Szöveges keresés
Adatbázisok
Nyitólap - Hírek
Bemutatkozás

Friss Akciók!

Műszerkatalógus

Rendezvények

Tudásbázis

Műszer piac

Hírlevél

Hirdetési árak Szerkesztőség Rólunk írták Portáltérkép

Keresés eredménye

Adatbázis: Termékek
Keresés típusa: Fajta szerint
Keresett szó:

ÉRINTÉSVÉDELMI MŰSZER, ÉVÉ MÉRŐMŰSZER, ÉRINTÉSVÉDELEM VIZSGÁLÓ

Global Focus Kft. Budapest, 1119, Etele u. 59-61
Tel: 481-1233, 481-1231, 481-1161, Fax: 203-4355, http://www.globalfocus.hu, MŰSZERHÁZ, email E-mail, E-mail 2
Forgalmazott termékek: ÉRINTÉSVÉDELMI MŰSZER, ÉVÉ MÉRŐMŰSZER, ÉRINTÉSVÉDELEM VIZSGÁLÓ >> Teljes lista(82 termék)
Forgalmazott gyártók: Brabender; CROPICO; Dickson; EMG; Fluke; G-Com; GoodWill; Greisinger; GW-INSTEK; Hart Scientific; IRCON; Iwatsu; Kenwood; Kern & Sohn; LEM NORMA; MATRIX; METEX; Mitech; MOTIC; Pico; Picotest; Pomona; Protek; Prova; Quatum Data; Raytek; TES; Testec; THERMOTRON; Toellner; Uni-T
TESTquip Kft. Budapest, 1119, Etele út 59-61
Tel: 481-1237, 481-1234, Fax: 203-4302, http://www.testquip.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: ÉRINTÉSVÉDELMI MŰSZER, ÉVÉ MÉRŐMŰSZER, ÉRINTÉSVÉDELEM VIZSGÁLÓ >> Teljes lista(19 termék)
Forgalmazott gyártók: BEHA-Amprobe; Calex; Fluke; Pomona
Folder Trade Kft. Budapest, 1021, Ötvös János u. 3.
Tel: 349-0140, Fax: 349-7189, http://www.foldertrade.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: ÉRINTÉSVÉDELMI MŰSZER, ÉVÉ MÉRŐMŰSZER, ÉRINTÉSVÉDELEM VIZSGÁLÓ >> Teljes lista(27 termék)
Forgalmazott gyártók: Aaronia; Anapico; Atten; Audio Precision; Ellisys; Elsag Datamat; Empower RF Systems; Finero; HD Communications; RIGOL; Siglent; Spectracom; Tektronix; Testec; Vonaq
Nyereményjáték!
MaxiCont Kft. Biatorbágy, 2051, Attila u. 1/a.
Tel: 06/23/532-614, Fax: 06/23/532-619, http://www.maxicont.hu, email E-mail, E-mail 2, E-mail 3
Forgalmazott termékek: ÉRINTÉSVÉDELMI MŰSZER, ÉVÉ MÉRŐMŰSZER, ÉRINTÉSVÉDELEM VIZSGÁLÓ >> Teljes lista(26 termék)
Forgalmazott gyártók: Bagela; Bender; EAW; G.Jost-electronic; Mauell; MEGGER; MTE; Siemens; Suparule; TELE Haase; ZECK
KALTECH Méréstechnikai Kft. Kerepes, 2144, Juhász Gy. u. 95.
Tel: 06/28/560-220, 06/30/201-4966, Fax: 06/28/560-221, email E-mail
Forgalmazott termékek: ÉRINTÉSVÉDELMI MŰSZER, ÉVÉ MÉRŐMŰSZER, ÉRINTÉSVÉDELEM VIZSGÁLÓ >> Teljes lista(6 termék)
SERVINTERN Bt. Budapest, 1078, Nefelejcs u. 42
Tel: 321-4904, Fax: 321-4904, http://www.servintern.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: ÉRINTÉSVÉDELMI MŰSZER, ÉVÉ MÉRŐMŰSZER, ÉRINTÉSVÉDELEM VIZSGÁLÓ >> Teljes lista(18 termék)
Forgalmazott gyártók: Kyoritsu; Metra Blansko; Thalheim
Érintésvédelmi műszer

Az univerzális érintésvédelmi műszerek sokféle érintésvédelmi célú mérésre alkalmasak: szigetelés-, folytonosság-, hurok-, földelési- és áram-védőkapcsoló- (ÁVK) vizsgálatok. Némelyik a fentieken kívül még megvilágítás-, feszültség-, áram- és frekvenciamérésre, valamint fázissorrend-ellenőrzésre is képes. A korszerű érintésvédelmi műszerek memóriával és számítógépes csatlakozási lehetőséggel is rendelkeznek.
A szabványokról

Az érintésvédelmi vizsgálati módszereket az MSZ 4851 szabványsorozat foglalja össze, amely előírásokat tartalmaz a védővezető állapotának vizsgálatára, a földelési ellenállás és a fajlagos talajellenállás mérésére, az áram- és feszültség-védőkapcsolások ellenőrzésére, a vezeték és átmeneti ellenállás mérésére, a védővezető nélküli érintésvédelmi módok vizsgálati módszereire, végül az 1000 V-nál nagyobb feszültségű berendezések vizsgálatára. A villamos berendezések szigetelési ellenállás-mérésével az MSZ 4852:1977 szabvány foglalkozik.
Az érintésvédelmi műszerekre és vizsgálati módszerekre vonatkozó, IEC alapú európai szabvány az EN 61557 szabványsorozat. Ez 2000-ben magyar nemzeti szabványként is megjelent: MSZ EN 61557-1…10. A címe: "Legfeljebb 1 kV váltakozó- és 1,5 kV egyenfeszültségű elosztórendszerek villamos biztonsága. A védelmi intézkedések vizsgálatára, mérésére vagy megfigyelésére szolgáló berendezések." A szabványsorozat gyakorlatilag az érintésvédelmi műszerek termékszabványa.
Részletes előírásokat és szigorú követelményeket tartalmaz szerkezeti-kiviteli, biztonsági és meterológiai szempontból egyaránt, melyeket a műszerek tervezésénél, gyártásánál és típusvizsgálatánál is figyelembe kell venni. Ilyen előírások például a következők: minden műszernek kettős vagy megerősített szigetelésűnek kell lennie (kivéve az állandó szigetelés ellenőrző készülékeket); a műszerek kimenő kapcsai csak igen rövid időre kerülhetnek a földhöz képest 50 V-nál nagyobb feszültségre (a kimenő feszültségtől függően 5-500 századmásodpercre), és a mérés során előforduló téves hálózati kapcsolás esetén a műszerek nem mehetnek tönkre.
A szabvány számítási módszert ad a mérési hiba abszolút és relatív értékére. A szabványsorozat egyes szabványai a különféle célú műszerekre vonatkozó követelményeket tartalmazzák, ezek pedig a következők: szigetelési ellenállás-, hurokimpedancia-, vezeték ellenállás-, földelési ellenállás-mérőműszerek, áram-védőkészülékek, fázissorrend-ellenőrző készülékek, szigetelésfigyelő eszközök és kombinált mérőberendezések.

Magyar műszerek
A ‘60-as évek végére kifejlesztett érintésvédelmi célműszerek: az ÉVÉ-… műszercsalád: ÉVÉ-Aut I, ÉVÉ-Aut II, ÉVÉ-F, ÉVÉ-Mini, végül az ÉVÉ- Univerzal, ÉVÉ-Univerzal Electronic (EU-1) és a DVE-I típus, a korszerű félhullámú terhelő árammal való mérést alkalmazták (System Simon). A legismertebb ezek közül a ÉVÉ-Aut II és az ÉVÉ-Univerzal (EU-1) típusú műszer. Az ÉVÉ-Aut II több egységből álló műszer. Részei: az analóg mérőművet tartalmazó, tapintócsúcscsal ellátott főegység, a kézi tapintóegység terhelőellenállással, és a különálló fémdobozban elhelyezett terhelőegység, amelyet 0,5 -nál kisebb értékek méréseinél kell alkalmazni. Gyakorlatban a három egység alkalmazása összekötve a mérőzsinórokkal (továbbá jegyzetfüzet és toll) elég nehézkessé tette a mérést.
Az ÉVÉ-Univerzált az 1970-es évek második felétől gyártják, kisebb módosításokkal. A műszer kompakt kivitelű, egy darabból áll, és nyakba akasztható bőr hordtáskában van elhelyezve. Lényegesen korszerűbb, egyszerűbb és kényelmesebben használható műszer, mint az elődei. Ez analóg kivitelű műszer, amely érintési feszültség, hurok- és földelési ellenállás, zárlati áram, érintési és hálózati feszültség mérésére alkalmas. Jelentős hátránya ennek az érintésvédelmi műszernek, hogy az áram-védőkapcsolóknál csak a leoldási áramról ad tájékoztatást, az ÁVK leoldása nélküli hurok- és földelési ellenállás mérésére alkalmatlan. A szigetelési ellenállás mérése is csak tájékoztató jellegű, mivel hálózati feszültséggel végzi a mérést a szabványban előírt 500 V egyenfeszültség helyett.
Magyarországon az érintésvédelmi célú műszerek fejlesztése gyakorlatilag az 1990-es évek közepén megszűnt. Az utolsó magyar fejlesztésű műszer a DVE-I jelű digitális érintésvédelmi műszer volt, ami nem terjedt el.

Az újgenerációs érintésvédelmi műszerek

A korszerű, többcélú érintésvédelmi műszerek kisebbek és könnyebbek. Áramforrásuk: tölthető akkumulátor- egység. A TN-, TT- és IT-rendszerekben érintésvédelmi mérések teljes körében alkalmazhatók: szigetelési ellenállás-mérés szabványos egyenfeszültséggel, EPH-összekötések, folytonosság vizsgálata (>200 mA-rel) automatikus polaritásváltással, érintési feszültség mérése, hurokellenállás-mérések (L-PE), vonalellenállás mérése (L-N); áram-védőkapcsoló vizsgálatok (leoldási idő és leoldási áram mérésével), földelési ellenállás-mérések, hálózati feszültség és frekvencia mérése, a fázissorrend ellenőrzése, ezenkívül pedig megvilágítás (lux) mérésére is alkalmas a műszer.
Ezek a készülék nemcsak szabványos hálózati feszültségen tudnak mérni, hanem a feszültségváltók szekunderköri feszültségén is: 100, illetve 110 V vonali feszültséghez tartozó 55, ill. 63 V fázisfeszültségeken. Az alapfunkciókon kívül a műszerek kijelzője kiírja a fő funkció nevét, a funkcióhoz kapcsolódó paramétereket, amelyeket előre be lehet állítani; jelzi továbbá a mérés eredményét; az előre megadott paraméterek alapján kiértékeli az eredményt, s ezt szintén jelöli.Google
 
 GlobalFocus
 Eurocircuit

Copyright Műszeroldal Kft.