Hiradástechnikai fogalmak

100 Hz - A hagyományos TV készülék a képet másodpercenként 50-szer tapogatja le. Ennek eredményeképpen az emberi szem zavaró villódzást észlel. A 100 Hz-es technikában minden képet másodperceként százszor tapogatunk le. Ezzel az említett villódzás kiküszöbölhető.

10 bites video digitál-analóg-átalakító - A Philips DVD játszókban alkalmazott áramkör, amely a valódi képminőség minden egyes részletét megőrzi.

18-bites felbontás - A Philips DCC deckek és sok gyári felvételes DCC kazetta által szolgáltatott felvételi stúdióminőség. A DCC stúdió minőségű felvétele négyszer nagyobb mintavételi sebességet alkalmaz, mint a CD. Ez még tisztább. frissebb és természetesebb stúdió minőségű hangot eredményez.

2 tuner - TV videó kombinációkban fordul elő, hogy egy műsort nézhessünk, miközben a másikról felvételt készítünk.

5-1 multichannel audio - Hat különálló csatornát tartalmazó audio kimenet, amely többcsatornás vevő segítségével elől baloldalt, középen és jobboldalt, valamint hátul bal-és jobboldalt elhelyezett és egy szubbasszus csatornát hajthat meg szenzációs házimozi hangzás előállítására.

----------------

 

ACI - (Automatic Channel Installacion) automatikus csatorna-üzembehelyezés.Lásd: Easy Tune

Acoustic Lens - akusztikus lencse. A fejhallgatók alkatrésze, mely egy pontba összpontosítja a hangot, ezzel megnöveli a hangsugárzó betét hatékonyságát és minimalizálja a hang kiszivárgását

AFC - (Automacic Frequenry Control) automatikus frekvenciaszabályzás. Olyan áramkör, amely a TV vagy FM vevőkészüléket az adó frekvenciájára rögzíti.

AGRAS - (Anti-Glare, Anti Reflection, Anti Static). A Philips által kidolgozott bevonat a fényvisszaverődések hatékony elnyomására, amivel kellemesebben nézhető a TV.

AIS - (Automacic Image Stabiliser) automatikus képstabilizátor. Kamkorderekben alkalmazott elektronikus szerkezet, amely a kezünk akaratlan remegését ellensúlyozza felvétel közben.

Alpha Plus Pager - A 8 sornyi Auto Clock Set - (automatikus alfanumerikus információ kijelzésére órabeálltás). Az órabeállító gomb alkalmas, kiemelkedő szolgáltatású megnyomására automatikusan beálltja személyhívók Philips elnevezése.

Alpha Plus - A francia nemzeti távközlési szolgálat (France Telekom) által nyújtott alfanumerikus személyhívó szolgáltatás

Alfanumerikus - Kis- és nagybetűket, számjegyeket és írásjeleket tartalmazó szövegek elnevezése

AMDC - (Advanced Monitor Deflection Control) javított monitor-eltérítés szabályozás. A monitorok különféle felbontású és időzítésű üzemmódjai közötti gyors és üzembiztos, zavaró tranziens hatások nélküli átkapcsolását végző áramkör.

Anti Rolling - Fejhallgatós sztereo lejátszókban alkalmazott, a szalagtovábbítási sebességet stabilizáló mechanikai megoldás. Hatására a lejátszó kevésbé érzékeny a járás vagy futás közbeni mozgásokra.

Assembling - (összeállítás) Video és/vagy audio szalagok olyan szerkesztése, amikor az új felvételt hang- vagy képzavar nélkül illesztjük az előző felvétel végéhez.

Astra 1A-1D - A legnépszerűbb európai mű ó műholdak több mint 60 televízió-műsorral és sok rádióműsorral. (Astra 1D és 1E digitális rádiózáshoz) Audio dubbing - (utóhangosítás). Olyan művelet vagy szolgáltatás, amikor házi videofelvételeinkhez utólag kísérőszöveget és/vagy zenét adunk, amiről "profibb" lesz az anyag.

Audio mixing - (hangkeverés). Segítségével kreatív felvételek késztésénél újabb hangforrásokat adhatunk az eredeti hangcsíkhoz (videomagnókon).

Audio Super Control - Autórádiók elektronikus hangszabályzása, mellyel ízlésünknek megfelelő összeállításokat (mély, magas, oldal- és első/hátsó balansz) adhatunk meg.

Auto Clock Set - (automatikus órabeálltás). Az órabeállító gomb megnyomására automatikusan beállítja a pontos időt. Némely RDS jelben időkódot is sugároznak.

Auto DNR-(automatikus digitális zajcsökkentés). Zajszintfüggő DNR.

Auto Format - (automatikus formátum). A TV kép automatikus átkapcsolása a hagyományos (4:3) és a széles (16:9) formátum között a sötét sávok érzékelésével és feliratok figyelembevételével.

Auto Format Switching - (automatikus formátum átkapcsolás). A TV kép automatikus átkapcsolása a hagyományos (4:3) és a széles (16:9) formátum között a műsorjelével együtt sugárzott digitális jelzőbitek felhasználásával.

Auto Head Cleaner-(automatikus fejtisztítás). A videofejeket önműködően tisztító rendszer, akkor is ha régi, poros szalagot használtunk.

Auto Store - (automatikus tárolás). A rendelkezésre álló TV csatornák egyszerű programozása. A csatornák a megtalálás sorrendjében tárolódnak.

Autoscan - (automatikus keresés). Az összes rendelkezésre álló adóállomás végigpásztázása TV készülékekben és videomagnókban.

Autostore/Auto install - (automatikus tárolás/üzembehelyezés). TV készülékek, videomagnók és autórádiók automatikusan megkeresik és letárolják az adott helyen vehető állomásokat.

Auto Tape Recognition - (automatikus szalagfelismerés). A videomagnóban lejátszott kazetta valódi játékidejének kijelzése.

Auto TV - A bejövő jel elemzése alapján automatikusan a lehető legjobb képparamétereket álltja be az Auto Format, Auto DNR, Auto Sharpness felhasználásával.

Aux - (járulékos). Erőstő vagy receiver további hangforrás (CD, DCC vagy 2. magnó stb. ) számara fenntartott bemenete.

AVL-(Automatic Volume Leveller) automatikus hangerő szintentartás. Minimalizálja a TVN hangerejének reklámok hatására történő hirtelen megváltozását.

Azimuth Control - kazettás deck mechanikus eleme, mely a szalag és a felvevő/lejátszó fej egymáshoz képest beállított helyzetét a csillogó magas hangok érdekében fenntartja.

----------

Bass Reflex - (basszreflex) akusztikus rendszer, mely a (hordozható készülék) hangszórók felső mélyhangtartományát a melegebb hangkép érdekében megemeli.

Bitcheck - lásd: CC-DAC.

Bitstream - (bitfolyam). A CD játszókban alkalmazott legpontosabb, bitről bitre haladó Digital-analóg átalakító eljárás.

Bitstream Continuous Calibration D/A Converter - (folyamatos kalibrálású Bitstream D/A konverter). Minimális nullátmeneti torzítást és igen nagy jelpontosságot biztosít. A digitális szűrővel együttműködve igen nagy jel-zaj viszonyt és dinamikatartományt eredményez, továbbá érzéketlen a folyamat változásaira és az alkatrészek öregedésére.

Black HiBri - (fekete, nagy fényességű) RGB hármat alkalmazó, TV képcső alap-technológia. Valamennyi 14" készülékben ez van, a 15" és 17" készülékek képcsöve laposabb és sarkítottabb, ezzel a készülék tetszetősebb.

Black Matrix - Az RGB hármasok elkülönítése a jobb színvisszaadás és kontraszt érdekében a Black HiBri technikához képest jobb. Minden 17"-nál nagyobb Philips készülékben ez van.

BlackLine - A jobb kontraszt érdekében sötétített üveget és a nagyobb fényerő érdekében vékony nyakrészt alkalmazó képcsőtechnológia. 21"készülékekóen használatos.

BlackLine D - Mint a BlackLine, de jobb üvegfelülettel a Black Matrixhoz képest javított képélességgel. 25" és 28" készülékekben használatos.

BlackLine S - Invar maszkos BlackLine D képcső ami magasabb hőmérsékleten csökkenti a deformációt Ezzel nagyobb fényt és jobb kontrasztot adó nagyobb sugáráram használható. 25" és 28" készülékekben használatos.

BlackLine S Super Flat - A legjobb minőségű BlackLine S képcső, laposabb felülettel tetszetősebb TV készíthető vele. 2S" és 29" sztereo csúcskészülékekben és valamennyi széles képernyős készülékben használatos.

Black Stretch Electronics - Sok Philips TV készülékben megtalálható elektronikus fokozat, mely ügy javítja a kontrasztot, hogy a kép legsötétebb részeit tényleg feketére állítja.

BlackLine-S - A hagyományosnál 80%-kaljobb kontrasztot adó Philips képcső ragyogó színekkel és még nappali fényben is minimális tükröződéssel.

BQR III. - (Best Quality Reception) legjobb minőségű vétel. A Philips autórádiókban alkalmazott vételtechnikája, teljesen megbízható, fokozott érzékenységű, stabil vételt biztosít minimális torzítással.

------------

 

Caller Identification - A hívó fél telefonszámát és/vagy nevét azonosítani lehet ha előfizetünk erre a hálózaton meglévő szolgáltatásra.

CARIN - (CAR and Information Navigation system) gépkocsi információs és tájékozódási rendszer. A Philips rafinált műholdas gépkocsi információs rendszere, mely még nagyvárosban is elvezet az úti célhoz. Az utasításokat szóban és LCD kijelzőn adja.

Cascaded 4·stage Digital FIR Filter A Philips által kidolgozott mintavételezés-tartással működő lineáris interpolációs technika a teljesen zajmentes, tiszta és meleg hangzású digitális hang előállítására.

CC-DAC - (Continuous Calibration Digital-to Analogue Conversion) Bitcheck néven is ismert eljárás a csatornaköz torzítások minimalizálására, a hangminőség optimalizálására.

CD Sync - Eljárás a kazettafelvételnek a CD indulásával szinkron indítására. A kazettás deck néhány másodperccel a CD előtt indul, hogy a felvétel a befűző szalag után kezdődjön.

CDD 2600 CD Recorder - beépíthető CD meghajtó, mellyel saját CD-ROM és CD audio lemezeket készthetünk.

CDM-9 - más néven CDMl2. Új transzportelvet alkalmazó Philips CD játszó technika élvonalbeli lézerhangszedő technikával és rafinált hibajavító programmal a tökéletes CD lejátszáshoz.

CD-R szoftver - a CD íróhoz használt CD készítő szoftver, az adatokat CD-ROM formátumún alakítja.

CD-ROM - (Compact Disc Read Only Memory) csak olvasható kompakt lemezes tároló. Kapacitása nagyobb, mint S00 MB, professzionális és szórakoztató szoftvertárolására.

Centre Speaker - középső hangszóró. A Dolby ProLogic Surround hangrendszer alapvető eleme. A hallgató előtt középre helyezett hangszóró az optimális hangtér érdekében a TV képernyőjéhez a lehető legközelebb legyen. Ettől halljuk a beszédhangokat a megfelelő helyről.

Child lock - gyerekzár. TV-videomagnó kombináció kezelőgombjait letiltó funkció. A készülék csak a távkezelővel működtethető amivel megakadályozható a gyerekek számára nem kívánatos műsorok nézése.

Comb Filter - fésűsszűrő. A TV adásban zavaró hamis színes zavarok léphetnek fel az apró kockás vagy csíkos részleteknél. Ezt szünteti meg a fésűsszűrő, tehát élesebb és tisztább színeket kapunk.

Conrast Plus - Javítja a TV készülék kontrasztját, amennyiben a feketét még feketébbé, a fehéret még fehérebbé teszi.

Crossover - váltószűrő. Áramkörcsoport, mellyel a hangspektrum részekre osztható és külön hangsugárzókra irányítható.

Crystal Clear III. - Újítások egyedi csoportja a Philips televíziókban, mely láthatóan, tisztább és élesebb képet szolgáltat. Magába foglalja a SCAVEM és Dynamic Contrast eljárást is.

Crystal Clear III. Pro - Tökéletesített képjavító eljárás. A Crystal Clear III kiegészítése az LTP (Luminance Transient Processing) eljárással plasztikusabb, valósághűbb kép előállítására.

CTI - (Colour Transient Improvement) színtranziens javítás. Sok Philips TV szabványszolgáltatása, nélküle a képen mozgó színes foltok szélein a színek kenődnek. A CTI a kenődés megszüntetésével plasztikus, tiszta képet ad.

CuStoMaX interactive Software - Megjelenítési paraméterek kényelmes szoftveres beállítási módja a PC-ről ahelyett, hogy a monitor kezelőszerveit kézzel állítgatnánk.

CyberScreen - Ez a Philips újítás állandóan optimalizálja a monitor paramétereit. A szín, világosság és konvergencia értékét tűrésen be1ü1 tartja az egész képernyőn.

--------------

 

D2 NS - (Dual Dynamic Noise Suppresser) kettős dinamikus zajcsökkentő. Kiküszöböli a telefonvonalon fellépő zajokat.

D2B - Egymással összekapcsolt audio vagy video készülékek közötti digitális vezérlőinformáció átvitel. Zavarmentes összeköttetést ad gépkocsiban is.

DAC - (Digital to Analog Converter) digitál-analóg-átalakító. A digitális jeleket megfelelő analóg jellé alakító áramkör.

Dacromet - Műholdantenna szerelőcsavarjainak korróziógátló kezelése.

Daily on-off clock - napi be-ki kapcsoló óra. TV kész0lék be-kikapcsolásának napi programozása.

DBB -(Dynamic 8ass Boost) dinamikus basszusfokozó. Hordozható audio lejátszók basszus javító rendszere.

DCC -(Digital Compact Cassette) digitális kazetta. A Philips által kidolgozott audio technika. mellyel CD minőségű, tökéletes digitális felvételeket készthetünk.

DDC - (Display Data Channel) monitor adatcsatorna. Adatátviteli csatorna a számítógép és a monitor között, mellyel a vezérlőkártya automatikusan konfigurálható.

DECT-(Digital Enhanced Cordless Teletommunications) tökéletesített digitális vezeték nélküli távközlés. A digitális vezeték nélküli távközlési eszközök világszabványa. Kiváló hangminőséget ad valamint lehallgatás és vonallopás ellen biztonságos.

Digital OGM - digitális kimenő üzenet. Néhány telefonüzenet-rögzítő alkalmazott eljárása, a kimenő üzenetet félvezetőben tárolják.

Digital scan - digitális letapogatás. Kiküszöböli a vízszintes képsorok zavaró villogását. A 100 Hz-es technikával együtt alkalmazva igazán stabil képet szolgáltat.Digital video cartridge - 400 MIPS számítási teljesítményt és 1,5 MB bővítő memóriát tartalmaz mellyel teljes képernyős normálmozgású filmek vagy video CD-k játszhatók le és a digitális video anyagot tartalmazó CD-L gyorsabban működik.

Digital video - Minden olyan készülék jelzője, mely a képvisszaadáshoz digitális technikát használ.

Direct record - közvetlen felvétel. A távkezelő egyeden gombnyomásával máris felvesszük, ami éppen a képernyőn van. A videomagnó automatikusan megtalálja azt a csatornát, amelyet nézünk.

Display Data Channel DDC 1/28 - PC és monitor közötti vezérlőadat kommunikáció szabványeljárása a Plug and Play megvalósítására

DNR-(Digital Noise Reductlon) digitális zajcsökkentés. Lehetővé teszi a képzaj kiküszöbölését Változtatható beálltásával tiszta, torzítatlan képet élvezhetünk.

Dolby Surround Pro Logic - Szó szerint körülöleli az embert négycsatornás hangzásával. A mozibeli hangzás valósághűségével és hatásosságával kelti életre kedvenc mozifilmjeinket, mintha magunk is részt vennénk a cselekményben.

Dolby - A Dolby Laboratories kazettás deckek számára kidolgozott zajcsökkentő rendszere.

Dolby Digi WI (ATd) - Többcsatornás audio kódolási rendszer. A 60 Hz-es NTST rendszerek DVD video szabványeljárása.

DHR-(Digital Quality Reception) digitális minőségű vétel. A DQR tunerek digitális jelfeldolgozással biztosítják a vett adó jelének más adókból származó zavarmentességét.

DST - (Digital Sound Control) digitális hangszabályzás. Hordozható audio készülékekben előre beállított üzemmódokban módosítja a hang spektrumát és ezzel különféle zenei hangsúlyokat teremt meg.

DSP-(Digital5ound Processing) digitális hangfeldolgozás. Hordozható audio készülékekben olyan előre beállított üzemmódokat valósít meg, melyek a frekvencia-átvitel módosításával, pl. rock, pop, dzsessz stb. hangzást adnak.

DSS link · a digitális hangszórórendszerek része. Koaxiális kábelek hálózata. mely mind a sztereo hangjelet mind a szabályzójeleket (hangerő, hangszín) hordozza.

Dual Screen - Segítségével teletextet vagy műsortájékoztatót jelenthetünk meg egy műsor képe mellett a fél képernyőn.

Dual Screen Plus - Széles képernyőn egymás mellett jeleníthet meg két műsort vagy egy műsort és egy teletextet.

DVD - (Digital Versatile Disc) digitális sokoldalú lemez. Új nagykapacitású digitális tárolóközeg gyári multimédia műsorokhoz video lejátszási és számítógépes alkalmazásokban.

DVD video - A DVD alkalmazása kép- és hanganyag jó minőségű lejátszására.

Dynamic Contrast - A legújabb Philips Crystal Clear újítás része mely a TV képen mindig optimális kontrasztot biztosít Másodpercenként 25-ször elemzi a képet és azonnal optimalizálja a kontrasztot a szükséges képrészeken.

------------

 

Easy Link- Digitális intelligens ESI buszrendszer bizonyos audio készülékek, televíziók és videomagnók között (START csatlakozó szükséges.) A forrásválasztást és beállítást egygombos műveletté egyszerűsíti.

Easy Logic - A Philips felhasználóbarát TV-kezelés koncepciója. Ergonómiai kialakítású távkezelőt kombinál világosan elrendezett, áttekinthető képernyő menükkel.

Easy Teletext Programming · Videokészülék egyszerű programozása Teletext segítségével. A kívánt műsort egy Teletext oldalról választjuk ki (pl. kurzormozgatással.)

Easy Text - Teletext memória, mely automatikusan tárolja a Teletext oldalait és azonnali hozzáférést biztosít.

Easy tune · Hasonló az automatikus csatorna-üzembehelyezéshez (ATI). A Philips által kidolgozott eljárás automatikusan üzembehelyezés minden TV csatornát a kábeltársaság által szolgáltatott sorrendben, ha az ehhez szükséges adatok átvitelre kerülnek. Automatikusan beállítja a műsor számát és nevét is. ATI segítségével a csatornák üzembehelyezés teljesen önműködő, egyszerű és másodperek alatt lezajlik.

Edit Table - A Philips VR969 videomagnó egyik szolgáltatása 10 különböző kamkorder-jelenet editálásán.

EFM Plus (8:16) Modulation - A Philips által kidolgozott eljárás a CD esetében alkalmazott EFM (8:14) modulációnál 5O%-kal nagyobb tárolási hatásfok elérésére. Ezzel teljes hosszúságú mozifilm tárolható egyetlen DVD videolemezen.

Electronic Lock - Más néven gyerekzár. Megakadályozható vele, hogy a gyerekek bizonyos csatornákat nézhessenek. Csatornát csak a távkezelővel lehet váltani.

Electronic Shock Absorption (ESA) - beépített közbülső adattároló a hordozható CD játszókban, mely a normálsebesség kétszeresével kapja az információt, de csak normál sebességgel továbbítja a digitál-analóg-átalakító felé. Ezzel biztosítható, hogy a rázkódás vagy ütődés következtében előálló adatleszakadás ne legyen hallható a felhasználó számára.

Equaliser - lásd Graphic equaliser

ESI Bus - (Enhanced System Intelligence Bus) fokozott rendszerintelligencia. Hi-Fi eszközök összeköttetési rendszere vezérlőjelek továbbítására az intelligens együttműködés céljából, pl. egyszerű egygombos kezelési funkciók kialakítására.

Euroconnector - eurocsatlakozó. 21 pontos szabványos csatlakozó rendszer, mellyel egyszerűen köthetünk össze audio, video és számítógépes készülékeket. Más néven : SCART videocsatlakozás

------------

Fader - gépkocsi elülső és hátsó hangszórói közötti balansz állító kezelőszerv.

Favourite TXT pages - kedvenc TXT oldalak segítségével a legfontosabb teletext oldalakat úgy lehet tárolni, hogy az oldalszámokat nem kell mindig újra beadni.

Ferrofluid - ferrofolyadék. A Philips Tar Systems technológiája, mellyel egy hangszóró nagy terhelő teljesítményeket képes feldolgozni. A hangszóró légrésébe hővezető folyadékot fecskendeznek a hő elvezetésére és a tekercs csillapítására.

Flying Erase Head - forgó törlőfej. A profi vágás eszköze: egy jelenetet bárhová beilleszthetünk a szalagon torzítás és zavarok nélkül.

Follow TV - kövesd a TV-t. A videomagnó automatikusan úgy programozza a vevőjét, ahogy a TV is van.

Frame Capture - Képkocka megragadás. A számítógép monitorán megjelenő kép tárba emelése, hogy más alkalmazásokba importálható, manipulálható és nyomtatható legyen.

FTD - (Fluorescent Tube Display) fluoreszcens kijelző. Audio és video készülékek kezelőlapján alkalmazott technika. Mindenféle fényviszonyok között világosan olvasható tiszta kijelzést ad.

FTS - (Favourite Track Selection) kedvenc műsorszám kiválasztás. Segítségével egy sor műsorszámot programozhatunk tetszőleges sorrendben akár több CD-ről is a CD játszó vagy CD-l memóriájába.

--------------

 

Game - Játék. TV funkció, melynek hatására a SCART csatlakozó kerül kiválasztásra és a hang meg a kép játék megjelenítésre optimalizálódik. Ugyanez a funkció az RGB bemenet automatikus kiválasztásával könnyű Plug and Play lehetőséget ad digitális műholdas készlékekhez.

Graphic Equaliser - grafikus kiegyenlítő. A hangspektrum alakítására alkalmas szerkezet, illeszthető a kocsibelső vagy a szoba akusztikus tulajdonságaihoz.

Gregorian Antenna - Műholdantenna a fókusz közelébe helyezett segédreflektorral a műholdjelek jobb fókuszolására.

GSM -(Global System for Mobile Communications) globális mobil távközlési rendszer. A nemzetközi rádiótelefon kommunikáció nemzetközi szabványa.

------------

 

A keresés eredménye:

Headroom - Az audio műsor csúcsértékeinek maximális kinyúlása.

Hi8 - kiváló minőségű kazettás video felvételi eljárás.

Hi-Fi chord - Hi-Fi kábel. Néhány Philips hordozható CD játszó tartozéka, mellyel Hi-Fi berendezéshez csatlakoztatható.

Horizontal Resolution - Vízszintes felbontás. A sorok számának növekedésével nő a felbontás és a TV kép minősége. Szabványos VHS videomagnó 240 soros vízszintes bontást ad, míg az S-VHS, S-VHS-C, a lézerlemezjátszók, a Hi8 kamkorderek és a DVD video több mint 400-ra is képes.

Host PC - gazda PC. Számítógép, melyhez periféria vagy alrendszer (modem, tároló, nyomtató stb.) kapcsolódik.

Hotel Mode - szálloda üzemmód. Segítségével szállod5óan használt TV készülékeknél korlátozható a hangerő és letilthatók az Üzembehelyezési műveletek.

------------

 

A keresés eredménye:

Incredible Surround - hihetetlen térhangzás. A Philips eljárása a TV vagy audio készülék hangjának feltupírozására. Olyan érzetet kelt, mintha a hangszórók sokkal távolabb volnának egymástól, mint a valóságban és ezzel Fokozza a térhatást.

Instant rew - azonnali nézés. A Philips videomagnók azon szolgáltatása, hogy gyorstekerés közben is gyorsan ellenőrzik a szalag helyzetét.

Intercom · belső kommunikációs lehetőség ugyanarra a vonalra vagy alközpontra kötött két telefonkagyló között, a vezeték nélküli telefon és a báziskészülék között, vagy két vezeték nélküli készülék között.

Introscan - másképp: scan. A műsorszámok első 5 vagy több másodpercének behallgatása sorban egymásután CD, DCC vagy video CD játszón.

-------------

 

Jog & Shuttle - A képkocka keresés és sebességszabályozás kezelőszerve tökéletes vágáshoz. Jog: belső forgatógomb kockánkénti előre/hátra lépkedéshez. Shuttle: külső gyűrű a többfokozatú sebességállításhoz mindkét irányú képkocka-keresés közben.

-------------

 

Kevlar - A hangszóró membrán megerősítésének módja, pl. autó Hifi szubbasszus hangszórókban, mellyel a pontos hangvisszaadás érdekében kis súly mellet nagy merevség érhető el.

--------------

 

LANC edit · Kamkorderekről végzett editálási mód. A kamkorder és a videomagnó között 2,5 mm-es jack dugós összeköttetést használ.

Laser-cut video heads - lézeres technikával gyártott videofejek. Mind a fej,mind a szalag kopásának minimalizálásával tökéletes (felvétel és lejátszás érhető el.

Letterbox - "postaláda' formátum. Hagyományos 4:3 formátumú TV képernyőn alsó és felső fekete sávok között megjelenített kép. Széles képernyős készülékeken az ilyen kép részeinek elvesztése nélkül kinyújtható a teljes 16:9 képerny8re.

LNC/LNB - (Low Noise Converter / Low Noise Block-konverter) kis zajú (blokk) konverter. Műholdvevő antenna részegysége, mely a beérkező nagyfrekvenciás műholdjelet egy alacsonyabb frekvenciasávba keveri le. hogy kisebb veszteségekkel továbbíthassuk a koaxiális kábelen a beltéri egységig.

LO/DX - érzékenység-átkapcsolás helyi és távoli adók vétele között.

------------

 

Magic Menu - Philips mini Hi-Fi rendszerek könnyen kezelhető felhasználói interfésze, csak az adott forrás esetében szükséges információkat jeleníti meg.

Magnetic polarotor- LNB konverterekhez illesztett egység különböz8 polarizációjú adások vételére. Főleg motoros forgatott antennákhoz szükséges.

MEI edit - szinkronizált kamkorderes editálási módszer. Hasonló a synchro/LANC editáláshoz.

Menu - Funkciók és lehetőségek jól áttekinthető rendszerének kijelzése a képernyőn, melyek közül a távkezelővel mozgatott kursorral választhatunk.

MPEG-(Motion Picture Expert Group - Mozgókép Szakértői Csoport). Az audio és video kódolás nemzetközi IS0/IEC szabványeljárása.

MPEG-1 - Teljes képernyős és teljes mozgású video anyagok tömörítési eljárása video CD számára. A DVD video számára kibocsátott MPEG-2 szabvány még jobb képminőséget biztosít.

MPEG-2 Audio - Az MPEG-1 audio kódolás kompatibilis kiterjesztése, mellyel mono, sztereo vagy többcsatornás audio jel továbbítható egyetlen bitfolyamban. A DVD-video szabványeljárása PAL rendszert használó országokban.

MPEG-2 Video - Az MPEG-1 video kódolás kompatibilis kiterjesztése, mely alacsonyabb sebességű, teljesen összeláncolt video jelet is megenged bonyolult elemzési technikákkal.

MPR-II - a monitorok által kibocsátott elektromágneses sugárzás határértékeit leíró szabvány.

Multi channel system - többcsatornás rendszer. Vezeték nélküli telefonokban használatos eljárás a hangminőség javítására és a lehallgatás megakadályozására, mely a kézi és a báziskészülék közötti hangátvitel során különböző frekvenciákra kapcsolgat át.

Multi Brand TV control - néhány Philips videomagnó-távkezelő szolgáltatása, mellyel Philips és nem Philips TV készülékeket is lehet kezelni.

Multi Language - Philips TV készülékek, videomagnók szolgáltatása, hogy a kijelzett menü nyelve több különbözőből választható.

Multi Screen - a fő TV kép körül 8 kisebb képet is képes megjeleníteni Tuner Scan vagy Photo Finish üzemmódban.

Musit Power - zenei teljesítmény. Egy erősítő megadott, korlátozott időtartamú maximális teljesítménye adott torzítás mellett. Máshol: hangszóróra rongálás nélkül rövid időre ráadható maximális teljesítmény. Mértékegysége Watt, jelzése MPO (Music Power Output).

--------------

 

Natural Motion - természetes mozgás. Philips technikai megoldás, mellyel a képernyőn folyamatosabbnak, természetesebbnek tűnik a mozgás

Neodymium - neodym. Kiemelkedő minőségű mágnesek alapanyaga. Főleg fejhallgatókban használják erősebb mágneses tér és így jobb hang előállítására.

NexTView- Elektronikus on-line műsortájékoztató, mellyel gyorsan és egyszerűen áttekinthetők az aznap és a közeli napokban várható műsorok, valamint egyszerűen elvégezhető a videomagnók beprogramozása.

NiCd - másképp NiCad. Nikkel- kadmium (tölthető) akkumulátor.

NiMH -(Nickel Metal Hydride) nikkel-fém-hidrid. A NiCd akkumulátorok környezeti problémáit messzemenően kiküszöbölő akkumulátortípus.

Noise Reduction (NR) - zajcsökkentés. Szabványosított zajcsökkentő eljárás műholdvevők hangjel-feldolgozásában: tiszta hangvisszaadást biztosít.

Non-interlaced Scanning - nem félképes letapogatás. A kép felületét az egymásba láncolt félképek helyett egy menetben tapogatja le. Számítógép-monitorokon elterjedt eljárás, stabilabb képet szolgáltat.

NTSC playback - videomagnó szolgáltatás, hogy NTSC (leginkább USA) rendszerű szalagokat is lejátszik.

-----------

 

OSD-(On Screen Display) képernyős megjelenítés. A TV képernyőjén megjelenített program-szám, hangopciók és elalvás-idözít8 információ (stb.)

Oversampling - túlmintavételezés. CD játszókban alkalmazott technika a D/A átalakítás utáni zaj csökkencésére. Minél nagyobb a frekvenciája, annál kisebb a zaj. 2S6-szoros túlmintavételezés virtuálisan minden zajt eltüntet még alacsony felvett szinteknél is

-------------

 

Pager - az a lehetőség, hogy valakit a távoli kézi kagylónál vagy a báziskészüléknél felhívjunk (pl. zümmögő hangjelzéssel).

PALPlus - Új. továbbfejlesztett PAL adásrendszer, mely Európában egyre terjed. Széles formátumú, élesebb képeket szolgáltató széles készülékeken teljes képet ad, hagyományosakon postaláda formátumot. A teljes PALPlus a ColorPlus-t is tartalmazza a kép felbontásának és minőségének javítására.

Page Link Programme Guide - közvetlen hozzáférésű, csatornánkénti teletextes műsortájékoztató.

Parallel Programming - párhuzamos programozás. Videomagnó programozásának megkönnyítésére közvetlenül megadhatjuk a kezdési és végidőpontot, a csatornát és a napot.

Parental control (parental lock) - lásd: electronic lock.

PDC - (Programme Delivery Control) műsorvezérlés. A felvétel akkor kezdődik, amikor a műsorszám valóban indul. (Függ attól, hogy az adóban bekapcsolták-e ezt a szolgáltatást).

Peak Search - csúcskeresés. A CD lemezen előforduló leghangosabb részt keresi meg. Analóg szalagra készülő felvétel kivezérlésének beállítására használják.

Photo-CD - elektronikus fotóalbum, melyben mintegy 100 fényképet tárolhatunk egyetlen CD lemezen és ezeket nagy Felbontással nézhetjük meg a TV készüléken.

Picture Freeze - képkimerevítés. TV üzemmód, melyben egy adott képet mozdulatlanná merevíthetünk valamilyen részletének aprólékosabb tanulmányozására. (pl közölt telefonszámot akarunk leírni stb.).

PIP-(Picture In Picture) kép-a-képben. Segítségével a nagy képernyőn folyamatosan nézhetjük a műsort, miközben egy kisebb ablakban figyelemmel kísérhetünk egy másikat, vagy pl. megfigyelő kamerával a gyerekszobát.

Programme Naming - műsor megnevezés. Néhány másodpercre kijelzi a vett adó nevét a jobb felső sarokban, miközben végiglapozunk a műsorokon.

Plug & Play - Szinte minden Philips monitor fel van készítve a Windows 95-tel való együttműködésre. Ezek a monitorok önműködően konfigurálják magukat a PC-hez. A kicsomagolás után csak csatlakoztatni kell és be kell kapcsolni.

POCSAG - (Post Office Code Standardisation Group) Postai Kódszabványosító Csoport. A személyhívók világszerte elfogadott szabványa, melyet a Philips talált fel. Szinte minden korszerű személyhívó rendszeralkalmazza.

Polarise - polarizátor. Műholdvevő antenna azon része, mely a vett jel kívánt polarizációjú részét leválasztja a másikról.

Polling - lekérdezés. Automatikus faxlehívás távközlési hálózatban.

Programming Keys - programbillentyűk. A távkezelő azon gombjai, melyekkel a használó a szabályozó (funkciókhoz (pl. kontraszt, fényerő, színárnyalat stb.) hozzáférhet.

Protocol - Két számítógép közötti telefonvonalas kapcsolatot lehetővé tevő szabvány.

------------

 

RDS Current time - RDS tunerek funkciója a beépített óra automatikus beállítására. Automatikusan átáll nyári időszámításra is.

RDS Memo - RDS tunerek szolgáltatása, hogy végigpásztázzák az FM sávot és az összes elérhető RDS adót tárolják. Ha ilyen állomást hallgatunk, több tárolt adójából a legerősebbre kapcsol a készülék.

RDS - (Radio Data System) rádió adatrendszer, melyben információs adatjeleket is sugároznak az FM műsor mellett. Az RDS vevőkészülékek ennek segítségével ismerik fel a műsor jellemzőit: név, műsortípus stb., illetve állnak rá kívánt adásokra. mint például hírek, útinform és riasztások.

RDS/EON - (Radio Data System Enhanced Other Networks) Útinfó adásokat automatikusan észlelő rendszer, még ha a beállított adó nem is sugároz RDS jeleket.

RDS/PTY- RDS/programtípus. Jelzései alapján az otthoni vagy autórádió kijelezheti a műsor jellegét (hírek, üzleti, sport stb...).Real Time Counter - valós idejű számláló. Videomagnók szalagszámlálója, mely az eltelt vagy hátra lévő időt mutatja órában és percekben.

Reed-Solomon Product Code · Reed Solomon kód. Maximálisan 6 mm-es hibacsomókat is kezelni képes hibajavító kód, háromszor jobb a CD játszókban alkalmazottnál.

Refresh rate - frissítési ütem. Függőleges letapogatási ütem. A képernyőre másodpercenként felrajzolt félképek (más esetben képek) száma Hz-ben kifejezve

Repeat Function - ismétlő funkció. TV-videomagnó kombinációkon kényelmes megoldású folyamatos bemutatási lehetőség. A szalag lejátszása 30 másodperces üres rész észleléséig vagy a szalag végéig tart, majd automatikusan visszacsévélés és újbóli lejátszás következik.

Rescrambler/decoder - Műholdvevők részegysége "kódolt" adások vételére-

Resume Function - CD játszókba épített memória, mely megjegyzi a lézerfej helyét a Stop gomb megnyomásakor. Újraindításkor pontosan innen indul tovább.

RGB Input - A SCART szabvány részét alkotó bemenet. Közvetlen kapcsolatot ad a képcső vörös, zöld és kék meghajtó áramköreihez.

RGB Component Video - kiemelkedő minőségű TV csatlakozáshoz való analóg video kimenet, ez adja a lehető legjobb képminőséget.

RMS - (Root Mean Square) effektív érték. Erősítő tartós kimenő teljesítményének kifejezője adott torzítás mellett. 7 W RMS körülbelül 10-12 W zenei teljesítménynek felel meg.

RS-232 interface - soros periféria illesztő egység (szabvány) pl. modem, videomagnó vagy egér számítógéphez illesztésére.

RDS Current time - RDS tunerek funkciója a beépített óra automatikus beállítására. Automatikusan átáll nyári időszámításra is.

RDS Memo - RDS tunerek szolgáltatása, hogy végigpásztázzák az FM sávot és az összes elérhető RDS adót tárolják. Ha ilyen állomást hallgatunk, több tárolt adójából a legerősebbre kapcsol a készülék.

RDS - (Radio Data System) rádió adatrendszer, melyben információs adatjeleket is sugároznak az FM műsor mellett. Az RDS vevőkészülékek ennek segítségével ismerik fel a műsor jellemzőit: név, műsortípus stb., illetve állnak rá kívánt adásokra. mint például hírek, útinform és riasztások.

RDS/EON - (Radio Data System Enhanced Other Networks) Útinfó adásokat automatikusan észlelő rendszer, még ha a beállított adó nem is sugároz RDS jeleket.

RDS/PTY- RDS/programtípus. Jelzései alapján az otthoni vagy autórádió kijelezheti a műsor jellegét (hírek, üzleti, sport stb...).Real Time Counter - valós idejű számláló. Videomagnók szalagszámlálója, mely az eltelt vagy hátra lévő időt mutatja órában és percekben.

Reed-Solomon Product Code · Reed Solomon kód. Maximálisan 6 mm-es hibacsomókat is kezelni képes hibajavító kód, háromszor jobb a CD játszókban alkalmazottnál.

Refresh rate - frissítési ütem. Függőleges letapogatási ütem. A képernyőre másodpercenként felrajzolt félképek (más esetben képek) száma Hz-ben kifejezve

Repeat Function - ismétlő funkció. TV-videomagnó kombinációkon kényelmes megoldású folyamatos bemutatási lehetőség. A szalag lejátszása 30 másodperces üres rész észleléséig vagy a szalag végéig tart, majd automatikusan visszacsévélés és újbóli lejátszás következik.

Rescrambler/decoder - Műholdvevők részegysége "kódolt" adások vételére-

Resume Function - CD játszókba épített memória, mely megjegyzi a lézerfej helyét a Stop gomb megnyomásakor. Újraindításkor pontosan innen indul tovább.

RGB Input - A SCART szabvány részét alkotó bemenet. Közvetlen kapcsolatot ad a képcső vörös, zöld és kék meghajtó áramköreihez.

RGB Component Video - kiemelkedő minőségű TV csatlakozáshoz való analóg video kimenet, ez adja a lehető legjobb képminőséget.

RMS - (Root Mean Square) effektív érték. Erősítő tartós kimenő teljesítményének kifejezője adott torzítás mellett. 7 W RMS körülbelül 10-12 W zenei teljesítménynek felel meg.

RS-232 interface - soros periféria illesztő egység (szabvány) pl. modem, videomagnó vagy egér számítógéphez illesztésére.

-------------

 

Satellite recording prepared - műholdas felvételre előkészítve. Időzített felvétel készítésénél a videomagnó automatikusan felismeri a műholdról érkező jelet és indítja a felvételt.

S/N - (Signal to Noise ratio) jel-zaj viszony. A jel (információhordozó elektromos impulzusok) és a zaj (zavarok) egymáshoz viszonyított aránya db-ben (decibel). Minél nagyobb a jel-zaj viszony, annál tisztább a kép vagy a hang.

SCART - TV készülékeken alkalmazott egyszerű audio-video csatlakoztatás. Hordozhat kompozit videojelet, adatot, kapcsolójeleket, RGB jelet Y/C jelet és hangot.

SCAVEM -(SCAn Velocity Modulation) letapogatási sebesség moduláció. Drámai képminőség-javulást eredményező elektronikus eljárás.

Scrambling - telefonos scrambler segítségével bizalmas információkat cserélhetünk lehallgatás veszélye nélkül.

SCSI device - (Small Computer System Interface) kis számítógépek rendszerillesztése.

Senzmir galvanised steel - Acélból készült műholdantenna-tükrök speciális cink korróziógátló felületkezelése.

Servo Control · Preciziós elektronikus motorszabályzás.

Sharpness Control - élességállítás. A Tv és videomagnó képein látható részletek, és élek élességét szabályozza ízlésünknek megfelelő mértékben

Shutfle Play - kevert lejátszás. CD és CD-I játszók üzemmódja, a számokat véletlenszerű sorrendben játssza le.

Skip - ugrás. A TV csatornák végiglapozását optimalizálja azzal, hogy egyes csatornákat megjelölhetünk, hogy a léptetés ezután átugorja őket.Sleep Timer - elalvás időzítő. A beállított időtartam leteltével automatikusan kikapcsolja a TV készüléket.

Smart Clock - intelligens óra. A TV készülékek funkciója, mely az 1 programhelyen tárolt adó teletext jeléhez minden bekapcsoláskor hozzáigazítja az órát.

Smart Controls - intelligens kezelőszervek. Kép- és hangbeállítások gyors és egyszerű kiválasztását biztosító funkció.

Smart Picture - Intelligens képbeállítás. A távkezelő egyetlen gombjára a kép valamennyi paraméterét optimalizálja. Választható állások: dús, természetes. lágy és egyedi értékek.

Smart sound - Hangbeállítások közül választhatunk a távkezelő egyetlen gombjával: színház, zene, beszédhang, normál.

Smart Surf - A TV távkezelőjének kiemelt gombja. Megnyomására a felhasználó egy előre kiválogatott programlistán (a "szörflistán") haladhat végig.

SMC - (Surface Moulded Compound) felületen megolvasztott összetett anyag. Kis súlyú, robusztus és időjárásálló üvegszálas anyag speciális műholdas antennatükrökhöz.

Sorting- rendezés. A TV csatornákat a felhasználó kedve szerinti sorrendbe rakhatja.

SBPB - Ezzel a szolgáltatással rendelkező VHS videomagnó VHS minőségben képes lejátszani S-VHS szalagot is.

Strontium - stroncium. Ritkafém, igen erős hangszóró-mágnesek előállítására. Kis méret mellet is jó hangminőséget ad.

Studio Picture Control - stúdió képszabályozás. Philips videomagnók rendszere, melyben egy mikroprocesszor állandóan figyeli és beállítja a készüléket a lehető legjobb képminőségre. Különösen régi, használt szalagok esetében érdekes.

Studio Tracking System - stúdió sávkövető rendszer. A sávkövető rendszert az optimális kép és Hi-Fi hang érdekében állandóan figyelő és szabályzó rendszer.

Subtitle Positioning - A vett kép teljes képernyőre nyújtásakor(ha eredetileg nem széles (formátumú) ez gondoskodik róla, hogy a felirat ne vesszen el.

Subtitle Teletext Recording - A teletexten közvetített felirat is színesben felvételre kerül.Super Zoom - Philips széles képernyős televíziók üzemmódja, mellyel a hagyományos 4:3 formátumú képeket minimális veszteséggel nyújthatjuk ki 16:9 formátumúra.

Surround Sound - Elülső és hátsó hangszórókat is tartalmazó hangrendszer az élő előadás teljes háromdimenziós érzetének szimulálására.

S-VHS comb filter - (S-VHS fésűsszűrő). Az S-VHS kazettás videomagnók részegysége, mely a színjel (chroma) és a világosságjel (Luminance) tökéletes szétválasztásával javítja a képminőséget.

Synchro Edit - Szinkronizált kamkorder editálási eljárás.

-------------

 

TCO 1992 - Monitorok szabványos specifikációja, mely szerint a TCO 1991 szerinti szigorú kisugárzási határértékek betartása mellett a legkisebb teljesítmény felvételű üzemállapotban maximálisan 5 W lehet az energiafogyasztás.

TCO 92 VESA/NUTEK power management - energiagazdálkodási mód. PC monitorok és egyéb részegységek legszigorúbb teljesítményfelvételi szabványa.

TCO 95 - TCO 1992 plussz környezetvédelmi és ergonómiai követelmények mely a teljes cégre vonatkozó környezetpolitikai nyilatkozatot is tartalmaz.

Telecom 2A and 2B - Két fontos műhold, mely alapvetően francia műsorokat sugároz

Time Download - időérték letöltés. Videomagnókon a teletextről betöltött információ alapján mindig gondoskodik a pontos időről. PDC és teletextes készülékeknél a dátum is betöltésre kerül.

Tint Control - színárnyalat szabályozás. A TV kép fehér színárnyalata beállítható hideg, normál és meleg értékűre.

Turbo Drive - A Philips lézerhegesztéssel és kalibrációval gyártott precíziós videomagnó mechanikája. Háromórás kazettát 90 másodpercnél gyorsabban tekercsel át.

Two Tuner PIP - kéttuneres kép-a-képben funkció. Két beépített tunerrel két műsor nézhető egyidejűleg külső videoforrás nélkül is. lásd: PIP.

------------

 

USB -(Universal Serial Bus) univerzális soros busz. Különféle perifériák egyszerű plug and play számítógéphez csatolásának új technikája, mely HUB-ok alkalmazásával egyetlen ponton több készüléket is fogadni képes. Multimédia jelek kezelésére is alkalmas MPEG-2 digitális video sávszélességig.

-------------

 

VESA - (Video Electronic Standards Association) Video Elektronikai Szabvány Egyesülés. Gyártócégek konzorciuma, a video és grafikus kártyák ipari szabványának kialakítására és fenntartására.

Video Freeze -lásd Picture Freeze.

Video CD - Maximálisan 74 perc teljes képernyős teljes mozgású video anyag tárolására képes CD lemez.

Videocrypt - Műholdvevőbe épített vagy önálló dekóder, mellyel csak a feljogosított nézők (előfizetők) tudják dekódolni az adott műsort.

Videoplus - Egyszer0 videomagnó programozási rendszer, melyben a távkezelő gombjain beadjuk a műsorújságban közölt kódot. (csak Nagy Britanniában és Írországban).

VISS - VHS Index Search System. Gyors pozíciókereső rendszer videomagnókhoz.

VPS -(Video Programming System) videomagnó programozási rendszer. Alkalmazásával a TV vagy videomagnó pontosan az adott műsor kezdésekor indul és végénél áll le.

--------------

 

Wake-up Clock - TV készülék bekapcsolásra vagy átkapcsolásra programozható időzítő egysége.

Wake-up Timer - segítségével a TV-videomagnó kombinációt ébresztésre is használhatjuk. Kedvenc TV műsorunkra ébredhetünk.

Wide Screen Plus - Ha "postaláda" fazonú képet teljes széles képernyőre nyújtunk ki, ez 432 sorra csökkenti a kép felbontását. A Philips ezen szolgáltatása helyreállítja a felbontást és az 576 soros képminőséget.