Science park épül Debrecenben

Kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központot hoz létre a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park Kft. Debrecenben. A Debrecen Vagyonkezelő Zrt., a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-ből álló kft tagjai célul tűzték ki egy olyan zöldmezős beruházás megvalósítását, amelynek eredményeképpen létrejöhet a gyógyszeripari kutatás-fejlesztési és innovációs célokat szolgáló épületegyüttes, az úgynevezett "science park". A közel hatmilliárd forint összköltségű projekt 50%-os támogatását a Gazdaságfejlesztési Operatív Program innovációs és technológiai parkok támogatására kiírt pályázaton nyerte el a társaság.

 

A Pólus program és az ahhoz kapcsolódó Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter szakmai bázisán működő Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park Kft. fejlesztésének eredményeként az innovációs és technológiai parkba olyan vállalkozások fognak betelepülni, amelyek további vállalkozásokkal, felsőoktatási intézményekkel, akadémiai kutatóintézetekkel együttműködve képesek korszerű, magas hozzáadott értékű, export- és piacképes, új vagy továbbfejlesztett termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozására, piacra való bevezetésére, amelyek az előbbi tevékenységeken túl esetenként a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kötődő termelési, szolgáltatási tevékenységet is végeznek. Ezek részben a gyógyszeripari kutatás-fejlesztéssel foglalkozó "spin-off" vállalkozások, illetve olyanok, amelyek tagjai a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszternek. A "science park" leendő vállalatai a Richter Gedeon Nyrt. kivételével jellemzően a magyar gyógyszerkutatás területén működő kis- és közepes vállalkozások, amelyek tevékenységük során nem elsősorban meglévő termékeiket, eljárásaikat tervezik továbbfejleszteni, hanem teljesen új K+F+I tevékenységet végeznek, ami által új piacképes termékeket, szolgáltatásokat, technológiákat hoznak létre.

 

Az épület a bérlők előzetes igényeihez igazítva kerül kialakításra. Funkcióját tekintve biotechnológiához kapcsolódó kísérleti laborok, irodák és injekciós gyógyszerformákat fejlesztő területek adják az épület hasznos részét.

 

A közel hatmilliárd forintos, kb. 8.000 négyzetméter területű korszerű kutatóbázis, a "science park" létrehozása számos közvetlen előnnyel jár. Amellett, hogy ösztönzi a nemzetközi és hazai kutatói teamek, illetve a gyógyszeriparban új, innovatív termékek szolgáltatások létrehozását, új kutatási módszerek kidolgozását, lehetőséget ad nemzetközi kutatás-fejlesztési tapasztalatok adaptációjára. Nemzetközi, hazai és regionális szinten tudományos fejlesztések, újdonságok elérésére, illetve a gyógyszerészet és a biotechnológia területén nemzetközileg is versenyképes K+F termékek, szolgáltatások előállítására. Ezen túl a beruházás hozzájárul a munkahelyteremtéshez, illetve azok megőrzéséhez.

 

A közvetlen előnyök mellett hosszú távú hatásai is rendkívül pozitívak. Többek között javítja a kutatás-fejlesztés feltételrendszerét, erősíti a felsőoktatás innovatív tevékenységét, növeli a kutatói munka és életpálya vonzerejét, hozzájárul az intézményi és vállalati együttműködés erősítéséhez, a kutatás-fejlesztés szellemi tőkéjének helyben tartásához, a nemzetközi színvonalú K+F eredmények közvetlen hasznosításához a gazdasági élet szereplőinek bevonásával. Ugyanakkor erősíti Debrecen, mint "pólusváros" regionális központi szerepkörét, illetve jelentősen hozzájárul a tudás-alapú gazdaság megteremtéséhez.

 

Az induló beruházás előzménye az a kormányzati célkitűzés, amelynek értelmében a magas hozzáadott szellemi értékű gyógyszeripari innovációs tevékenységhez, mint országos jelentőségű húzóágazathoz, köztük elsősorban a biotechnológiai kutatáshoz szükséges tudásbázist és infrastrukturális hátteret koncentráltan, úgynevezett pólusvárosokban hozza létre.

 

Ennek jegyében született meg 2008 a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter, amely a magyarországi klaszterek között egyedülálló módon egyesíti a tőkeerős közép- és nagyvállalatok, az innovatív egyetemi "spin-off" és "start-up" vállalkozások, az önkormányzat, valamint az egyetem és a kamara iparfejlesztési törekvéseit. A klaszter 26 tagból áll, s köztük az egyik legjelentősebb vállalat a Richter Gedeon Nyrt. A gyógyszeripari vállalat a várossal, az egyetemmel és a kereskedelmi és iparkamarával kötött együttműködési szerződés keretében indította el 2008-ban a több mint 15 milliárd forint értékű és a mintegy 110 főt foglalkoztató biotechnológiai gyógyszeripari beruházását Debrecen Határ úti Ipari Parkjában. Szintén e klaszter keretében, csatlakozva Debrecen - mint a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés pólusvárosa - törekvéseihez született meg az elképzelés, hogy a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park Kft., amelynek tagjai Debrecen Vagyonkezelő Zrt., a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központot, úgynevezett "science park"-ot hoz létre.

 

A kezdeményezés fő célja, hogy a Pólus program keretében Debrecenben megfelelő kutatási technológia létrehozásával az adott ágazat vagy szakterület számára egyedi, magas szintű, testreszabott K+F+I, valamint technológiai inkubátor szolgáltatások széles skáláját nyújtsa.

 

Debrecen város pólusprogramjának középpontjában a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés és az ehhez kapcsolódó tudásbázisú gazdaságfejlesztés áll. Többek között a program keretében létrejövő Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszternek is köszönhetően a régióban komoly gyógyszeripari K+F együttműködés jött létre. A Richter Gedeon Nyrt. eddig is meghatározója volt a térség gazdasági fejlesztéseinek, emellett a Debreceni Egyetemmel is kiváló kapcsolatot ápol számos tudományos és egyéb együttműködés formájában. A Richter Gedeon Nyrt. többek között ezért csatlakozott különös örömmel a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park Kft. néven működő gazdasági társasághoz. Összhangban eddigi beruházásaival - a tagokkal már korábban kialakított együttműködéssel - immáron a Debrecen Vagyonkezelő Zrt.-vel, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával létrehozott Kft. tagjaként is hozzájárulhat a régió, illetve az ország fejlődéséhez.

 

Magyar irányítású vállalatként a Richter számára kiemelten fontos a hazai tudásbázis, a magasan képzett szakemberek közreműködése a magas szellemi hozzáadott értékkel bíró termékek létrehozásában. Ezt jól példázza a 2008-as biotechnológiai üzem megépítésére irányuló beruházása, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park Kft.-ben való részvétele, azaz a "science park" projektben való közreműködése. A már épülő biotechnológiai üzem, valamint a gyógyszeripari kutatás-fejlesztési és innovációs célokat szolgáló épületegyüttes és az abban helyet kapó kis- és közép vállalkozások tevékenysége között komoly szinergia mutatkozik. A projekt célja, hogy ezen innovatív vállalatokkal együttműködve, azok szellemi termékeit, illetve Debrecenben létrejövő infrastruktúráját is - biotechnológiához kapcsolódó kutatólaboratórium - felhasználva teremtsen a hazai gyógyszeripar, ezáltal a nemzetgazdaság egészére nézve is értéket. Ennek keretén belül nem csupán a hazai gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben érdekelt kis-és középvállalkozásoknak teremt világszínvonalú infrastrukturális hátteret, hanem magas hozzáadott értékű export- és piacképes új, vagy továbbfejlesztett termékek, technológiák, szolgáltatások kidolgozására lesz lehetősége, amellyel hozzájárulhat Magyarország K+F+I nemzetközi hírnevének öregbítéséhez.

 

forrás: LeanDesign