VIDEO FORMÁTUMOK

VHS

A JVC fejlesztette ki 1978-ban. Közvetlenül VHS szalagra készül a felvétel, amely azt jelenti, hogy adapter nélkül lejátszható egy átlagos videó magnetofonnal. A lejátszási idö 240 perces kazettát használva 4 óra. Képfelbontása 240 sor.

VHS-C

Kisméretü VHS-C típusú szalagra készül a felvételt, amely megfelelö mechanikus adapterrel lejátszható egy átlagos VHS rendszerü videó magnetofonnal. Egy szalagra körülbelül 45 perc felvétel készíthetö. Felbontása a VHS rendszernek megfelelöen 240 sor.

S-VHS

S-VHS jelzésü szalagra készül a felvétel, amely csak a felvevövel vagy S-VHS rendszerü videó magnetofonnal játszható le. Egy szalagra 3 órányi müsor készülhet. A felbontás a VHS rendszerü 240 sorral szemben megnövekszik 400 sorra.

Video8

A Sony fejlesztette ki videokamerák céljára. 8 mm-es szalagra készül a felvétel, amelynek a mérete kisebb, mint a VHS kazettáé. A szalag csak a felvevövel játszható le. Egy szalagra 90 perc felvétel készíthetö. Felezett sebességgel a felvételi idö megduplázható. Felbontása 240 sor.

VideoHi8

A Video8-as rendszer továbbfejlesztése, 1991-ben jelent meg. A Video8-al azonos méretü, de Hi8 jelzésü 8 mm-es szalagra készül a felvétel. A felbontás 400 sor. Felezett sebességgel (LP) a felvétel itt is megduplázható. A VideoHi8-as készülékekkel a Video 8-as felvételek visszajátszhatók. A VideoHi8 rendszernek létezik egy továbbfejlesztett változata, a VideoHi8 XR, amelynél a felbontás még tovább növekedett, 440 sorra.

Digital8

1999-ben jelent meg, eddig csak a Sony készít ilyen rendszerü kamerákat. Video8-as szalagra készül a felvétel digitális jelekkel és ez nagyon jó minöségü képeket biztosít, hasonlóan a miniDV rendszerhez, de a szalag lényegesen olcsóbb. Másoláskor nem romlik a felvétel minösége. A visszajátszás csak a kamerával történhet. A felvételi idö 90 perces Video8-as szalag használata esetén 60 perc, amely LP üzemmódban 90 percre megnövelhetö. A felbontás 500 sor körül van. A Digital8 rendszerü készülékek többsége le tudja játszani a Video8, illetve VideoHi8 rendszerben készült analóg felvételeket.

MiniDV

A felvétel digitális formában történik, amely nagyon jó minöségü képet biztosít és másoláskor nem romlik a minöség. Mini DV szalagra készül a felvétel, amely a felvevövel játszható le. Valamennyi jelentösebb videokamera gyártó készít ilyen rendszerü készülékeket. A felvételi idö 90 perc lehet. A MiniDV kameráknak a felbontása a legmagasabbak közé tartozik az amatör készülékek között, kb. 500 sor.

MiniDisc

MiniDisc lemezre készül a felvétel, digitális formában, nagyon jó képminöséggel. Másolás esetén sem romlik a minöség. Egy MiniDisc lemezre kb. 20 perc digitális videó felvétel készülhet, 500 soros felbontás mellett.