the Show Media ajánlja

 

Ike Sturm - JazzMass CD

Ike Sturm bőgős, zeneszerző és együttes vezető a new york-i Szent Péter kápolna zenei vezetője. A Jazz Kápolna néven is ismert intézmény felkérésére alkotta meg ezt a különleges zeneművet, amelyet 2009. november 15-én mutatnak be a kápolnában. A hagyományos misék elemeit zenei formában tartalmazó 10 részes művet jazz szeptettre, vonósokra és kórusra szerezte Sturm. A lemezen kiváló muzsikusokból álló all-star együttes valamint kiváló énekes szólisták (Misty Ann Sturm, Loren Stillman, Ingrid Jensen, Ryan Ferreira, Adam Benjamin, Ike Sturm, Ted Poor és Donny McCaslin) adja elő a művet példamutató átéléssel.

 

 

Barefoot Records  újdonságok

 

EstherOrkester - Why We Woo CD

Az EstherOrkester tulajdonképpen Esther Buchmann fiatal norvég énekesnő, aki kellemesen fanyar hangjával és egészen eredeti énekstílusával lepi meg a hallgatót ezen az első lemezén. A fiatal énekesnő a norvégiai Trondheim zenei és színházi világában mozogva szerezte tapasztalatait, majd Dániában tanult kreatív projektmenedzselést. A jazz és a pop határán van a lemez zenei stílusa, valamennyi számot Esther Buchmann szerezte és 13 zenész játszik rajta. Az érdekes hangszerelés Esther Buchmann és a lemezen játszó billentyűs zenész Ole J. Storli munkáját dicséri.

 

Melbye/Berre/Brötzmann - A Tale of Three Cities  CD

A lemez hátsó borítója már elárulja, hogy valami szokatlan, minden törvényen kívüli zene hallható ezen a lemezen. Ugyanis 3 szám szerepel rajta. A Banhof (20:11), a Bakskuld (11:50) és a Bebo Blues (33:38). Az első két szám élő felvétel, a harmadik stúdioban készült.

Az MBB trió 2007-ben debütált, saját bevallásuk szerint no-nonsense free jazzt játszanak, elképesztő dinamikával és igen magas szintű személyes kommunikációval.

Peter Brötzmann a 60-as évek óta az európai free jazz kiemelkedő muzsikusa. Számtalan formációban játszik, művészi érdeklődése szinte nem ismer határokat. A dán Adam Melbye bőgőssel és Håkon Berre norvég dobossal felálló trió zenéje mentes az unalmas ismétlésektől, ami gyakran gyenge pontja az improvizált zenét játszó együtteseknek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Lisa Reedy Promotions ajánlja

 

 

E.S.P. - Time's Up! CD

Az E.S.P. jazz együttes (Matt Vacanti: bass, John Magnante: guitar, Kimo Cortini: piano, Brian Scherer: saxophone, Karl Sterling: drums) a tagok saját szerzeményeit játssza ezen a kellemes lemezen. 11 szám hallható a smooth jazz ezen kiváló alkotásán, lassú és gyors számok váltakozva, kitűnő hangminőségben felvéve. A sarok írójának az 5.szám ( Meet Me In Paris) tetszett a legjobban, a szaxofon szóló igazán Vacanti szerzeménye abban hallható lassú emlékezetes.

 

Tony Foster  -  In Between Moods   CD

A briliáns technikájú és sokoldalú fiatal kanadai zongorista Tony Foster első lemeze igazi meglepetés. Se szeri, se száma a zongora trió lemezeknek, de csak igen kevés nyújt élményt ezek közül. Foster tehetségére a szakma is felfigyelt, szerepelt már a CBC JAZZBEAT és Hot Air programjaiban, és a trió mellett számtalan más projektben vesz részt, mint például a Dimitry Shapko orosz szaxofonossal létrehozott IDENTIFY

Ezen a lemezen Joe Poole (drums) és Russell Botton (bass) kíséri a kiváló zongoristát. A számoknak a fele saját szerzemény, amelyeken érződik a két példakép Oscar Peterson és Ahmad Jamal hatása. A feldolgozások szerzői közül Billy Strayhorn, Dado Movoni és John Clayton nevét említhetjük. Strayhorn Take The „A” Train című szerzeménye, a  lemez első száma talán a legjobb szám a lemezen, bár a lemez többi része is kiváló.

 

John Wojciechowski  -  LEXICON  CD

John Wojciechowski a Detroitban született, de Chicagóban élő szaxofonos lemezén saját számok hangzanak el, kiérlelt professzionális előadásban. A jazzoktatókként is aktív  Wojciechowski számtalan ismert zenész és együttes lemezén játszott már, néhány ezek közül: Charlie Haden, The Chicago Jazz Orchestra, Clark Terry, Dana Hall és Tito Carrilo. A két utóbbi ezen a lemezen is hallható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gael  Linn lemezek

 

Az 1958-ban alapított Gael Linn kiadónak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az ír tradíciónál zene ma is egy élő, népszerű művészeti forma. Az elmúlt évtizedekben a kiadó számtalan kiváló népzenész pályakezdését segítette. Lemezeik az egész világon ismertté tették a csodálatosan gazdag ír népzenét és lehetőséget teremtettek arra, hogy az ír népzenészek az egész világon keresett előadók legyenek.

 

Blasta!  The Irish Traditional Music Special  CD

 Ez az összeállítás 14 emlékezetes zeneszámot tartalmaz, a Gael Linn gondozásában megjelent legjobb lemezekről válogatva. A válogatásnál különös gondot fordítottak arra, hogy a számok bemutassák az ír népzene sokszínűségét. Néhány előadó a lemezről: Dé Danann, Clannad, Tony Mac Mahon & Noel Hill, Buttons & Bows, Mary Bergin, Dolores Keane és Paddy Keenan.

 

Mary Bergin  -  Feadóga Stáin  CD

1979-ben jelent meg ennek a szép hangszeres lemeznek az első kiadása. Ez volt Mary Bergin első szóló lemeze. A kiváló fúvós Dublinban született zenész családban és már igen fiatalon meg nyerte az All-Ireland Championship zenei vetélkedőt a Tin Whistle kategóriában. Egyéni különleges stílusa és virtuozitása bámulatba ejti hallgatóságát.

A lemezen a Dé Danann együttes két kiváló zenésze kíséri: Alec Finn (bonzouki, mandochello) és Johnny McDonagh (bodhrán, bones).

 

 

 

 

 

 

 

Kirkelig  lemezújdonság

 

Scent of Reunion  -  Love duets across civilization   CD 

Tiszteletre méltó kezdeményezése a Kirkelig kiadó vezetőjének Erik Hillestadnak, hogy olyan lemezeket készít, amelyek segítik egymással politikailag szemben álló országok kulturális közeledését. Ezen a szép lemezen egy iráni énekesnő Mahsa Vahdat és egy amerikai énekes Mighty Sam McClain hangja képviseli a kultúrák egymásra találását. A dalok kétnyelvűek, a két előadó az egyes számokban egymás után énekel, különösen szép összhangban. A szerelemről szóló dalok csodálatos zenei kísérettel szólalnak meg a lemezen: Knut Reiersrud, Jarle Bernhoft, Mathias Eick, Rune Arnesen és Pasha Hanjani nevét kell megjegyezzük, ők játszanak a kísérő zenekarban. Nagyon szép és érdekes lemez!

Putumayo   lemezújdonságok

 

España  - CD

Ez az izgalmas válogatás modern spanyol zene legsikeresebb együtteseit mutatja be. A temperamentumos spanyolok olyan zenéket hallgatnak manapság, amely elbűvölő keveréke százados tradícióknak, a különböző országrészek egyedi zenei kultúrájának, a különböző országrészek egyedi zenei kultúrájának és a nemzetközi könnyűzenei irányzatoknak. Az album szerkesztői több száz lemezről válogatták ki a legjobb számokat. 11 hangulatos dal szerepel a lemezen, olyan előadóktól és együttesektől, mint a Peret, a Burguitos néven ismert Fernando Burgos, a Calima, a madridi El Combolinga, vagy az egyik legnépszerűbb baszk előadó Xabier Lete.

 

Jazz Around the World  -  CD

Ha van igazán nemzetközi zenei műfaj, akkor az a jazz, amely a világ valamennyi országában népszerű. Talán mondanunk sem kell, hogy a Putumayo kiadó szerkesztői kellemes, hallgatható számokat válogattak erre az albumra Kanadától Dél-Afrikáig, valamennyi kontinens képviselve van a lemezen. A női énekhang dominál ezen a válogatáson is, olyan kiváló énekesnők hallhatók rajta, mint a kanadai Chantal Chamberland, a kubai származású, de Franciaországban élő Niuver vagy az amerikai Heather Rigdon. A kiváló együttesek közül a mexikói Sherele, a Kora Jazz Trio és a Billy Cobham-al kiegészült kubai Asere érdemel említést.

 

A Family Christmas - CD

Amerikában a karácsony népünnepély. Ajándékozási lázban égnek, az áruházak hatalmas árukínálatot és reklámhadjáratokat zúdítanak az emberekre, karácsonyi show-kat és felvonulásokat is rendeznek. A zoknikat a kandalló fölé akasztják, Santa Claus ebbe teszi az ajándékokat karácsony estéjén. A Fehér Ház előtt hatalmas karácsonyfát állítanak, amelyen a gyertyákat az elnök és a felesége gyújtják meg. A családok közösen töltik a szentestét. A Putumayo karácsonyi lemezén Johnny Bregar, Martin Sexton, a The Christmas Jug Band, a Brave Combo és még sokan mások adnak elő szívderítő számokat a család minden tagjának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linn Records SACDk

 

Claire Martin - A Modern Art   SACD

Claire Martin a BBC/British Jazz Awards ötszörös győztese a világ egyik legismertebb jazz énekesnője a híres Ronnie Scott's klubban mutatta be ezt az új lemezét. A kiváló énekesnő 1991-ben szerződött le a Linn lemezkiadóhoz és ez a 13. lemez is jól mutatja a kapcsolat eredményességét. A lemez címe modern művészetre utal, és a lemezen hallható számok valóban nem tartoznak a jazz koncerteken megszokott standard-ek közé. Két saját szerzemény mellett Pat Coleman, Esbjörn Svensson, Rebekka Bakken, Lauren Kinhan számai szerepelnek a lemezen, amely a Linn kiadótól megszokott kiváló hangminőségű.

 

Alyn Cosker - Lyn's Une  SACD 

Alyn Cosker a kitűnő fiatal jazz dobos saját szerzeményét játssza első lemezén. Zeneszerzőként a lemezen tenorszaxofonon játszó Tomy Smith a legfőbb példaképe és a változatos számok tanúsága szerint Alyn igen jó tanítványnak bizonyul. Kiváló zenészek játszanak a lemezen bizonyítva, hogy korántsem egy dob demo lemezt hallunk, amit a borító képe sugall. Tommy Smith mellett Paul Towndrow szaxofonista szólói is élmény számba mennek nem beszélve, David Dansmuiv gitáros játékáról például a That's The Ticket című számban. A ritmus szekciót Ross Hamilton (bass) és Jason Rebello (piano) gazdagítja. A lemez utolsó számán az SNJO énekes Maureen McMullan szép hangja is hallható.

 

 

 

 

 

 

 

AGUA Music  újdonságok

A rejtélyes lemezborítók nem kevésbé rejtélyes zenéket tartalmazó CD-t rejtenek. Az idei év talán legjobb két lemeze került a kezembe október elején.

 

Quentin Dujardin  -  Veloma   CD

A Veloma  Quentin Dujardin  gitáros, világjáró művész utazásainak zenei dokumentuma. Számomra ez a lemez a világzene (World music) igazi lényegét adja. Sok zenész hiszi azt, hogy exotikus hangszerek használata már elég a világzene kategóriába kerüléshez. Ezen a lemezen minden számnak más a hangulata, és meglepő módon többségében nyugati hangszerek idézik tökéletesen Marokkó, Paraguay és Madagaszkár zenei világát. Érdekes énekhangok és utcán felvett zajok színesítik az egyes számok hangulatát. Olyan könnyed és magától értetődően fesztelen ez a zene, mintha nem szerzeményeket hallanánk, hanem egész életükben együtt játszó zenészek szórakoztatnák egymást egy hosszú utazás estéin, visszaidézve napi élményeiket.

A lemezen hallható zenészek: Bai Kamara Jr. (vocals), Njava (vocals), Benaiky (vocals), Jalal El Allouli (arabic violin), Damien Libert (bouzouki, udu & percussions), Tuur Florizoone (chromatic accordeon), Pierre Malempré (trumpet), Joe Higham (bassclarinet), Dada Ravalison (marvan guitar & bass), Pata Randriamanjava (rimotsy & additional percussions), Nicolas Fiszman (bass), Arnout Hellofs (drums), Stephan Pougin (drums), Quentin Dujardin (nylon & 12 strings guitar, piano & vocals)

 

Nicolas Pirillo  -  Brunoise  CD

Ez a kiváló lemez egy szerencsés találkozásnak köszönheti létrejöttét. Quentin Dujardin gitáros/lemezproducer a spanyolországi Granada egyik utcasarkán hallotta. Pirillo-t játszani a „Hang” nevű ütőshangszeren, és rabul ejtette az érdekes hangzás. A fiatal argentin zenész 25 éves korában jött Európába, ahol különböző országokban élt utcai zenészként. A Hang egy fém ütőshangszer, amelyet 2000-ben Svájcban alkottak meg, érdekes rezonáló hangja van. A találkozásból született ez a különleges album. Pirillo mellett Quentin Dujardin, Dominic Ntoumos, Damiert Libert játszanak különböző akusztikus hangszereken, és a Veloma című lemezen is hallható Jalal Asmar énekel az egyik számban. Különleges hipnotikus hatású zene hallható a lemezen, nagyon könnyű befogadni és a hatása alá kerülni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Origin Records  újdonságok

 

Az Origin lemezkiadót John Bishop dobos hozta létre 1997-ben azzal a céllal, hogy saját együttesének és az általa ismert, vele valamilyyen formációban együtt zenélő Seattle környéki jazz zenészek lemezeinek kiadására. Nagy segítségére volt korábbi tanítványa Matt Jorgensen dobos és webmester, aki 200-ben csatlakozott a kiadóhoz. Abban az évben indították az OA2 társkiadót szélesebb előadói kör lemezeinek kiadására. Jelenleg mintegy 85 művész lemezeivel foglalkoznak. 2003-tól szervezik a Ballard Jazz Festival rendezvényeit, amely világhírű zenészeket hoz Seattle-be a fellépésekre.

 

Jessica Williams – The Art of the Piano  CD

Jessica Williams zongorista/zeneszerző az amerikai jazz egyik legnagyobb tisztelettel övezett előadója. Több mint 40 lemeze jelent meg eddig, 2 Grammy nevezés és számtalan kritikusi díj jelzi ezek magas színvonalát. Ez a lemeze egy élő felvétel, a 2009. április 9-én a The Tripple Door klubban elhangzott előadás zenei anyagait tartalmazza. 8 szám hallható a lemezen egy John Coltrane és egy Erik Satie számot kivéve Jessica Williams szerzeményei. Csodálatos, egyedi felfogású zongorajáték, ez a CD az idei év egyik legjobb jazz lemeze.

 

Diverse – Diverse  CD

Hat fiatal zenész: HERMON MEHARI (trumpet), WILLIAM SANDERS (tenor sax),  JOHN BREWER (piano, rhodes), BEN LEIFER (bass), RYAN LEE (drums), BOBBY WATSON (sax) alkotja ezt az együttest, amely 2008-ban 10 másik együttes előtt megnyerte az Origin Records/Gene Harris Jazz Festival Competition-t. A lemezen saját szerzeményeiket játsszák. A 12 szám egy fiatalos lendületű kísérletező zenekart mutat be, zenéjükben a hip hop, a gospel és a funk elemei is megtalálhatók.

 

Courtney Fortune  - Speak Love  CD

A 21 éves szép szőke énekesnő első lemeze igazi meglepetés. Ritkán hallani ilyen finom és mégis érdekes énekhangot a jazz világában. Nem véletlen, hogy a fiatal énekesnő nagy sikerrel vendégszerepelt Japánban és Angliában, ahol telt klubok közönsége előtt vizsgázott sikerrel. Első lemezét Chris Walden közreműködésével készítette a fiatal tehetség, aki mellesleg a The Chris Walden Big Band állandó énekese. Sokat fogunk még hallani róla.

 

Ricky Sweum  -  Pulling Your Own Strings  CD

A fiatal szaxofonos a 2007-ben elhunyt Michael Brecker emlékének ajánlotta ezt az első lemezét. Intelligens, egyéni hangvételű lemez ez, 11 saját számot hallunk rajta. Sweum kiforrott játékstílusa árulkodik arról, hogy a fiatal zenész több mint tíz évig volt a New York-i jazz élet ismert alakja és jelenleg vezető tenor szaxofonosa az U.S. Air Force The Falconaires  nevű zenekarának

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

homerecords  újdonságok

 

A kis belga kiadó lemezei gyakran meglepik a hallgatót. Szokatlan, semmiféle zenei kategóriába nem illő lemezeket adnak ki. Az ilyen zenéket többször kell meghallgatni, mert nehezebb befogadni a szokatlant. Az eredmény általában megéri a fáradságot, finomodik zenei ízlésünk, nyitottabbá válunk az újszerű, igényes zenék iránt.

 

 

Aranis – Songs From Mirage  CD

A fentebb elmondottak talán épp erre a lemezre érvényesek leginkább, az Aranis héttagú együttes Antwerpen-ből, zenéjük változatos, néha kaotikus, gyors hangzásváltozásokkal, furcsa szokatlan ének kísérettel. Ez az első lemezük, amelyen háromtagú vokál együttes is hallható. A zenekar vezetője és a lemezen hallható 14 szám zeneszerzője Joris Vanvinckenroye bőgős. Annak ellenére, hogy zenéjük nehezen befogadható, több díjat nyertek zenei fesztiválokon és számtalan előadást tartanak nagy sikerrel szerte Belgiumban.

 

 Joris Vanvinckenroye – BASta!   CD

Talán nehéz elképzelni, hogy egyetlen bőgővel is lehet izgalmas lemezt csinálni, de ez a lemez bizonyíték lehet rá. Joris Vanvinckenroye lemezén mintha egy egész zenekart hallanánk játszani, pedig minden hang egyetlen bőgőből származik. Megnevezhető zenei stílusról itt sem beszélhetünk a zeneszerző/előadó a klasszikus zene, a rock, a jazz és a folk elemeit ötvözi izgalmas egésszé. A bőgő hangját egész kivételesen jó hangminőségben vették fel, ez is hozzájárul a különleges zenei élményhez.

 

Milann & Laloy – La Marquise  CD

Ez a lemez ritka kivétel a homerecords palettáján. Didier Laloy harmonikás és gitáron játszó és éneklő Milann zenéje első hallásra is megragadóan szép. A gazdag zenei hangzás a kisérő zenészek kiváló játékénak köszönhető: François Garny (electric bass) és Michel Seba (percussions).

 

Karoline de la Serna – Traduzca  CD

Az 1978-ban született belga énekesnő első lemeze, amelyen saját szerzeményei hallhatók, kiváló bemutatkozás. A Belga Királyi Konzervatóriumban klasszikus éneket tanult művésznő szinte példátlanul otthonosan mozog a modern akusztikus könnyűzene világában is. A kiemelkedő hangminőségű albumon spanyolul énekel Karoline, igazi dél-amerikai hangulat árad a lemezről.

 

 

 

 

 

 

 

A Lisa Reedy Promotions ajánlja

 

Sarah Corman  - Happy Little Tune  CD

Varázslatosan szép és finom jazz szólal meg a fiatal énekesnő bemutatkozó lemezén. Nemrég panaszkodtam arról valakinek, hogy milyen ritka a szép női jazz énekes CD, de az élet rám cáfol, egyre több jó lemez kerül elém ebbe a műfajba. 12 szám hallható az albumon: négy saját szerzemény közülük, a többi igen jól sikerült egyéni hangulatú feldolgozás. Sarah magas fokú zenei képzettsége, amit az UCLA és a Brooklyn College falai között szerzett, bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy tökéletesen képes magáévá tenni a feldolgozások igen eltérő zenei szerkezetét és hangulatát. Kiváló zenészek kísérik a lemezen az énekesnőt, közülük Bryn Roberts lenyűgözően könnyed zongorajátékát kell kiemelnünk. Jó szívvel ajánljuk ezt a szép lemezt a hagyományos jazz kedvelőinek.

A Mixed Media Promotion ajánlata

 

Whaling City Sound lemezkiadó újdonsága

 

Joe Beck/Laura Theodore – Golden Earrings  CD

Gitár-ének duó hallható ezen az érdekes és jó hangú lemezen. Laura Theodore a szép és érdekesen füstös hangú jazz énekesnő és Joe Beck a nemrég elhunyt virtuóz gitáros lemeze tisztelgés Peggy Lee és férje Dave Barbour gitáros emlékére. Peggy Lee a 40-es, 50-es és 60-as évek meghatározó stílusteremtő egyénisége volt, híres dalai, mint a Johnny Quitar, Manana vagy a Fever máig ismert, számtalan feldolgozást megért dalok.

A két előadót hosszú évtizedes ismeretség kötötte össze, és 2006-ban az énekesnő javasolta a kiváló gitárosnak, hogy készítsenek lemezt a Lee/Barbour duó sikeres számaiból. Joe Beck aki csaknem 10 évig lépett fel Peggy Lee-vel jónak találta az ötletet és 6 hónap alatt összeállt a lemez zenei anyaga. 16 szám szerepel az albumon, egységes stílusban előadva. Élmény számba megy Joe Beck különleges gitár stílusa és neki készített Martin Archtop altgitár gyönyörű hangja. Sajnos Joe Beck 2008. július 22-én elhunyt, így nem érhette meg a lemez kiadását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiona Joy Hawkins lemezei

 

Fiona Joy Hawkins – Angel Above My Piano  CD 

Fiona Joy Hawkins egy nagyon szép és fiatal zongoraművész/zeneszerző, akinek a lemezei igen népszerűek nemcsak hazájában, Ausztráliában, hanem Amerikában is. Őszintén szólva kicsit félve vettem a kezembe ezt a lemezt, mert nem szeretem a bevallottan elbűvölésre szánt zongora lemezeket, amelyekből már túl sokat hallottam. Nagyon kellemesen csalódtam: az Angel Above My Piano egy csodálatos hangminőségben felvett, megkapóan szép számokat tartalmazó album. Egy Déli-sarki utazás adta az ihletet a számok egy részéhez. A méltóságos szépségében is félelmetes a táj hangulata drámai erővel jelenik meg a Crystal Desert, a Dance of Penguins és a Flight of the Albatross című számokban. A következő számok sem kevésbé hatásosak, Fiona szerzeményei mellett egy ausztrál altatódal is J.S. Bach Preamble (Partita No.5) szerzeménye is hallható a lemezen a művésznő briliáns előadásában. A lemez zenei rendezője és kísérő zenésze Bruce Wheatley kiváló munkát végzett, élményszerű keretbe foglalta a csodálatos zongora hangokat.

 

Fiona Joy Hawkins – Blue Dream  SACD

Ez a lemez egy különlegesen szép world-fusion album, amely Will Ackerman a Windham Hill Records alapítója kezdeményezésére született. 70 perc zenei varázslat ez a lemez, valamennyi számát Fiona Joy Hawkins írta, a felvételek Ackerman legendás Imaginary Road studiójában készültek Hawkins Steinway B zongorán játszik. Ez nem szóló lemez, hangyszeres virtózok kisérik a művésznőt, többek között Luka Bloom a neves ír énekes, gitáros!

 

 

 

 

 

 

A Two for the Show Media ajánlja

 

Artist Share  kiadó

Edmar Castaneda – Entre Cuerdas  CD 

Több szempontból is különleges ez a lemez. A legegyszerűbbel kezdeném – egészen kivételesen jó a hangminősége. Egy másik különlegesség, hogy hárfa lemez, ami ritkaságnak számít a jazz világában. Edmar Castaneda a fiatal Kolumbiai hárfás mesterien vegyíti a népi dallamokat a modern latin jazz zene elemeivel. Túl egyszerű dicséret lenne, ha azt mondanánk, hogy virtuóz a játéka, sokkal több ennél újszerű, izgalmas és lebilincselő ez a zene a lemezen. A lemez címe magyarul azt jelenti: Húrok között. A címnek megfelelően valóban a hárfa húrok csodálatos hangja tölti ki a számokat, Castaneda varázslatos játéka mellett szinte alig vesszük észre, hogy milyen kiváló kísérő zenészek hallhatók még a lemezen: Marshall Gilkes trombonon, Dave Silliman dobokon játszik. A lemezen szinte végig hallható dinamikus basszus hang Castaneda egyedülálló kétkezes játékának köszönhető, bal kezével játssza basszushangokat, jobbal a dallamokat. Még egy különlegessége van a lemeznek, egyes számokon kiváló vendégművészek szerepelnek, pl. Joe Locke vibrafonon, Samuel Torres ütőhangszereken és Andrea Tierra énekel egy számban. Róla érdemes megjegyezni, hogy igen szép a hangja és nem mellesleg a felesége Castanedanak. A fiatal hárfás, aki 1994 óta él az USA-ban és olyan jazz nagyságokkal játszott már, mint Wynton Marsalis és John Scofield, kiváló lemezt készített.

 

A Summit Records új lemeze

 

Ted Kooshian's Standard Orbit Quartet – Underdog and Other Stories  CD

New York, ezen belül a Broodway a szűkebb hazája Ted Kooshian zongoristának. Az 1961-ben született művészt egy gyerekkorában hallott Oscar Peterson lemez indította el a zenei pálya felé. Zenei tanulmányai befejeztével tengerjáró luxushajókon zongorázott, bejárta csaknem az egész világot. 1987-ben költözött New York-ba, azóta szabadúszó zenészként sok mindent csinál: klubokban lép fel, lemezeken működik közre, a Broodway színházi előadásokon szerepel, és évente többször turnézik saját együttesével. Nem mellékesen tagja az Ed Palermo Big Band-nek 1992 óta. Ez a fiatal zongorista harmadik CD-je, amelyen a rajzfilm és TV és film betétdalokat ad elő saját, igen érdekes hangszerelésében. Együttesének tagjai: Jeff Lederer (sax), Tom Hubbard (bass) és Warren Odze (drums).

 

Luis Bonilla – I Talking Now!  CD

Most én beszélek! Ezt a határozott címet viseli a Luis Bonilla a kitűnő trombonista/zeneszerző negyedik lemeze. New York vibrálóan eleven jazz életének mindig újat kereső kiválósága 8 saját szerzeményt ad elő ezen a lemezen kiváló társakkal. Az all-star zenekar összetétele Ivan Renta (s), Arturo O' Farrill (p), Andy McKee (b) és John Riley (d). Bonilla kivételes zeneszerzői és előadói kreativitása az első hangoktól kezdve nyilvánvalóan megmutatkozik. Kifinomult stílusát a Kaliforniában született Costa Rico-i származású művész olyan híres előadók mellett csiszolhatta, mint Dizzy Gillespie, Lester Bowie, Freddie Hubbard, Astrud Gilberto és sokan mások. A Candid lemezkiadónál megjelent első két lemeze: Pasos Gigantes (1998) és iEscucha! (2000) kiváló kritikákat kapott épp úgy, mint a 2007-es Terminal Clarity, amely Bonilla Lester Bowie mellett eltöltött éveinek volt a reflexiója. Az új lemez a swing, a rock, a free jazz, a latin jazz és a funk stílusok elbűvölő keveréke, kellemes és megragadó, egyéni hangvételű alkotás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2L lemezkiadó  újdonságai

 

Dena Piano Duo – Mozart Grieg  Vol I-II   SACDs

Edvard Grieg (1843-1907) norvég zeneszerző, a skandináv zeneművészet kimagasló alakja, fiatal korában Mozart zenei hatása alatt állt. 1876/77-ben pályája csúcsán támadt az ötlete, hogy második zongora szólamot ír négy Mozart szonátához és a C minor Fantasia-hoz. Önmaga igen elégedett volt az alkotásokkal, de a korabeli zenei kritikusok nem osztották véleményét. K.A. Lindberg svéd zenekritikus azt írta az adaptációkról, hogy azok Mozart norvégiasításai és komoly zenésznek több tisztelettel kellett volna viseltetni az eredeti művek iránt.

A 2L kiadó lemezein a Dena Piano Duo (Tina Margareta Nilssen és Heide Görtz) avatott előadásában az alábbi műveket hallhatjuk:

 

A Vol. I. tartalma:

Sonate in C-Dur, K545: Allegro,

Sonate in C-Dur, K545: Andante

Sonate in C-Dur, K545: - Rondo Allegretto

Sonate in F-Dur, K533/494: Allegro

Sonate in F-Dur, K533/494: Andante molto

Sonate in F-Dur, K533/494: Rondo Allegretto

Sonate in G-Dur, K283: Allegro

Sonate in G-Dur, K283: Andante

Sonate in G-Dur, K283: Presto

Sonate in c-Moll, K475/457: Allegro molto

Sonate in c-Moll: K475/457: - Adagio molto

Sonate in c-Moll, K475/457: Allegro assai

  

A Vol. II. tartalma: 

Sonate in D-Dur für zwei Klaviere KV 448: Allegro con spirito

Sonate in D-Dur für zwei Klaviere KV 448: Andante

Sonate in D-Dur für zwei Klaviere KV 448: Allegro molto

Fantasie in c-moll KV 475: Adagio

Fantasie in c-moll KV 475: Allegro

Fantasie in c-moll KV 475: Andantino

Fantasie in c-moll KV 475: Piu Allegro

Fantasie in c-moll KV 475: Tempo primo

Altnorwegische Romanze mit Variationen für zwei Klaviere op. 51

A Vol. I. hibrid SACD, a Vol. II. SACD + Blue-ray lemezeket tartalmaz.

 

The Nordic Sound – 2L Audiophile Reference Recordings  SACD + Blu-ray CDk

Ez a 2L kiadó lemezeit bemutató „sampler” lemeze, amelyre az amúgy is kiváló albumok legjobban sikerült felvételeit tették. 19 felvétel hallható ezen a lemezen, több formátumban. Valamennyi változat a 24 bit/352.8 kHz-es  DXD forrás fájlokból készült. A hibrid SACD lemezen DSD sztereo és 5.1 surround, valamint CD sztereo formátumok vannak. A Blu-ray diszken Linear PCM és dts-HD Master Audio formátumok kaptak helyet. Jómagam csak CD sztereo változatban hallottam a lemezt, de úgy is megdöbbentett a hang minősége. A sampler-en az alábbi számok hallhatók:

Mozart: Violin Concerto no. 4 in D major KV 218 - Allegro

Mozart: Sonate in D-Dur für zwei Klaviere KV 448: Allegro con spirito

Nordheim: Colorazione (excerpt)

Åm: Vere Meininga (excerpt)

Gregorian Chant - Crux Fidelis

Islandsmoen: REQUIEM - Lacrymosa

Islandsmoen: REQUIEM - Confutatis

Gjeilo: North Country II

Plagge: Duels for 2 violins

Slåttetrall: Springar etter Gudmund Eide

Carter: Sonata for Violoncello and Piano - moderato

Bartók: SONATA for solo violin - fuga

Vivaldi: Recitative and Aria from Cantata RV 679, Che giova il sospirar, povero core

Schönberg: Sechs kleine klavierstücke op. 19 (1 and 2 excerpt)

Haydn: String Quartet In D, Op. 76, No. 5 - Finale - Presto

Ives: Overture & March 1776

Britten: Simple Symphony, op 4 - Boisterous Bourree

Sandvold: Orgelimprovisata over DEILIG ER JORDEN

Nystedt: Immortal BACH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok komolyzenei kiadó hirdeti, hogy lemezeik audiofil kategóriába tartoznak. A Challenge lemezkiadó CD lemezei valóban kiváló minőségűek, zeneileg és akusztikai színvonal tekintetében egyaránt. Az alábbi két lemez is ezt bizonyítja.

 

Cappella Pratensis – Missa de Sancto Donatiano  CD + DVD

1487 október 14-én este 7 órakor hangzott el Jacob Obrecht (1457-1505) szerzeménye a bruge-i Jacobskerk-ben. A  misét egy gazdag szőrmekereskedő Donaes de Moor felesége rendelte férje emlékére. A több mint 500 éves remekmű a Capella Pratensis ének-együttes előadásában hallható ezen a szép lemezen. A Cappella Pratensis a 15 és 16. század polifonikus mesterműveinek szakavatott előadója, az előadott darabokat tudományos kutatással dolgozzák fel az eredeti jelleg minél tökéletesebb megtartása céljával. Az együttes 1987-2002 között Rebecca Stewart, majd azt követően máig Stratton Bull zenei irányításával működik, kiváló énekesekből áll, valamennyiük képes vezető szólistaként énekelni, ha az adott darab jellege azt kívánja.

A Challenge Fineline Classical sorozatában megjelent album 2 lemezt tartalmaz. Az7 egyik egy kiváló hangminőségű audio CD, a másik egy NTSC DVD, amelyen az együttes korabeli öltözékben és templomban adja elő a zeneművet. A DVD ezen kívül zenetudományi háttéranyagát a mű keletkezésének körülményeiről. Az album páratlan hangulatteremtő erővel idézi fel a mise korának kifinomult művészetét.

 

Johann Sebastian Bach – Cantatas  2 CD

Ton Koopman vezetésével az Amszterdami Barokk zenekar és kórus 1999 és 2004 között Johann Sebastian Bach (1685-1750) valamennyi kantátáját lemezre játszotta. Ez a dupla album a 22 CD-ből álló, egyedülálló sorozat kiemelkedőn sikerült részleteit tartalmazza. A lemezborító tartalmazza a teljes sorozatban szereplő kantáták listáját és a lemez számát, amelyen szerepelnek. Koopman, aki Bach zenéjének kutatásának szentelte életét 2006-ban megkapta Lipcse város Bach Medal kitüntetését zenetörténeti Bach kutatásaiért.

Ez a 24 zeneművet tartalmazó kiadvány pompás kedvcsináló a teljes sorozathoz, amely egyedülálló vállalkozás a zenekiadás történetében. Az együttest kiváló szólisták egész sora egészítette ki: Sandrine Piau, Elisabeth von Magnus, Annette Markert, Klauss Mertens és még sokan mások.

A Challenge Classics sorozatában megjelent kiváló válogatás elnyerte az Edison Award díjat, amely a  Grammy Award holland megfelelője, nevét a győztesnek járó bronz szoborról kapta, amely Pieter D'Hont szobrász Thomas Edisont ábrázoló szobrának kicsinyített másolata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chris White   lemezei

 

A kanadai származású fiatal zongorista 1997-ben döntötte el, hogy a zenének szenteli életét. Az USA-ba költözött és Phi Kappa Lambda kitüntetéssel végezte el tanulmányait az Indiana University zenei fakultásán. Az iskola elvégzése után olyan együttesekben szerepelt, mint a Bloomington Symphony Orchestra (BSO) és több főiskolán és egyetemen kezdett tanítani jazz zongorajátékot, jazz történetet és jazz elméletet. Emellett újságírással kezdett foglalkozni (allaboutjazz.com, Chicagojazz, Piano Today) és mellesleg állandó fellépője híres chicagói jazz kluboknak és előkelő hotelek éttermeinek. A fellépések között még lemezkészítésre is maradt ideje a fiatal művésznek.

 

Young at Heart   CD

Tributuaries  CD

Eddig két lemeze jelent meg. A Young at Heart című szóló lemeze 2006-ban, a trió formációban felvett Tributuaries című lemez 2008-ban jelent meg.

A szóló albumon 18 szám hallható, olyan világslágerek szerepelnek rajta, mint a Moon River, az Embraceable You, vagy a címadó Young at Heart.

A Tributuaries lemezen saját szerzeményei hallhatók, a számok tisztelgések a jazz szülőhazája New Orleans, valamint neves zenészek: Herbie Hankock, Art Blakey, Chick Corea és Sonny Rollins zenéje előtt. Ezen a lemezen egy virtuóz technikájú, érett muzsikust ismerhet meg a hallgató. Csak "hab a tortán", hogy a lemez igen kiváló hangminőségű, és csak dicsérni lehet a „sideman”-ek, Nick Schneider (bőgő), Mike Jeffers (dobok) és néhány számon Jim Massoth (fuvola, saxofon) játékát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EMANEM   lemezek

 

A EMANEM kiadót 1974-ben alapította Martin Davidson, azzal a céllal, hogy olyan lemezeket adjon ki, amelyek „…túl jók és túl újszerűek ahhoz, hogy más lemezkiadók foglalkozzanak velük”.

Ez a meglepő hitvallás korántsem az egyetlen érdekesség, amit az illető úr honlapján olvashatunk. Aki kedveli a dolgok, ezen belül elsősorban a zene újszerű megközelítését, és tud angolul, annak érdemes ezt a szokatlan szerkezetű honlaprendszert végigolvasni. Rengeteg igazság van Davidson ott leírt gondolataiban és, hogy ezek a gondolatok működnek, azt misem bizonyítja jobban, hogy kitűnő lemezeket ad ki.

 

Veryan Weston – Allusions  CD

Veryan Weston zongoraművész az EMANEM kiadó egyik megbecsült művésze, szóló, duó, trió és kvartett formációban egyaránt hallható lemezeken. Weston maga a zenei nyitottság megtestesítője, számtalan jelentős projektben vett és vesz részt, többek között az 1980-as évek közepe óta rendszeresen szerepel koncerteken és lemezen a különleges hangú angol énekessel, Phil Minton-al.

 

Az Allusions Weston második szóló lemeze az EMANEM-nél, az első Tesselations for Luthéal Piano 2003-ban jelent meg. Azon a lemezen 52 pentatonikus skálával való kísérleteit szemléltette egy különleges hangszeren.

Az Allusions lemez anyagát Bösendorfer Grand zongorán játssza Weston és a zene szabad improvizáció, alkalmi referenciákkal más zongoristák (Paul Bley, Cecil Taylor, Bartók Béla és Conlon Nancarrow) ismert dallamaira. Ezek az ismerős és ismert dallamok fel-felbukkannak a zenében a Weston féle újraértelmezés izgalmas keretében. Az 1993-ban megjelent Playing Alone című lemezének borítóján ez olvasható: ...Szerkezetek adják a zeném alapját. Ezek spontán építésével tudom kifejezni azokat az emóciókat, amelyek a zongorához ültetnek...

Talán ez az önvallomás fejezi ki legjobban Veryan Weston mindig újat kereső művészetének lényegét.

 

Okkyung Lee/Peter Evans/Steve Beresford – Check for Monsters  CD

2008 márciusában készültek ennek a lemeznek a felvételei. Az angol-amerikai-koreai zenészekből álló trió rövid koncert körútján New Yorkban és Philadelphiában. A trió legismertebb tagját Steve Beresford zongoraművészt aligha kell bemutatni. Korábbi munkássága a London Improvizers Orchestra formációval, valamint a szaxofonos Evan Parkerrel a legendás improvizáló művészek sorába emelték. Peter Evans trombitás is letette már névjegyét, 2006-os szóló lemezén. (More is More, PSI kiadó) páratlan zenei és technikai adottságokat mutatott be. A trió legfiatalabb tagja a klasszikus zenész Okkyung Lee csellista szervezte az együttest és a koncert körutat. Az ő változatos zenei ízlése és érdeklődése kiválóan illeszkedik a trió zenei világába.

A hangszerek alapján a kamara zenéhez közelítő hangzást várnánk a lemeztől, de ez igen messze van a valóságtól. A három egymás játékát jól ismerő művész olyan energikus, izgalmas momentumoktól gazdag zenét improvizál, amelyben a zenészek egymásra is figyelve építgetik saját világukat. Erre a zenére lehetetlen nem odafigyelni. Izgalmas, lebilincselő zene ez, amely minden pillanatban szolgál meglepetéssel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIM csodalemezek

 

Jun Fukamachi At Steinway  (Take 2)    DXD Digital eXtreme Definition CD

A digitális hanghordozók hangminősége elmarad az analóg hanglemezek (LPk) minőségétől. Kiváló szakemberek egész sora dolgozik azon, hogy csökkentsék ezt a minőségbeli különbséget. Winston Ma a FIM lemezkiadó tulajdonosa a közvetlen vágott bakelit lemezeket ( Direct Cut LPs) tartja a legjobb hanghordozónak és régi álma volt újra felvenni egy ilyen lemezt a legfejlettebb digitális technikával.

Egy tökéletes minőségű példány a címben szereplő lemezből a lehető legjobb analóg lemezjátszó, a legfejlettebb digitális lemezkészítési technika, mindez együttesen hallható a DXD technológiával készült lemezen. Az eredmény egyszerűen lenyűgöző, mintha tényleg a szobában zongorázna Jun Fukamachi, ezen az 1976 július 5-én készült felvételen. A DXD lemezen 5 szám van, mindegyik két változatban: Van den Hul Colibri XC-HO és FIM Black Ebony hangszedővel lejátszva. A FIM hangszedő hangja valósághűbb, de mindkét változat nagyon megközelíti a tökéletest.

 

The All Star Percussion Ensemble  DXD

Az ütős hangszerek hangjának valósághű visszaadása nagy kihívást jelent a lejátszó rendszerek felé. A FIM Golden String Audiophile Repertory kiadásában megjelent  CD egy 1982-es MMG lemez anyagát hallhatjuk. A lemezen Harold Faberman ütőhangszeres művész, zeneszerző, karmester, zeneirendező által kiválasztott 10 kiváló ütőhangszeres zenész játszik Bizet, Beethoven, Pachelbel és Berlioz műveket. Csaknem 80 ütőhangszer hangja hallható ezeken a csodálatos felvételeken, amely a leghalkabb, legfinomabb részleteket és legdinamikusabb zenei tetőpontokat egyaránt valósághűen visszaadja. Érdemes a lemezt a szokottnál kissé nagyobb hangerővel lejátszani, ekkor jönnek elő a finom részletek igazán. Ez az első lemez abból a tervezett sorozatból, amely az ütőhangszeres pápaként tisztelt és elismert Faberman munkásságát mutatja be. Igazi zenei és akusztikai csemege, ez a U-Matic mesterszalagról nagy gonddal készített 24-bit, 352,8 kHz-es DXD lemez.

A lemezen szereplő zenészek: Harold Farberman, conductor, Everett Firth, Boston Symphony, Roland Kofloff, New York Philharmonic, Mickey Bookspan, Philadelphia Orchestra, Donald Miller, Cleveland Orchestra, Walter Rosenberger, New York Philharmonic, John Siroka, Pittsburgh Symphony, Morris Lang, New York Philhrmonic, Bent Lyllof, Royal Danish Orchestra, Abraham Marcus, New York Metropolitan Opera Orchestra, Arthur Press, Boston Symphony.

 

A FIM lemezkiadóról (angol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kirkelig  kiadó lemezei

 

Aage Kvalbein & Iver Kleive – Til trøst  CD

Meditáció csellóra és zongorára –röviden így foglalhatnánk össze ennek a szép lemeznek a jellemzését. Norvégia talán két legjobb zenésze Aage Kvalbein cselló művész és Iver Kleive billentyűs, akinek legismertebb műve a Requiem a csodálatos akusztikájú Jakob kápolnában vett fel 17 lélekemelő zeneszámot Erik Hillestad a Kirkelig kiadó vezetőjének válogatása alapján. Albioni Adagio című szerzeménye, Bach-Gounod Ave Maria című száma, J.S. Bach Air című darabja is szerepel a válogatásban. De szerepel a számok között orosz és svéd népdal, sőt egy Ennio Morricone szerzemény is. Ezeket az eltérő kultúrkörből és más korból származó számokat a két kitűnő zenész elbűvölően szép egységes hangulatú egésszé alakítja.

 

Rim Banna – April Bossom  CD

Rim Banna Kari Bremnes mellett a Kirkelig lemezkiadó egyik sztárja. A szép hangú palesztin énekesnő Nazareth városában született és bár hosszú ideje nyugaton él nem felejtette el szülőhazáját és népét. Ezen a lemezén egyik kedvenc műfajának hódol: gyermekdalokat énekel. Húsz szép dal szerepel a lemezen, döntően Rim Banna szerzeményei, de vannak közöttük feldolgozott palesztin népdalok is. Norvég, török és amerikai zenészek, valamint egy Nazareth-i gyermekkórus kíséri az éneket. A lemezről képet kaphatunk arról, hogy milyen vidám és örömteli a palesztin gyerekek élete, ha éppen nem dúlja háború a szülőföldjüket.

A Norwegian Church Aid és más karitatív szervezetek jóvoltából a lemezt ingyen osztották a Gázában élő palesztin gyermekek között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groove Note  lemezek

 

True Audiophile The Best of Groove Note   SACD

Ez a csodálatos válogatás a Groove Note kiadó audiofil lemezeinek legjobb számait tartalmazza. A kiadót Ying Tan a Classic Records egyik alapító tagja hozta létre. Lemezeiket CD, SACD és 180 grammos LP kivitelben gyártják.

Ez a CD lemez két különböző réteget és két egymástól különböző programot tartalmaz. A DSD sztereo program, 14 számot tartalmaz, a DSD többcsatornás program a 14-ből csak 7 számot. A bővebb programban öt számmal szerepel Jacinta, aki a Groove Note egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze. Finom lágy, szinte búgó hangja kiválóan érvényesül a különleges minőségű lemezen. Három számmal szerepel az összeállításban Eden Atwood jazz énekesnő, Anthony Wilson gitáros/zeneszerzőnek két saját szerzeménye szerepel a lemezen. Luqman Hamza zongorista/énekes, Bennie Wallace szaxofonos, Roy Gaines blues gitáros/énekes és Bill Cunliffe jazz zongorista egy-egy számmal szerepel a válogatáson. Ez a lemez a kiváló zeneszámok mellett tökéletes akusztikai élményt nyújt.

 

Anthony Wilson Nonet – Power of Nine  SACD

Diana Krall zenekarának egyik erőssége Anthony Wilson Nonet gitáros/zeneszerző/zenei rendező. Ezen a néhol dinamikus, ritmusos, néhol finoman elmélázó lemezen többségében Wilson saját szerzeményei szerepelnek. Rendkívül sokoldalú gitárost ismerhetünk meg a lemez alapján, a kísérő zenekart is igen sikeresen válogatta össze, mindenekelőtt Donald Vega zongorajátéka kívánkozik kiemelésre. A lemez harmadik számát (Looking Back) Diana Krall énekli a tőle megszokott igen magas színvonalon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockfisch Records  újdonságok

 

Allan Taylor – leaving at dawn  SACD

Allan Taylor -t nem kell bemutatni az akusztikus zene kedvelőinek, lemezei, mint a Colour to the Moon vagy a Hotels and Dreamers megtalálhatók a gyűjteményeikben. Sokat utazó, turnézó érett művész osztja meg velünk személyes élményeit, ezen a lemezen. A 12 szám mindegyike egy kis remekmű. Ha lehet még az eddigi lemeznél is jobb, briliáns gitárjáték és a megszokott érzelmesen férfias énekhang szinte elvarázsolja a hallgatót, aki maga is utazni szeretne. Érett poéta szól hozzánk a számokban, a lemez minden sora, hangja a helyén van, a természetes professzionalítás lenyűgöző élménye még jóval a zene elhangzása után is hat.

A Stockfisch kiadó, mint mindig most is kiváló kíséretet adott Taylor mellé, különleges hangszerek egész sora szólal meg a kíséretben, igen kiváló a hangszereléssel. A lemez hangminősége a megszokott Stockfisch színvonal, jobbat elképzelni is nehéz.

 

David Munyon  -  Big Shoes  CD

Vannak énekesek, akiknek a hangja a lelkünkig hatol, nem tudunk szabadulni a hatásától. Ilyen zenész és énekes David Munyon. Jómagam a Stockfisch kiadó Closer to the Music című válogatás lemezén hallottam egy számát és őszintén szólva lenyűgözött ez a szépnek egyáltalán nem nevezhető különös, „öregemberes” dünnyögő énekhang. Ezen a lemezen az amerikai folk és rock zene legnagyobb slágereit énekli el Munyon, átformálva a saját, semmihez sem hasonlítható stílusára. Tom Waits, John Fogerty, Bob Dylan, John Prine, Cat Stevens, Prince és mások legnagyobb slágerei szólalnak meg a csodálatos, lélekbe markoló rekedtes hangon. Szinte nincs gyengébb szám a lemezen, de ha valamit mégis ki lehet emelni az Bob Dylan A Hard Rain's A-gonna Fall című száma, ezt tényleg maradandó élmény meghallgatni. Egy kopott gitártokkal utazó farmernadrágos, tornacipős világcsavargó énekli ki a lemezen a lelkét – nekünk. Kevesen tudják, hogy David Munyon nemcsak kiváló énekes és zeneszerző, hanem igen jó festő is. Itt láthatók olajfestményei!  

Hangminta a Big Shoes albumról

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Reference Recordings audiofil lemezei

 

A több mint 30 éve alapított Reference Recordings lemezkiadó nagyszerű felvételei kivételes szakértelemről tanuskodnak. Sokan tudják azt is, hogy ez jórészt a kiadó első számú emberének, Prof. Keith O. Johnson-nak köszönhetők. A kiváló szakember több mint 50 éves pályájáról az angolul tudók az alábbi linken olvashatnak részletes beszámolót  UltraAudio.com.

 

Jean Philippe Rameau –  Pièces de Clavecin en Concerts     HDCD

Jean Philippe Rameau (1683-1764) francia barokk zeneszerző, a francia felvilágosodás korának legnagyobb zenei alakja 1741-ben írta ezeket a remekműveket, melyekben a csembaló főszerepet játszik hegedű vagy fuvola illetve viola da gamba kísérettel. Különleges helyet foglalnak el ezek a koncertek a zeneszerző életművében, hiszen ez az öt mű jelenti egész Rameau kamarazene-termését. E remekbeszabott darabok gyűjteményes előadására koncerteken nagyon ritkán kerül sor. Ezen a szép lemezen a teljes sorozat csendül föl nemzetközi hírű muzsikusok előadásában. A Reference Recordings lemezén a kitűnő Baroque Nouveau együttes (Charles Sherman-csembaló, Anthony Martin hegedű, Stephen Schultz – barokk fuvola, és Josh Lee – viola da gamba) szólaltatja meg a darabokat korabeli hangszereken. Aki hallott már lemezről barokk zenét az jól tudja, hogy milyen nehéz a korabeli hangszerek hangjának jó minőségű felvétele. A Reference Recordings hangmérnökeinek sikerült megoldani ezt a cseppet sem egyszerű feladatot. A négy zenész virtuóz játéka mellett éppen a hangszerek kiegyenlített hangja adja a felvétel különleges értékét. Nagyon ritkán hallani, ilyen tökéletesen előadott és felvett barokk műveket.

 

Clark Terry – The Chicago Sessions 1994-1995  HDCD

Clark Terry az amerikai jazz nagy öregje több mint 60 éves zenei karrierrel dicsekedhet. Hét amerikai elnöknek játszott már, több mint 50 nemzetközi fesztiválon volt díszvendég, se szeri, se száma a lemezeivel elnyert díjaknak, mint pl. a Grammy Award. Több mint 200 jazz számot szerzett és több kitűnő könyvet írt a fúvós jazz zenét tanuló fiatalok számára.

A Reference Recordings kiadónak a közelmúltban lehetősége volt két lemezt is készíteni, amelyen Clark Terry, Bob Lark és a De Paul University Big Band társaságában hallható. Mára ezek a lemezek eltűntek a lemezboltok polcairól, ezért számít értékesnek ez a válogatás, amely a két lemez legsikerültebb felvételeit tartalmazza egy lemezen. Ráadásul a Reference Recordings kitűnő szakembere „Prof.” Johnson tovább javított a felvételek minőségén, így a lemez valóban „élő” hangulatot varázsol a szobába.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mixed Media Promotion ajánlata

 

Harry Skoler – Two Ones  CD

A kiváló jazz klarinétos Harry Skoler negyedik saját lemezén Ed Saindon vibrafon művész szerzői társaságában duó és más zenészekkel kvintet formációban játszik.

Skoler és Saindon a jó nevű Berkley College of Music -ban tanít, emellett számtalan cikke jelent meg a Down Beat szaklapban a klarinét oktatás területéről. Nem kevésbé ismert művész Ed Saindon, aki előzőleg olyan neves jazz zenészekkel készített lemezeket, mint Kenny Werner és Dave Liebman. Skoler és Saindon zene együttműködése 1993-ban kezdődött, és azóta több lemezen szerepeltek együtt. Ennek a lemeznek 9 számát Saindon szerezte, a további 5 szám közös szerzemény. Egy érdekessége a lemeznek a Leaves of Autumn című szám, amely Kozma Hulló levelek című szerzeményét idézi.

Nagyon szerethető és élvezhető zenét játszanak. A kvintet felállásban a klarinét, a fuvola, a vibrafon és a zongora hangjának különleges keveréke adja a zene sajátos hangulatát. A duó felállásban a játék érzelmessége kerül előtérbe.

 

 

 

 

 

Egy új audofil lemezkiadó a komolyzene világában

 

A Yarlung lemezkiadó tulajdonosa Bob Attiyeh ambiciózus célkitűzésekkel indított. Fiatal, de nemzetközileg ismert, koncert-érett komolyzenészek lemezeit adják ki, előnyben részesítik a XX. és XXI. századi zeneszerzők műveit és különleges figyelmet fordítanak a zenei felvételek során a hangminőségre. Bob a minimalista irányzat képviselője: minél kevesebb, jól elhelyezett mikrofonnal és minél rövidebb kábelekkel dolgoznak. A nekünk küldött lemezeik arról tanúskodnak, hogy fényesen sikerült céljaikat megvalósítani.

 

Martin Chalifour in the Walt Disney Concert Hall  24 Karat Gold Audiophile  CD

Ez a lemez a Yarlung kiadó jelenlegi „zászlóshajója”. Méltán az! A felvételek a világ egyik legkiválóbb akusztikájú hangversenytermében, a Walt Disney Concert Hallban készültek, ahol gyakori vendég Martin Chalifour a Los Angeles-i filharmonikus zenekar első koncertmestere. A lemez felvétele során, az öt használt hegedű közül két Stradivári és egy Quarneri volt és egy kiváló hangú Steinway zongorán játszottak a zongoristák: Joanne Pearce Martin és Bryan Pezzone. Ennek köszönhetően egészen kivételes akusztikai élmény vár a hallgatókra, ha felteszik játszójukra ezt a lemezt.

A lemezen Poulenc, Schönberg, Debussy, Ravel Stravinsky és J.S. Bach művei hallhatók, valóban kiváló, avatott előadásban. Egy zenei érdekesség az első szám a lemezen, Francis Poulenc Sonata for Flute and Piano c. szerzeménye, amelyet Martin Chalifour hangszerelt hegedűre.

Ez a  lemez, hasonlóan a többi Yarlung CD-hez bőséges információt tartalmaz a zeneszámokról, a zenészekről, a hangszerekről és a felvétel technikai részleteiről.

A lemez letöltéssel megvehető a Linn Records honlapjáról ITT

 

David Howard   CD

David Howard klarinétos 1981 óta játszik a Los Angeles Filharmonikus Zenekarban. A kiváló előadó előszeretettel játssza kortárs zeneszerzők műveit. Ezen a lemezen a 2006-ban elhunyt Galina Ustvolskaya, valamint Steven Stucky és Esa-Pekka Salonen szerzeményeit játssza. Ez utóbbi két kortársszerzőt személyes barátság is fűzi az előadóhoz. A lemez befejező részében Johannes Brahms klarinét kvintettjét játssza el a művész, ez a szám a klarinétosok álma, a hangszer legmélyebb kifejező lehetőségeit is kihasználja. Ez utóbbi mű élő előadáson került felvételre.

 

Janaki String Trio – debut  CD

A Janaki vonós trió fiatal tagjai: Serena McKinney és Katie Kadarauch hegedűművészek és Arnold Choi csellista komoly díj tulajdonosai (Coleman Foundation Award, Concert Artist Guild Award). A lemez első hangjaitól kezdve nyilvánvaló a fiatal zenekari tagok kiemelkedő tehetsége. A zenéjükből áradó friss dinamika és energia lenyűgöző. Kiváló hangfelvételi technika érezhető ezen a lemezen is, amely a régi olasz hangszerek csodálatos hangját valósághűen adja vissza. Igényes programmal szerepelnek a lemezen, Beethoven és Penderecki művek mellett két ma is élő és alkotó zeneszerző Jason Barabba és David Lefkowitz egy-egy szerzeményét is előadják.

 

David Fung – Evening Conversations  CD

A fiatal, tehetséges zongoristának ez a második lemeze a Yarlung kiadónál. Az első lemeze A Jonrney from  Hubris to Humility címmel jelent meg. A lemez igen gazdag zenei világot fog át Mozart, Chopin, Scarlatti, Schumann és Rachmaninov szerzeményei mellett Tan Dun 1978-ban született Eight Memories in Water Color című műve is szerepel. Kiváló technikájú, dinamikus előadót ismertünk meg a lemezen, aki az érzelmeknek sincs híjján a játéka alapján.

 

Yarlung Records Player  - hallgasd a zenét!

 

 

A Yarlung-völgy Közép-Tibet szent helye, mondák szerint az ég és a föld találkozási pontja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linn Records lemezek

 

Gareth Williams Power Trio – Shock!   SACD

Gareth Williams jazz énekesek és zenészek (Claire Martin, Martin Taylor, Jim Mullen stb.) kísérőjeként és saját zenekarával is maradandót alkotott az elmúlt évtizedben. Nem véletlenül sokan a szigetország egyik legjobb zongoristájának tartják. Pályája 1993-ban indult, a Magyarországon is járt Us3 hip-hop/jazz együttesben. Azóta számtalan különböző szerepben (zongorista, zenei vezető, hangszerelő, zeneszerző) bizonyította kivételes tehetségét. Ezen a kiváló lemezen Laurence Cottle basszus gitáros és Ian Thomas dobos működnek közre. A zenei stílus az electric-jazz és a funk/fusion eklektikus keveréke, izgalmas és stimuláló.

Williams 12 szerzeménye mellett egy feldolgozás, John Coltrane: Giant Steps című szerzeménye is szerepel a programban. Címével ellentétben ez a lemez nem sokkoló, hanem inkább ötletgazdag, nagyon hallgatható alkotás.

 

Scottish Chamber Orchestra – Beethoven Piano Concertos 3,4 & 5    2 SACD

A Skót Kamarazenekar (SCO) Sir Charles Mackerras vezényletével, Artur Pizarro zongoraművész közreműködésével játszik ezen a kiváló lemezen. 

Az 1974-ben alakult zenekart, Skócia egyik kulturális nagykövetének tartják, hazai fellépéseiknek se szeri se száma és rendszeresen turnéznak világszerte. Nagysikerű fellépéseik színhelye az Edinburgh Internation Festival, ahol elsősorban opera előadásaik arattak emlékezetes sikereket.

Beethoven (1770-1827) problémákkal teli életének utolsó szakaszában szerezte ezeket a zeneműveket. Az első vázlatok a No.3 koncerthez 1796-ban készültek és csak 1811-ben fejezte be a csaknem 40 perces No.5 (Empero Concerto) megírását. Számtalan kiváló felvételen hallhatók ezek a művek, már az 1930-as években is készültek felvételeik, a kiváló zongorista Arthur Rubinstein háromszor játszotta lemezre ezeket. A Bluthner Grand zongorán játszó portugál zongoraművész és a zenekar jól ismerik egymást, számtalan közös fellépésük adta meg a biztos alapot ezeknek a sikerdaraboknak szinte hibátlan interpretálására. A csaknem két órás program maradandó élményt nyújt a hallgatónak, lenyűgöző képet adva Beethoven zeneszerzői géniuszáról.

 

Barb Jungr – Walking In The Sun   SACD

Az érdekes arcú és gyönyörű hangú énekesnő ezen a lemezén 13 csodálatos dal hallható, részint saját szerzemények, részint feldolgozások, mint Bob Dylan, Erik Bibb és Jimmy Cliff számai, valamint egy tradicionális szám, a Run On For A Long Time.

Bo Diddley Who Do You Love című szerzeménye az első szám a lemezen, ez azután meg is adja az alaphangulatot a lemez hallgatásához. Ismét megcsodálhatjuk, hogy Jungr milyen határozottsággal teszi sajátjaivá a hatalmas slágereket, oly módon, hogy szinte csodálkozunk azon, hogy eddig miért is hallgattuk meg azokat saját előadóiktól. Ha valaki ezt Bob Dylan számaival is meg tudja ezt tenni… ahhoz nem kell már külön dicséretet fűzni.

Hihetetlenül professzionális zenész team kíséri az énekesnőt a lemezen, a számok többségét Jessica Lauren hangszerelte, minden dicséretet megérdemlő színvonalon.

 

Dunedin Consort – Messiah  2 SACD

Händel oratóriumai, ezek csodálatos remekművek kényszer hatására születtek. A több mint 30 évig Londonban élő és alkotó zeneszerző operái bukása után fordult ehhez a műfajhoz. 1741-ben Devonshire hercege felkérte, hogy látogasson Dublinba és rendezzen koncertet jótékonysági intézmények számára. Erre a meghívásra készült a Messiás Händel  legszebb alkotása. A Linn kiadó dupla lemezén a mű első előadásának állítanak emléket, ezen a később 30 énekes helyett mindössze 12, közöttük hét szólista szerepel. A grandiozitás helyett finom részletek uralják ezt a kitűnő előadást. A John Butt vezette Edinburgh-i Dunedin Consort a kamara zenélés legszebb pillanatait idézi ezen a szinte tökéletesnek nevezhető felvételen. Az énekesek közül Matthew Brook, Clare Wilkinson és Annie Gil nevét érdemes kiemelnünk. A 2007-ben a Classic FM Gramophone Award díjat a Baroque Vocal Album 2007 kategóriában elnyerő lemez minden lemezgyűjtemény díszdarabja lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kevin Brady Trio  lemezei Living Room Project kiadó

 

Common Ground CD

Zeitgeist CD

Kevin Brady dobos és Dave Redmond bőgős Bill Stewart „Telepathy” című lemezén hallottál először Bill Carrothers fiatal amerikai zongorista játékát. Brady aki kitűnő szervező is egyben megkereste a zongoristát és közös együttesben való szereplésre invitálta. 2007-ben egy turnéra indult a trió John Moriarty gitárossal kiegészülve. Ennek a turnénak az eredménye volt a Common Ground című lemez, amelyen trió és kvartett formátumban is játszanak. Ezen a lemezen meghatározó, hangulat teremtő elem Moriarty, kellemes gitár játéka.

 

Teljesen más hangulat és stílus jellemzi a Zeitgeist című lemezt, amelyen trió formátumban játszanak. A lemez címe átvitt értelemben a közös gondolkodásra utal és a lemezt hallgatva igen találónak érezhetjük a cím megválasztását. A három zenész játékában visszaköszön az a különleges interaktív demokrácia, amivel az eredeti Bill Evans trió iskolát és stílust teremtett az 50-es évek végén. Ezen a lemezen a zenei inspiráció és kihívás teremtés záloga Carrothers briliáns zongorajátéka. 10 szám szerepel a lemezen, egyetlen idegen szerzemény, Wayne Shorter Black Nile című száma, a többi a trió tagjainak szerzeménye. Ez a lemez, ha lehet még jobb hangminőségű, mint az előző albumuk. Mindenkinek ajánljuk.

 

 

 

 

A Lisa Reedy Promotions ajánlja

 

Rented Mule – X CD

A Rented Mule együttes (Don „D.A.” Jones) és (Dan Greenberg) jazz zenészek agyszüleménye. Mindketten Philadelphiában élnek és eddigi zenei pályafutásuk megalapozta hírnevűket a Fusion Jazz és a Rhythm & Blues világában. Don „D.A.” Jones fiatal dobosként Phil Lightfoot, Daryl Brown és Gerry Brown szárnyai alatt bontakoztatta ki tehetségét, majd olyan hatalmas egyéniségekkel lépett fel, mint Sun Ra, Sonny Stitt, Pharoah Sanders és Gloria Gaynor. Az együttes másik alapítója Dan Greenberg bőgős, aki nem kevésbé híres előadókkal szerepelt, többek között Bo Diddley, Brend Smith és Krunch nevét érdemes megemlítenünk. A két alapító jó kis együttest hozott össze, a tagok nemcsak kiváló zenészek, de jó zeneszerzők is a hangszereléshez is értenek.

A lemezen izgalmas zene hallható, amely az első hangtól az utolsóig leköti a hallgató figyelmét. Első lemezük a 2007-ben megjelent Rented Mule után az X című lemez is igen sikeresnek ígérkezik.

 

 

 

Steven Hashimoto Chicago egyik legismertebb jazz zenésze

 

Mothra – Steven Hashimoto

-         Giri  CD
-
         Tradewind  CD

Azul Oscuro – Sueños Latin Jazz CD

Az 1975-ben alakult Mothra sextet volt Hashimoto első együttese. Kezdetben mindent játszottak Lester Youngtól Chick Coreáig, számtalan, talán több száz zenész megfordult az együttesben, amíg körülbelül tíz éve kialakult az a felállás, amelyben ma is játszik az együttes: Kathy Kelly (vibraphone), Dan Hesler (saxophones, flute), Neal Alger (guitar), Heath Chappel (drums), Steven Hashimoto (electric bass).

Nem lehetséges, de nem is kell kategorizálni az együttes stílusát. A 2000-ben megjelent Giri című lemezen még erőteljesebben érződik Hashimoto japán zenéhez való kötödése, például a lemezen található High Moon tradicionális amerikai country dal adaptációjában.

A későbbi lemez, a 2008-ban megjelent Tradewind már egy tökéletes zenei olvasztótégely jegyeit viseli magán, semmire sem hasonlító, mégis ismerős számokat hallunk, amelyeket egyszerűen jó hallgatni. Ez utóbbi lemez a kiváló Chicago Sessions sorozat tagja!

Hashimoto egy másik zenei formációja az Azul Oscuro több zenészt számlál, némelyikük a Mothra formációban is játszik, de a többséghez alkalmazkodva itt más zenei koncepcióhoz kell alkalmazkodniuk. Ez a lemez Hashimoto latin jazz iránti rajongását hívatott bemutatni. Az ő szerzeményeit játsszák, de szerepel a lemezen Lennon-McCartney, valamint Ray Baretto egy-egy szerzeménye is.

 

 

Delta Groove Music újdonságok

 

Delta Groove All-Stars Blues Revue „Live at Ground Zero Vol. I-II CDk

Randy Chortkoff-nak a kiváló Delta Groove lemezkiadó vezetőjének van oka büszkeségre, a legkiválóbb blues kiadóként ismerték el tevékenységüket a 2009 Keeping The Blues Alive díjjal. Az ünneplésre a Mississippi delta szívében lévő Clarksdale-ben került sor. A blues fellegvárának számító Ground Zero Blues Club-ban 12 órás előadáson mutatták be legújabb zenéiket a kiadóhoz tartozó előadók. Az élőben rögzített előadás legjobb számai két lemezen adták ki.

Néhány név a lemezen szereplő előadók és együttesek hosszú listájáról: Los Fabulocos, Junior Watson, Mike Zito, The InsomniaCS, The Mannish Boys, Kid Ramos.

 

Rod Piazza & The Mighty Flyers Blues Quartet – Soul Monster CD

Rod Piazza-át aligha kell bemutatni azoknak, akik szeretik a harmonikás blues számokat. A mindig elegáns harmonikás/énekes/zeneszerző 44 éve játszik blues zenét és ez a 24. lemeze. Piazza elismert harmonikásnak számít, amit mi sem mutat jobban annál, hogy a Hering harmonika gyár róla nevezte egyik csúcs modelljét, (Hering Rod Piazza model Pure Bronze). Hatalmas harmonika szólók vannak a lemezen, amelynek zenei anyaga igen változatos az agresszív, tekerős blues számoktól (Sunbird) a lassú party slágerekig. (Talk To Me) minden megtalálható rajta, ami felderíti egy blues rajongó szívét.

 

Candye Kane – Superhero  CD

A súlyos betegségből csodával határos módon felépült énekesnő lemeze igen sikeres visszatérés. Fiatal kora ellenére gazdag zenei pálya áll háta mögött, 9 lemez és értékes díjak sokasága. Hétszer kapta meg a Best Blues Bond Award/San Diego Music Awards díjat és 1998-ban az év előadója is lett San Diego-ban. Ez a lemez 15 dinamikus számot tartalmaz, Kane énekhangja uralja a lemezt, a kitűnő kísérő zenekar, pedig egyszerűen hibátlanul látja el feladatát. Kiváló hangszeres zenészek Kane saját zenekarának tagjai, mindenekelőtt Laura Chavez gitár játékát kell kiemelnünk. Speciális vendégek is játszanak néhány számon, ezek a hangszeres szólisták a Delta Groove legnagyobb egyéniségei: Mitch Kashmar, Kid Ramos, Stephen Hodges neve kívánkozik kiemelésre. Fáradt, enervált hallgatók ébresztője lehet ez a vidám, energiával, élettel teli CD.