Mi a HDMI?

 

HDMI (High Definition Multimedia Interface) az első és csak iparilag támogatott, kitömörített, all-digital audio/video interfész. HDMI lehetővé tesz egy interfészt egy kábelen keresztül audio/videó forrás között, mint a set-top box, DVD lejátszó, vagy A/V adóvevő és az audiö és/vagy videó monitor, mint pl. a digitális tv (DTV),az egy kábelen keresztüli interfészt.

A HDMI egy kábelen keresztül támogatja a standard, továbbfejlesztett vagy nagy felbontású videó, plus multi-csatorna digitális audio készüléket. Átvitelt biztosít minden ATSC HDTV standard és támogatott 8-csatornás digitális audio között, olyan sávszélességgel, ami lehetővé teszi a későbbi bővítéseket és jövőbeni igényeket.

 

Ki támogatja a HDMI-t?

A HDMI alapítói között találhatjuk a vezető fogyasztóelektronikai cégeket, mint pl. a Hitachi , Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Philips, Sony, Thomson (RCA), Toshiba, és Silicon Image. Digital Content Protection, LLC (Intel leányvállalata) szélessávú digitális tartalombiztonságot nyújt a HDMI-hez. Ráadásul, a HDMI megkapta a támogatást a legfőbb mozgókép-producerektől mint pl. Fox, Universal, Warner Bros. és Disney, és a rendszer operátoroktól mint pl. DirecTV, EchoStar (Dish Network) valamint CableLabs.

 

Miért jövedelmező a HDMI az Ön számára?

Az új HDMI digitális összekapcsolás a következőket nyújtja:
1. Nagyszerű, kompresszió nélküli digitális videó és audio minőség
2. Egyszerű, egy kábelen történő és felhasználóbarát összeköttetés, nincs szükség többé a kábellabirintusra a szórakoztató center mögött
3. integrált távvezérlés
 

Mi a HDMI várható élettartama?

A teljes kapacitású HDMI változat potenciális sávszélességének (5 GB/sec) csupán a felét használja ki a HDTV. A HDMI az új technológiai előrehaladást és a jövőbeli hosszabb kapacitást testesíti meg.

 

Mik a HDMI előnyei a már létező analóg interfészekkel szemben, mint pl. kompozit S-Videó és komponens videó?

Minőség: HDMI adattömörítés nélküli audió és videó átvitelt biztosít,és ezért nincs az átviteli rendszerből következő minőségromlás.

All-Digital: HDMI all-digital videó-képreprodukciót biztosít analóg interfész és annak nem szükséges digitálisból analógba való átalakítása nélkül.

Alacsony költségek: HDMI a digitális interfész minőségét és funkcionalitását nyújtja, amíg tömörítetlen videó formátumokat is támogat.

Audio: A HDMI támogatja a multiple audio formátumokat, a standard sztereótól a multi-csatorna térhangzású hangig.

Könnyen használható: A HDMI egy kábelben egyesíti a videó és multi-csatorna audiót, lecsökkentve ezzel a költségeket, bonyolultságot, és az összevisszaságot, amelyet az A/V rendszerhez most használt több kábel okoz.

Intelligencia: a HDMI két irányú kommunikációt támogat a videóforrrás (mint pl. DVD lejátszó) és a DTV között, amellyel új funkcionalitást tesz lehetővé.

 

A HDMI az előző DVI-vel (Digital Visual Interface) is kompatibilis?

Igen, a HDMI visszamenőleg is teljesen kompatibilis a DVI-vel, CEA-861 profilt használ a DTV-hez. HDMI DTV-k lejátszák a jelenlegi DVI-készülékről fogott videókat, és a DVI készülékkel ellátotott TV-k lejátszák a HDMI forrásról a videót.

 

Kompatibilis a jelenlegi HD TV és a set-top boksz, amely DVI-HDTV-t használ, a HDMI készülékekkel?

Igen. Jelenleg a gyárók széles körű választékot nyújtanak azokból a TV-kből, amelyek DVI-HDTV bemenettel rendelkeznek. Ezek a készülékek kompatibilisek az új HDMI-vel felszerelt termékekkel.

Milyen típusú videó támogatja a HDMI-t?

 

A HDMI kapacitása támogatja a létező nagy felbontású videó formátumokat (720p, 1080i, sőt 1080p). Tehát ebből a szempontból flexibilis, támogatja a fejlesztett felbontású formátumokat, mint pl. 480p, csakúgy mint a standard felbontású formátumokat, mint pl. NTSC vagy PAL.

 

Használható-e a HDMI-hez hosszú kábel?

Igen. A HDMI technológia standard vörösréz kábel konstrukciót használt a hosszú kábelek kialakításánál. Ahhoz, hogy a kábelgyártók feljleszthessék a termékeiket igazodva az új technológiához, HDMI rendelkezik mindazzal a teljesítőképességgel, amellyel egy kábelnek rendelkeznie kell, de nem határoz meg maximum kábel hosszúságot. Néhány gyártótól elvárják, hogy vörösréz kábelből 15 méter hosszúságnál ne adjanak el többet. Ma már a technikának köszönhetően, egyre hosszabb kábeleket alkalmazhatunk az üvegszál optika segítségével, és az aktív kábel technológiák segítségével mint pl. erősítők vagy repeaterek.

 

A HDMI biztonságos interfészt nyújt?

Mivel egyik biztonsági rendszer sem száz százalékos, ha a HDMI-t HDCP-vel kombinálja, ez olyan audio/video interfészt biztosít, amely megfelel az adatvédelemre és a rendszeroperátorokra vonatkozó követelményeknek.

 

Mi a HDCP?

HDCP egy adatvédelmi technológia, amelyet a HDMI-vel használhat, és amit az Intel Corporation (a Silicon Image résztvételével). HDCP-t nem a HDMI Licensing, LLC engedélyezteti, hanem a Digital Content Protection, LLC engedélyezteti. (Intel leányvállalata)

 

Mikor adták ki a HDMI specifikációját?

A HDMI 1.0 specifikációját 2002. decemberében adták ki.
A HDMI 1.1 specifikációját 2004. májusában adták ki.