Szöveges keresés
Adatbázisok
Nyitólap - Hírek
Bemutatkozás

Friss Akciók!

Műszerkatalógus

Rendezvények

Tudásbázis

Műszer piac

Hírlevél

Hirdetési árak Szerkesztőség Rólunk írták Portáltérkép

Keresés eredménye

Adatbázis: Termékek
Keresés típusa: Fajta szerint
Keresett szó:

ELEKTRONMIKROSZKÓP, ELMI

JEOL (Europe) SAS Budapest, 1022, Hankóczy Jenő u. 30
Tel: 356-3008, 06/20/220-0755, Fax: 356-3008, http://jeol.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: ELEKTRONMIKROSZKÓP, ELMI >> Teljes lista(8 termék)
Unicam Magyarország Kft. Budapest, 1144, Kőszeg u. 29.
Tel: 221-5536, Fax: 221-5543, http://www.unicam.hu, email E-mail
Forgalmazott termékek: ELEKTRONMIKROSZKÓP, ELMI, továbbiak: ANALIZÁTOR (TX, AOX, TN, TS, TOC/TNB) >> Teljes lista(71 termék)
Forgalmazott gyártók: HACH; iX Cameras; Lachat; Olympus; Olympus Soft Imaging Solutions; PS Analytical; Sotax; TE Instruments; Thermo Scientific
Elektronmikroszkóp

Fény helyett elektronsugarat, lencséül mágneses vagy elektrosztatikus mezőt használó mikroszkóp. Az elektronsugárzás frekvenciája a látható fényénél jóval nagyobb, ezért jóval nagyobb felbontásra képes.
Az emberi szem kb. 0,1 mm-nél kisebb méreteket nem képes felbontani. Az optikai vagy fénymikroszkóp ezt a felbontást többszázszorosra növeli (µm alá). A fénymikroszkóp felbontását azonban a fény hullámhossza (kb. 500 nm) behatárolja.
Az anyag kettős természete teszi lehetővé az elektronsugárral működő mikroszkópot, ahol ez a korlát megszűnik, mivel az elektronok sebességének növelésével a de Broglie-hullámhossz csökkenthető (100 kV gyorsítófeszültségnél a hullámhossz 0,004 nm). Az elektronmikroszkóppal a felbontást nm alá csökkenthető.
Az elektronmikroszkópban optikai lencsék helyett elektromos és mágneses terekkel térítik el az elektronsugarat, fókuszálják azt, és végzik a képalkotást. Az elektronmikroszkópnak két fő típusa van:

(transzmissziós elektronmikroszkóp, TEM,
pásztázó elektronmikroszkóp, szkenning elektronmikroszkóp, SEM)
A transzmissziós elektronmikroszkópban az elektronnyaláb közvetlenül áthalad a vizsgált tárgyon, és képet alkot egy fluoreszkáló ernyőn. A vizsgált tárgynak vékonynak kell lennie, és a felbontás igen jó, kb. 0,2-0,5 nm.

A pásztázó (scanning) elektronmikroszkópban az elektronsugár végigpásztázza a vizsgálandó tárgyat, amely másodlagos elektronsugárzást bocsát ki. A kialakuló áram felerősíthető és katódsugárcsövön keresztül képe a képernyőn megjeleníthető.
A vizsgálandó tárgy vastagabb lehet, és a képen némi mélység is érzékelhető, a max. felbontás azonban csak kb. 10-20 nm.

Az elektronmikroszkóp hátrányai:
- mivel vákuumban működik, illékony anyagok megfigyelésére nem alkalmas
- Költséges, sokba kerül nemcsak a készülék, de üzemeltetése is, mert például mágneses tér- mentes és rázkódásmentes környezetet kíván
- komplikált a vizsgálandó minták előkészítése
Google
 
 GlobalFocus
 Eurocircuit

Copyright Műszeroldal Kft.